Bender Rodriguez
Professional
- Učlanjen(a)
- 12.03.2017.
- Pohvaljen
- 48.250
Prvi put čujem to da smo mi nudili da uđemo u NATO. Nisam ironičan/ciničan, samo kažem. Nisam do sad čuo da je bilo razmatranja da Jugoslavija uđe u NATO u bilo kom momentu 90ih.
Jer baš negde oko 98' NATO je bio pred razilaženjem, pošto su tada Francuzi izašli iz vrhovne komande, a i ostatak saveza je počeo da se pita koja je poenta i svrha postojanja saveza koji je služio da odbrani od invazije SSSRa... kad tog SSSRa više nema. Tako da, i ja da sam na mestu naših državnika poečtkom 98', ni ja ne bih ozbiljno razmišljao o NATOu jer bih bio pri utisku da će on uskoro biti rasformiran.
Zato me buni i iznenađuje ta teorija/priča... (?)
A i kažem, nije samo do baze. Oni su želeli i rude na Kosovu. Kada je Kosovo definitivno odvojeno, posle nekoliko godina opšte zapuštenosti njihovih železnica, prve lokomotive koje su remontovane na Kosovu, stavljene su u službu prevoza ruda iz rudnika. Posle je sve to oslabilo i zamrlo, kad su i sami Ameri videli da sa ovima dole ne mož' da praviš državu. Ali kažem, isprva, došli su i ostali i zbog vojnog prisustva i zbog resursa.
Jer baš negde oko 98' NATO je bio pred razilaženjem, pošto su tada Francuzi izašli iz vrhovne komande, a i ostatak saveza je počeo da se pita koja je poenta i svrha postojanja saveza koji je služio da odbrani od invazije SSSRa... kad tog SSSRa više nema. Tako da, i ja da sam na mestu naših državnika poečtkom 98', ni ja ne bih ozbiljno razmišljao o NATOu jer bih bio pri utisku da će on uskoro biti rasformiran.
Zato me buni i iznenađuje ta teorija/priča... (?)
Imali su u Rumuniji i Poljskoj ali bi im svaka dodatna puno značila. Kada se povežu sve tačke na svetu gde su Ameri posadili baze u zadnjih par decenija, vidi se lep lanac oko Rusije koji ide od Baltika, preko Balkana, Bliskog istoka, pa sve na dalje do Pacifika. I mada su imali veliki i moćan Aviano, tada su želeli da imaju prisustvo i na Kosovu. Ne mora to da bude novi Aviano ili Indžirlik. Ali znači da se i tu ima prisustvo, logistika, lanac snabdevanja, rezerva, itd...[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=834396#p834396:1a5glv0l je napisao(la):Perkan » Sre Mar 24, 2021 2:45 pm[/url]":1a5glv0l]@Bender
Pa što nisu prihvatili našu ponudu da uđemo u NATO da bi se sukob izbegao?
Ako su samo hteli tu bazu... koja je btw stotinama kilometara dalje od Rusije od baza u Rumuniji i Poljskoj koje su mogli da otvore ili su otvorili (toliko o smislenosti povezivanje otvaranja baze sa Rusima).
Da je samo baza bila u pitanju, prihvatio bi to Sloba oberučke.
Ali nije Bendere...
A i kažem, nije samo do baze. Oni su želeli i rude na Kosovu. Kada je Kosovo definitivno odvojeno, posle nekoliko godina opšte zapuštenosti njihovih železnica, prve lokomotive koje su remontovane na Kosovu, stavljene su u službu prevoza ruda iz rudnika. Posle je sve to oslabilo i zamrlo, kad su i sami Ameri videli da sa ovima dole ne mož' da praviš državu. Ali kažem, isprva, došli su i ostali i zbog vojnog prisustva i zbog resursa.