[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=834208#p834208:1zyo6cc4 je napisao(la):
Perkan » Uto Mar 23, 2021 11:13 pm[/url]":1zyo6cc4]@Kailan
Da ne govorim da taj tvoj post apsolutno ne vodi računa o kontekstu i alternativama - zaboravio si za je od nas traženo da cela zemlja praktično bude okupirana kroz slobodan pristup NATOu svim resursima zemlje, a da Kosovo bude napušteno, sve sa koliko stotina hiljada Srba tamo.
Ne baš. Postoje indikacije da je Slobi krajem 97' ili početkom 98' bio dat ultimatum od strane Amera:
1) da Jugoslavija očisti Kosovo, i onda primi američke trupe i kompanije, te da ostane strateški partner i faktor stabilnosti na Balkanu
2) da se potpuno povuče i odrekne Kosova, te da Ameri onda dođu u novu državu koja će biti pod njihovom kontrolom i protekcijom
Iz više razloga, Sloba imbecil, figura zatočena u svom vremenu i prostoru, je izabrao... paaa, kao i uvek - nije izabrao ni jedno ni drugo. Vojskom, JSO-om i PJP-om je čistio Kosovo dok je trajao rok, ali isto kao i u slučaju Hrvatske i Bosne - taman kada bi trupe bile nadomak strateških ciljeva ili ispunjenja zadataka, dobijale bi naređenja da se povuku, stanu ili rastegnu i izgube inerciju.
Ono što je usledilo posle je bila reakcija Amera na njegovu neodlučnost i večitu manitu potrebu da se non stop ''sedi na više stolica''. Ameri su videli da na njega ne mogu da se oslone, pošto je ludak, i odlučili su da ga kazne, maknu sa Kosova, a potom i sa vlasti.
Hajde zamisli da je Sloba bio demokratski vladar, da se odrekao komunizma, da je bio Vaclav Havel.
Je li ti stvarno misliš da bi bilo išta drugačije?
Naravno da bi bilo. 1990. Jugoslavija je bila El Dorado za ceo Istočni blok. Onda kada je došlo vreme da se biraju (nove) strane, drugi su napravili mudrije poteze i okrenuli se onima koji su im nudili više i bolje. I tako 2000ih Češka postade El Dorado za Srbiju. Svi izvan bivšeg SSSRa koji su mogli, odoše napred. A mi ostadosmo u klubu sa Moldavijom, Bosnom i - ako gledamo šire - Crnom Gorom, Albanijom i Makedonijom. A i njih tri su se takođe posle okrenuli Zapadu. Samo ostadosmo mi, Bosna i Moldavija da glumimo bastione i heroje.
Imali smo mi i period "demokratije" tokom 2000tih pa ja nešto ne primetih da se odnos Zapada prema nama suštinski izmenio.
Od 2000. pa sve do dana današnjeg, veći deo voznog parka službi Hitne pomoći širom zemlje čine vozila kupljena ili donirana sredstvima iz EU. Sledeći put kad vidiš državno vozilo Hitne pomoći, obrati pažnju i videćeš da na 70% njih stoje nalepnice koje pokazuju da su plaćena sredstvima EU.
Zatim, javni prevoz u Beogradu početkom 2000ih je opstao većinski zahvaljujući donacijama iz Evrope. Da, bilo je i drugih donacija pa i kupovina, dakle nije sve plaćeno njihovim parama. Ali su držali GSP na nogama dok se nije integrisao i obnovio. Na kraju krajeva, ni vlada Japana ne bi 2003. donirala sve one MAN autobuse da smo bili i ostali na nivou Moldavije, otuđeni od zapada i ostatka sveta.
A o procentu i učešću stranih donacija Srbiji sam već nekoliko puta pisao i prenosio, ali očigledno džaba. I uprkos opštem ubeđenju da je Rusija najveći donator Srbije,
realnost je nešto drugačija.
Naravno, to sve ne znači da Rusija ne zaslužuje našu zahvalnost, niti spira krivicu i odgovornost sa Zapada za sve što su nam uradili. Ali suština je u onome što sam rekao gore - svi koji su se okrenuli njima, procvetali su. A oni koji im se inate i glume veličine, ostali su na nivou Bosne i Moldavije.