Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
Što preterao?
Iznosim opštepoznate činjenice...
Jbt, informišite se malo ljudi... nisam ja izmislio tezu da je zapad postindustrijsko društvo... ali jeste, to je činjenica, bemmumiša...
Uh, bre. 'Postindustrijsko', znači nema industrije uopšte. F35 prave poljoprivrednici. E, da.

Inače, pominjao si da 'nema mašinskih inženjera', pa eto, jeste, traženi su, a avioni lete. Ilustracije radi, znam jednog momka - nije važno odakle je - trenutno je u Rusiji (Nižnji N. - grade čeličanu - biće cevi :) ), a pre toga je dvaput bio u SAD (Denver i Sinsinati). Izgleda se radi ponešto po svetu, a i radna snaga je mobilna, za pare.

P.S.

Evo da primenim Perkanovu logiku i demagogiju na Stefanova pisanja:

Dakle, ne vidim potrebu da se opterećujemo godišnjicom bombardovanja i štetom koju je ono nanelo. Jer, ako nema potrebe da se Ukrajinci tangiraju zbog onolikih uništenih gradova i onolike štete, onda bi tek bilo bezveze da se jedna Srbija tangira i ljuti zbog 10x manje štete i pogibije. Zar ne, ako sam dobro ispratio rusofilsku logiku...

Pogotovu što je ovo naše bilo pre 23 godine, a u slučaju Ukrajine još nije ni završeno razaranje, a već ovde slušamo kako je vreme za opraštanje i nastavljanje dalje, a ne za durenje i osvete.
Ono što je meni lično najodvratnije u svemu ovome: da neki ljudi u Srbiji, koja je bila žrtva agresije, sada navijaju za agresora na pravoslavnu slovensku Ukrajinu, zemlju koju nam nikad ništa loše nije uradila, je zaista sramno.

Pokušavam da nekako shvatim tu patologiju ali nije lako: valjda očekuju da će da im imaginarna ruska pobeda (od koje nema ništa) izleči komplekse koji su posledica svih izgubljenih ratova za jugoslovensko nasledje ili šta već…ajd’ što navija za agresora, ali za agresora koji gubi rat?!?

Uh, bre. 'Postindustrijsko', znači nema industrije uopšte. F35 prave poljoprivrednici. E, da.

Inače, pominjao si da 'nema mašinskih inženjera', pa eto, jeste, traženi su, a avioni lete. Ilustracije radi, znam jednog momka - nije važno odakle je - trenutno je u Rusiji (Nižnji N. - grade čeličanu - biće cevi :) ), a pre toga je dvaput bio u SAD (Denver i Sinsinati). Izgleda se radi ponešto po svetu, a i radna snaga je mobilna, za pare.
Naravno da ne znači da nema industrije... znači da je mala i neadekvatna za ratnu proizvodnju zarad vođenja rata kakav je na istoku.
Samo pitaš Google... dakle u USA učešće industije u ukupnom GDPu je 17,88%
Slično je u evropskim zemljama, sa izuzetkom Nemačke, ali ne lezi vraže, oni nemaju energiju... sami su se odrekli cevke, a da se ne bi predomislili, Ameri su cevku razbucali...

Sve u svemu, nemoguća misija... zato ne treba razmišljati o nekom srednjoročnom povećanju proizvodnje na Zapadu.
Ne mogu oni ni sopstvene zalihe da zanove, a kamoli da kontinuirano snadbevaju Ukrajinice.

Pa američka industrija mu opet dođe poprilično veća od rosijske...

(U Rosiji je, inače, udeo industrije u BDP-u 26,6%, dobrodošli u 2023... Nije to SSSR.)

Ono što je meni lično najodvratnije u svemu ovome: da neki ljudi u Srbiji, koja je bila žrtva agresije, sada navijaju za agresora na pravoslavnu slovensku Ukrajinu, zemlju koju nam nikad ništa loše nije uradila, je zaista sramno.
Ti da voliš bratsku pravoslavnu zemlju Ukrajinu, bio bi ljut na nju što je bila glupa da bog iracionalne mržnje prema Rusima uopšte dođe u ovakvu situaciju.
To je za žaljenje. Ali nešto mi govori da baš nisi 100% iskren u bilo kakvoj ljubavi niti prema slovenstvu niti pravoslavlju. ;)
Da jesi, konstatovao bi i 14.000 ubijenih Ukrajinaca u Donbasu od 2014 do početka ovog sadašnjeg rata... ubijenih od strane šljama iz Zapadne Ukrajine... a i ti mučenici su isto tako i Sloveni i pravoslavci...

Ceo tvoj post miriše na licemerje...

Jašta. Hvala na potvrdi.

I još nešto za kraj (bar za sada) - propast zapada u ovom trenutku i u ovakvom svetu, ovakvom ekonomskom i političkom poretku, značiće prosperitet, stabilnost i boljitak za ostatak planete. Jel tako, jel sam dobro razumeo?
Zavisi u kom roku gledaš.

Ako gledaš kratkoročno, propast Zapada znači propast i velike probleme za celi svet. Trebaće mnogo vremena da se nova ravnoteža uspostavi i izgradi sve porušeno i upropašćeno.
Ako gledaš dugoročno, pod uslovom da bude pameti (a to nikad ne znaš, može stvar da odleti i levo i desno, veliko je pitanje), trebalo bi da se kreira jedan bolji i pravedniji svet, bez sankcija, pritisaka i svih ostali njesra koje nam se svakodnevno serviraju. Ali to je samo jedan mogući scenario. Može biti i sa konja na magarca. Nada umire poslednja.

Pokušavam da nekako shvatim tu patologiju ali nije lako: valjda očekuju da će da im imaginarna ruska pobeda (od koje nema ništa) izleči komplekse koji su posledica svih izgubljenih ratova za jugoslovensko nasledje ili šta već…ajd’ što navija za agresora, ali za agresora koji gubi rat?!?
Takođe. S tim što ću ja odmah jasno i glasno da kažem da u ovome ratu ne navijam ni za koga. Teram ih u onu stvar i jedne i druge i treće koje ih lože. Jedino za šta navijam je da padne 20ak cigala s neba u pravom momentu u Vašingtonu, Moskvi, Kijevu, Berlinu, Parizu, Pekingu i Rijadu, pa da nas preostalih 7.99999 milijardi nesrećnika možemo da rezimiramo one bede od života koje imasmo pre 2020. odnosno 24.2.2022. Inače mi je pun kufer i SlavoUkrajinaca i raznih Sveto-carstvo-slovensko Zombija. Mislim generalno mi je pun mnogo toga u zadnjih godinu dana, tako da sam zarmzeo mnoge i mnogi su mi se zgadili.

Samo, koliko god mi sve strane u ovom sukobu išle na onu stvar, ne mogu da se načudim sposobnosti u nekih Srbalja da dok pene i besne zbog nečega što je bilo pre 24 godine, odnelo 3.000 života i 30 milijardi dolara... sada traže i očekuju od druge zemlje koja sad, u ovom momentu, još uvek trpi razaranja od preko 100 milijardi dolara i nekoliko desetina hiljada žrtava. Na stranu sve, isključimo emocije, etiku i debate na momenat... sama činjenica da neko na ''tasu'' vidi ovo što se desilo Srbiji kao teže i gore, a ovo što se dešava ovim drugima kao ''lakše i trivijalnije'' je apsolutno fascinantno. S jedne strane ua NATO mame im ga, šta nam uradiše pre 24 godine, a s druge strane aktuelnim žrtvama na aktuelnom ratištu poručuju ''jbg, tako vam i treba''. Mogu čak da razumem neke druge formulacije, to ne znači da bih se složio sa njima, ali bih razumeo perspektive. Ali taj stav kao, naričemo zbog bombardovanja pre 24 godine sa toliko žrtava i toliko štete, a radujemo i navijamo zbog trenutnog ravnanja čitavih okruga sa već XYZ puta većom štetom i više žrtava... to mi je van pameti.

Zavisi u kom roku gledaš.

Ako gledaš kratkoročno, propast Zapada znači propast i velike probleme za celi svet. Trebaće mnogo vremena da se nova ravnoteža uspostavi i izgradi sve porušeno i upropašćeno.
Ako gledaš dugoročno, pod uslovom da bude pameti (a to nikad ne znaš, može stvar da odleti i levo i desno, veliko je pitanje), trebalo bi da se kreira jedan bolji i pravedniji svet, bez sankcija, pritisaka i svih ostali njesra koje nam se svakodnevno serviraju. Ali to je samo jedan mogući scenario. Može biti i sa konja na magarca. Nada umire poslednja.
Jasno, znači obrni okreni, sve se ipak svodi na ono što napisah - po vama, sa uništenjem ili propašću zapada, sledi period velikog prosperiteta za svet, ili u najgorem slučaju - velikog preporoda i transformacije. Naravno, u jedno mnogo bolje, uređenije, pravednije i slobodnije mesto. Poput Rusije, Kine, Severne Koreje, Irana, Kube...

Sve kul, skapirao sam i utefterisao.
got-it.gif

Vidimo se opet tamo negde 2025. da slavimo pobedu Svetog pravednog carstva, ili da makar procenimo koliko smo postali bliži novom, boljem i pravednijem svetu odnosno uništenju i propasti Zapada. Naravno, pod uslovom da do tada ljudska rasa uopte preživi. Ali verujem da hoće, makar onaj deo istočno od Lavova i Vukovara, jer opet - nas čuva Bog.

Takođe. S tim što ću ja odmah jasno i glasno da kažem da u ovome ratu ne navijam ni za koga. Teram ih u onu stvar i jedne i druge i treće koje ih lože. Jedino za šta navijam je da padne 20ak cigala s neba u pravom momentu u Vašingtonu, Moskvi, Kijevu, Berlinu, Parizu, Pekingu i Rijadu, pa da nas preostalih 7.99999 milijardi nesrećnika možemo da rezimiramo one bede od života koje imasmo pre 2020. odnosno 24.2.2022. Inače mi je pun kufer i SlavoUkrajinaca i raznih Sveto-carstvo-slovensko Zombija. Mislim generalno mi je pun mnogo toga u zadnjih godinu dana, tako da sam zarmzeo mnoge i mnogi su mi se zgadili.

Samo, koliko god mi sve strane u ovom sukobu išle na onu stvar, ne mogu da se načudim sposobnosti u nekih Srbalja da dok pene i besne zbog nečega što je bilo pre 24 godine, odnelo 3.000 života i 30 milijardi dolara... sada traže i očekuju od druge zemlje koja sad, u ovom momentu, još uvek trpi razaranja od preko 100 milijardi dolara i nekoliko desetina hiljada žrtava. Na stranu sve, isključimo emocije, etiku i debate na momenat... sama činjenica da neko na ''tasu'' vidi ovo što se desilo Srbiji kao teže i gore, a ovo što se dešava ovim drugima kao ''lakše i trivijalnije'' je apsolutno fascinantno. S jedne strane ua NATO mame im ga, šta nam uradiše pre 24 godine, a s druge strane aktuelnim žrtvama na aktuelnom ratištu poručuju ''jbg, tako vam i treba''. Mogu čak da razumem neke druge formulacije, to ne znači da bih se složio sa njima, ali bih razumeo perspektive. Ali taj stav kao, naričemo zbog bombardovanja pre 24 godine sa toliko žrtava i toliko štete, a radujemo i navijamo zbog trenutnog ravnanja čitavih okruga sa već XYZ puta većom štetom i više žrtava... to mi je van pameti.
Rusopatofilija is one hell of a drug, što bi rekli.

To je zato što ne vidiš big picture...
Da ga vidiš, ne bi izvlačio paralelu izmedju 99te i 2022...

Isto zlo je pokrenulo ratove i ovde i tamo.
Samo što ti to odbijaš da razumeš. Odbijaš da shvatiš činjenicu da Rusija 30 jbnih godina upozorava da je Ukrajina crvena linija, osam godina trpi genocid nad sopstvenim narodom u Donbasu, posle puča u režiji Viktorije Nuland i kompanije i da se sve to lepo ignoriše od strane Zapada i nastavlja se igranka po starom. Ignorišeš prostu činjenicu da je ofanziva Ukrajine na LDNR počela TRI DANA PRE ruskog upada preko granice...

Ništa se od ovoga po tebi nije desilo, nego eto ludi Putin se probudio to jutro nervozan, naljutio se na kuvara što mu je omlet za doručak bio prepečen, pa u nastupu besa i krajnje dosade odlučio da začini dan jednim finom ratom sa susednom državom. To je tvoje logika.

Naravno da ne možeš ništa ni da shvatiš ni da zaključiš.

taking-notes-nodding.gif

Sve si u pravu. Ne mogu ja da uvidim tu širu sliku, evo priznajem.
Najverovatnije zato što ne gajim pravu vrstu pečurki u bašti pa mi fali hranljivih sastojaka za normalan rad mozga.

Čekamo 2025. i Novi svetski poredak i hegemoniju jednog bloka. :bubanj: Ali onaj pravedni svetski poredak i hegemoniju onog pravednog, poštenog bloka. :grand::bubanj:

• Sviđa mi se
Reagovanja: BGG
Pa ne vidim zašto ne bi. Sve savršeno ide po unapred pripremljenom genijalnom običnim ljudima nedokučivom planu Kremlja. A i da se ne odvije sve tačno po planu, ja ne brinem. Jer Sarmati lete samo ka Zapadnoj Evropi i Americi, tamo tamane svo zlo, ostatak planete ostaje netaknut, i infrastrukturno, i biološki, i ekonomski, i politički. I onda počinje Veliki preporod.

Obrni okreni, nemamo oko čega da brinemo. Sile dobra i pravde pobeđuju. Biće baš kao u bajkama. 👌

I to što kažeš...
Poslaću ti ove ruske pečurke koje ja koristim, ima vreme da ti proleti dok trepneš, a kad se probudiš, videćeš koliko si bio u krivu ;)

Ajd sad malo se šalimo, mnogo smo zapenili ;)

To batice, hvala. Uvek sam hteo da probam te ekskluzive Ruske nadrimedicine. :)

E jes vala, ajmo malo da okrenemo na šalu.

Sad ću da vidim da nam nađem neke vesele ili smešne aktuelne vesti iz sveta...
loading-searching.gif

Nije direktno u temi, ali jeste indirektno, jer sve je povezano...

Posle decenije dopingovanja finansijskog sistema besplatnim novcem, stručno nazvanim Quantitative Easing, a narodski rečeno, štampanjem para bez pokrića i konsekventnog rasta inflacije, kreće obrnut trend:

Ali, sistem naviknut na kokain besplatnog novca ne može da podnese takav šok, pa dolazi do ovoga:

FED reaguje tako što štampa pare i osigurava SVE DEPOZITE (naravno mora se spasiti novac Megan i Harija, raznih VC fondova i bogatunskog šljama) iako je zakonski dozvoljeno osiguranje samo depozita do maksimalno 250.000 USD.

A onda se desi novi šok:

Opet braća skaču da spasu stvar da ne ode sve u majčinu, kad ono posle nekoliko dana:

Ovde uskače Centralna banka Švice sa svojom štamparijom, da začepi rupe pre nego celi sistem ne eksplodira, a zombi zvani Credit Suisse kupuje druga banka...

Taman kad smo mislili da se stvar smirila, dodje ova vest:

Danas Šolc uverava narod i investitore da je sve uredu i da je finanijski sistem stabilan.

Za sve to vreme, braća štampaju novac i dalje kao sumanuti, šalju milijarde u Ukrajinu (pola se pokrade usput, i ne dodje do tih jadnika), dok u isto vreme sopstvenom stanovništvu nameću sve teže i teže uslove kao na primer ovo:

.... dok životni standard opada a energetska kriza se zaoštrava. I svaki dan sve gore od goreg.

I sad mi pričate kako će oni prešaltati svoju industriju na ratnu proizvodnju da bi podržali tamo neku Ukrajinu.
Strava logika... ko da nismo na istoj planeti...

Neće ovo dugo ovako, mora da se raspadne, previše je trulo...

Razlika među nama nekima na ovoj temi je što neki od nas misle da će cela ljudska civilizacija da se raspadne i ode u vražju mater. Dok neki od vas misle da će samo zapadni svet.

Isto važi i za ideologije, ekonomske i političke sisteme. Ja se podjednako gadim - a još gore, podjednako i bojim, užasavam... kapitalizma i zapadnjačke vizije budućnosti, koliko se gadim i užasavam i komunizma i istočnjačke vizije budućnosti. Sve su to iste bolesti, bolesti deluzija i graničnosti, samo manifestovane u suprotstavljenim ekstremima. Dok se neki od vas gadite samo kapitalizma i zapadnjačkih koncepata, a mislite da će vas/nas istočnjačke vizije spasti. A neće. I one su, bez balansa, osuđene na propast, kao i svaki ekstrem i bandoglavost.

vidim diskusija se još uvek nija vratila svojoj temi
Da i ja malo offtopujem, u vezi industrije, pošto nešto i znam o tome. Ne može da se kaže da su zapadne zemlje u potpunosti postindustrijske zemlje. One jesu outsoursovale neke svoje grane najviše u KInu, više zbog profita ne toliko zbog nedostatka radne snage ili sirovina. Ali trend se polako vraća, sada su aktielni termini frendshoring ili nearshoring znači prebacuju se lanci obskrpbe u svoju državu ili u bliže prijateljske (Meksiko, Kanada), JOš jednu strategiju koje koriste velike firme je Kina +. znači pored kine deo lanca se premešta u drugu državu, ako nešto zagusti sa Kinom da ne ostanu bez svoje proizvodnje.

Najnoviji primer Nova Fordova fabrika proizvodiće pola miliona električnih kamiona godišnje

Donekle je to i neka naša šansa, mislim na srpsku prviredu da dobijemo neke mrvice koje bi nama donele dosta novcae. Dosta mašinaca i elektroinženjera barem koje ja poznajme rade outsoursing odavde za američke, švajcarske i nemačke kompanije (jedan radi za firmu iz UAE). nijsu to motaonice kabala nego ozbiljne firme, moj drugar je u Indiji sajtmenadžer za italijansku firmu koja gradi čeličanu u Indiji. Sa dobrom privrednom politikom treba da hvatamo ovakve trendove. Još uvek imamo kadrove, barem u mašinstvu i elektrostruci, naravno uz IT i gradjevince.

Namenska industrija SAD i EU nikad nisu selili u druge države. Oni su smanjili ulaganja, ali ta industrija je još uvek jaka. NIje slučajno što je SAD najveći izvoznik oružja, tako da ne stoje teze da nema dovoljno kapaciteta. Proizvodnja je drugačija, ide se na sofisticiran i veoma skup proizvod. Po meni i preskup, primer jedan F35 košta 100 miliona, tek koliko koštaju razarači ili složeni sistemi. Veliki deo se prodaju arapima, nešto je za sopstvene potrebe. SAD nemaju hipersonično oružje zato što je Pentagonu bilo preskupo, a ne da ne mogu da ga naprave. Ukoliko se donese odluka, ako Bajden i Kongres tako zahtevaju, ove komapnije vrlo lako mogu da pređu na oružje koje se traži u ovom trenutku. Tačno je da fale granate, ali oni neće da se previše cimaju zbog Ukrajine, taj biznis nadrasta ovaj sukob. Amerika i Nemačka, pa i Japan suuvek bile industrijske sile, daleko veće nego Rusija, samo treba da se vrate korenima. Naravno trebaće vremena.
I da završim sa našom namenskom: veoma je licemerno ali važi ona stara "nekom rat a nekom brat". Ja pozdravljam prodaju oružja Ukrajini, iako se naša braća kao ljute,( ako stvarno prodajemo). Zašto ne bi zaradili?. Pozdravio bih prodaju oružja i Rusima, naravno ako je to moguće i ako im treba, a izgleda da im treba.

Što se tiče pitanja kada će rat da završi, to niko ne zna, posebno sada kada je i Kina ušla u priču, verovatno se čeka 2024 i da li će Tramp da pobedi, pa da ga Putin obrlati.

Poslednja izmena:
Vratimo se temi..Slika iz Valjeva - Krusik nakon fasisticko okupatorske operacije Nato
" milosrdni andjeo " 1999g
Interesantno je da je Krusik bio gadjan preko 120 puta... Grad Valjevo je bio svakodnevna meta okupatorsko fasistickog bloka nato-a...
Bas me zanima danas posle obnavljanja pogona kapacitet proizvodnje jel veci ili manji?

Prilozi

• krusik03-815x458.jpg
    krusik03-815x458.jpg
    102,2 KB · Pregleda: 122
И то је као део операције Савезничка сила (Allied force).

Za njih su pojedini delovi Ukrajine kao kada bi mi sada napali Istocnu Slavoniju, Baranju, Knin to bi po tebi bio napad na suverenu zemlju. Veoma klimava postavka.

У суштини лењинистичке границе из 20их су погрешне. По истим постулатима су кројене и код нас. Мада ни претходне границе нису нешто праведније.

Vrh