Proveo sam skoro ceo život u blizini jedne nekadašnje ruže vetrova. Nekada je na tom mestu šibao vetar non stop, i zimi i leti. A zadnjih par godina ga ima tek kada je ceo region vetrovit, pa se ''prelije'' i tu. Na Karpatima nisam živeo, ali sam se uvek znojio dosta i reagovao na neke meteo uslove, tako da sam se čak i nesvesno kao mlađi navikao da osetim i zapažam meteorološke promene. I mogu da kažem da osim par gradova koji su ekstremi gori od Beograda, u mnoge gradove širom sveta kada bih otišao, bez obzira koliko prosečno toplije od Beograda, uvek što bih prvo primetio je koliko ima više vetra i koliko se lakše diše, a samim tim i predaje toplota, odnosno lakše sve isparava sa čoveka. Nije tako u svim, ali u mnogim je bilo.
Jedno Skoplje je u proseku toplije od Beograda (bar je bilo pre par godina, sada sa ovim temperaturama ko će ga i znati) pa tamo i kad sam hodao na 40 stepeni, bilo je kao da je 30 u Beogradu, jer ne samo što je suvlji vazduh nego ima i više vetra. Isto je bilo sa još mnogim drugim gradovima. Ili bi bila manja vlažnost, ili više vetra. U Beogradu su pak oba ta zla zajedno, vlaga kao u Singapuru, a vetra više i nema osim kad su oluje ili neko smenjivanje frontova.
Dugo godina trebalo da shvatim šta je to, pored vrućine, što vazduh u Beogradu čini tako teškim i nepodnošljivim. Jedno vreme sam mislio da ima veze sa vazd. pritiskom ali sam utvrdio da nema, kada sam upoređivao pritisak ovde sa drugim mestima koja su prijatna. Onda sam posle boravka u drugim gradovima shvatio da, pored bolesno visoke vlage, ogroman faktor igra i sve manje prisustvo vetra. Otud i oni fenomeni da imamo dan kada je 32 ali nam je svima lep i prijatan. A lep je i prijatan jer ima vetra. A da posle kasnije imamo dan kada je ''svega'' 26 stepeni a mnogi se osećaju tromo, jer nema vetra da odnese od njih toplotu koju ispuste. A i teže je disati jer se isti vazduh i ugljen dioksid svuda duže zadržavaju.
Jedino gde desna obala Save danas ima nešto vetra jeste uz reke, uz Kalemegdanski greben, uz druge padine (npr Čukarička ili kod Trošarine). Generalno, tamo gde nije nasađeno nešto što bi ga blokiralo ili umanjivalo, i gde još ima otvorenih prostora. U svim drugim delovima desne obale se vetar smanjio dosta.