Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
Можемо да направимо и тему о рату у Украјини ако постоји интересовање.

Овај форум је све мање и мање грађевински, баш нам недостаје још једна тема за празне политичке тлапње.

Vožd nikako da prihvati da je u geopolitici i vojnoj tematici sve povezano, pogotovu u današnje vreme globalizma.

Inače pozdravljam iskakanje naših regruta iz helikoptera, još jedan istorijski momenat za Srbiju, sve smo jači i jači.

Pored navedenog, na sajtu MO takođe kažu da je u toku obuka i za nabavljeni FK-3. Eto, da nije objavljeno na sajtu, nikad ne bih pomislio da se to dešava. Još jedna jako bitna i istorijska vest. E da, i Vučić čestitao praznik. I Gašić isto. Da se zna. ☝️

Poslednja izmena:
Eto, rešeno.

Nadam se da smo ovim prešli i prerasli konstantna kukanja što se na ovoj temi ne piše više o padobrancima koji skaču iz Mi-8 i Gašića koji čestita praznik. Zato što ljude prosto zabole. Eto.

Idemo dalje s temom.

Elem, primetan je kontrast između perioda od pre dva meseca kad su gnominari svaki božji dan pisali naručene tekstove o obaveznom služenju vojske, i sadašnjeg stanja kad odjednom više niko nigde ne piše o tome.

Када сам имао последњу комуникацију са тобом, а коју памтим, на различито мишљење, ти си цео викенд на сат времена отприлике сипао гомиле беса, учитаних глупости, па и увреда, а ја сам био у једном одмаралишту у Србији. Када сам у пон. ушао на форум, нисам могао да верујем шта читам, тако да наравно да си на игнор опцији, као и други слични или гори од тебе.
За ово негубљење времена на форуму, свакако да си у праву.

Poslednja izmena:
Konstatovao sam u postu da niko ne komentarise vojni budžet za sledeću godinu i izbrisan mi je "zbog vredjanja". Pretpostavljam da je to greškom uradjeno.
Zato ću ponoviti. Ako se izuzmu sredstva namenjena za drugu ratu Rafala (470 miliona) i za služenje vojnog roka oko (100 miliona) opet se radi o značajnom uvecanju. Pretpostavljam da se kupuje ( ili je kupljeno pa se otplacuje) nesto značajno. Nadam se da to može biti neki sistem o kom je Predsednik govorio, koji bi bio bolji od HIMARS-a. PULS po meni to nije, SR5 je u tom rangu. Naravno ovo oko kupovine je nagadjanje, možda je i nesto sasvim drugo u pitanju.
Ako se ne može komentarisati budžet koji je javno objavljen neka mi moderatori to i kažu.

Što ne bi moglo ako je javno objavljeno.

Ne znam. Poruku ovakve sadržine su mi izbrisali "zbog vredjanja".
Naravno da je javno objavljen zakon o budžetu.

Konstatovao sam u postu da niko ne komentarise vojni budžet za sledeću godinu i izbrisan mi je "zbog vredjanja". Pretpostavljam da je to greškom uradjeno.
Zato ću ponoviti. Ako se izuzmu sredstva namenjena za drugu ratu Rafala (470 miliona) i za služenje vojnog roka oko (100 miliona) opet se radi o značajnom uvecanju. Pretpostavljam da se kupuje ( ili je kupljeno pa se otplacuje) nesto značajno. Nadam se da to može biti neki sistem o kom je Predsednik govorio, koji bi bio bolji od HIMARS-a. PULS po meni to nije, SR5 je u tom rangu. Naravno ovo oko kupovine je nagadjanje, možda je i nesto sasvim drugo u pitanju.
Ako se ne može komentarisati budžet koji je javno objavljen neka mi moderatori to i kažu.
Треба доста пара за пројекте који су у току, модернизацију тенкова, БВП и самохотки, Огњева, затим за нове Огњеве, за нове Норе, за нове Милоше, нове Лазаре и нове Пасарсе. Било би лепо да се узме и већа количина НТВ. Ту су и АЛАС ракете за нове модуларне Огњеве М-18.

Nemamo mi još uvek takvu produkciju za toliki iznos novca. Mislim da je kupljeno nesto novo, jer postoji odeljak u budžetu namenjen sredstvima za domaće proizvode. Videcemo u svakom slucaju.

Могуће да су у питању додатни ПВО системи HQ-17 и FK-3. Ту се мора ићи на пуну формацију или нема смисла. Такође ваљало би да се узму из Египта или неке друге блиске државе половни млађи Ми-17.

Odakle ti informacija? Jeste u obraćanju naveo da se nabavlja ali nije rekao koji sistem. Dugo se govori da je PULS u pitanju mada ima informacija i da se radi o sistemu SR5.

Ovaj tekst bi mogao da ukazuje na PULS mada mislim da i Danska planira kupovinu.
Ovo za SR5 je zastarelo. U najnovijoj konfiguraciji ima po 2 rakete od 600mm dometa 300km. Naravno ima module i manjeg kalibra i dometa. Moduli sa raketama dometa 70km su početni i to mu je najmanji domet.

Ovaj tekst bi mogao da ukazuje na PULS mada mislim da i Danska planira kupovinu.
Ovo za SR5 je zastarelo. U najnovijoj konfiguraciji ima po 2 rakete od 600mm dometa 300km. Naravno ima module i manjeg kalibra i dometa. Moduli sa raketama dometa 70km su početni i to mu je najmanji domet.
Imas na MyCity snimak , u Hit Tvitu je direktno pomenuo ELBIT PULS i izraelske dronove , i rekao je za njih da su bolji od HIMARS-a i americkih dronova, a to sigurno ne misli za kineske sisteme . Tako da ovaj ugovor za PULS i HERMES-900 je sigurno za nas.

Mislim da je iluzorno nadati se raketama predator hawk od 300km ali i ako se uzmu Extra od 150km bice odlicno.

Ja bih svakako voleo da vidim u VS predator hawk, ali strateski je bitno da krusik i sloboda proizvode rakete za ovaj sistem ali i opremanje u buducnosti krstarecim raketama koje bi bile zajednicke za rafal-f4 i sistem PULS dometa 300-500 km .

Za Rafal Vila. PULS nije kao HIMARS ali je dobar sistem. Predator hawk jeste istog dometa ali je znatno manjeg kalibra I sa manjom bojevom glavom od ATACMS.

Sa sadasnjom tendencijom razvoja..a da ne govorimo uvodjenjanu upotrebu, mislim da je to tesko izvodljivo.

Da, sve ide sporo i na kašičicu. Nadam se da će biti većih kupovina. Zato sam danas i komentarisao budžet jer su odvojena velika sredstva.

1732042408201.png

Vrh