Taj deo i mene brine, dosta klinaca se ponaša poprilično nasilno, a ja nemam ama baš nikakvo poverenje da je trenutno uspostavljeni sistem sposoban da ih iskontroliše i da spreči neku potencijalnu katastrofu, jer mi deluje da dosta ljudi koji su po prirodi profesije bliski oružju takvo ponašanje gleda sa vrlo malo osude (možda grešim).
Mi generalno već godinama imamo negativnu selekciju u svim oblastima gde država upravlja zapošljavanjem (dakle nemam razloga da verujem da nije tako i u vojsci jer na svim drugim mestima gde država "odlučuje" o zapošljavnju jeste), gde primarni princip da neko dobije poziciju nije poznavanje profesije - stručnost, već spremnost da bespogovorno ne kritikuje ništa i da po potrebi klima glavom. Tako uspostavljen vrednosni sistem proizvodi bahate, previše samouverene ljude, koji nisu u stanju rešavati probleme kad se stvarno dese, niti prepoznati predznake nastanaka nekog problema.
Nama prvo treba debelo nezavisno (ali šta bi bilo to "nezavisno") ispitivanje stručnosti kadrova koji bi trebali da sprovode obuku, trebaju nam jasni planovi obuke sa ciljevima koji su dostižni u tih 75 dana (koji su isto tako samo izbačeni kao broj, ne verujem da iza njih stoji duboka analiza), a ne da tih 75 dana budu sesija za političko-patriotsko-nacionalno vaspitanje, bez stvarnih veština.
Porizvodnja "topovskog mesa" sa minimalnim stepenom osposobljenosti, a prevelikim stepenom nadobudnosti i prevelikim stepenom neopravdanog samopouzdanja (nepotkrepljenog steknutim veštinama) pretpostavljam da nikome zdravom ne bi trebala da bude cilj.