Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

  • Da

    Glasovi: 104 31,9%
  • Ne

    Glasovi: 195 59,8%
  • Ne znam

    Glasovi: 27 8,3%

  • Ukupno glasača
    326
Kaže Vučić u toj vesti da je za obavezni vojni rok. Ja samo da pitam: ako je vrhovni komandant izdajnik, a vojska hijerarhijski mora izvršava njegova naređenja, da li je onda i ta vojska izdajnička?
 
Ионако је америчка амбасада малтене у дворишту Гарде.
Zapravo ona je bila deo garde dok vlada Srbije nije prodala taj deo kasarne onima koji su par godina pre toga bombardovali tu kasarnu i ubijali gardiste. A starešine su mirno to prihvatile. Zapravo moguće da se prodaja desila baš kad sam ja služio u Gardi 2005/06 kada nam je mislim tada potpredsednik vlade Labus dolazio, možda je dolazio baš zbog te kupoprodaje. I nas su starešine vojske Srbije terale da pozdravimo Izdajnika što neprijatelju koji je ubijao tu jedinicu i uništio zgrade kasarne, predaje deo kasarne, zato što starešine nisu patriote al primaju platu od izdajnika što im je očiglednije važnije od morala. Srušene zgrade garde su posle bombardovanja popravljene, ali su one lepe dole ka Topčideru ostale srušene.
 
Zapravo ona je bila deo garde dok vlada Srbije nije prodala taj deo kasarne onima koji su par godina pre toga bombardovali tu kasarnu i ubijali gardiste. A starešine su mirno to prihvatile. Zapravo moguće da se prodaja desila baš kad sam ja služio u Gardi 2005/06 kada nam je mislim tada potpredsednik vlade Labus dolazio, možda je dolazio baš zbog te kupoprodaje. I nas su starešine vojske Srbije terale da pozdravimo Izdajnika što neprijatelju koji je ubijao tu jedinicu i uništio zgrade kasarne, predaje deo kasarne, zato što starešine nisu patriote al primaju platu od izdajnika što im je očiglednije važnije od morala. Srušene zgrade garde su posle bombardovanja popravljene, ali su one lepe dole ka Topčideru ostale srušene.
Да, колико се сећам ту је био пут којим се ишло на смену страже на Бели двор, не развођење страже, већ се ишло пешке из касарне са транспортним торбама на смену после 2 расписа страже.
 
Kroz Kraljevo prolazi više od 100 vojnih vozila.
Ima svega, Lazari, Miloši, Tenkovi, Saniteti itd...
 
Па добро ,Краљево је један од већих ггарнизон са преко 1000 војних возила.
 
Све ово скупа на овим снимцима је мање технике него што су јесенас довукли на Ушће за дан заставе.
 
Svakako. Kao što sam napomenuo na drugoj temi, pokreti VS su sada svakako učestalije propraćeni snimcima zbog celokupne situacije, što ne mora da znači da se isti nužno vezuju za KiM, a ne samo redovne aktivnosti, iako lično mislim da gotovo sva tehnika sa snimaka jeste prebačena u baze oko administrativne linije, a što je dodatno potvrdio i SCS, jer je Kraljevo prva baza za reagovanje po pitanju administrativne linije i KiM uz Niš i baze Jug i Raška.

Ono što mene lično zanima, a u vezi je sa jučerašnjim delom obraćanja u kome se pominju operativni podaci Bie, kako to da ista ima saznanja da pobunjenici iz Čečenije, Turci i naši državljani u vozilu novopazarskih tablica, pripremaju ,,likvidacije viđenih Srba", a da to isto vozilo sa celokupnom ,,posadom terorista" nije zaustavljeno po povratku u Centralnu Srbiju, a isti uhapšeni i već predati pravosudnim organima sa krivičnim prijavama za terorizam?

Najtragičnije je što se nije našao neki novinar na KZN da ga ovo pita.
 
Vojska je tu samo za potrebe domaće javnosti. Šanse za intervenciju su trenutno približno 0.
Ono što treba uraditi dole je da se podeli bar 100 zolja i problem zvani Rosu rešen. Posle toga nikome više ne bi palo napamet da glumi neku silu u onim limenkama, jer bi u suprotnom bio reš pečen.
 
Гарант су сви ови коментатори служили војни рок и знају да разликују аутомат од снајпера :) ... Овакво пребацивање технике имамо на десетине пута годишње, ту нема ничег спорног а логика налаже повишени степен опреза у КЗБ.
 
Ne znam na koga se prethodni odgovor odnosio, ali ja ništa ne komentarišem, jer u ovom trenutku nemam pouzdane informacije po pitanju pokreta sa video materijala koji sam postavio sa ciljem praćenja trenutno aktuelne teme i raspoloživog materijala u vezi sa istom.

Što se mog ličnog stava tiče (a koji do sada nisam iznosio), jasno je da se shodno bezbednosnim procenama, bilo odbrambenim (kao u ovom trenutku) ili policijskim (utakmice, protesti, druga masovna okupljanja) povećava prisustvo organizacionih jedinica Vojske ili Mupa, što se nužno ne vezuje za mogućnost u ovom slučaju upada, a u dodatnom primeru ili paraleli koju sam priložio nereda i narušavanja JRM na takvim okupljanima. Jednostavno, to je stvar preventivnog delovanja i spremnosti za reagovanje u nepredviđenim situacijama, čak i kada je rizik minimalan.

Da li je sada opasnija situacija ,,nego ikada do sada"? Iskreno, ni nakon višegodišnjeg praćenja konkretne teme i svih incidenata, ne bih mogao sa sigurnošću da kažem šta će se dešavati. Da je jako potpaljiva i opasna tu nema sumnje, ali sam ipak i dalje svestan ko je na vlasti i ko vodi Srbe na severu, što i navodi na nedoumice.

Da li je na delu priprema za još neki skandalozni sporazum i ,,veliku pobedu" ili realan rizik od obračuna Rosu, Kfora i Srba, videćemo.

Da li je VS spremna da reaguje? Tu sa sigurnošću mogu da kažem - NE. Imamo jednu bateriju FK3 (3 su na čekanju do decembra), radari takođe stižu tek tokom jeseni (Ground Master 60, 200, 400)...

Dakle raspolažemo sa 4 lansera srednjeg dometa, 6 Pancira S1E kratkog dometa, 50 Mistral 3+ raketa i 14 polovnih Migova 29SM/+...

Kopnena vojska je u očajnom stanju (mali broj oklopnih vozila, neupotrebljivi BVP, zastareli tenkovi), artiljerija slaba, ali kao bar postoji u nekoj meri, aktivan sastav u raspadu...

Ne smem ni da zamislim kako bismo prošli, ovaj put verujem i kopneno...
 
Mistrali još nisu stigli, to su samo imitacije na jednom Pasarsu
 
Evo i današnje turneje američkog bombardera Boeing B-52H Stratofortress. Avion registracionog broja 60-0005 pripada 5th Bomb Vingu Minot Air Force Base, North Dakota. Nisko je preletao iznad Skoplja (neki kažu dva komada)
Untitldsed.jpg

Više o jačanju veza evropskih partnera i NATO alijanse možete pročitati na:

 
Pancir se u ukrajini muči ukoliko ga napadnu više dronova. Ne znam da li je tačno pošto je izvor hrvatski portal koji je preneo pisanje valjda britanskog portala. Nadam se da neko iz naše vojske prati šta se dešava na boištu. Ne preko portala nego iz realnih izvora
 
Постојала је интензивна сарадња наше војске са Руском (БАРС, Словенско) те верујем и да постоји интензивна комуникација и то баш трупне војске. Код нас су долазили Руси баш са Панцирима у више наврата.
 
Evo i ovde da postavim možda je prigodnija tema.

Pokreti prema jugu u prethodna 2 dana:

Nore B52 M15:

BVP M80:

T72B1MS:

M84:

Lazar 3 i Humvee-i:

Vojna policija i njihovi Bovovi M-86: https://youtube.com/shorts/E3HN3feD49o?feature=share
Da uradimo mali update po pitanju novih snimaka u prethodna dva dana:

Pokret VS na pontonskom mostu - U snimku se navodi da je u pitanju ,,pokret ka KiM", iako ne mogu da odredim lokaciju, malo je verovatno da je ovo na jugu, a kamoli u vezi sa aktuelnom situacijom na KiM:

Kolona Lazara 3 prema Kraljevu (u toku dana su objavljene fotografija na IG MO o obuci na Lazarima):

Verovatno nešto što nema veze sa vezom, ali i to da prenesem (liči mi kao neka obuka na dobrovoljnom vojnom roku):

Kombinovana kolona Žandarmerije i VS;

Mi17v5 ili Mi8, u blizi Kruševca (mada i da ima veze sa KiM, helikopteri su zimus redovno nadletali administrativnu liniju, doduše H-145M)

Panciri S1E, ako je nekom poznato neka potvrdi gde se ovaj put nalazi, mogao bi imati neke veze:

Na Facebook privatnoj grupi na temu avijacije, pojavila se informacija da su 22.8. oko 3 sata ujutru, razmešteni Orlovi na aerodrom Ponikve kod Užica.

Da se neko ne nervira posle u odgovorima, naravno da je pola ovih informacija treš i nepouzdano, ali čisto da imamo kontinuitet u sadržajima na ovu temu, možda u svakoj laži ima i poneke istine...
 
Јутјуб сензационалисти у глади за прегледима сваки снимак било каквог покрета војне технике описују у наслову као полазак војске на Косово.
 
Naravno, to sam i napisao pri kraju komentara. A tu ima i drugi efekat, što sada zbog aktuelne situacije pokreti VS postaju tema i interesantni za snimanje.

Ali da ih ima, ima ih, to stoji.
 

Jedan interesantan predlog u komentarima :

"Trebalo bi za Pancir uzeti licencu. Reklo bi se da namenska industrija Srbije može tehnički da izgura takav projekat. Top 30 mm se već pravi u Kragujevcu, municiju tog kalibra isto rade naše firme, rakete slične po veličini Pancirovoj raketi pravimo za sistem Strela-10 čini mi se u Krušiku, manje radare bi trebalo da može da radi Pupin, kamion FAP itd. . . "
 
Нема од те идеје ништа. ПАСАРС је неки максимум на том пољу хибридног система. Топ 30мм нажалост још увек није заживео а треба нам још пре 30 година за БВП, ракете за Панцир и Стрела-10 нису ни близу једна другој, а ФАП недовољан да понесе такав систем.
 
Nisam baš iz ove oblasti, ali može da se uzme licenca samo za rakete i municiju, pa bar to da pravimo.

A, možda neku raketu i prodamo. :)
 
Vrh