Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

"Globalni temperaturni rekordi i dalje se obaraju 2023. godine, a najtopliji avgust sledi najtopliji jul i jun“ - Kopernikus UN

Tipujem da će i septembar da bude jedan o najtoplijih meseci.

Nadam se da ćemo se na kraju leta svi složiti da ovo danas i prognozirano za narednih 7 dana svima prija. 🙂

Samo nemojte da kažete da je celo leto ovakvo niko se ne bi bunio 😄 ja bih se malo bunio (zbog svežijih noći pre svega) ali od septembra puna kapa 👌 🙂

Nadam se da ćemo se na kraju leta svi složiti da ovo danas i prognozirano za narednih 7 dana svima prija. 🙂

Samo nemojte da kažete da je celo leto ovakvo niko se ne bi bunio 😄 ja bih se malo bunio (zbog svežijih noći pre svega) ali od septembra puna kapa 👌 🙂

NAMA bi prijalo, to je tačno. Ali ne prija biljkama i životinjama, dakle čitavom eko sistemu Srbije koji nije bio ovakav i na šta oni nisu prilagođeni. Svi oni imaju neke godišnje cikluse života kojma upravljaju godišnja doba i promene vremena. A mi zavismo od njih. Pa šta je važnije: Da nama bude nešto malo prijatnije, iako je i to individualno, ili da se izmene ili da se pokidaju hiljade veza koje sa okolinom imamo? Sa svim posledicama koje TO sa sobom nosi.

Poslednja izmena:
NAMA bi prijalo, to je tačno. Ali ne prija biljkama i životinjama, dakle čitavom eko sistemu Srbije koji nije bio ovakav i na šta oni nisu prilagođeni. Svi oni imaju neke godišnje cikluse života kojma upravljaju godišnja doba i promene vremena. A mi zavismo od njih. Pa šta je važnije: Da nama bude nešto malo prijatnije, iako je i to individualno, ili da se izmene ili da se pokidaju hiljade veza koje sa okolinom imamo? Sa svim posledicama koje TO sa sobom nosi.
Vidi se da biljke pate, septembar a ni trava nije požutela...

Negde je trava suva i sasušena, negde buja. Slično je i sa drvećem, negde je izuzetno zeleno lišće, negde je već počelo da se suši.​

Znam neke travnate površine po gradu koje su u proleće i leto bili zeleni, čak i u avgustu u jeku najvećih vrućina, a sada su žute.
Koliko je to normalno i koliko je tu do ciklusa kod biljaka, kao i da li je možda još faktora koji utiču na žutenje, u to ne ulazim jer nisam stručan.
Nego sam samo hteo da odreagujem na ove tvrdnje kako ''ni trava nije požutela''. Kako da ne. Jbt ala su neki ljudi bandoglavi.

I na stranu to, nego stalno kao da se traže neki izgovori da se sve ovo što se dešava normalizuje, a svako ko vidi da nešto ne valja, zavede kao paničar i/ili profiter.
Budu rekordne vrućine - sledi odgovor da to ništa ne znači jer nema vremenskih anomalija. Bude superoluja - sledi odgovor da to ništa ne znači jer nije bilo grada. Bude grad - sledi odgovor da to ništa ne znači jer nije bilo poplava. Budu poplave (u regionu) - sledi odgovor da je sve to deo ciklusa. Mislim ono jbt, koliko znakova i anomalija treba nekome da mu dopre do glave da ovo što se odvija ne vodi u dobro. Koliko faking stepeni treba da bude u gradu da bi neki priznali da leta stvarno postaju sve opičenija...

Al ne vredi, to je ista igra povuci-potegni kao kad slušam razne ravnozemljaše i kemtreljs meraklije. U glavama se drže beskrajne liste izgovora i retoričkih pitanja koja se iznova potežu i postavljaju, i osim ako neko ne čita svaki dan o tome, ne može da drži u glavi sve činjenice da ih obori. A čak i kada se, posle XY debata i protraćenih dana, svaka teza ili ''argument'' obori, onda ide gard i ljutnja u fazonu ''o ne, i tebe su vrbovali''. Ili u slučaju ove teme - šegačenje i inaćenje. I ne vredi, mislim, kao što ovom prvom nikada neće čovek moći da utuvi da je Zemlja okruga, ovom drugom da avioni ne prskaju otrove, tako i ovima nikad neće moći da se utuvi da se klima menja i da sve ovo što se dešava nije normalno, bar ne za ono što je do skora bila norma. Što napisah par strana ranije, jedino nam ostaje da čekamo 2040. pa da vidimo hoće li ti čuveni ''''ciklusi'''' da se zaustave odnosno da krenu da se odvijaju na kontra stranu. Mada nešto mi govori da od ljudi ovde koji se vade na to, njih 9 od 10 ni tada ne bi smeli da priznaju da su bili u krivu. Ili bi našli neku novu nit izgovora i ''da, ali...''

I tako...
Mada pošto je skoro pa polovina septembra, možemo da okačimo temu na ofinger i ostavimo je u plakaru do daljnjeg. Pa se viđamo opet sledeće godine, kad ćemo verovatno već u aprilu ponovo doći ovde da prokomentarišemo tadašnjih 40 stepeni, i kada će jedni reći koliko je to bolesno postalo, a drugi koliko je to sasvim normalno i prijatno...

Svako ko nije zaslepljen klimatskom paranojom može da pogleda oko sebe i da vidi jel zelena ili žuta. A i da vrati film i da se priseti na šta obično liče travnjaci u avgustu i septembru u Beogradu.

"Ovogodišnje leto je bilo najtoplije na severnoj hemisferi od kada postoje merenja, s dugačkim toplotnim talasima u Severnoj Americi i južnoj Evropi koji su izazvali katastrofalne šumske požare i veli broj žrtava."

Apropo priča o najvrelijem letu i sl. priča, ja verujem da je zaista to tako i bilo, ali u globalu, a da je kod nas bilo prijatnije nego prošle godine.

....

Ti s druge strane pak tvrdiš kako je sve ovo normalno i kako smo mi u fazi smenjivanja Milankovićevih ciklusa koji beše traju po 35 godina. Ja sam ti već napisao - klima je po mom i drugim zapažanjima otišla u k... krajem 2000ih. Ako je to tačno, to znači da će ovako ići sve do 2040. pa će onda krenuti ponovo ka drugom kraju. Pošto je očigledno da ni ti ni ja do daljnjeg nećemo promeniti ništa u svojim stavovima, jedino što nam ostaje je da sačekamo 2050. da prođe 10ak godina od kraja ovog sada ciklusa, pa da vidimo da li je nešto od 2040. počelo da se menja. Ja ne znam gde ću biti 2040, ne znam ni da li ću biti živ, čak ni da li će čovečanstvo biti živo... ali mogu samo da kažem da ako budem, mogu da dođem ovde pa da uporedimo nalaze i zaključke. Pa da vidimo ko je bio u pravu.

....
Kako dođosmo do ciklusa od 35 godina kad je Milanković u proračune ubacio periode oscilovanja od (okvirno) 100 000, 40 000 i 25 000 godina?

Kako dođosmo do ciklusa od 35 godina kad je Milanković u proračune ubacio periode oscilovanja od (okvirno) 100 000, 40 000 i 25 000 godina?
Dzigi bau je par strana ranije pominjao menjanje ciklusa na 35 godina pa sam se nadovezao na to. Odakle baš ta brojka, ne znam.

Kako lepi i prijatni dani i večeri ove nedelje.

Čim:
1) noću sve stigne da se ohladi (ispod 18 stepeni)
2) ima vetra
3) danju ne prelazi više od 30-32...

... odma je druga priča, i sve postaje mnogo prijatnije.

^^^Sve osim kreštanja i blještanja kilometrima unaokolo. ;)

Rrcimo sad dok je buka pod prozorom čiji su izvor ljudi, psi, mačke, kola, busevi, tramvaji, motori, avioni (a kamioni za smeće samo što nisu) praktično nesnosna, sa terase se vidi kako neki dron blinka crveno-belo iznad Ade pored svih ostalih poslednjih godina nagomilanih strobova (toplana, zgrade, pa W65 cela fasada).

Narod sve više beži da radi od kuće u vikendici jer ovde strada radna sposobnost. Ako kojim slučajem nemaš oazu mira van grada, ne preostaje ti ništa nego da se hermetički zatvoriš u 4 zida čak i pri ovako prijatnom vremenu, što posebno važi vikendom zbog basova sa Ade.

Žalosno ali istinito. A onda kad ustaneš, ako uspeš na vreme niko ti ni ne garantuje da ćeš uopšte stići na odredište jer infrastruktura hronično ne može da podrži toliki narod.

Ovo govori rođeni Beograđanin svima koji nameravaju da dođu. Beograd je sam po sebi danas nepogoda.

Eto jedan Tokio bude generalno pust poput Novog Sada uveče osim Ginze, Akihabare, Šibuje i ostalih centara, manje više nezavisno od vremenskih uslova. Posle 00:30 retko koji voz naruši lokalni mir. Ovde i u sitne sate jurcaju motorima kao na trkama bez obzira na godišnhe doba sve dok su vremenski uslovi pogodni.

S obzirom da su po prijatnom vremenu najaktivniji i ljudi i životinje, a nepogode nimalo bezazlene mislim da je Beograd iz suviše razloga postao paklen grad.

U principu bi ovakvo vreme trebalo da bude veći deo godine uz ravnomerno raspoređene padavine i bez nekih razornih oluja, poplava i tropskih talasa, svakako propraćeno snežnom zimom između -10 i -5 (da slučajno ne počne bljuzgavica preko nule). A grad naravno karakterističan po relativno mirnom ambijentu stambenih četvrti.

Kako vreme odmiče sve više mi odnosi sa sobom u nepovrat i ono okruženje u kom sam odrastao, bilo da se radi o zemlji, klimi ili rodnom gradu.

Apropo priča o najvrelijem letu i sl. priča, ja verujem da je zaista to tako i bilo, ali u globalu, a da je kod nas bilo prijatnije nego prošle godine.
Bilo je par dana koji su bili topliji od proslogodisnjih.Srecom,nije ih bilo puno.U proseku je bilo manje toplih dana nego prosle godine.

Živelo (produženo) leto

Ако ти не одговара ни ово касно лето са пријатним температурама и хладнијим ноћима онда си стварно претерао у том да кажем “хејту” према лету, не знам ко би сад волео кишу, ветар и 12 степени,
сећам се да сам пропле године негде око 18,19. септембра носио зимску јакну и да је падала киша, одвратно.

Nije normalno da u septembru bude 35 stepeni. I nema tu šta da se diskutuje i polemiše.

Nije normalno da u septembru bude 35 stepeni. I nema tu šta da se diskutuje i polemiše.

Било је и раније топло у септембру, сећам се да сам као клинац ишао на Аду и на Кошутњак на купање, а и није 35 степени, зато сам и рекао да су пријатне температуре

IMG_2319.jpeg

Vrh