Isto si rekao i kad sam upozoravao ovde, na ovoj temi, da nadolazi velika ekonomska kriza i rat.
Mislim suprotno - velika većina Srba želi vraćanje vojnog roka, a da li će se ostvariti, to je drugo pitanje.
Ranije sam smatrao da je potrebno i dobro - sada smatram da je neophodno i da nipošto ne treba odugovlačiti sa tom odlukom!
Pazi, ja da sam rekao da se ekonomska kriza neće desiti, to nema teorije. Zato što kad se radi o socio-ekonomskim temama i st(r)anjima, ja sam tu među najvećim i najžešćim pesimistima, i po tom polju ne predviđam ništa dobro u narednim decenijama. Uz to sam i jedan od najžešćih i naljućih kritičara i pljuvača moderne ekonomije kao uređenja i učenja, jer je to jedna neodrživa hohštaplerska kvazi nauka koja uči da je normalno da svet ekonomski kolabira svih 20 godina. Tako da nema teorije da se na forumu ikada desilo da Perkan kaže ''biće svetska ekonomska kriza'' a da ti ja napišem ''ne, to se neće desiti''. Što se rata tiče, ne znam na šta misliš. Vidiš, ja sam svojevremeno na temi Izbori ili Teorija funkcionisanja društva (jedna od te dve) bio među retkima koji su u nedeljama pred 24.2.2022. pisao da je vrlo moguće da će blef (što je tada bio) da preraste u pravi izliv ludila i regionalno njesra. Onda kad su mnogi govorili da od toga nema ništa. Tako da ja uvek ostavljam odškrinuta vrata za mnoge scenarije i mogućnosti.
Ono gde sam ti možda odgovorio ''od toga nema ništa'' je možda bilo nešto vezano za novi rat na Balkanu, vraćanje Kosova, povampirenje NDH, Šiptare koji jurišaju do Subotice i druge babaroga priče kojima se bave i služe, kako srpski ultranacionalisti, tako i Nelečeni i njegov režim. Iako ne dele oboje isto rešenje za taj problem, jer ultranacionalisti bi najradije u rat protiv EU i NATO, dok bi Nelečeni i režim ispod radara i na kašičicu da nas ubace u NATO da bi sačuvali prestol. Elem, rat u Ukrajini je izbio, i to je svakako poremetilo i promenilo svet na gore. Ali to i dalje ne znači da će u narednom periodu da se desi bilo šta na Balkanu. Novi pičvajzi na Balkanu mogu da se dese samo u slučaju da NATO sam ima strašnu krizu ili preokupaciju u svojim matčnim zemljama, pa da neko odavde iskoristi to da se napravi pametan i pokuša nešto za sebe. Ali to da bi se desilo, NATO (Evropski deo), Amerika i uopšte međunarodna zajednica bi morale da budu u tolikom haosu i problemu da je tada već bespredmetno pričati o bilo kakvoj odbrani, jer bi to značilo kolaps sveta. Na primer, taj scenario može da se desi ako Komunjare u Pekingu odluče odluče da napadnu Tajvan. E nebitno što je to u Aziji, u tom slučaju bi ceo NATO bio na nogama, a verovatno i u sukobu, a verovatno bi na kraju izbio i Treći svetski rat. A kad izbije Treći svetski rat, savršeno je irelevantno da li je u KZB sve mirno ili Kurti šalje ROSU na ZSO ili Bugari udaraju na Dimitrovgrad. Jer onda pre ili kasnije ceo svet odlazi u vražju mater, i celo čovečanstvo kolabira i nestaje u pepelu nuklearnog rata. A ako ne nuklearnog rata, onda u talasu građanskih ratova i kriza od Aljaske do Australije.
Tako da, koliko god ekstremno i isključivo zvučalo, ima dva scenarija - treći svetski rat i nuklearna apokalipsa (ili kolaps čovečanstva), ili zadržavanje postojećih sukoba na regionalnom nivou, uz šape svetskih sila (u našem slučaju - zapadnjačkih) nad manjim regionima, da se postaraju da mali Kurtica i Murtica budu mirni i da ne prave nove svinjarije koje trenutno nikome ne odgovaraju. S obzirom da Treći svetski rat znači kraj ljudske civilizacije, ne vidim kako bi tu vojni rok u Srbiji išta pomogao. I samim tim ne vidim ni potrebu i opravdanost da se on vraća. Kao što ne vidim ni tehničke, finansijske a ni društvene mogućnosti i podloge da se to ostvari.