Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

  • Da

    Glasovi: 104 31,9%
  • Ne

    Glasovi: 195 59,8%
  • Ne znam

    Glasovi: 27 8,3%

  • Ukupno glasača
    326
Taj snimak nisam okačio, jer je to najverovatnije put za Pasuljanske livade...

Međutim, danas je malo jasnija i situacija oko svih pokreta koje smo imali priliku da vidimo.

Izgleda da se održava velika vežba na Pasuljanskim livadama, doduše niko je nije najavio:

Vi me ispravite ako grešim, ali mislim da su ovo upravo ta lokacija:

H-145M

Lazari, tenkovi, džipovi, Humvee-i Žandarmerije:
 
Rusi su nam već prodali Pancire, kao i municiju i rakete. Ne znam zašto bi bio problem da nam daju licencu za rakete, nije to baš vrhunska tehnologija. Ima tu više vrsta, a radi se i na jeftinijoj i lakšoj varijanti za male dronove.

Možda bi mogli da napravimo dogovor i sa UAE jer oni finansiraju razvoj Pancira već 25 god., pa možda pokrenu proizvodnju raketa i municije kod nas.

 
Лиценце су обибично веома скупе и неисплативе ако неће бити продаје трећим странама, а то не би ишло у корист Русији која жели да зарађује од свог производа.
Са друге стране имају увек ризик да ми неком приликом постанемо део НАТО пакта.
 
Ako neće da daju licencu, onda možemo sami da radimo na novoj raketi, nap. lakšoj za male dronove ili već šta treba. . . pa će onda Rusi da kupuju od nas. ;)
 
da se obratimo izraelcima u vezi njihovg Iron Doma
 
Ми се акамо 30 година са топом за БВП, далеко смо од самосталног развоја ПВО ракета, ни СФРЈ са већом научно-технолошком базом се није упустила у такав подухват. Ако набавка Панцира буде у потпуности онемогућена онда имамо аналогне системе у понуди код Кинеза попук ФК-2000.
 
Руси ретко дају лиценце за сложеније борбене системе (а много развијеније и привредно богатије државе купују руске ПВО системе иако би вероватно сами могли да развију сличне системе, наш домет је да ми успемо да овладамо шасијама и независним вешањем, те обновимо нашу властиту производњу тенкова и окончамо развој Тамнаве и Шумадије), него да ми видимо како ће нам допремити Камове, МИ-35 и још две батерије Панцир-СМ и наравно Красуху (можда најважнији сегмент где смо не танки него где немамо ништа у сегменту електро-магнетске заштите) у овој садшњој ситуацији?! Ако погледамо буџет за претходне три године видећемо да је све то (у већини) плаћено. Морам да критикујем што вероватно ова два средња транспортна авиона CASA C-295 неће имати опрему за допуну горива током лета, чиме би смо иначе значајно унапредили наше оперативне способности ловачке авиације (поготово имајући у виду набавку Рафала у будућности).
 
Са Телеграма, не знам тачно о чему се ради
45C4ABF4-3ADD-40BC-9B00-D4876D6E4843.jpeg
 
A koje to prodaje MUP? S-76 i Bell-ove?

Aha, evo ga, sad videh ovo iz aprila:

Inače, ima logike da to budu Bellovi i Hjui jer Burkina Faso stvarno ima svakakve starudije i otpatke u svojim oružanim snagama, pa me ne čudi da kupuju helikopter star 40 godina...
 
Богами Буркина Фасо има Ми-17 и Ми-24, да неће стручњаци да продају онај један Ми-17В и два Ми-24 што су некада били у ЈСО?
 
A koje to prodaje MUP? S-76 i Bell-ove?

Aha, evo ga, sad videh ovo iz aprila:

Inače, ima logike da to budu Bellovi i Hjui jer Burkina Faso stvarno ima svakakve starudije i otpatke u svojim oružanim snagama, pa me ne čudi da kupuju helikopter star 40 godina...

нека поклоне један Бел и С-76 Музеју ваздухопловства, у МУП-овим бојама, ионако их немају у инвентару

једна занимљива анализа:

Хеликоптер Х125М – идеална замена за српске Газеле?
 
Реално, и 206 и 212 заслужују место у музеју. Што се тиче наследника Газеле, мени је то некако више Х130 који нажалост нема милитаризовану варијанту, али постоји могућност за то како су ми рекли на сајму фини људи на Ербасовом штанду.
 
Turski vojni transportni sleteo u Batajnicu malopre da nisu Bajraktari? 😁
IMG_20220906_172506_253.jpg
 
Vrh