Eto, rešeno.
Vest iz sekcije nije se desilo.
Треба доста пара за пројекте који су у току, модернизацију тенкова, БВП и самохотки, Огњева, затим за нове Огњеве, за нове Норе, за нове Милоше, нове Лазаре и нове Пасарсе. Било би лепо да се узме и већа количина НТВ. Ту су и АЛАС ракете за нове модуларне Огњеве М-18.Konstatovao sam u postu da niko ne komentarise vojni budžet za sledeću godinu i izbrisan mi je "zbog vredjanja". Pretpostavljam da je to greškom uradjeno.
Zato ću ponoviti. Ako se izuzmu sredstva namenjena za drugu ratu Rafala (470 miliona) i za služenje vojnog roka oko (100 miliona) opet se radi o značajnom uvecanju. Pretpostavljam da se kupuje ( ili je kupljeno pa se otplacuje) nesto značajno. Nadam se da to može biti neki sistem o kom je Predsednik govorio, koji bi bio bolji od HIMARS-a. PULS po meni to nije, SR5 je u tom rangu. Naravno ovo oko kupovine je nagadjanje, možda je i nesto sasvim drugo u pitanju.
Ako se ne može komentarisati budžet koji je javno objavljen neka mi moderatori to i kažu.
Imas na MyCity snimak , u Hit Tvitu je direktno pomenuo ELBIT PULS i izraelske dronove , i rekao je za njih da su bolji od HIMARS-a i americkih dronova, a to sigurno ne misli za kineske sisteme . Tako da ovaj ugovor za PULS i HERMES-900 je sigurno za nas.Ovaj tekst bi mogao da ukazuje na PULS mada mislim da i Danska planira kupovinu.
Ovo za SR5 je zastarelo. U najnovijoj konfiguraciji ima po 2 rakete od 600mm dometa 300km. Naravno ima module i manjeg kalibra i dometa. Moduli sa raketama dometa 70km su početni i to mu je najmanji domet.
Ne brinem se zbog toga, ni hrvati nece dobiti rakete od 300km.Za Rafal Vila. PULS nije kao HIMARS ali je dobar sistem. Predator hawk jeste istog dometa ali je znatno manjeg kalibra I sa manjom bojevom glavom od ATACMS.
Naravno, ali ako se već kupuje takav sistem onda bi bilo lepo da je u punom kapacitetu. Isto mislim i za Rafal. Besmisleno je kupovati takvu platformu sa raketama kratkog dometa.Ne brinem se zbog toga, ni hrvati nece dobiti rakete od 300km.