Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

  • Da

    Glasovi: 104 31,5%
  • Ne

    Glasovi: 199 60,3%
  • Ne znam

    Glasovi: 27 8,2%

  • Ukupno glasača
    330
Da se vratimo na temu:

“Pažljivo pratimo” jer samo to i možemo.
 
Komentari jedne nedavne vesti. Količina ljudi bez mozga i opšteg obrazovanja je neverovatna.
Tocila.jpg


pewdiepie-big-brain.gif
 
Има она добра народна, мишљење је као гузица, свако га има.
 
 
Људи, Шиља Плутон... Чак је на БПЛ намонтирао ронделу РВ Краљевине Југославије уместо РВ Србије.
 
Najjači su ovi što komentarišu i što ga zapitkuju koliko je CH95 bolji od CH92 i on koji odgovara ...otkud znam nisam imao ni da vidim uživo tu letelicu a kamoli da znam kakva je..:)
 
Људи, Шиља Плутон... Чак је на БПЛ намонтирао ронделу РВ Краљевине Југославије уместо РВ Србије.
Šilja ne može da se iscima da pročita specifikaciju FAP kamiona nego izlupa neke glupost, a ovamo kao prenosi neke ekskluzivne poluinformacije
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: BGG
I na kraju kad ceo svet vrati vojni rok, naše pametnice ovde će da tupe šuplju priču o "maloj, profesionalnoj i dobro naoružanoj vojsci".


I većina Nemaca, kao i većina Srba, želi povratak vojnog roka:


Ali pusti te Nemce, nema to veze sa nama, mi smo poseban slučaj, nama to ne treba, gde deca da nam čiste toalete i šišaju travu, bla bla... jel tako?
 
Vraćanje vojske u Srbiji žele samo žene, bumeri i ložane na Rusiju.
Žene - jer one u vojsku neće ići.
Bumeri - jer su oni išli u " srećno vreme"
Za ložane ne treba objašnjenje.

Pritom ni svi bumeri ne bi želeli vojsku, mnoge to podseća kako su ih prisilno transportovali u Sloveniju, Hrvatsku...ili kako su im decu, tek svršene srednjoškolce poslali na Košare a da su pre toga ispalili tri metka u metu.

Vojska je dobrovoljna i postoji i dalje, zašto onda nemamo 100000 regruta godišnje ako svi žele u vojsku?

Manite se budalaština
 
"Želeti", naravno u kontekstu ove diskusije ne treba shvatati bukvalno.
Kad se spominje vojska, termin "želeti" implicitno podrazumeva spoznaju da je POTREBNO imati vojni rok.
Ti koji "žele" vojni rok, ne žele ga za sebe niti za svoju decu, nego smatraju da je on potreban, a ta potreba, kao društvena kategorija, nadvladava individualne želje.
Kao i porez - niko ga ne želi, ali implicitno prihvatamo da je potreban jer bez njega nema ni organizovanog društva.
Kad dodjes kod hirurga, ne pita te on da li želiš da te seče... naravno da ne želiš... ali shvataš da moraš i prihvataš to jer su posledice neprihvatanja poprilično loše.

Ja prosto ne mogu da verujem da kolege ovo ne shvataju.

Mogu da razumem razmenu argumenata tipa "potrebno je" ili "nije potrebno".
Ali rasprava tipa "neko nešto želi ili ne želi" u bukvalnom smislu tih reči, a u kontekstu vojske, jer krajnje infantilna.
 
Žene - jer one u vojsku neće ići.
Bezveznost ovakve izjave postaje očigledna kad postaviš logično pitanje - a je li to žene nemaju braću, muževe i sinove?
Pa ako žene, koje - često i iracionalno - prve skaču u odbranu sopstvenih muškaraca, "žele" povratak vojnog roka, onda stvarno čovek treba da se zamisli i zapita - da nije dogorelo do nokta? Možda žene vide nešto što pametnice na forumu ovde ne vide?
 
Poslednja izmena:
Niti ce se to ikad ostvariti.
Isto si rekao i kad sam upozoravao ovde, na ovoj temi, da nadolazi velika ekonomska kriza i rat.

Mislim suprotno - velika većina Srba želi vraćanje vojnog roka, a da li će se ostvariti, to je drugo pitanje.
Ranije sam smatrao da je potrebno i dobro - sada smatram da je neophodno i da nipošto ne treba odugovlačiti sa tom odlukom!
 
Poslednja izmena:
Meanwhile, drugi pišu:

Negative interest rates and quantitative easing have wrecked the economic system. Negative interest rates destroy the profitable portion of a bank’s asset base, and no amount of cost-cutting or efficiency initiatives can compensate for this loss. Furthermore, persistent quantitative easing has transformed the investment side of the balance sheet into a ticking bomb.


Ova oluja ne može da nas zaobiđe...
A vi pričajte i dalje o ženama i bumerima...
 
Isto si rekao i kad sam upozoravao ovde, na ovoj temi, da nadolazi velika ekonomska kriza i rat.

Mislim suprotno - velika većina Srba želi vraćanje vojnog roka, a da li će se ostvariti, to je drugo pitanje.
Ranije sam smatrao da je potrebno i dobro - sada smatram da je neophodno i da nipošto ne treba odugovlačiti sa tom odlukom!
Pazi, ja da sam rekao da se ekonomska kriza neće desiti, to nema teorije. Zato što kad se radi o socio-ekonomskim temama i st(r)anjima, ja sam tu među najvećim i najžešćim pesimistima, i po tom polju ne predviđam ništa dobro u narednim decenijama. Uz to sam i jedan od najžešćih i naljućih kritičara i pljuvača moderne ekonomije kao uređenja i učenja, jer je to jedna neodrživa hohštaplerska kvazi nauka koja uči da je normalno da svet ekonomski kolabira svih 20 godina. Tako da nema teorije da se na forumu ikada desilo da Perkan kaže ''biće svetska ekonomska kriza'' a da ti ja napišem ''ne, to se neće desiti''. Što se rata tiče, ne znam na šta misliš. Vidiš, ja sam svojevremeno na temi Izbori ili Teorija funkcionisanja društva (jedna od te dve) bio među retkima koji su u nedeljama pred 24.2.2022. pisao da je vrlo moguće da će blef (što je tada bio) da preraste u pravi izliv ludila i regionalno njesra. Onda kad su mnogi govorili da od toga nema ništa. Tako da ja uvek ostavljam odškrinuta vrata za mnoge scenarije i mogućnosti.

Ono gde sam ti možda odgovorio ''od toga nema ništa'' je možda bilo nešto vezano za novi rat na Balkanu, vraćanje Kosova, povampirenje NDH, Šiptare koji jurišaju do Subotice i druge babaroga priče kojima se bave i služe, kako srpski ultranacionalisti, tako i Nelečeni i njegov režim. Iako ne dele oboje isto rešenje za taj problem, jer ultranacionalisti bi najradije u rat protiv EU i NATO, dok bi Nelečeni i režim ispod radara i na kašičicu da nas ubace u NATO da bi sačuvali prestol. Elem, rat u Ukrajini je izbio, i to je svakako poremetilo i promenilo svet na gore. Ali to i dalje ne znači da će u narednom periodu da se desi bilo šta na Balkanu. Novi pičvajzi na Balkanu mogu da se dese samo u slučaju da NATO sam ima strašnu krizu ili preokupaciju u svojim matčnim zemljama, pa da neko odavde iskoristi to da se napravi pametan i pokuša nešto za sebe. Ali to da bi se desilo, NATO (Evropski deo), Amerika i uopšte međunarodna zajednica bi morale da budu u tolikom haosu i problemu da je tada već bespredmetno pričati o bilo kakvoj odbrani, jer bi to značilo kolaps sveta. Na primer, taj scenario može da se desi ako Komunjare u Pekingu odluče odluče da napadnu Tajvan. E nebitno što je to u Aziji, u tom slučaju bi ceo NATO bio na nogama, a verovatno i u sukobu, a verovatno bi na kraju izbio i Treći svetski rat. A kad izbije Treći svetski rat, savršeno je irelevantno da li je u KZB sve mirno ili Kurti šalje ROSU na ZSO ili Bugari udaraju na Dimitrovgrad. Jer onda pre ili kasnije ceo svet odlazi u vražju mater, i celo čovečanstvo kolabira i nestaje u pepelu nuklearnog rata. A ako ne nuklearnog rata, onda u talasu građanskih ratova i kriza od Aljaske do Australije.

Tako da, koliko god ekstremno i isključivo zvučalo, ima dva scenarija - treći svetski rat i nuklearna apokalipsa (ili kolaps čovečanstva), ili zadržavanje postojećih sukoba na regionalnom nivou, uz šape svetskih sila (u našem slučaju - zapadnjačkih) nad manjim regionima, da se postaraju da mali Kurtica i Murtica budu mirni i da ne prave nove svinjarije koje trenutno nikome ne odgovaraju. S obzirom da Treći svetski rat znači kraj ljudske civilizacije, ne vidim kako bi tu vojni rok u Srbiji išta pomogao. I samim tim ne vidim ni potrebu i opravdanost da se on vraća. Kao što ne vidim ni tehničke, finansijske a ni društvene mogućnosti i podloge da se to ostvari.
 
Što se (nekih) žena tiče - mnoge danas kukaju da bi vojska učinila njihove muškarce muškarčinama, ali to je zato što ne kapiraju da nije ukidanje vojnog roka smekšalo muškarce, nego najezda i cunami političke korektnosti, socijalne pravde i Woke kulture, koji su muškarcima oduzeli mnoga prava i glasove, a dali ih ženama, čak i onda kada one ne bi bile u pravu ili bi imale neispravne argumente.

Takođe, lako je ženi koja zna da nikada neće biti pozvana u rat, a u vojsku može da ode samo kao dobrovoljac, da sedi sa strane i zamišlja njenog, ili tuđeg muškarca kako ratuje za otadžbinu i juriša na mitraljesko gnezdo i šta ti ja znam. I te iluzije traju sve dok jednog dana ne dođe vest da ga više nema. A onda bude neverica kako je to moguće, pa na ekranu i u filmovima rat je izgledao tako jednostavno i pravično, a ni u Vogue-u nisu pisali ništa o opasnostima i ružnim stranama svega toga.

Ukratko - nemaju dodira sa realnošću, misle da su muškarci danas pripitomljeni jer nema vojnog roka. A pošto nemaju dodira sa realnošću, onda imaju nerealna i neutemeljena očekivanja i zamisli svega toga. A u slučaju realizacije njihovih fiks ideja (rata i pogibija), imaju nadrealne i ekstremne reakcije. Jer ne mogu da prihvate surovu istinu onda kada je dobiju.


No to je sve druga tema. U svakom slučaju, opšti obavezni vojni rok u Srbiji najpre nema ko da popuni. Zatim nema ni ko da ga plati. A većina ga ni ne želi. I za kraj - za rizike sa kojima se Srbija sada suočava, nije ni potreban. A za druge, vanredne situacije, biće svejedno da li Srbija ima 30 ili 300 hiljada vojnika. Jer bi onda sve prslo kao dulek, do te mere da države čak ne bi više ni postojale.
 
I kakve veze ima ekonomska kriza sa vojnim rokom? Samo još jedan plus protiv vojske, jer i onako pucamo po šavovima, još nam samo treba finansiranje ogromnog sistema poput redovne vojske.
 
I kakve veze ima ekonomska kriza sa vojnim rokom? Samo još jedan plus protiv vojske, jer i onako pucamo po šavovima, još nam samo treba finansiranje ogromnog sistema poput redovne vojske.
Ako zaista na kraju budemo dali 3+ milijarde evra za one Rafale ostatak vojske ima da grca zbog toga godinama ako ne i deceniju+ dok se to ne otplati.

Elem , vojska po principu "dva ga vuku a trojica tuku" nam apsolutno ne treba i povratka na to više nema. Ko hoće da služi dobrovoljno može i sada-niko mu ne brani.

Ionako smo ušuškani sa svih strana NATO paktom i ne smemo ni da pisnemo. Rafali, "specijalci", vašari u Batajnici & co. služe samo za zamajavanje naroda i jeftin pokušaj da se zamaskira ono što je prihvaćeno u Briselu/Ohridu: de facto nezavisno Kosovo.
 
Ne poznajem nikoga u okruženju ko želi vojni rok. Ni na poslu, ni od prijatelja. Ne znam odakle uopšte podatak da svi to žele i smatraju da je to potrebno.
U glavnom, oni koji bi trebali da idu u vojsku to ne žele u apsolutnoj većini.
Zato što anketari - bilo po nalogu SNSa bilo zato što ne umeju da urade nešto temeljno i sveobuhvatno - odu u srednje škole da tamo sprovedu ankete vodeći se logikom ''hajde da pitamo one koje bi prve kačili pozivi za vojsku, odnosno tinejdžere, šta misle o tome''. I tamo naravno bude gomila naloženih klinaca, muških Rambosa i wanna-be Kneleta koji imaju svoje vizije patriotizma i ratovanja, i malih Džej Lo i Teodora Džehverović koje imaju neke svoje vizije ''pravog muškarca''. I onda tamo dobiju rezultate kako bi pola tih klinaca otišlo u vojsku (odnosno kako bi pola klinki poslalo klince u vojsku) i onda na osnovu toga izvuku zaključak i priču kako, da se sutra raspiše vojni rok, polovina mladih između 18 i 28 godina bi se sami prijavili. Dok u realnosti, anketa, u tinejdž danima, u društvu svojih vršnjaka... i situacija da ti posle faksa ili srednje zaista na adresu stigne koverta sa pozivom da odvojiš 6 do 12 meseci svog života na gubljenje vremena sa svim i svačim i svakakvim... su vrlo, vrlo različite situacije sa vrlo, vrlo različitim utiscima i emocijama.

Stoga su sve takve male ankete besmislene, pogotovu te koje ispituju samo tinejdžere po srednjim školama, koji ne znaju gotovo ništa a imaju izvrnute, nametnute vizije o svemu. Svakako stoji logika da treba i oni (mladi punoletnici) da imaju svoj glas u tome, jer bi njih i zvali. Ali ne da samo oni imaju glas. Jer mislim da većina njih sa 18 godina, i još u ovom danas ''brzom'' okruženju svojih vršnjaka, ima malo neispravne poglede na sve to, drukčije od realnosti. Uostalom, svi smo manje više prošli kroz fenomen da se u 23. - 24. godini života krstimo kakvi smo bili sa 18 ili 19 ili da smo u međuvremenu neke stavove drastično promenili, kao i prioritete. Tako je i s ovim. Polovina ovih malih sa 18 ima neke svoje vizije o ratovanju i patriotizmu. Al zato ko ode na faks ili višu, ili provede neke godine na poslu, nakon 3-4 godine ulaganja, u obrazovanje ili u posao, i dobijanja prilike da krene da gradi svoju karijeru, biće mu drastično drukčiji pogled i izbor da li da baca 6 il i12 meseci, ili da se posveti sebi, svojoj profesiji i svom životu. A anketari i SNS uzmu samo ova mišljenja i rezultate kad su mali naloženi tinejdžeri i to predstavljaju kao jedino bitno. Iako ni po školama voljnost za vojni rok ne prelazi 50%, uprkos masovnom loženju i fantazijama.
 
Kada si u vojsci dominanta emocija je dosada. Dosadjivao sam se po ceo dan, izvršavao naredjenja nekih glupih i ludih starešina koje nisu imale nikakve veze sa mozgom, samo da "vojska nešto radi". NIšta nisam naučio, niti postao bolji muškarac ni čovek, niti stekao prijatelje do kraja života. Više prijatelja sam stekao na fakultet i na poslu. Da li je potrebno obavezno služenje vojnog roka? Mislim da nije, ali to treba da bolje znaju profesionalci, generali na primer (sic!).
Ja ne znam računicu, šta je jeftinije, ali znam da je profesionalna vojska bolja kada se radi o novom komlikovanom oružju. Od regruta koji broji dane do kraja roka ne možeš da očekuješ da se udubi u složeni radarski li raketni sistem. Nema tu mnogo motivacije.
Što se tiče ekonomske krize, deluje mi kao da će uskoro da bude nova SEKA a kada je veća kriza tu su i ratove. Nadam se da će ovaj oput da nas promaše, mada nisam siguran, kada je Balkan bio promašen kada se radi o većim ratovima. Ponekad mi dođe da pozovem ove iz Miloš selidbe koje me sele jednom u dve godine u Beogradu i zapalim negde, gde je lepo i sigurno. Ne zbog mene, nego više zbog dece. A onda se pitam, a gde je sigurno i lepo? Danas čitam opet pucnjava u USA, Kanada puna migranta koje je pitanje da li mogu da integrišu, Evropa grca u problemima, štrajkovima. Nema zemlje za poštenog čoveka.
 
Vrh