Idi u Berlin i vikni na sred ulice da Izrael sprovodi genocid u Palestini... pa ćeš da vidiš šta je gulag.
Dobro, ovo čak i ti znaš da je besmisleno poređenje - nivo slobode govora u EU i Rusiji... Takođe, moja referenca je bila nivo sloboda ovde i u Rusiji. Nisam čak ni spominjao EU koja je od nas na višem nivou po tom pitanju. Rusija je verovatno jedina zemlja koje je (delimično) u Evropi koja ima zakonsku kriminalizaciju kritike rata ili kriminalizuje prava LGBT itd...
Nisam bio u Berlinu zadnje 4 godine, ali jesam u junu u Frankfurtu. Imaš na onom trgu prema reci na zgradi veliku izraelsku zastavu iz solidarnosti, a dole je bila gomila nekih koji su protestovali. Genocidne parole uzvikuju svakog dana ("From the Fiver to the Sea") svuda po Zapadu, pa nikom ništa. Problem jeste kada zapale gradski autobus ili "protesti" postanu nasilni. Treba praviti i razumeti razliku.
Neko te je lepo posavetovao da otputuješ negde i vidiš i sam. Malo proširi vidike. Najbolje je da odeš i u Moskvu i u Berlin, Rim itd... Uporedi sam.
Ja sam bio svuda: Moskva, Kijev, Tel Aviv, Jerihon, Vitlejem, skoro cela EU, Los Angeles, NYC...
Da neko Nemačku otkači sa SWIFTa i potpuno isključi iz svetskog finansijskog sistema, i uvede 14.000 drugih sankcija, šta misliš kolike bi referentne kamatne stope bile u tom slučaju?
Da, ali se to ne dešava. O tome je Putin trebalo da misli ranije. Sorry, ali tolika super-sila, a izbace je iz SWIFT-a i poremete joj skroz monetarnu politiku i ekonomiju. Pričao si o ekonomskoj moći Rusije u odnosu na Zapad... Moć nije samo da ti naštancaš nukelarne rakete, već je moć i da raspolažeš pravim informacijama, proceniš situaciju i ne ukanališ zemlju nepromišljenim odlukama ili lošim procenama.
ja samo tebi postavljam pitanje - odakle ti da bekstvo 300-400 hiljada ljudi iz države od 146 miliona (sad da ne guglam, ako grešim, izvinjavam se) išta konkretno znači osim da ova kamarila nije osećala trunku lojalnosti prema sopstvenoj domovini i zbrisala je da sačuva svoje prihode i standard života.
Vidiš, to je veliki problem. Takav problem imamo i mi u Srbiji iz sličnih razloga. Kada odeš u Beč - čuješ svuda, kako su ga u Hagu nazivali, BHS jezik. Generacije su otišle preko i to oni najsposbniji. Zato danas u Srbiji nemaš ljude da rade i to je najveći problem za dalji rast i razvoj. Etičkih rusa ima 100 miliona i populacija je stara kao i kod nas. Ako im zbriše toliko najproduktivnijeg stanovništva uzrasta 20-40 godina to je problem. Dodaj na to koliko je izginulo i tek će, pa ćeš možda razumeti koliku štetu Rusiji je napravio Putin sa ovim besmislenim ratom.
razlika je što taj njihov Krug dvojke zbriše na prvi znak nevolje, a ovaj naš neće da nas počasti svojim odsustvom, sve da se vrati Panonsko more i potopi Beograd - oni bi i dalje na ostrvu Vračaru kukali kako Srbija ne valja. Ovo je bila šala... donekle...
Neka ih, neka protestuju i bune se. Pluralizam je bogatstvo, ne pretnja za Srbiju. Svaka vlast mora da ima taj pritisak javnosti u pozadini da ne bi mogli da rade baš šta hoće. Smenjiva vlast i sloboda mišljenja i govora su zapravo ono što ne postoji npr. u Rusiji i po tome je Srbija ispred Moskve. Ja zapravo i ne razumem šta mi imamo da tražimo sa Rusijom kada bi se time samo vratili nazad po pitanju slobode, razvoja i bezbednosti.
Da da... u tom savezu, gazda naredi deci da se skinu sa ruskog jefinog gasa i kupuju njegov po četiri puta većoj ceni. U tom savezu jedna kolonijalna teritorija zvana Nemačka nemo ćuti i trepće okicama dok joj Ameri dignu u vazduh Severni tok, u koji je uložila tolike milijarde. Sad zatvaraju fabrike i čude se što AfD dobija sve više glasova. Dele vrednosti, kažeš? Jbt
nemam snage to da komentarišem stvarno...
Naravno, dok u ruskom svetu Belorusija ili Ukrajina da su je osvojili imaju sve slobode... Naravno da svaki savez ima zemlju koja ga predvodi, ne znam šta tu nije jasno. Amerika gura svoju politiku u EU i interesnim zonama, uz pretpostavku tih zemalja da imaju dogovor o kolektivnoj bezbednosti. Negde je to formalizovano kroz ugovor kao u slučaju NATO, negde Amerika sklapa sporazume o strateškim partnerstvima (Japan, Južna Koreja, Filipini, možda i Saudijska Arabija). "No such thing as a free lunch"
Najbolje bi bilo da su evropske zemlje praktično u ratu sa rusima, a da sa druge strane kupuju od njih gas... Valjda je logično da to ne može tako.