Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

  • Da

    Glasovi: 104 31,5%
  • Ne

    Glasovi: 199 60,3%
  • Ne znam

    Glasovi: 27 8,2%

  • Ukupno glasača
    330
Очигледно је ЈНА имала идеју да ће тенкови, БВП М-80 и ОТ М-60 у општем рату издржати пар недеља по обронцима Босне док се врх и народ повуку у пканине јер тамо нема зиме, а онда би били потучени, док би се камиони арчили за партизанско ратовање са агресором по Босни ТАМови 110 и 150 као кабриолети изгледа.

МУП је на Косову почео да се оклопљава тек након озбиљних губитака, ВЈ такође.

Оно што се дешавало 90их у суштини није оно за шта се спремала ЈНА, али се користило шта се имало пошто другог није било. Мислим да изузев Добровољачке и Тузле нема примера препада на организовану колону камиона чак ни од стране НАТО агресора из ваздуха. У суштини није предвиђено да пешадија са ТАМовима улеће у борбу већ да их камиони пребаце од касарне до зоне из које пешке улазе у борбену зону.
 
Pa očigledno su o toj problematici trebali da počnu da razmišljaju još kad je postajalo jasno da će hladni rat ubrzo da se završi, i da nikakve Sovjetske invazije neće biti.
Nego je moralo da prođe 10 godina strašnih pogibija i još 20 godina ruminacije da bi se došlo do zaključka da ''e, a mogli bismo nekad da stavimo nešto tvrdo umesto cirade, pošto ipak idemo / ići ćemo / ovime u rat i žarišta, a ne na safarije i avanture po plažama...''
 
Тром систем. ЈНА је у многим сегментима била веома заостала, можда највише када је у питању опремање пешадије изузев наоружања. Вероватно је томе аминовало парризанско наслеђе. 80те су године када је у фокусу била набавка нових тенкова и нових ловаца. БОВ нпр. уопште није развијен по захтевима ЈНА али им се допао па је брзо уврштен у употребу и то у поприличним количинама.
 
Koloni kao u Tuzli ne bi mnogo pomogli ni tenkovi. Oklop je potpuno beskoristan u gradskim uslovima.
Da nema snimka pa i da poverujem u takvu odvalu. Ali na snimcima se lepo vidi kako vozači ''padaju'' ko muve pod kišama običnih metaka jer ih ''štiti'' samo staklo i obična limarija kabine, a ovi iza tek bivaju pokošeni jer nemaju ni toliko nego faking ciradu.

No dobro, kako god vam volja.
 
Juče na autoputu od Velike Plane ka Nišu je išla kolona od 6-7 M16 Miloša bez ikakvih oznaka. Verovatno je novi kontigent koji ide u 72. ili neku drugu brigadu jer nisu imali ni evidencijske brojeve niti oznake jedinica na sebi
 
Мислим да Милоши за сад још увек нису добили евиденцијске бројеве, за разлику од Лазара. Али одлична вест ако их има још нових.
 
Jeste falilo takvih vozila, bez dileme.
Ali, Tuzlanska kolona ne bi prošla, taman da je i u tenkovima bila. Jednostavno, to je bila namera. I da su ih zarobili, a zarobili bi ih fizičkim onemogućavanjem prolaza, pobili bi ih posle. Takva ideja, takva politika, takav trenutak...
 
@Bender - JNA se nije spremala za rat sa svojim narodom. Svih 45 godina od II svetskog rata su se spremali za napad spolja, gde bi kamioni sa ciradom sluzili za prevoz ljudstva i materijalnih sredstava iza linija sukoba, ali su dosli u situaciju da su u sopstvenoj zemlji opkoljeni u sopstvenim kasarnama od sopstvenog naroda. Ni druge armije ne bi bolje prosle u gradjanskom ratu. Sta mislis sada neka Nacionalna garda Ohaja ili Arizone da bude opkoljena u sred Amerike? Cime bi se oni povlacili, pa istim tim kamionima sa ciradom jer su im oklopna vozila u Iraku, Siriji, Poljskoj... Jednostavno to je bio nesrecan kraj, jedne nesrecne armije, u jednoj nesrecnoj zemlji.
 
Rekao sam šta sam imao još ranije, i to baš dobrano obrazložio i lepo razdvojio gde pričam o kojoj stavci. TAM kao stavka za sebe - kvalitetan i dokazan, osim što je loše što nikad nije dobio fabričku oklopnu verziju. Zločin i priroda dešavanja u Tuzli kao stavka za sebe. JNA doktirna kao stavka za sebe... sve sam lepo odvojio i napisao šta mislim o svakoj ponaosob.

Svako dalje moje vraćanje na to bi samo rezultovalo još većim ukopavanjem druge ''strane'' a verovatno i izvrtanjem mojih reči, pošto sam to namirisao još na prošloj strani.

Tako da ok, kako god. Rekao sam šta sam imao na tu temu. A mišljenje o doktrini i rukovodstvu, tačnije rukovodstviMA koja su slala ljude u hiljade žarišta u nekoliko ratova, čitavih 10 godina, i tek se nakon 30 setili da im daju još nešto osim cirade... po svemu sudeći - neću menjati. Slika Pinca natovarenog tenkovskim suknjicama oko ili posle 1999. u izvedbi MUPa, je više nego dovoljna da se vidi koliko je JNA doktrina i filozofija još 80ih bila izgubila dodir sa realnošću i vremenom. A i svi ovi posle (mislim najviše na rukovodstva VJ i VS), koji su se tek 2020. setili da ciradu zamene komadom metala, da bar više ne može običan Tetajac sa krova kuće da pobije pola voda.
 
Poslednja izmena:
Ne vidim logiku u nabavci zastarele tehnike ( bacanje para) a koja je bolno smešna u odnosu na tehniku koja je dignuta ovih dana i ne prekidno spominje se u komentarima oko najnovijih ,,blokovskih,, tenzija .
Po toj logici možemo da kupujemo naj novije zlatne pračke al opet to bi bile samo pracke ....
 
Могу да крешим али национална гарда је унутрашња војска тј неко ко примењује силу унутар својих граница
 
Ne nabavljaju se Hameri...već Oshkosh koliko znam.
То је била жешћа дезонформација са My city форума :D Неки лик је направио фиктивну преписку са Стефановићем где је овај помињао Ошкоше као и то су брже боље узели Ју тјуб аналитичари ала Шиља Плутон да објављују. Хамери који се набављају колико сам чуо у највећем броју ће бити санитетска верзија и узимају се као замена за Пинцгауер санитете.
 
Ne trebaju nam ni Hamviji ni Oškoši, imamo Miloša i M-20. Svaki sa svojom namenom odnosno potencijalnim namenama (ako se razradi više varijanti).

A evo i M-20 u proizvodnji. Slike su ni manje ni više nego od kolege Stexa:)

169446_821051742_0-02-0a-e03374fccfe02e4524dcf61ce3647daec0f846ad8b185d02736342a46c84b141_1339ff75cc96633b.jpg

169446_82000979_E4T4ou9WUAAWak2.jpg
 
То је била жешћа дезонформација са My city форума :D Неки лик је направио фиктивну преписку са Стефановићем где је овај помињао Ошкоше као и то су брже боље узели Ју тјуб аналитичари ала Шиља Плутон да објављују. Хамери који се набављају колико сам чуо у највећем броју ће бити санитетска верзија и узимају се као замена за Пинцгауер санитете.
Čini mi se da sam to pročitao na tango6 mada mu to dodje na isto.:)

Odakle ova info za hmmwvije?
 
Није се Т6 упецао на ту форумску полуинформацију :D Aли верујем да ју тјуб аналитичари и бројне инстаграм странице и даље развлаче то зарад већег прегледа/броја лакова.

За Хамере сам чуо од људи из војске на Ушћу, али видећемо шта ће бити од тога. Незванично смо требали санитетске Хамвије да добијемо и раније као донацију, али је Вулин тад био министар и нешто је забрљао дипломатски. Сада се ваљда иде на куповину.
 
I da se jesu upecali ne bi bio problem. Zato što se na godišnjem nivou (a i češće) smenjuju ideje i planovi za nove nabavke, što je i razumljivo. Početkom jedne godine važe jedni uslovi i prioriteti, na kraju se usled nekih promena stavlja akcenat na neke druge, sledeće godine nešto treće postaje prioritet... Javljaju se nove ponude, neke stare se otkazuju, ovo pojeftinuje, ono poskupljuje, ova kriza, ona inflacija, svašta nešto... Pogotovu ovde gde je sve ponekad turbulentno i podložno politici i plemenokratiji.

Nema ništa loše ako se neki novinar upeca ili piše ono što je poslednje čuo. Pogotovu ako iz VS i MO neće da daju konfirmaciju.
Problem nastaje kad se lupaju ovakve gluposti, i to namerno i svesno:
 
A tu beše i ovo, na šta me sad ''podsetio'' Gugl...

Odgovor Lazanskog na pitanje jednog od čitalaca:„@ MIroslav Lazanski: Gospodine Lazanski, jeste li vi videli clanak na Tango Six Blogu o ovom vasem pisanju? Kako komentarisete?

„Iskreno da Vam kažem, ja ne jurim te blogove po netu, ali sada sam potražio. Utisak jeste da je reč o dva iskompleksirana tipa, jedan je kao novinarčić tog bloga, a drugi navodno vazduhoplovni inženjer za kojeg niko ovde nikada i nije čuo i koji je odavno u inostranstvu.


Ta ''dva iskompleksirana tipa'' - koje je bez razloga isprozivao samo zato što mu je sujeta udarila u tvrdu tikvu jer kako to neko na Balkanu može da bude veća vojna faca od njega... elem, ta dvojica mic po mic napraviše portal koji je postao jedan od glavnih autoriteta i izvora u Srbiji što se avijacije tiče. I održaše lekciju iz novinarstva ne samo njemu nego i mnogim drugim ''novinarima'' ovde. A Ložanski i redakcije za koje je on pisao su od 2010. postajali sve gori i gori, dok je Tango Six postajao sve bolji i popularniji. Ložanski je jahao talas svoje stare slave još par godina koliko je mogao, pravio one lude emisije sa profesorom ludakom koji onaniše na rakete i što Rusi imaju Bukove ofarbane u belu boju (što ih u njegovim očima čini neprevaziđenim izumom) i posle opstao samo zahvaljujući tome što je postao ambasador. Inače je veći deo kredibiliteta i poverenja izgubio početkom 2010ih.


Tako da nije problem kad novinar omaši ili ''istrči'' vođen informacijama i dojavama koje ima u datom momentu. Problem je kad neko lupeta i izmišlja vesti, jer to onda i nije novinarstvo.
 
Poslednja izmena:
Вучко рече синоћ, његовим речима: да ће сви мушкарци да буду срећни кад буду видели за који дан ново улагање у војску. Шта ли је темпирао пред изборе?
 
Vrh