Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
A mozda kad bi pogledao kako zivi i sta moze da dostigne prosecan Rus i prosecan stanovnik tog mrskog zapada bi video kome je bolje.
Ne znam za USA ali za Nemačku i EU se očekuje da će imati baš velikih problema u roku od 3 godine. E tada će ti biti jasnije neke stvari. Niko ne očekuje preko noći ili za par nedelja da Zapad propadne a da Rusija procveta, ti procesi traju mesecima i godinama. Zapamti kako je danas, pa onda pogledaj za 5 godina kako će biti, pa za još 5. Prema trenutnim javno dostupnim informacijama i analizama Evropu čeka težak period, nema naznaka za promenama niti će ih biti sve dok narod ne smeni one postavljene političare širom EU.

Ne znam za USA ali za Nemačku i EU se očekuje da će imati baš velikih problema u roku od 3 godine. E tada će ti biti jasnije neke stvari. Niko ne očekuje preko noći ili za par nedelja da Zapad propadne a da Rusija procveta, ti procesi traju mesecima i godinama. Zapamti kako je danas, pa onda pogledaj za 5 godina kako će biti, pa za još 5. Prema trenutnim javno dostupnim informacijama i analizama Evropu čeka težak period, nema naznaka za promenama niti će ih biti sve dok narod ne smeni one postavljene političare širom EU.
To pricaju ljudi vec 30 godina veruj mi a ono..........

Čija je logistika? Ista priča kao sa Bljeskom i Olujom. Američki instruktori rukovodili operacijama sa Briona.

Ta konstatacija je u skladu sa mantrom koju širi ruska propaganda... Pre početka tzv. SVO uveravali su se da je Ukrajina jedna slaba država koju će pregaziti za 3 dana... Kada to nije išlo baš tako odjednom se Ukrajina predstavlja kao 2-3 armija u Evropi i da je normalno da sve to toliko traje.

Ta konstatacija je u skladu sa mantrom koju širi ruska propaganda... Pre početka tzv. SVO uveravali su se da je Ukrajina jedna slaba država koju će pregaziti za 3 dana... Kada to nije išlo baš tako odjednom se Ukrajina predstavlja kao 2-3 armija u Evropi i da je normalno da sve to toliko traje.

Mislim da je taj narativ koji forsiraš zapadna propaganda, no dobro.

Nije sve u svetu tako crno-belo. Siva uglavnom preovlađuje i ništa se ne dešava slučajno.

Nisam ja spominjao nigde referencu na "totalitarno" i "demokratsko" društvo - pomešao si nešto. Ali svakako je Srbija po tom pitanju daleko ispred Rusije. Ovde te niko neće poslati u gulag, ako zastupaš svoje mišljenje, već eto možemo ti i ja slobodno da diskutujemo i iznosimo različite stavove.
Idi u Berlin i vikni na sred ulice da Izrael sprovodi genocid u Palestini... pa ćeš da vidiš šta je gulag.
Čitajući ovo što si ispisao deluje da ti je mnogo toga u glavi, pa si na kraju sam izveo zaključak da je PPP besmislen u ovom kontekstu i da nema teorijske šanse da je ruska ekonomija 4. u Svetu. To su gluposti iz štelovane statistike. Ako je Zapad toliko slab, kako šteluje kurs rublje i kvari posao rusima? Puno kontradiktornosti. Pre će biti zapravo ovo što ti pripisuješ Americi - rat se finansira primarnom emisijom.
Ne, nisi dobro pročitao. Ja sam rekao da je PPP bolji od nominal GDP kao pokazatelj relativne veličine ekonomije jedne države u odnosu na drugu. A onda sam rekao zašto je i PPP nesavršen i da treba u suštini gledati druge konkretne pokazatelje, a ne jedan zbirni.
Ako je perspektiva ruska pod Putinom tako dobra - što je toliko rusa pobeglo u Srbiju i iznelo kapital?
Prosto, imaju i oni svoj Krug dvojke... razlika je što taj njihov Krug dvojke zbriše na prvi znak nevolje, a ovaj naš neće da nas počasti svojim odsustvom, sve da se vrati Panonsko more i potopi Beograd - oni bi i dalje na ostrvu Vračaru kukali kako Srbija ne valja. Ovo je bila šala... donekle... ja samo tebi postavljam pitanje - odakle ti da bekstvo 300-400 hiljada ljudi iz države od 146 miliona (sad da ne guglam, ako grešim, izvinjavam se) išta konkretno znači osim da ova kamarila nije osećala trunku lojalnosti prema sopstvenoj domovini i zbrisala je da sačuva svoje prihode i standard života. Sad ćeš ti meni reći - zbrisali bi i ostali, ali ne mogu nemaju para. Varaš se. Ostali su ostali u zemlji jer u nju veruju i hoće da se za nju bore. Tako da batali ovaj buđavi argument leba ti, infantilan je.
Dok u Srbiji imaš situaciju da se referentne kamatne stope snižavaju u Rusiji su podignute na 21%. Ja nikada nisam čuo za tolike kamatne stope u zdravoj tržišnoj ekonomiji.
Da neko Nemačku otkači sa SWIFTa i potpuno isključi iz svetskog finansijskog sistema, i uvede 14.000 drugih sankcija, šta misliš kolike bi referentne kamatne stope bile u tom slučaju? Ti letiš da zaključiš kako je eto to dokaz ne znam čega, neke propasti, a ta mera je sačuvala finansijski sistem, stabilizovala valutu, onemogućila beg kapitala i postavila temelje sadašnjem ekononskom rastu. Za stopu si čuo, ali za rezultate koje je Nabulina postigla nisi? Pa nije ni čudo, za tebe se kače samo argumenti PROTIV.... argumenti ZA ne postoje, kad je Rusija u pitanju.
To je komplementaran savez koji funkcioniše kao jedno društvo, deli iste vrednosti, političke, ekonomske itd...
Da da... u tom savezu, gazda naredi deci da se skinu sa ruskog jefinog gasa i kupuju njegov po četiri puta većoj ceni. U tom savezu jedna kolonijalna teritorija zvana Nemačka nemo ćuti i trepće okicama dok joj Ameri dignu u vazduh Severni tok, u koji je uložila tolike milijarde. Sad zatvaraju fabrike i čude se što AfD dobija sve više glasova. Dele vrednosti, kažeš? Jbt :) nemam snage to da komentarišem stvarno...

Idi u Berlin i vikni na sred ulice da Izrael sprovodi genocid u Palestini... pa ćeš da vidiš šta je gulag.

Dobro, ovo čak i ti znaš da je besmisleno poređenje - nivo slobode govora u EU i Rusiji... Takođe, moja referenca je bila nivo sloboda ovde i u Rusiji. Nisam čak ni spominjao EU koja je od nas na višem nivou po tom pitanju. Rusija je verovatno jedina zemlja koje je (delimično) u Evropi koja ima zakonsku kriminalizaciju kritike rata ili kriminalizuje prava LGBT itd...

Nisam bio u Berlinu zadnje 4 godine, ali jesam u junu u Frankfurtu. Imaš na onom trgu prema reci na zgradi veliku izraelsku zastavu iz solidarnosti, a dole je bila gomila nekih koji su protestovali. Genocidne parole uzvikuju svakog dana ("From the Fiver to the Sea") svuda po Zapadu, pa nikom ništa. Problem jeste kada zapale gradski autobus ili "protesti" postanu nasilni. Treba praviti i razumeti razliku.

Neko te je lepo posavetovao da otputuješ negde i vidiš i sam. Malo proširi vidike. Najbolje je da odeš i u Moskvu i u Berlin, Rim itd... Uporedi sam.

Ja sam bio svuda: Moskva, Kijev, Tel Aviv, Jerihon, Vitlejem, skoro cela EU, Los Angeles, NYC...

Da neko Nemačku otkači sa SWIFTa i potpuno isključi iz svetskog finansijskog sistema, i uvede 14.000 drugih sankcija, šta misliš kolike bi referentne kamatne stope bile u tom slučaju?

Da, ali se to ne dešava. O tome je Putin trebalo da misli ranije. Sorry, ali tolika super-sila, a izbace je iz SWIFT-a i poremete joj skroz monetarnu politiku i ekonomiju. Pričao si o ekonomskoj moći Rusije u odnosu na Zapad... Moć nije samo da ti naštancaš nukelarne rakete, već je moć i da raspolažeš pravim informacijama, proceniš situaciju i ne ukanališ zemlju nepromišljenim odlukama ili lošim procenama.

ja samo tebi postavljam pitanje - odakle ti da bekstvo 300-400 hiljada ljudi iz države od 146 miliona (sad da ne guglam, ako grešim, izvinjavam se) išta konkretno znači osim da ova kamarila nije osećala trunku lojalnosti prema sopstvenoj domovini i zbrisala je da sačuva svoje prihode i standard života.

Vidiš, to je veliki problem. Takav problem imamo i mi u Srbiji iz sličnih razloga. Kada odeš u Beč - čuješ svuda, kako su ga u Hagu nazivali, BHS jezik. Generacije su otišle preko i to oni najsposbniji. Zato danas u Srbiji nemaš ljude da rade i to je najveći problem za dalji rast i razvoj. Etičkih rusa ima 100 miliona i populacija je stara kao i kod nas. Ako im zbriše toliko najproduktivnijeg stanovništva uzrasta 20-40 godina to je problem. Dodaj na to koliko je izginulo i tek će, pa ćeš možda razumeti koliku štetu Rusiji je napravio Putin sa ovim besmislenim ratom.

razlika je što taj njihov Krug dvojke zbriše na prvi znak nevolje, a ovaj naš neće da nas počasti svojim odsustvom, sve da se vrati Panonsko more i potopi Beograd - oni bi i dalje na ostrvu Vračaru kukali kako Srbija ne valja. Ovo je bila šala... donekle...

Neka ih, neka protestuju i bune se. Pluralizam je bogatstvo, ne pretnja za Srbiju. Svaka vlast mora da ima taj pritisak javnosti u pozadini da ne bi mogli da rade baš šta hoće. Smenjiva vlast i sloboda mišljenja i govora su zapravo ono što ne postoji npr. u Rusiji i po tome je Srbija ispred Moskve. Ja zapravo i ne razumem šta mi imamo da tražimo sa Rusijom kada bi se time samo vratili nazad po pitanju slobode, razvoja i bezbednosti.

Da da... u tom savezu, gazda naredi deci da se skinu sa ruskog jefinog gasa i kupuju njegov po četiri puta većoj ceni. U tom savezu jedna kolonijalna teritorija zvana Nemačka nemo ćuti i trepće okicama dok joj Ameri dignu u vazduh Severni tok, u koji je uložila tolike milijarde. Sad zatvaraju fabrike i čude se što AfD dobija sve više glasova. Dele vrednosti, kažeš? Jbt :) nemam snage to da komentarišem stvarno...

Naravno, dok u ruskom svetu Belorusija ili Ukrajina da su je osvojili imaju sve slobode... Naravno da svaki savez ima zemlju koja ga predvodi, ne znam šta tu nije jasno. Amerika gura svoju politiku u EU i interesnim zonama, uz pretpostavku tih zemalja da imaju dogovor o kolektivnoj bezbednosti. Negde je to formalizovano kroz ugovor kao u slučaju NATO, negde Amerika sklapa sporazume o strateškim partnerstvima (Japan, Južna Koreja, Filipini, možda i Saudijska Arabija). "No such thing as a free lunch"

Najbolje bi bilo da su evropske zemlje praktično u ratu sa rusima, a da sa druge strane kupuju od njih gas... Valjda je logično da to ne može tako.

Da se malo vratimo vojnim pitanjma. Lista doniranih tenkova Ukrajini od strane mnogih zemalja.

Poljska: 250 Т-72, 60 PT-91, 14 Leopard 2А4
Češka: 156 Т-72
Bugarska: ~ 105 Т-72
Nemačka: 30 Leopard 1A5, 18 Leopard 2A6
Danska: 40 Leopard 1, 14 Leopard 2
Holandija: 33 Leopard 1
SAD: 31 M1A1 SA Abrams
Sev. Makedonija: 31 Т-72А
Španija: 30 Leopard 2A4
Slovenija: 28 М-55С
Maroko: 20 Т-72
Velika Britanija: 14 Challenger 2
Švedska: 10 Strv. 122
Norveška: 8 Leopard 2A4
Kanada: 8 Leopard 2A4
Portugalija: 3 Leopard 2A6

Nisam čak ni spominjao EU koja je od nas na višem nivou po tom pitanju
S...em im se u slobodu govora...
Da, ali se to ne dešava
Onda nemoj da tuliš o kamantnim stopama
Etičkih rusa ima 100 miliona i populacija je stara kao i kod nas
Ajde ne sviraj leba ti, starenje stanovništva je problem na celom kontinentu, pogledaj Italiju, Nemačku, Francusku... i mani se selektivne priče gde je demografija dobra tema samo kad treba pljunuti Ruse, ali pravimo se toše u ostalim slučajevima.
Najbolje bi bilo da su evropske zemlje praktično u ratu sa rusima, a da sa druge strane kupuju od njih gas
Pa kupuju i naftu i gas od Rusa i dalje, samo preko posrednika i po većim cenama, budaletine...

Naravno, dok u ruskom svetu Belorusija ili Ukrajina da su je osvojili imaju sve slobode
Baš zabole jednog prosečnog nemačkog penzionera koji jedva krpi kraj sa krajem sa slobodom govora u ruskom svetu.

Smenjiva vlast i sloboda mišljenja i govora su zapravo ono što ne postoji npr. u Rusiji i po tome je Srbija ispred Moskve
Ti si tipičan proizvod kolonijalne transmisije - kada hegemon ubedi inteligentne i obrazovane ljude u opravdanost sopstvenog kolonijalnog narativa, čime oni postaju bitan šaraf u autokolonijalnoj mašineriji koja drži određenu teritoriju potčinjenom. Mindset je jednostran - ti vidiš neslobodu gde treba, i ne vidiš nedostatak slobode gde bi trebao da ga vidiš, ako već pričamo o slobodi govora i mišljenja kao bitnoj odrednici nekog društva.

Pričaš o demokratiji i nedostatku iste kao negativnoj odrednici društva koje je na meti kolonijalne ekspanzije, a nećeš da vidiš takve očigledne nedostatke na strani koju podržavaš.
Jel treba ja sad da ti pominjem Asanža kao primer?
A ni on nije toliko bitan, koliko je bitno šta je on zaista objavio o hegemonu? Šta je hegemon radio, sećaš se? Zašto zaista jure Asanža (nije sigurno zbog silovanja Šveđanke)?
Gde ti je kontrateža u argumentaciji? Meni je fascinantno kako funkcionišu vaši mozgovi, kako selektivno čovek može da filtrira samo ono što mu odgovara, pored očiglednih i svakodnevnih primera koji dokazuju suprotno.

Da ne tupim dalje - Rusija je nesavršena zemlja kojoj možeš naći milion zamerki. Ali da joj zameraš neslobode u današnjem "demokratskom" svetu gde u toj silnoj slobodi možeš da završiš cancelovan od društva zbog "širenja dezinformacija" - to je toliko van vremena i prostora da je prosto reči nemam.

Ja nemam problem ni da priznam nedostatke ruskog društva. Oni su očigledni i evidentni.
Jedina razlika je u tome što ih Rusi nešto mnogo i ne skrivaju - tako je kako je.
Za razliku od Zapada koji ima tu bolesnu opsesiju da formira pozitivan narativ o sebi kao superiornom u svakom smislu, pored očiglednih dokazda ta nije tako.
A onda se nađe neko kao ti, da taj otrovan narativ širi dalje... ali nema veze, diskusija sa tobom je zabavna, iako dete ne može da sagleda snagu kontraargumenta i drlja svoju priču uprkos svemu, ima ovde naroda koji čita i vaga - i moj i tvoj argument. Pa nek sami presude...

Poljska: 250 Т-72, 60 PT-91, 14 Leopard 2А4
Češka: 156 Т-72
Bugarska: ~ 105 Т-72
Nemačka: 30 Leopard 1A5, 18 Leopard 2A6
Danska: 40 Leopard 1, 14 Leopard 2
Holandija: 33 Leopard 1
SAD: 31 M1A1 SA Abrams
Sev. Makedonija: 31 Т-72А
Španija: 30 Leopard 2A4
Slovenija: 28 М-55С
Maroko: 20 Т-72
Velika Britanija: 14 Challenger 2
Švedska: 10 Strv. 122
Norveška: 8 Leopard 2A4
Kanada: 8 Leopard 2A4
Portugalija: 3 Leopard 2A6
I računaj da je 70% ovoga već izgorelo.
Više realno nema šta da se da. Skladišta su prazna, manje više. Jedino da NATO potpuno razmontira sopstvene vojske i pošalje preostali krš u Ukrajinu, pa da i to izgori u narednih pola godine.

A Rusija proizvede više oružja za pola godine nego što je ukupna zaliha Bundesvera.

At the same time, the Kiel Institute report notes, Russia would be able to supply a similar volume of weapons in a much shorter time. The country's manufacturing capacity has grown to the point where it can produce the equivalent of the Bundeswehr's entire arsenal in just over half a year. Since the attack on Ukraine, Russia has significantly increased its capacity to produce key weapons systems—by a factor of two for long-range air defense systems, for example, and by a factor of three for tanks.

S...em im se u slobodu govora...

Budimo pristojni...

Onda nemoj da tuliš o kamantnim stopama

Opet, ne razumeš...

Ne dešava se nemcima, već rusima. Zato je besmisleno da raspravljamo šta bi bilo nemcima da im zavrnu SWIFT. Oni sebe nisu doveli u takvu situaciju, dok rusi jesu.
Ne znam za termin "tuliti", ali opet - treba biti pristojan...

Ajde ne sviraj leba ti, starenje stanovništva je problem na celom kontinentu, pogledaj Italiju, Nemačku, Francusku... i mani se selektivne priče gde je demografija dobra tema samo kad treba pljunuti Ruse, ali pravimo se toše u ostalim slučajevima.

Opet, ne razumeš...

Da jeste starenje populacije problem, danas čak i u Albaniji i na Kosovu... Baš zato je 400 000+ reproduktivno i radno sposobnih pobeglih rusa i ko zna koliko izginulih veliki problem za današnju Rusiju. To je rezultat loše procene Putina koliko će rat trajati i na kakav će otpor naići.

Ti si tipičan proizvod kolonijalne transmisije...

OK, ne treba sa tobom dalje voditi polemiku, jer si nepristojan. Ja tebe ne etiketiram i napisao sam ti gore da te cenim kao sagovornika, kao i svakog drugog sa kime polemišem ovde i na drugom mestu. To se zapravo i uklapa u matricu ponašanja koju zastupaš, a koja ne toleriše drugačije mišljenje.

Poslednja izmena:
@Igor Možda, zanimlijvo mi je da retorički polemišem (pleonazam?), ali razumem svakako da niko neće promeniti svoje mišljenje zbog toga. Često u takvim diskusijama zapravo "suprotna" strana dodatno učvrsti svoje mišljenje.

To je OK - bogatstvo različitosti.
(mislim da je to bio slogan koji je Baba Jula imala tokom nekih davnih izbora)

Ajde šta se ljutite, mene ovde nazivaju svim i svačim, pa se ne osvrćem na to.
@sjcam ništa lično, kategorišem te onako kako te vidim.
Ja sam verovatno za tebe rusofilska slepčina (bez obzira da li to javno kažeš ili ne), ti si za mene to što sam ti napisao.
Mislim da je sve u granicama pristojnosti, bar što se tiče komunikacije između članova na temi. Za mene termin "s....rem im se u slobodu govora" i nije toliko nepristojan, kolika je hipokrizija zaklinjati se u slobode koje evidentno ne postoje. Pri tome sad ne mislim na tebe, nego na njih same - ubiše se u slobodama, a novinare u aps ako izađu iz dogovorene matrice. Pa šta čovek da na to kaže, osim da im se po....sere u slobode...

Rus se barem nikada nije kitio nekim imaginarnim slobodama.
Zna se lepo šta može, šta ne i šta je posledica. Pa ko voli nek izvoli, sviđalo se to nekom ili ne.

Na Zapadu je bolesno stanje - sve neke slobode, a ovamo tonu u najgori totalitarizam pokušavajući da te slobode zaštite. Cirkus.

Što se tiče priče na temi, diskusija je kvalitetna. Stavovi se ukrštaju, nije cilj da neko nekoga ubedi, cilj je izneti argumente, a čitalac sam formira mišljenje.
Iako ponekad odstupimo od teme direktno, sve ovo indirektno ima veze sa samom temom. Jer - iz dešavanja u svetu može svašta da se i nauči i zaključi.

E sad, pošto smo raja sa Trampom, dobro bi bilo naručiti nekoliko diviziona ovog sistema, em da se Trampu malo uvučemo u d.... a malo i da zezamo komšije.
:)

Pa onda fino rasklopiš raketu, vidiš šta je unutra, pa polako... VTI, Krušik, FAP... do funkcionalnog prototipa.

Dobro, Ruje su i njemu našli lek...

Ukraine's HIMARS Rocket Artillery Dilemma

The U.S.-supplied High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) has been a crucial weapon for Ukraine since its delivery in June 2022, providing medium-range strike capabilities against Russian forces. However, recent reports indicate that Russian electronic warfare has significantly reduced the system's effectiveness by jamming its targeting accuracy.

Ali nema veze, bio bi dobar ako se komšije pomame :)

Poslednja izmena:
Vrh