dragan
Professional

Gutereš: "Zemlja doživljava klimatski slom"
Podaci su podaci pokazali da su poslednja tri meseca bila najtoplija od kada su 1940. godine počeli da se beleže.

Tipujem da će i septembar da bude jedan o najtoplijih meseci.
Nadam se da ćemo se na kraju leta svi složiti da ovo danas i prognozirano za narednih 7 dana svima prija.
Samo nemojte da kažete da je celo leto ovakvo niko se ne bi bunioja bih se malo bunio (zbog svežijih noći pre svega) ali od septembra puna kapa
![]()
![]()
Vidi se da biljke pate, septembar a ni trava nije požutela...NAMA bi prijalo, to je tačno. Ali ne prija biljkama i životinjama, dakle čitavom eko sistemu Srbije koji nije bio ovakav i na šta oni nisu prilagođeni. Svi oni imaju neke godišnje cikluse života kojma upravljaju godišnja doba i promene vremena. A mi zavismo od njih. Pa šta je važnije: Da nama bude nešto malo prijatnije, iako je i to individualno, ili da se izmene ili da se pokidaju hiljade veza koje sa okolinom imamo? Sa svim posledicama koje TO sa sobom nosi.
Kako dođosmo do ciklusa od 35 godina kad je Milanković u proračune ubacio periode oscilovanja od (okvirno) 100 000, 40 000 i 25 000 godina?....
Ti s druge strane pak tvrdiš kako je sve ovo normalno i kako smo mi u fazi smenjivanja Milankovićevih ciklusa koji beše traju po 35 godina. Ja sam ti već napisao - klima je po mom i drugim zapažanjima otišla u k... krajem 2000ih. Ako je to tačno, to znači da će ovako ići sve do 2040. pa će onda krenuti ponovo ka drugom kraju. Pošto je očigledno da ni ti ni ja do daljnjeg nećemo promeniti ništa u svojim stavovima, jedino što nam ostaje je da sačekamo 2050. da prođe 10ak godina od kraja ovog sada ciklusa, pa da vidimo da li je nešto od 2040. počelo da se menja. Ja ne znam gde ću biti 2040, ne znam ni da li ću biti živ, čak ni da li će čovečanstvo biti živo... ali mogu samo da kažem da ako budem, mogu da dođem ovde pa da uporedimo nalaze i zaključke. Pa da vidimo ko je bio u pravu.
....
Ne. Proslo je bilo "prijatnije". Ovo je imalo vise paklenih dana od 35+Apropo priča o najvrelijem letu i sl. priča, ja verujem da je zaista to tako i bilo, ali u globalu, a da je kod nas bilo prijatnije nego prošle godine.
Dzigi bau je par strana ranije pominjao menjanje ciklusa na 35 godina pa sam se nadovezao na to. Odakle baš ta brojka, ne znam.Kako dođosmo do ciklusa od 35 godina kad je Milanković u proračune ubacio periode oscilovanja od (okvirno) 100 000, 40 000 i 25 000 godina?
A, verovatno će da ima i više 30+ dana.Ovo je imalo vise paklenih dana od 35+
KorektamundoA, verovatno će da ima i više 30+ dana.
Bilo je par dana koji su bili topliji od proslogodisnjih.Srecom,nije ih bilo puno.U proseku je bilo manje toplih dana nego prosle godine.Apropo priča o najvrelijem letu i sl. priča, ja verujem da je zaista to tako i bilo, ali u globalu, a da je kod nas bilo prijatnije nego prošle godine.
https://natakanj.rs/beograd.php je u vise navrata pokazivala temperature 40 i 41 stepen,to jos nisam video do sada.Ne. Proslo je bilo "prijatnije". Ovo je imalo vise paklenih dana od 35+
![]()
Koncentracija polena ambrozije i dalje znatno iznad graničnih vrednosti
Poslednji podaci monitoringa za alergeni polen Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je trenutno izmerena koncentracija polena ambrozije u Beogradu i dalje znatno iznad graničnih vrednosti.www.b92.net
Živelo (produženo) leto
To niko ne voli, ja bih voleo 20-25 stepeni ali ću morati još 15-20 dana da sačekam.не знам ко би сад волео кишу, ветар и 12 степени
Nije normalno da u septembru bude 35 stepeni. I nema tu šta da se diskutuje i polemiše.