Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,3%
  • Ne

Glasovi: 227 62,0%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    366
Strašno do kog nivoa samodestruktivnosti idu razmišljanja pojedinih forumaša.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809256#p809256:13ye0507 je napisao(la):
Zezeljko » Sub Jan 02, 2021 3:40 am[/url]":13ye0507]Pa kako nam je onda sad vojni rok stvar opstanka države?

Prosto... u slučaju rata, mi možemo angažovati dvadesetak hiljada ljudi... koliko napora mozga je potrebno da se shvati da je ovo ništa u scenariju bilo kakvog ozbiljnije sigurnosnog rizika od kafanske tuče? Je li stvarno treba dalje da se ovo pojašnjava i objašnjava? Je li imamo para da imamo profesionalnu vojsku od 100k vojnika, što je neki minimum za ozbiljniji otpor? Nemamo.... dakle? Vojni rok...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809256#p809256:13ye0507 je napisao(la):
Zezeljko » Sub Jan 02, 2021 3:40 am[/url]":13ye0507]
Da ne idemo bezveze u off, i pravimo problem Igoru, moj zaključak je da nama nikakav vojni rok nije potreban, povećati platu vojnicima, raditi dobru kampanju kod mladih za upis vojnih škola, stipendirati dobre učenike i eto odlične vojske.

Ovo nije dovoljno za potrebe odbrane. Nismo mi nacija kojoj treba ekspediciona vojska da interveniše tu ti tamo po planeti, pa da pravimo profesionalnu vojsku koja je mala, ali dovoljna za svrhe intervencija po planeti. Svrha naše vojske je da odbrani zemlju, za to ti angažovanje celog stanovništva. Dakle, opet vojni rok...

A ove priče da matorci/penzioneri/prorusi/prozapadnjaci kroje sudbinu mladih su najgore. Svako treba da bude slobodan i da izabere ono što njemu najviše odgovara, a ne da država bira za njega.

I tako ti shvataš državu? Svako izabere šta njemu najviše odgovara? Pa nama ne treba agresija... sa ovakvom logikom, mi praktično i nemamo državu. U ozbiljnoj državi građani imaju PRAVA ali i OBAVEZE prema njoj. A jedna od obaveza je i da je brane kada je podvrgnuta agresiji. Kao što je i obaveza da plaćaš poreze, da poštuješ druge zakone. To je država, a ne taj tvoj zamišljeni individualni svet slobode gde impliciraš postojanje prava, sa vrlo malo ili nikakvih obaveza prema zajednici u kojoj živiš. Strašna je ta tvoja logika, užasno opasna...

Referendum nije loša ideja, ali u državi u kojoj nema muljanja sa rezultatima. I tada bih dao pravo glasa isključivo mladima i njihovim roditeljima, nikako penzionerima. Dosta nam je što nam oni kroje sudbinu u političkom životu.

Ovo je smešno... Sama pomisao da se neka grupa građana isključi iz odlučivanja je neprihvatljiva, ne samo jer to nije ni demokratski, nego nije ni ljudski... gde je onda kraj? Gubitak građanskih prava za one grupe koje neko kao ti proceni da su "opasne" pa ih treba isključiti? Moždak konc logori? A da ih potamanimo možda, ionako samo troše vazduh?

A šta misliš da neko donese odluku da ljude sa tvojim načinom razmišljanja isključi iz javnog diskursa i odlučivanja?
Eto, neko će pomisliti i da su tvoja razmišljanja "opasna"... I kuda sve to vodi????

Da sam tražio, ne bih našao četiri bolja primera autokolonijalnog razmišljanja od ovog tvog posta.

Vojska Srbije ne broji 20.000 nego 30.000 pripadnika pod oruzjem. I uz to ima i Rezervni sastav.

Dovoljno nije, ali nije ni katastrofalno malo. Pogotovu uzimajuci geopoliticke faktore i stanje u regionu u obzir.

Svejedno Bender... cinjenica ostaje da je to dovoljno eventualno za.zauzdavanje oruzane pobune i nista vise...

U scenariju ozbiljnijeg napada na zemlju, to je nista...

Pa sam si.ovde ispravno tvrdio da u ovim brojevima vojska nema.dovoljno vozaca za onih 200+ M84, a pogotovo ne za 55tice u rezervi...

O.cemu onda pricamo?

Ocigledno je da nam ratna vojska mora biti brzo popunjena stanovnistvom koje je proslo vojnu obuku.

Kojeg to ozbiljnijeg napada na zemlju?
Trenutno na nasu teritoriju pretenzije imaju jedino plemena sa juga koja su na nivou nekog lovačkog udruženja. A da se spremamo za rat protiv NATO saveza ne vredi jer svejedno nemamo sanse...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809332#p809332:txublc1w je napisao(la):
Dart » Sub Jan 02, 2021 3:34 pm[/url]":txublc1w]Kojeg to ozbiljnijeg napada na zemlju?
Trenutno na nasu teritoriju pretenzije imaju jedino plemena sa juga koja su na nivou nekog lovačkog udruženja. A da se spremamo za rat protiv NATO saveza ne vredi jer svejedno nemamo sanse...

Šta uopšte znači da nemamo šanse?

Imamo li moć da odvraćanjem sprečimo agresiju? Donekle da, dugoročno ne...
Imamo li moć da taj NATO pobedimo u vazduhu da nijedna bomba ne doleti do Srbije? Nemamo...
Imamo li moć da sprečimo kopnenu intervenciju i okupaciju teritorije Srbije? Imamo, itekako imamo... uz dobro organizovanu odbranu zemlje. I to ne zato što smo mi nešto mnogo jaki, nego zato što je takav NATO politički i vojno slab da izgura jedan takav poduhvat uz sve žrtve koje takav rat podrazumeva.

Na šta si konkretno mislio kad si rekao da "svejedno nemamo šanse"?

Ljudi, naša odbrambena strategija primarno mora biti zasnovana na odvraćanju - pa tek onda, u drugom stepenu, na fizičkom otporu.
Odvraćanje u očima potencijalnog agresora sastoji se iz cene koju mora da plati da bi sproveo svoj naum. Što je cena veća, to je verovatnoća sukoba manja. Zato je dobro organizovan sistem odbrane bitan - i na kraju krajeva, dugoročno, veoma isplativ. Nema boljeg povrata na investiciju od mira. A mir se obezbeđuje samo jakom oružanom silom.

U našim komplikovanim uslovima, koji podrazumevaju nemogućnost stvaranja tehnički superiorne vojske sa ultra modernim naoružanjem, to znači da moramo da se oslanjamo na ljude. I zato, vojni rok...

Nemamo sanse znaci da jednostavno nemamo sanse. Sta jedva punoletni klinci sa kalašnjikovom u rukama mogu učiniti protiv daleko tehnički i brojčano nadmoćnijeg neprijatelja? Nemoj se zanositi glupostima.

Pitaj klince sa Kosara i Pastrika šta može da se učini protiv nadmoćnijeg neprijatelja...

Tvoj komentar je neverovatno banalan... ti izgleda i ne razumeš o čemu govoriš, odatke ovakva traljava logika.
Agresoru se suprostavlja SISTEM ODBRANE a ne klinace sa kalašnjikovom.
Da ti je to jasno, ne bi pisao to što pišeš.

Ovakva banalizacija teme je zaista šampionska!

Pa njima su problem pravili zatucani klinci naoružani kineskim kalašnjikovima i jednim bestrzajcem... Kakve veze oni imaju sa ovom pričom?

O ratovanju s NATOom je besmisleno uopste razmisljati jer smo okruzeni njegovim clanicama ili slugama. Te u slucaju sukoba, sve sto bi bilo dovoljno je da oni zatvore granice i posle mesec dana srpska ekonomija bi bila desetkovana. Cak i bez ispaljenih metaka i projektila. A kamoli sa njima i razaranjima.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809346#p809346:11qpwx5k je napisao(la):
Dart » Sub Jan 02, 2021 4:50 pm[/url]":11qpwx5k]Pa njima su problem pravili zatucani klinci naoružani kineskim kalašnjikovima i jednim bestrzajcem... Kakve veze oni imaju sa ovom pričom?

ma nije valjda?
nije bilo NATOa okolo?
Italijanskih i francuskih posada na minobacačima?
Specijalnih "postrojba" koje su vršljale okolo?
Nato instruktora koji obučavali Albance i NATO oficira koji su koordinirali borbena dejstva na terenu sa avijacijom?
A avijacija? Jesu li u avionima sedeli klinci sa bestrzajcem?

Jbt čoveče... hajde nemoj dublje da toneš molim te, smešan si...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809347#p809347:1iajad0a je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sub Jan 02, 2021 4:53 pm[/url]":1iajad0a]O ratovanju s NATOom je besmisleno uopste razmisljati jer smo okruzeni njegovim clanicama ili slugama. Te u slucaju sukoba, sve sto bi bilo dovoljno je da oni zatvore granice i posle mesec dana srpska ekonomija bi bila desetkovana. Cak i bez ispaljenih metaka i projektila. A kamoli sa njima i razaranjima.

Bender,
Neće biti sukoba sa NATOom u slučaju gde svetska ekonomija funkcioniše.
Takav sukob je moguć jedino u slučaju opšteg ekonomskog sloma na globalnom nivou.
U takvoj situaciji, nema mnogo veze da li su ti granice otvorene ili zatvorene, jer ekonomije neće biti nigde... ni kod nas ni oko nas, ni šire.

Izađite više iz tog filma 90tih, takve globalne okolnosti se više neće ponoviti.

Nisam bas razumeo sta hoces da kazes.
U svakom slucaju, poenta je da zapad, ako zaratimo s njim (ne sa siptarima nego bas sa njim) moze da nas baci na kolena u roku od mesec dana a da ne ispali ni metak.

Svet bi bez Srbije za to vreme itekako nastavio da zivi. Ali Srbija bez sveta ne bi.

Cak ne mora da bude ni pravi rat. I ne mora uopste da bude NATO kao vojni savez i vojna sila. Dovoljno je da EU napravi neki potpuni prekid diplomatskih odnosa ili zatvori granice za sve ne-prehrambene proizvode pod izgovorom FT1P (a fala bogu pa pravnici uvek mogu da iskonstruisu tako nesto) i da nam se ekonomija surva za dva meseca.

Perkan":24carpx4 je napisao(la):
ma nije valjda?
nije bilo NATOa okolo?
Italijanskih i francuskih posada na minobacačima?
Specijalnih "postrojba" koje su vršljale okolo?
Nato instruktora koji obučavali Albance i NATO oficira koji su koordinirali borbena dejstva na terenu sa avijacijom?
A avijacija? Jesu li u avionima sedeli klinci sa bestrzajcem?

Jbt čoveče... hajde nemoj dublje da toneš molim te, smešan si...

Lepo ti rekoh da se ne zanosiš glupostima. Smešna je i svaka tvoja pomisao o uspešnom otporu citavom NATO savezu. Pogotovo danas kada je tehnički jaz jos veci...

Bender,
Slažem se načelno sa time.
Ipak, verovatnoća takvog sukoba je veoma mala u ovakvim uslovima trenutno.
Za rat ti treba povod, treba ti saglasnost saveznika i treba ti pokornost ostatka sveta da stoji sa strane.
Ako gledamo trenutno situaciju,
- povod bi već našli
- saglasnost ili konsenzus unutar NATO saveza bi veoma teško obezbedili
- a pokornost ostatka sveta je veoma veliko pitanje, jer ovo više nisu 90te.

Dakle, nema nekih uslova za agresiju na Srbiju, a la 99ta.
Zapad nije monolit, kako ga mi obično pojednostavljeno posmatramo, nego ipak jedan kompromis velikih i malih igrača, gde je pokornost malih u odnosu na velike značajna ali ne i apsolutna. Pogleda avanture u Afganistanu i Iraku i kako je recimo evropski deo NATOa reagovao na to.

Gde ja vidim mogućnost da se nađemo na udaru?
Sada spekulišemo, na osnovu analize trendova koji su očigledni.

Na Zapadu se štampa novac u sumanutim količinama. Kako dolari tako i evri.
Mi ovde, koji smo prošli Slobine ekonomske egzibicije, znamo veoma dobro da to ne može dobro da se završi.
Sa druge strane, rast Kine i Rusije, uz očigledno rušenje ekonomske dominacije Zapada, stvara nervozu... i ta nervoza se povećava.
Oni neće moći da mirno prihvate činjenicu da više nisu jedine gazde.
I u takvom trenutku, dešava se ekonomski slom, gde valute, suludo naštampane da bi finansirale rastuće deficite, naglo gube vrednost.
Dolar gubi status globalne valute. Realnost udara, počinju nemiri i kolaps i jedino rešenje je da se nađe spoljašnji neprijatelj. Da se skrene pažnja.
"Russians did it"...

Onda se traži tačka sukoba, a da se ne napada direktno.
Znaju da je Balkan rovit, znaju da je Rusija involvirana, znaju da su Srbi ludi i ne trpe diktate...
I krenu tu da rovare sa ultimatumima.... npr... aktiviraju Bosnu, krene se u ukidanje RS, nešto tako... nebitno, našao bi se razlog.
I onda krene ozbiljna nevolja.

E, u takvim uslovima mi, kao država možemo doći na udar nečega što se zove Zapad.
Do tada, ekonomska kriza će obogaljiti ekonomiju globalno i većina ekonomskih tokova će da zamre, bez da neko zatvara granice.
Neće više biti šta da se zavrne...

Eto, to sam hteo da kažem.

Srbija je već okupirana vučićevskim neprijateljem, pa nije jasno na čije služenje vojske se misli, na služenje njihovoj vojsci ili vojsci koja bi ratovata protiv njih ?
Srbija posle Turaka je narodu podelila zemlju pa je od njega mogla očekivati da se za nju bori, Srbija.corp je tu istu zemlju podelila Miškoviću, Matijeviću, Kostiću... pa mogu očekivati da se njih par možda bore za svoje.

Dobro Zemljani... evo recimo nema više Vučića... da li bi bio za vraćanje vojnog roka?

Perkane druže, kad vojska zaštiti Ustav i reaguje na krađu Izbora prošle godine moći ćemo dalje o tome da pričamo, do tada ne. Do tada je to Vučićevska privatna vojska i policija, i ljudi koji nisu za njega nemaju razloga da služe u njegovoj vojsci.
Sledeća stvar je da nama koji smo služili vojni rok daju dozvolu za oružje (služio sam pod oružjem). Vojska je oružje i ako uzimaš oružje u ruku moraš dobiti dozvolu za oružje. Ako ne daju dozvolu za oružje, ništa od uzimanja oružja u ruke i time ništa od služenja vojske.
Treća stvar je obuka: jednomesečna na dobrovoljnoj bazi, ko želi. Besplatno rađenje poslova (a to oni sad hoće), dok oficiri i podoficiri dobijaju platu i stanove, ne dolazi u obzir.

Мислим да се треба вратити обавезно служење војног рока из простог разлога што Србија нема пара за професионалну војску од бар 100.000 војника, све мање од тога је бесмислено са обзиром на наше окружење, политичку и историјску ситуацију, па и будуће проблеме миграција и слично, дакле Србији је потребна тзв стајаћа војска, то јест да у сваком тенутку имамо на располагању стотинак хиљада војника, што се може једино постићи обавезним војним роком и као што је неко овде већ поменуо не требају никакве анкете, нво семинари и слично, већ ако је процена безбедоносних структура државе таква увести војни рок и крај приче.

Evo da ne bude da pričam napamet, ja sam odslužio svoje u možda najelitnijoj jedinici - gardi. Moji više njima neće služiti, ja sam otvoreno protiv, a Perkan, Milan, Džigi Bau & Co nek im slobodno služe kad već to promovišu.
Hej, nikad neću zaboraviti: stojimo u stroju u kasarni Dedinje, dolazi potpredsednik vlade Srbije i ide da Amerima proda deo kasarne za ambasadu. Onima koji su par godina ranije tu ubijali gardiste u kasarni, pred njihovim očima, vlast ide da proda, da izda poginule, ustupi deo te iste kasarne za ambasadu. Oficiri koji su bili tamo za vreme bombardovanja gledaju to i ćute ko kukavice. I vi ćete tom sistemu da služite? Idite slobodno. Samo ne vucite druge u svoju glupost, budite glupi ili pametni za sebe.

Prilozi

• Screenshot_20210102_204008.jpg
    Screenshot_20210102_204008.jpg
    226,7 KB · Pregleda: 876
I, vratimo vojni rok? Te momke treba negde smestiti, obezbesiti infrastrukturu za to, treba ih obući, opremiti, nahraniti... Treba ih nečemu obučavati, pružiti im tehničku bazu... Imamo li mi para za to planinarenje u ualovima kad država jedva sastavlja kraj sa krajem, u uslovima sve većeg zaduživanja?I na koliko ćemo? Na 6 meseci? Šta ćemo onda, sa momcima koji će zbog toga da izgube godinu na studijama?
Nema od toga ništa. To su spinovi koji se lansiraju povremeno i skreću pažnju sa praznih novčanika i frižidera, sve većeg zaduživanja, spoljnopolitičkih problema, raspada svih institucija...

Nevezano za ove izlizane štosove sa puštanjem buva o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka....
Ja sa služio "redovno" i mislim da je ukidanje bila velika greška, da je trebalo krenuti u potpuno drugom smeru.

SAMO:
dokle god se ne otkrije i ne osudi onaj koji je ubio Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića 5. oktobra 2004. u Topčideru, kao i svi oni koji su učestvovali u zataškavanju zločina, sabotiranju istrage i uništavanju dokaza, dakle mnogo ljudi iz vojske i gomile drugih državnih institucija, niko, vi ovde, ja, država.... niko nema prava da nekim novim momcima kaže da MORAJU da idu u vojsku.

Tačno.
Isto tako, kad biste napravili u narodu anketu o razlozima za vraćanje, dobili biste niz onih gde bi vojska trebalo da radi ono što su kuća i majke propustili - od balavih držača za maminu suknju da prave ljude učeći ih da ustanu rano, sami se obuku, jedu šta im se da, rade po besmislenom naređenju, odvoje se od kuće... Sve to su ujedno bili pojavni oblici besmisla u JNA, gde je suština padala u drugi plan, a što je jedini put kada je ozviljno zatrebala, JNA bacilo na kolena.
Niko ne bi umeo da objasni stvarne političke i strateške razloge u vremenu kada se doktrina ratovanja menja, odnosi snaga i centri moći. Kome nije jasno šta se događa i kako se danas ratuje posle 1999?
Manite se pričeo vojnom roku i ne pomažite vlastima u njihovim spinovanjima!

Ako sam dobro razumeo, mi decenijama plaćamo vojsku u miru, pola milijarde evra godišnje ili kolko, dajemo plate, stanove, a ako dođe rat treba ratuju civilni regruti koje ništa ne plaćamo, ne dajemo ni platu ni stan? Čudno je da je kod mene u Gardi poginulo dosta regruta gardista: dva gorepomenuta (koja su inače bila u istoj spavaoni kao ja), dosta za bombardovanje kasarne, ranije u ratovima 90ih... a da je večina starešina ostala živa i zdrava, e baš mi je drago za njih :D Još primali plate decenijama, stanove, vatali krivine (moj kapetan, tada 35 god, uhvatio krivinu bar dva meseca, nekog lečenja i oporavka, a i drugi su to masovno radili)... ma milina, još pride jašeš neke regrute, nešto naređuješ, glumiš šefa...
Xe, zanimljivo i to da dok sam služio u gardi, bar 5 vojnika oko mene je otišlo na VMA estetsku korekciju nosa. Svi su kobajagi imali devijacije, a ustvari su išli iz estetskih razloga ulepšavanja na besplatne operacije. I dobijali oko mesec dana odsustva. Dve muve jednim udarcem xexe, vojska, da nije tužna bila bi smešna.

Sve to, zbog čega se neki zalažu za vraćanje obaveznog roka, može da se nauči u kampu izviđača.
Šta će, da sklapaju i rasklapaju M48 i M70, a onaj nas cilja raketom sa 5000km?Ma dajte!

Vrh