Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

  • Da

    Glasovi: 104 31,5%
  • Ne

    Glasovi: 199 60,3%
  • Ne znam

    Glasovi: 27 8,2%

  • Ukupno glasača
    330
Прво би морало од С опет Ј да се направи...
 
Čim neko napiše nešto realno i utemeljeno na istorijskim činjenicama, odmah se kreće sa ironičnim doskočicama i lepljenjem etiketa.

No dobro, istini je često teško da ispliva na površinu, ali uvek ispliva.
 
Kojim istorijskim cinjenicama? O trijumfima JNA, VJ i VRS? O trijumfu napadacke strane 1500 km odavde?

Ti si usao u ovu temu sa cudjenjem koji ce nam ponovno sluzenje a sad si promoter te blesave Vuciceve i Julinove ideje.
Ko da sluzi? Klinci i mladi koji ce ili odlaziti odavde ili juriti posao, umesto da gube vreme po kasarnama iz doba KSHS?
Sta da uce? Grabuljanje i metlisanje?
Kome da sluze? SNS drzavnom aparatu? (treba razlikovati drzavu kao siri pojam od drzavnog aparata, koji je kancercina srpskog drustva i veliki partijski je*******arnik)
Po cijem nalogu? Vucica bez dana radnog staza i sa jos uvek nedokazanim odsluzenom vojnim rokom?
Zbog cega da sluze? Zbog Kurtija koji samo sto nije uleteo i poterao sve do Subotice?
Po kojim principima da sluze, i uz koja orudja i oruzje? Po principima JNA koja je pukla u svakom ratu u koji je uletela? A da sluze na orudjima koje nema ko da odrzava?

Prica o vracanju sluzenja se reaktivirala samo i samo iz dva razloga.
1) Da VS i MO pokusaju da nadomeste odlive profesionalaca bukvalnim silovanjem ostatka nacije da ide u vojsku, umesto da za promenu podignu plate i poboljsaju uslove tim profesionalcima, pa im nece odlaziti u tolikom broju, ali ne, daleko bilo da to urade...
2) Da Vucic umiri i utesi razne lozane kojima je pozlilo kad su culi da se Srbija udaljava od Rusije i da je Putin, bratina nasa do pre par nedelja, odjednom postao bad guy. Pa sad moraju da se animiraju drugim papazjanijama u vidu 583. krize na Kosovu i 398. lupetanjem o vojnoj neutralnosti i suverenosti Srbije.

Jedino jos preostaje da ponovo vaskrsnu pricu sa Nesvrstanima, i da ponovo pocnemo da se gubimo da smo bog zna kakva neutralna i suverena, a velika i vazna mooda u svetu. E to bi tek bio pun pogodak. Na pomolu novi hladni rat i blokovski svet, Srbija okruzena EU i NATO sa svih strana, ali ne, nece ona kao svi, ona ce opet svojim putem. Pravo na smetliste istorije.

A kakav je bolesnik na vlasti, uopste me ne bi cudilo da krene tim putem. A kakvi tupavci ovde cine glasacko telo, uopste me ne bi cudilo da ga podrze u tome. I tako u krug i u krug, srpski narod kroz vekove u svon lutanju i palamudjenju umesto da jednom pocne da se ponasa kao ostatak kontinenta.
 
Poslednja izmena:
Gde si pročitao nešto o tim trijumfima? Iz mojih postova sigurno nisi..
 
A gde si ti video da ja tebe etiketiram, kako ti kazes?

S druge strane, mene su danas i juce nekoliko puta ovde etiketirali da sam rusofob i prozivali me sto se uopste oglasavam i iznosim svoje vidjenje stvari (u moru proruske propagande i deluzija) zato sto sam rekao da rezultati RF ne odgovaraju njihovim najavama i planovima. I nikom nista. Etiketa pa sta, ni prva ni poslednja koju cu dobiti.

A ja nisam protiv jugonostalgije niti protiv SFRJ. Umerena jugonostalgija moze da bude i korisna nekad, a moje sveukupno misljenje o SFRJ je neutralno. Meni samo ide na zivce kada bi neko u 2022. da implementira doktrine i principe iz drzave koje nema vec 30+ godina, a i ta vojska koju je imala, prsla je u svakom zadatku koji je imala. Pogotovu sto sada u ovom momentu mozemo da gledamo uzivo sta biva kada neke druge drzave i uprave bandoglavo nece da se okanu hladnoratovskih postulata i nece da uce iz gresaka i zato prolaze ko bos po trnju na modernom ratistu. A ovde se klice o nekom vracanju JNA mentaliteta i opstenarodnoj vojsci da u 2022. popunjava i ispravlja brljotine partijskih kadrova u VS i MO, koji ce, isto kao i GSP, isto kao i Zeleznice, isto kao i mnoooga druga drzavna preduzeca, sve da urade i probaju osim da povecaju plate i poboljsaju uslove stalnim zaposlenima.

Da ta problematika nije obradjivana u srprskoj javnosti jedno 50 puta u zadnjih 10 godina pa i ajde da razumem. Ali lepo je receno, mnogo puta cak i iz same VS (ono malo razumnih poglavara sto ima) da uslova za to obavezno sluzenje nema, niti ima svrhe, niti potrebe. Ali ne! Vucic i Julin resise da oni hoce tako, i da - "nece da cuju drukcije odgovore". Super. Epa nece ni mnogi buduci regruti cuti postara niti primiti pismo kada im se posalje poziv za sluzenje. Zivi bili pa videli. A ovim debilima koji su ne samo toliko bandoglavi da uvide da obavezno sluzenje nije moguce, niti pozeljno, nego su toliko umisljeni da javno govore da ih "ne zanimaju nezeljeni odgovori" mogu samo da porucim ovo.
 
Poslednja izmena:
На Беобилду ионако преовлађује југоносталгија, могли би југоносталгичари мало и из овог угла да гледају

JNA u jednoj slici:
663z390_split-napad-na-vojnika-jna-za-drusstvo-6.jpg


Nostaglčni za JNA mogu da budu samo penzioneri JNA i njihovi potomci koji se sa setom sećaju vremena kada su oni bili povlašćena klasa dok smo svi navodno bili ravnopravvni.
 
Свака војска је у суштини војска режима, пошто исти има контролу над оружаном силом преко тзв. врховног команданта.
ЈНА је била војска СФРЈ и ништа више. Када се распала СФРЈ онда је ЈНА доживела неку врсту нервног слома. Фијаско њеног учина у рату је последица више фактора - ушушканост официрског кора, пета колона на свим нивоима (замислите ситуацију у којој остају празна места по штабовима због дезертирања кадрова националности које су за сецесију), непостојање јасне команде на нивоу државе (парадокс да је нпр. у једном моменту Месић врховни командант који наређује повлачење у касарне које су после бандитит из ЗНГ и ХОС мучки опкољавали), и очајна мотивисаност и срба у ЈНА да ратују. Ова Рељина слика дављења младог војника ЈНА македонца по народности на БОВу од стране проусташке руље је најбољи приказ како се ЈНА снашла у том прљавом рату пре свега политичара.
И скроз су на месту оцене да војска није ни васпитна установа, нити може да усади осећај патриотизма и припадања једној широј групи народа. Зато што су баш ти који су служили ЈНА испали највећи бантити и највише су се клали са онима с којима су служили војску. Али то је и последица погубне децентралистичке политике СКЈ.

Што се тиче враћања војног рока, то је у данашњим друштвено-економским ситуацијама глупост. И увек се сетимо Војводе Мишића који је рекао да више вреди један који хоће него двојица који морају. Значи омогућите људима који желе да раде у војсци да буду војници и официр, а не чистачи круга касарне и пискарала разних глупих формулара. Дајте им адекватне плате и одређене бенефиције. И искорените реликте ЈНА менталитета из војске која мора да буде модерна и функционална.
 
Ta slika simbolizuje JNA i zato što je, po tipičnoj logici komandira i komandanata te ustanove (85% Srba, nažalost, nije se ta vojska zapravo 'raspala po etničkim linijama' - to je bila defakto vojska pod komandom Srba i Crnogoraca, da ne kažemo srpska vojska): 'Neka ovih u tenku, oni su bezbedni, nemoj da štitiš tenk pešadijom, može neko da strada'. Pa to ponoviše na Trpinjskoj cesti... I kako na prostoru SSSR-a istorija kasni 20 godina (usled postojanja razumne generacije političara devesesetih), isto se sad izdogađalo Rusima oko Kijeva.

VJ se na Kosovu i 1999. pokazala mnogo bolje od JNA, ali već napisah da smo tad imali mnogo sreće što npr. borbeni dronovi nisu bili još u potpunosti razvijeno i široko upotrebljavano oružje. Da jesu - bio bi pokolj među našom vojskom. Uostalom, poslednji rat za Nagorno Karabah je pokazao šta može 2020-ih godina klasična staromodna vojska protiv neprijatelja naoružanog turskim (?!) visokotehnološkim oružjem: može da izgine kao snoplje. Zato, da se manemo vulinijada, informerijada i taktika za pridobijanje glasova penzionera - od toga nema ništa i ne služi ničemu.

Sa druge strane, imamo u Srbiji program razvoja čitave palete visokotehnološkog naoružanja - to bi u odbrambenom sistemu bio pandan IT sektoru u privredi - pa uložote u to, umesto u 'spavaone', 'plahte', 'marende' i učenja momaka kako da se prave ludi i da prevare sistem (što je jedino što su mogli da nauče u toj jazbini birokratije i tuposti).
 
Дронови и роботи попут Пегаза и малог Милоша су дефинитивно нешто у шта треба улагати још више пошто се тиме чувају животи. Класична љута пешадија за јурише какву памтимо је превазиђена у модерном ратовању и треба тежити томе да буде што више обучена за борбе у урбаним зонама. Зато су потребни професионалци, а не регрути.
 
A jako je i ovo iz posta iznad - 'samo stigne poziv, i ideš u vojsku'. I onda '91. u Beogradu odziv na mobilizaciju bio 2%, po Srbiji malo veći, te propadoše ratni planovi...
 
Dajete preveliki značaj dronovima. Posebno priča o 1999 godina, kada su takođe obilato korišćeni dronovi ali uglavnom za izviđanje. Dron je dobro rešenje za države sa slabim vazduhoplovstvom kao Srbija, ili protiv jake PVO kao Nagorno Karabah. Ali ni 10 savremenih dronova nema ni približnu vatrenu moć kao jedan A10. Takođe i krstareće rakete su daleko ubojitije oružje. Dakle dron je dobro rešenje za inferiorne zemlje da uzvrate kakav takav udarac, ali kod potpune vazdušne prevlasti kao 1999 bilo koji avion je bolje rešenje.
 
Poslednja izmena:
Nije bolje rešenje, jer bi NATO onomad rado žrtvovao pokojeg drona i spustio se s njim na malu visinu, a zazirao je da to čini sa avionima sa ljudskom posadom, ili sa helikopterima. I ubrzo bi gubici među našom vojskom postali značajni i otpor bi kraće trajao.
 
Kad se priča o JNA i njenom nesnalaženju za vreme raspada Jugoslavije, ne znam je l' toliko teško shvatiti da je, kao prvo, Predsedništvo SFRJ komandovalo tom vojskom. Ko je bio na čelu Predsedništva kad je počeo rat u Sloveniji? Niko, jer Srbija nije htela da podrži Mesićev izbor na tu funkciju. Dakle, imaš obezglavljeno telo koje treba da komanduje vojskom, a raspad počeo.

Pa se do danas ne zna ko je dao naredbu za intervenciju u Sloveniji. Da li predsednik SIV, Hrvat Ante Marković, ili neko drugi.

Kako bilo, tu naredbu je trebalo da sprovede zapovednik 5.vojne oblasti, nadležne za Slo i Hrv, Konrad Kolšek, Slovenac. Ko je bio na čelu ratnog vazduhoplovstva JNA u vreme raspada? Hrvat Anton Tus, koji malo pre rata podnosi ostavku i odlazi u Zagreb, ali ga ovde menja ko-Zvonko Jurjević, opet Hrvat..

Ko je na čelu savezne Udbe u vreme raspada? Pa još jedan Hrvat, Zdravko Mustač.. A ko je savezni sekretar za narodnu odbranu- Jugosloven Veljko Kadijević, Hrvat po majci, a zamenik mu je Slovenac Stane Brovet.. Da dodamo i saveznog ministra inostranih poslova, Hrvata Lončara, pored već pomenutog predsednika Savezne vlade Markovića. Na čelu mornarice je čini mi se isto bio neki Hrvat.

I sad neko ovde osipa drvlje i kamenje kako je JNA bila nesposobna i kako je trebalo ovo ili ono.. Sa takvim nacionalnim sastavom i ličnostima na komandnim mestima, nije mogla da uradi ništa više od ovoga što je uradila.. Niti je mogla pre rata da izvrši državni udar i pohapsi političare, jer je bilo zaprećeno sa Zapada da će država u tom slučaju biti potpuno izolovana..

Kad se danas piše o uvođenju vojnog roka, to ne treba da ima nikakve veze sa vojskom koje nema već 30 godina, potpuno drugačije filozofije i nacionalnog sastava.

Mi danas živimo u Srbiji, koja kao hoće da bude neutralna. Ako se to hoće, onda se mora imati jaka vojska, verovatno bi obuku trebalo da prolaze i žene, kao i da se u to ulupaju milijarde.

Obzirom šta se dešava u svetu, verujem da će krenuti u tu avanturu, a gde će se to završiti, ko zna.

Ali mi je malo bzv da se ti planovi osporavaju nekakvim hejtom prema JNA koja nema nikakve veze sa tim.
 
Odlično, evo, da ponovim - i ja se nadam da će krenuti s tim, ako je moguće i žene da šalju na obuku, jer će tako brže sići sa vlasti.

Pretvaranje Srbije u 'Novi Izrael' - to je tek perspektivan projekat. Ima da se završi proterivanjem iz Egipta, al plivajući.
 
Поштовани Форумаши,

већ 10 година пратим Беобуилд и много ми је драго да постоји овај форум који покушава да укаже на позитивне и негативне ствари које се дешавају у Београду и земљи Србији. Сви ми који толико волимо нашу престоницу и дичимо се што смо Срби (барем моја маленкост) и навијамо да она буде из дана у дан све лепша треба такође да критикујемо све одлуке и да перманенто указујемо на негативне ствари којих наравно има превише. Као ванстраначка личност али човек који се труди да разуме политичке, економске и друштвене процесе (пошто сам политиколог) сматрам да сам свој први пост на овом форуму морао баш у овој рубрици да објавим и да станем у одбрану државе Србије по питању наше војске. Као резервни официр пешадије (служио сам добровољно пре 2 године, дакле у садашњој Војсци Србије) сматрам да никада нисмо смели да суспендујемо обавезу служења војног рока са оружјем и да је то најбоља ствар коју сам урадио у свом животу. Вештине, дисциплина и знања које сам стекао мимо пријатељства која ће можда постати и кумства су нешто што ми много значе у мом "цивилном животу". Моја критика је упућена државном руководству само зато што је 90 дана мало и што се нису барем одлучили за 6 месеци служења (3 месеца основне обуке и 3 месеца служења у јединици по ВЕСу). Свако од нас који жели да ми живимо у цивилизованом и здравом друштву а противи се служењу војног рока није свестан колико је добро да људи различитих профила, материјалног и друштвеног статуса буду један временски период условно речено, једнаки! Такође напомињем да прва мисија наше војске јесте одбрана Републике Србије. Професионални састав без адекватне резерве није у могућности да одбрани државу. Ако додамо ту примера ради и обуку у руковању ПП-апаратима, АБХО средствима, прву помоћ и наравно исправно руковање и чување наоружања и војне опреме и поштовање принципа субординације и једностарешинства, стицање правилног односа према химни, државној застави и униформи (уз све мане и недостатке које војска има) онда све то јача државу у односу на Србију без обавезног служења војног рока. Ако Швајцарска и Аустрија као и Шведска нису уређене државе а све три имају служење војног рока (Шведска је скоро поново успоставила тај систем) онда је јасно да никако не можемо да погрешимо ако се то поново врати и код нас. Замолио бих све оне дежурне критичаре који нашу војску пореде са некаквим партијским апаратом да то не чине пошто у нашој војсци постоје часне и искрене патриоте који много теже живе (не само материјално) у односу на оне који су у том партијском апарату (у државној и локалној самоуправи, полицији и у приватном сектору) али воле свој посао и даноноћно бране ову нашу (каква год била али је наша) државу Србију. Онај од вас који није у стању да изађе из своје зоне комфора и да буде мушко на 90 дана по мени не треба да коментарише ову рубрику а морам такође да напоменем да сам у својој класи имао девојке које су понекада биле способније од нас мушкараца и које су исто као и ја добровољно служиле војни рок без мотива запослења у војсци. Молим вас који нисте били 24/7 у чизмама да се суздржите од неприкладних коментара јер је готово свако од нас потомак славних ратника са Цера и Колубаре, Солуна и Кајмакчалана и некада је битно подсетити се њихове жртве у поређењу са нашим данашњим животом који просто није за поређење. Један социолошки феномен је овде на форуму евидентан а то је чињеница да војску и државу (не само код нас) више воле и поштоју они људи из руралних средина (код нас највише Централна Србија и КиМ) него они из урбаних центара (попут Београда и Новог Сада) и они чији су се преци борили. Надам се искрено да ће овај нови модел служења војног рока бити само почетак процеса модернизације војске који је апсолутно неопходан и молим Бога да избаце из употребе борбени ранац и застарелу технику и да сваки војник добије истоветну опрему као и професионални састав (у домену где је то могуће наравно) као и да свако ко одслужи војни рок транспортну врећу са униформом, чином и чизмама понесе својој кући (што сада није увек случај) и да се уведе систем попут оног у Швајцарској у којој се војници из резервног састава редовно у одређеним временским интервалима позивају на војне вежбе и слично. Акценат треба заиста ставити на обуку а не само на "чишћење круга" иако и то мора да се прође, да би се знало "ко коси а ко воду носи". Надам се да ће овај мој скромни коментар допринети бољој дискусији о овој теми. И на крају вам препоручујем да погледате ко између осталог командује нашом војском на следећем линку:
 
Generale, služio sam pešadiju. Ništa nisam naučio, nije niko. Od toga vajde nema. Ko veruje da će regruti imati kvalitetnu obuku, taj živi u velikim iluzijama.

A ko to u savremenom društvu treba da 'kosi', a ko da 'vodu nosi'? Eto, baš zato ne treba vojni rok - odnosno treba na kratko, da bi ti projektovani da 'vodu nose' opet srušili sistem.

Sninak nisam gledao - ako je Simović na njemu, znam da lepo peva komitske pesme, a valjda je i dobar general.
 
Nije bolje rešenje, jer bi NATO onomad rado žrtvovao pokojeg drona i spustio se s njim na malu visinu, a zazirao je da to čini sa avionima sa ljudskom posadom, ili sa helikopterima. I ubrzo bi gubici među našom vojskom postali značajni i otpor bi kraće trajao.
Grešiš, spuštali su na malu visinu iznad Kosova koliko su hteli. Čak su pokupili helikopterima svoje pilote na nekih 30km od glavnog grada.
Takođe dronovi veličine kao TB 2 ne lete na malim visinima, već na srednjim i visokim. Oni su lak plen za PAT-ove zbog svoje tromosti pa moraju leteti iznad njihovog dometa tj preko 5000m. Na nižim visnama mogu da prođu jedino komarci kao DJI.
 
Generale, zaposli se 90 dana kod privatnika za 40 000 din, da vidiš kako se postaje čovek. To je bolji način za učenje preživljavanja i snalažljivosti. Tu sam stekao bolje veštine nego ijedan vojnik što je učio atomski zdesna. Pa kad izmiriš sve troškove auto upali check engine, to je kao da je počeo rat. Isto ti se hvata
 
Steta sto nema opcije za davanje dislajkova na forumu
Mnogo toga bih mogao da kazem za Generalov post ali suzdrzacu se, a i ne volim da se raspravljam na internetu
Idemo dalje
 
Al nisi učio nastavne jedinice odeljenje u odbrani i odeljenje u napadu... sa sve onim 'Ura!!!', jbg. Niti opšte dužnosti stražara.
Сад ме подсети, одељење у нападу трчимо на неко брдо и кад дођемо на врх вичемо ураааа, а успут атомски са фронта и слично, ја сам имао ПМ М84 па кад командује - авиони са преда- ја сам морао да се бацим на леђа и уперим митраљез у небо као да је '42. или нешто, тешка партизанштина.
 
Vrh