Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
Treba sagledati kontekt ratova danas. Danas su jedinice manje, veoma pokretjive, opremljeni elektronikom i savremenim oružjima Ciljevi su više tačkasti nego masivni. Takve ratove mogu da vodu dobro obučeni profesionalci koji vežbaju i koji se obučavaju svaki dan i to godinama, prate sve promene u taktici, strategiji i psoebno novine u oružju.
To je glavni argument za (dobro) plaćenu profesionalnu vojsku. Pitanje je da li za nekoliko meseci redovi mogu da se obuče za ovakvo ratovanje. Redovni vojni rok uspeva samo u izraelu, ali tamo on traje 2 ili 3 godine, a i posle njega stalno ih zovu na neke vežbe.
u svakom slučaju vraćanje vojnog roka je veoma stručno pitanje na koje treba da odgovore profesionalci koji će da sagledaju sve aspekte za i protiv. A nikako referendum

Referendum ne mora biti obavezujući ali da se vidi raspoloženje naroda a svakako odluku donose profesionalci i političari.

Većinski i suštinski se slažem, mada mora da se uzme u obzir i glas naroda jer je to ipak nešto što se tiče svake muške osobe u zemlji. Zemlju ne čine Vlada i Ministarstvo odbrane, već svi njeni građani. I oni treba da imaju glas u svemu tome. Nije svako stručan ni za pitanje politike, spoljnih odnosa, ili ekonomske politike, pa se ipak pitamo za takve stvari. Mislim... ajd sad, znate da je u Srbiji to rastegljivo, ali razumete šta hoću da kažem.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809568#p809568:rl5o2ycu je napisao(la):
Igor » 03 Jan 2021 01:04 pm[/url]":rl5o2ycu]Referendum ne mora biti obavezujući ali da se vidi raspoloženje naroda a svakako odluku donose profesionalci i političari.

Raspoloženje u narodu se videlo već onda kada je omogućen izbor - vojska ili tzv "civilno".
Oficirska deca, naravno, masovno na "civilno" uz obavezno "blam me od ćaleta, ali..."

Između ostalog zato sam i pitao da li je poznat broj dobrovoljaca koji se tokom godine prijavi za dobrovoljno služenje koje je i sada moguće.

Lično, smatram da obavezno služenje vojnog roka, ako će već da postoji/vrati se, treba čoveku da pruži osnovna znanja kako da postupa u vanrednim situacijama i ratovima. Dakle:

- osnovna obuka i rukovanje oružjem, da zna gole osnove kako funkcioniše, kako se održava, konzervira i koristi. Ukratko - da razume to oruđe i principe njegovog rada
- prva pomoć i osnove akcija spasavanja, dake kako se pretražuje teren u ruševinama, kako u snegu... pa makar to bilo samo u teoriji ili samo pokaznog karaktera (okupi se vod pa starešina demonstrira, jer nema dovoljno vremena ili prostora da svi to lično rade)
- da u slučaju vanrednih situacija velikih razmera zna gde i kome da se obrati i kako može da pomogne (čitaj - kad nadru poplave u blizini, da zna gde da se uputi, šta da poneses i kako da postupa. Isto tako i za šumske požare, nestale osobe, pa na kraju krajeva i oružane sukobe koji bi mogli da rezultuju opštom mobilizacijom)
- da se upozna sa terminoligjom, organizacijom i načinom rada vojnih formacija
- da se upozna sa nacionalnom doktrinom odbrane, i osnovama (bukvalno osnovama) taktičkih dejstva

I to je manje više suština. Možda sam nešto izostavio ali to je suština. E, za sve to je sasvim dovoljno od 3 do 6 meseci. Možda bi sada zahtevalo 6 meseci zbog još uvek skromnog stanja u VS i dok se sve to uhoda. Ali u budućnosti, i sa uhodanim sistemom, sve se to da naučiti za 3 meseca intenzivne obuke. Pod ''intenzivne'' mislim na to da se iskoristi što više sati i dana, umesto da se presipa zemlja iz jedne u drugu rupu i secka travica. :kafa:

Srbija nema, niti će imati bilo kakve frontovske ratove sa čitavim brigadama poređanim duž linije fronta (što je, usput, sve ređe i ređe danas u svetu). S druge strane, Srbija svake godine ima ogromne probleme, žrtve, povređene i materijalnu štetu od: poplava, požara, klizišta i oluja. Kao i od raznih incidenata u normalnim okolnostima (mislim za zemlju) gde ljudi ili stvari stradaju jer prisutni ne znaju kako da postupaju u tim situacijama. Za kraj, ima Srbija povremeno probleme i muke i od oružanih sukoba. Ali su to uglavnom manji okršaju lokalnog karaktera, koji nikad ne prerastaju u pravi rat.

E imajući sve to u vidu, radije bih da moja zemlja ima rezervni sastav od ljudi koji, iako su imali jako malo praktične obuke, su barem upoznati sa svim mogućim opasnostima, znaju terminologiju, lanac komandovanja, doktrinu i načela pravila za postupanja... ili ako ništa drugo - bar znaju kuda da se upute i šta da ponesu... nego da ima stotine hiljada rezervista koji su 1/5 vremena proveli učeći zastarele stvari iz doba JNA i hladnog rata a preostalih 4/5 ubijajući vreme i radeći besmislene radnje. :kafa:

Dodajte na to i predmet ''Civilna odbrana i zaštita'' koji sam predlagao ranije. I koji bi se predavao jednu ili dve godine u srednjim školama umesto besmislenih nedotupavih Građanskog vaspitanja i Veronauke, i dobićete ljude koji će sa svojih 25 godina znati osnove rukovanja oružjem, formacijskog kretanja, akcija spašavanja, prvu pomoć, i lanac komande i organizacije u vanrednim situacijama. I to je više nego dovoljno za jednu Srbiju i njene potrebe i uslove.

Hladni rat je gotov. Jugoslavija i Nesvrstani ne postoje već 30 godina (znam da su Nesvrstani i dalje živi ali su bitni u svetu koliko i Mirko Cvetković u bivšoj Vladi, a i sem toga Srbija, ironično, više nije njihov član). Sovjetskog saveza nema. Frontalnih ratova je sve manje. Nuklearni sukob je gotovo pa nemoguć scenario. Glavna opasnost po zemlju više nisu divizije Crvene Armije koje jurišaju kroz Vojvodinu ka Dunavu. Nego elementarne nepogode i lokalni okršaji i akcije protiv-terorističkog karaktera. JNA doktrina i obuka u takvom svetu nemaju šta da traže.

Narod traži vojsku da se dwci ono što su oni omanuli u vaspitanju. Ta "čvrsta ruka" nije sama po sebi dovoljna. U urušenom društvu, među urušenim institucijama, živi još sećanje na hirerarhiju vojske i subordinaciju kao spoljne izraze organizovanosti i funkcionisanja.
Međutim, 1991.kad je zagustilo, to se pretvorilo u "prvo iseljavamo imovinu pukovnika pa kapetana." Vodnici ionako nisu ništa imali.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809583#p809583:tau6mzru je napisao(la):
Igor » 03 Jan 2021 01:20 pm[/url]":tau6mzru]Između ostalog zato sam i pitao da li je poznat broj dobrovoljaca koji se tokom godine prijavi za dobrovoljno služenje koje je i sada moguće.

To bi trebalo da bude javno dostupna informacija, ali slabo se ko bavio tom temom.
Mediji stalno objavljuju neke brojke, uvek je to "iznad očekivanja".

Ali, na primer:
NVO, 2018:
https://bezbednost.org/publikacija/vrac ... emu-sluzi/
Argument o uvođenju vojnog roka pojedini mediji potkrepljuju i rezultatima više istraživanja javnog mnjenja, prema kojima čak dve trećine stanovništa pozitivno ocenjuje vraćanje vojne obaveze. Ne ulazeći u kredibilitet i metodološku ispravnost tih istraživanja, važno je napomenuti da navodnoj spremnosti građana da se upuste u služenje vojnog roka protivreče podaci o broju dobrovoljaca koji su se zaista odlučili na takav korak od 2011. godine do sada. U proteklih 7 godina, prema medijskim procenama i javno dostupnim informacijama, svega oko 11.000 muškaraca i žena se prijavilo u kasarne za dobrovoljno služenje vojnog roka. Takođe, treba naglasiti da većina dobrovoljaca pristupa tome u potrazi za poslom, odnosno kako bi ušli u bazu za prijem profesionalnih vojnika.

Ili, zapisnik jedne sednice Odbora za bezbednost iz 2017.
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... 9Cz4sBjNdf
U vezi sa navodom iz Informacije o radu za period april-jun, da je na dobrovoljno služenje vojnog roka od planiranih 600 upućeno 355 kandidata, postavljeno je pitanje koje su mere preduzete da bi se zaustavio trend opadanja broja lica prijavljenih za dobrovoljno služenje vojnog roka, uočen prilikom razmatranja ranijih informacija o radu Ministarstva odbrane.

Pitanje je zapravo kakv je bio odziv u periodu 2018-2020. Vulin je "odlužio", to znamo :) , milslim da bi sve zvanične cifre bile pojačane u zbiru i sa tim kursadžijama od par nedelja u čizmama...

Vidim svi iskuliraše moje obraloženje zašto Srbiji u 21. veku treba stanovništvo upoznato sa osnovama Civilne zaštite i odbrane da joj ljudi ne bi ginuli u poplavama i požarima, a ne JNA kadrovi koji se oslanjaju na povlačenje u Šumadiju i Dinaride gde će TO uz Papovke i Prage da se pegla protiv Sovjeti Red Dawn style. :kafa: No dobro, kako god hoćete. Ajde, kad se već bavimo brojkama...

Dakle, sudeći po podacima, VS svake godine na dobrovoljnom služenju obuči, u najboljem slučaju - do 1.500 vojnika. I to je sam vrh njenih trenutnih kapaciteta.

A jel znate koliko svake godine ima maturanata u Srbiji? 70.000. Pa vi vidite.

Dakle, siže dosadašnje analize:
Vojni rok da, ali
- sadržajan
- fokusiran na praktična znanja
- intenzivna obuka u rukovanju oružjem ali i poznavanjem postupaka i procedura u vanrednim situacijama
- razumevanje hijerarhije, organizacije, lanca komande
- razumevanje strateške situacije i razloga za vođenje rata
- 3 meseca obuka, plus 3 meseca aktivna služba

U slučaju rata, ako si aktivan, ideš odmah iza prve linije profesionalne vojske...
Posle službe si u rezervi sa obavezom reagovanja na prvi poziv.
Vojne vežbe bar jednom godišnje, i to ozbiljno i sadržajno.

Na ovaj način možemo imati solidan obrambeni sistem.

EDIT: uz ovo, moj predlog je da vojnik na odsluženju ima finansijsku nadoknadu, minimalno u iznosu minimalnog garantovanog dohotka, plus uplaćene doprinose od strane države. Zemlja ne treba da plaća svojim građanima da je brane, to je obaveza, ali treba deci dati nešto za izdvojeno vreme. Pa sve i da se zakine od penzionera...

EDIT2: na sve ovo, dva vikenda u mesecu ideš kući ili si slobodan van kasarne, naravno sa obavezom povratka do 06:00 u naredni ponedeljak. Nema potrebe držati decu unutar žice kao ranije, osim ukoliko okolnosti ne zahtevaju pripravnost.

Da, većinski se slažem s time.

P.S.
Ne prestaje da me fascinira tvrdoglavost naših vlasti i obrazovnih ''institucija'' i ministarstava da se učenici 12 godina svake nedelje tovare glupostima iz predmeta kao što su Građansko vaspitanje i Veronauka koji apsolutno ničemu ne služe. Umesto da se poukidaju te gluposti u svim razredima a umesto njih, njihovi ''slotovi'' u srednjim školama iskoriste za neke pametnije i korisnije predmete. Među kojima može i treba da bude i Civilna zaštita.

Inače ako se neko pita i ''oštri'' reči, ja sam u srednjoj bio na Veronauci (fala bogu pa me nije zakačila u osnovnoj). 4 godine gubljenja vremena. :bash: :kafa:

Kad malo bolje razmisliš, nisu ludi bili u bivšoj SFRJ kad su insistirali na civilnoj odbrani, predvojničkoj obuci itd... ja sam se ranije tome smejao, sada shvatam da je to izuzetno korisno, pa sve i da deca sede na ušima i da je kvalitet nastave loš... opet se tu nešto čuje, nauči... slažem se, školski sistem treba da se menja u tom smislu, s tim što treba raditi ozbiljno sa decom da zaista i steknu neka praktična znanja... pre ili kasnije to zatreba...

Kakva civilna odbrana ako mi država ne da dozvolu za oružje? Civilna odbrana vilama i noževima? Ili da mi se gura i oduzima oružje u ruke kad se njima digne, neka hvala. I najzad zašto bi narod išao u rat onoga ko je pokrao Izbore, te nema legitimitet naroda za takvu odluku? Jeli ljubitelji Vučićevske privatne vojske? :)

E vala Zemljani, pretera ga više i sa Vučićem i sa dozvolama za oružje...
Izvini stvarno, cenim te, ali preteruješ...

Pokušavamo da vodimo ozbiljnu diskusiju...

Tja... Na papiru, bilo je to ok zamišljeno kao sistem i doktrina. Ali u praksi, to se često sprovodilo traljavo. I kao što danas Veronauka i Građansko u srednjim školama, i Sociologija na fakultetima, služe da se uhlebe besposličari... tako su i tada ta predvojnička obuka, ONO i Marksizam služili u iste svrhe. Ali da, na papiru nije to bilo loše. Ne bih rekao da je bilo super, ali ne bih ni da ga pljujem.

Za to vreme i tadašnje uslove i okolnosti, bilo je ok. Ali kao što rekoh, svega toga nema već 3 decenije i vreme je da se obrazovni sistem i doktrina modernizuju (ovo nije upućeno tebi, više se nadovezujem na tvoj post).

U školama se tovare glave idiotlucima iz Veronauke i Građanskog, na fakultetima iz Sociologije (odmah da se razumemo, ja Sociologiju smatram vrlo bitnom i korisnom naukom, ali ne na način na koji se predaje na našim fakultetima, gde služi kao fosilizovani isprdak nametnutog Marksizma) a na vojničkim obukama se i dan danas mogu videti relikvije i zaostavštine iz doba JNA. Ne pričam o oruđima nego o doktrini i nekim delovima opreme koji treba da se menjaju na 10 godina, a ne na 50.

U međuvremenu, ljudi ginu a država svake godine gubi milijarde evra od raznih poplava, šumskih požara, akcidenata raznih vrsta (oluja, zemljotres, vejavica) gde ljudi ne znaju šta da rade, gde da idu i kome da se obrate jer ih niko nikad tome nije naučio. :bash:

Ali bitno da su 12 godina tupili na Veronauci i gledali ''Digitalnog anđela''. Da, ja sam bio među generacijama kojima su ispirali mozgove tim propagandnim bljuvotinama. Onomad kad su se pojavili u cirkulaciji, 2007. ili kad već beše... Puštali nam na časovima, u školi, na školskom projektoru. U pauzama između beskrajnih lupetanja o Bibliji. :bash:

@Earthmoving
Politika i dozvole za posedovanje i/ili nošenje oružja su sasvim druga priča. Drugačija od ove i mnogo, mnogo kompleksnija. To kažem kao neko ko je i sam do skora bio pri stavu da treba svi da imamo ista prava kao Teksašani. Pa sam onda pričao i pričao sa ljudima raznih struka i iskustava i shvatio da nije to baš tako prosto. I to definitivno nije rasprava za forumske teme, jer je teško pričati o tome ovako ''preko žice''.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809420#p809420:4mqn4c0j je napisao(la):
Earthmoving » Sub Jan 02, 2021 9:59 pm[/url]":4mqn4c0j]Evo da ne bude da pričam napamet, ja sam odslužio svoje u možda najelitnijoj jedinici - gardi. Moji više njima neće služiti, ja sam otvoreno protiv, a Perkan, Milan, Džigi Bau & Co nek im slobodno služe kad već to promovišu.
Hej, nikad neću zaboraviti: stojimo u stroju u kasarni Dedinje, dolazi potpredsednik vlade Srbije i ide da Amerima proda deo kasarne za ambasadu. Onima koji su par godina ranije tu ubijali gardiste u kasarni, pred njihovim očima, vlast ide da proda, da izda poginule, ustupi deo te iste kasarne za ambasadu. Oficiri koji su bili tamo za vreme bombardovanja gledaju to i ćute ko kukavice. I vi ćete tom sistemu da služite? Idite slobodno. Samo ne vucite druge u svoju glupost, budite glupi ili pametni za sebe.
file.php

Гогић и Бошковић лево.

Da, Gogic. Duga prica. Nije ispao korektan, lose se ponasao prema drugim vojnicima, nazalost nisam mogao da se distanciram, da me bas briga za to, nego mi je pocelo licno smetati tavko ponasanje za koje sam bivao sve sigurniji da je lecenje licnih kompleksa, a ne vojni profesionalizam. Da ne pricam svoje razocarenje po pristizanju u vojsku, mene koji se ceo zivot bavim sportom, kad ispred sebe videh cudno debelog, mlitavog staresinu koji ne moze uradi dva zgiba ni da potrci, a da treba da mi bude nadredjen i iznad mene. U pocetku sam cutao i postovao ali posle svega sto sam od njega video, dosli smo u konflikt. Posle 2 meseca cekanja obecanih vikenda, ja i mnogi drugi nismo dobili ni jedan, a svojim ulizicama davao je po 3 i vise. Mnoge stvari sam radio i tolerisao upravo zbog tih obecanja, medjutim kada se priblizio kraj obuke i premestaj u druge jedinice, video sam da nece ispuniti i da je slagao. Izneo sam primedbu da nije fer raspodela slobodnih vikenda. Onda je na meni primenio zanimljivu strategiju: pozvao me je da pred svima kazem ko je privilegovan i ko je dobio puno vikenda. Ja sam naveo nekoliko imena, i on je znao da je to istina. Medjutim, onda je rekao da zbog toga sto sam rekao sada niko nece dobiti vikend, i da mene smatraju krivcem za to. Dakle upotrebio je taktiku vojske i drzava u izazivanju konflikta, pokusavajuci da posvadja medjusobno ljude, tj da ih sve okrene na mene, da smatraju mene krivcem a ne njega koji im mesecima unazad nije davao vikende, da bi svojim miljenicima davao vise. I pravo da vam kazem, iako na prvi pogled iznenadjujuce i neprijatno iskustvo, na dugi rok mi je dalo uvid da shvatim ko su i sta su oni u stvari, kako funkcionisu, cime se sve koriste. Nakon toga, sam mu vratio ponizenje i izdrao se na njega pred drugim oficirima da pokazem da ga vise ne postujem, a on me je odveo u sobu u cetri oka i odjednom promenio plocu, maltene poceo da se slihta, nekom neprirodnom finocom. Ja ne volim ni da me neko vredja ali ni da mi se slihta, pa mi sve to ostavilo jadan utisak ljudi koje kad postujes oni su losi, a kad im pokazes zube onda su fini. Meni nerazuman moral. Govorio je da kad sve prodje, da cemo se svi lepo pozdraviti. Ja sam bio ubedjen da se sa tako losim covekom necu pozdraviti, ni po koju cenu. Medjutim kada smo na kraju roka isli ka kapiji, on se nekako pojavio na 100m pre nje, isao ka meni, i ja sam se setio sta hoce i da mu ja necu pruziti ruku. Medjutim, on me je oslovio po imenu, kao ajde zaboravimo sve, sve je sad ok kad je gotovo, i na silu mi uzeo ruku i pozdravio se njom. Kada je govorio da se sa svima pozdravlja, nije mi palo na pamet da se neko pozdravlja tako sto ti ne zelis a on ti uzme ruku i to naziva pozdravom. Ali ok, pustio sam ga, njegovo ponizenje takvim moralom, nisam insistirao da istrgnem ruku, sve to delovalo mi polusmesno.
Za ovog drugog Boskovica, manje znam, zaboravio sam, ali mi se cini da je bio cestitiji, mada ja sa njim nisam imao mnogo veze.

Јесте Гогић био з****, није било лако са њим, чудан лик скроз, уопште не одаје утисак војног лица, ни по физичком изгледу, ни по начину на који прича, кревељи се, смеје без разлога, намазан је и зна да нагази неког кад хоће, али за остале полупримитивне вуцибатине официре и подофицире је био доктор наука, док је водник Бошковић био један од бољих људи у тој касарни, ако не и најбољи од надређених које сам упознао тамо.

Bio je u drugoj ceti jedan nabildovan lik (Gogicevog ranga), kao i jedan u vojnoj policiji koja je bila pored nas na postrojavanju, oni su mi delovali kao pravi vojnici za postovanje. Ali tog nabildovanog su negde sklonili, posle ga nisam vidjao, a i kruzila je cudna prica da se on svojim gardistima, dok su negde na planini sami u mraku na strazi u nekoj maloj sobici u kojima gardisti obicno strazare, e da se kad gardista ode proseta, on dok nije tu se usunja i sakrije iza civiluka za kabanicu, i kada gardista otvori i udje, ovaj ga sledja uhvati i stavi noz pod grlo. Kao da mu pokaze da nije dovoljno oprezan. Svako ko je noci u mrklom mraku u sumi sam, zna kolko je tako nesto strasno da ti se desi. Sem dvojice poznatih gardista koja su nerazjasnjeno ubijena, kad sam ja sluzio je dok sam bio na strazi na Bukulji, 20km od mene u Mladenovcu strazar izvrsio kobajagi samoubistvo. I dok sam sedeo nocu na strazi sa upaljenim svetlom kao glineni golub, a sa oruzjem kojim sam svakome ko bi naisao predstavljao zivotnu pretnju, pa bi mu sigurnije bilo eliminisati me, sam se razmisljao kako je cuti tu vest negde kuci u novinama jedno, a sasvim drugo cuti je, sedeti nocu nedaleko odatle, medju masom napustenih objekata, ispred ulaza u tunel koji ulazi u brdo. Inace posle me sudbina jos dva puta na to mesto odvela, jednom posle vojske se video sa nekom zenom iz Ar ispod, pa smo se tu malo nocu druzili u kolima, a drugi put se ispostavilo da moj prijatelj ima kucu gore iznad na Bukulji, pa sam boravio kod njega, tj kod njegove devojke, ona mi gore radila sajt, plus zanimljiva prica radi kao programer al moze zivi u sumi, ne mora radi iz grada, itd...
Ako poznajes te likove, onda mozda znas i malo viseg oficira Ljeskovica. On je bio stariji tu, i cuo sam neke price da je bio sa gardistima i u Hr, a i posle kad je bombardovana i unistena kasarna. U oba slucaja je dosta gardista poginulo, a meni se vazda vrzmala misao po glavi kako su klinci poginuli, a on eto ziv i zdrav, prima platu, mislio sam da je to neposteno, da je on kao vojnik trebao da pogine a ne deca od 18-20 godina, i pitao se dal ga je sramota zbog toga...
Posle sam bio kod Mirkovica i Darka, ne znam dal njih znas? Posle 2 meseca straza, nespavanja (bilo je slucajeva da sam spavao dnevno ukupno po svega 5 sati i to podeljeno 3 sata nocu i 2 dana i to nedeljama, strasno), uganuca kicme od teskog nosenja u kasarni, nije bilo vikenda za odmor da bar malo odspavam itd. video sam da ce me satru, da ih zabole uvo za mene i vojnika, da ih interesuje samo da se odrade poslovi makar ja crko i nespavao, pa sam resio odem u pozadinu. Tamo sam zadnja 2 meseca bio "ćata" Mirkoviću i tu mi je bila ladovina, on je otisao na bolovanje, ja se zatvroim u njegovu kancelariju, niko me ne vidi ceo dan. Ali iako nisam imao problema sa njim i sa njim sam imao ruznu situaciju, kad sam dosao, ne znam zasto i otkud mu ta ideja, ali odvede me na stranu i pita me da li mogu da nadjem posao njegovoj zeni. Eto, to ti je vojska, malo se ogrebes za bolovanje, za platu, stan, malo pokusas iskoristis polozaj nadjes zeni posao itd...

U Austriji je bio referendum da li ukinuti ili ne obavezno služenje vojske i vecina je bila protiv

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809854#p809854:1wv11yt3 je napisao(la):
Earthmoving » Pon Jan 04, 2021 12:37 am[/url]":1wv11yt3]Bio je u drugoj ceti jedan nabildovan lik (Gogicevog ranga), kao i jedan u vojnoj policiji koja je bila pored nas na postrojavanju, oni su mi delovali kao pravi vojnici za postovanje. Ali tog nabildovanog su negde sklonili, posle ga nisam vidjao, a i kruzila je cudna prica da se on svojim gardistima, dok su negde na planini sami u mraku na strazi u nekoj maloj sobici u kojima gardisti obicno strazare, e da se kad gardista ode proseta, on dok nije tu se usunja i sakrije iza civiluka za kabanicu, i kada gardista otvori i udje, ovaj ga sledja uhvati i stavi noz pod grlo. Kao da mu pokaze da nije dovoljno oprezan. Svako ko je noci u mrklom mraku u sumi sam, zna kolko je tako nesto strasno da ti se desi. Sem dvojice poznatih gardista koja su nerazjasnjeno ubijena, kad sam ja sluzio je dok sam bio na strazi na Bukulji, 20km od mene u Mladenovcu strazar izvrsio kobajagi samoubistvo. I dok sam sedeo nocu na strazi sa upaljenim svetlom kao glineni golub, a sa oruzjem kojim sam svakome ko bi naisao predstavljao zivotnu pretnju, pa bi mu sigurnije bilo eliminisati me, sam se razmisljao kako je cuti tu vest negde kuci u novinama jedno, a sasvim drugo cuti je, sedeti nocu nedaleko odatle, medju masom napustenih objekata, ispred ulaza u tunel koji ulazi u brdo. Inace posle me sudbina jos dva puta na to mesto odvela, jednom posle vojske se video sa nekom zenom iz Ar ispod, pa smo se tu malo nocu druzili u kolima, a drugi put se ispostavilo da moj prijatelj ima kucu gore iznad na Bukulji, pa sam boravio kod njega, tj kod njegove devojke, ona mi gore radila sajt, plus zanimljiva prica radi kao programer al moze zivi u sumi, ne mora radi iz grada, itd...
Ako poznajes te likove, onda mozda znas i malo viseg oficira Ljeskovica.

Тај што је препадао стражаре ноћу по шумама је Петронијевић, опичен тотално, а Љешковић је био командант 2.гб.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809836#p809836:3tmu65vz je napisao(la):
Earthmoving » 03 Jan 2021 10:52 pm[/url]":3tmu65vz]Da, Gogic. Duga prica. Nije ispao korektan, lose se ponasao prema drugim vojnicima, nazalost nisam mogao da se distanciram, da me bas briga za to, nego mi je pocelo licno smetati tavko ponasanje za koje sam bivao sve sigurniji da je lecenje licnih kompleksa, a ne vojni profesionalizam. Da ne pricam svoje razocarenje po pristizanju u vojsku, mene koji se ceo zivot bavim sportom, kad ispred sebe videh cudno debelog, mlitavog staresinu koji ne moze uradi dva zgiba ni da potrci, a da treba da mi bude nadredjen i iznad mene. U pocetku sam cutao i postovao ali posle svega sto sam od njega video, dosli smo u konflikt. Posle 2 meseca cekanja obecanih vikenda, ja i mnogi drugi nismo dobili ni jedan, a svojim ulizicama davao je po 3 i vise. Mnoge stvari sam radio i tolerisao upravo zbog tih obecanja, medjutim kada se priblizio kraj obuke i premestaj u druge jedinice, video sam da nece ispuniti i da je slagao. Izneo sam primedbu da nije fer raspodela slobodnih vikenda. Onda je na meni primenio zanimljivu strategiju: pozvao me je da pred svima kazem ko je privilegovan i ko je dobio puno vikenda. Ja sam naveo nekoliko imena, i on je znao da je to istina. Medjutim, onda je rekao da zbog toga sto sam rekao sada niko nece dobiti vikend, i da mene smatraju krivcem za to. Dakle upotrebio je taktiku vojske i drzava u izazivanju konflikta, pokusavajuci da posvadja medjusobno ljude, tj da ih sve okrene na mene, da smatraju mene krivcem a ne njega koji im mesecima unazad nije davao vikende, da bi svojim miljenicima davao vise. I pravo da vam kazem, iako na prvi pogled iznenadjujuce i neprijatno iskustvo, na dugi rok mi je dalo uvid da shvatim ko su i sta su oni u stvari, kako funkcionisu, cime se sve koriste. Nakon toga, sam mu vratio ponizenje i izdrao se na njega pred drugim oficirima da pokazem da ga vise ne postujem, a on me je odveo u sobu u cetri oka i odjednom promenio plocu, maltene poceo da se slihta, nekom neprirodnom finocom. Ja ne volim ni da me neko vredja ali ni da mi se slihta, pa mi sve to ostavilo jadan utisak ljudi koje kad postujes oni su losi, a kad im pokazes zube onda su fini. Meni nerazuman moral. Govorio je da kad sve prodje, da cemo se svi lepo pozdraviti. Ja sam bio ubedjen da se sa tako losim covekom necu pozdraviti, ni po koju cenu. Medjutim kada smo na kraju roka isli ka kapiji, on se nekako pojavio na 100m pre nje, isao ka meni, i ja sam se setio sta hoce i da mu ja necu pruziti ruku. Medjutim, on me je oslovio po imenu, kao ajde zaboravimo sve, sve je sad ok kad je gotovo, i na silu mi uzeo ruku i pozdravio se njom. Kada je govorio da se sa svima pozdravlja, nije mi palo na pamet da se neko pozdravlja tako sto ti ne zelis a on ti uzme ruku i to naziva pozdravom. Ali ok, pustio sam ga, njegovo ponizenje takvim moralom, nisam insistirao da istrgnem ruku, sve to delovalo mi polusmesno.
Za ovog drugog Boskovica, manje znam, zaboravio sam, ali mi se cini da je bio cestitiji, mada ja sa njim nisam imao mnogo veze.
Непроцењив пост :laugh:

Што реко мој референт за морал на збору пред излазак у град, да је говорио својевремено у Загребу: "Можеш ти мени, војниче, да кажеш - Друже капетане, мрш у п... материну! - немам ја ништа с тобом. Ту су органи војне полиције, па ћеш ти њима да објасниш..."

Непоновљив љигаво-декадентан механизам без икакве сврхе осим да створи људе који се праве луди и "гледају своја посла". Фабрика другоразредности - већина старешина су више политичари, него војници.

На страну лични примери и нише херојства и интелигентног приступа, посебно 1999. - то су случајеви који немају везе са системом служења војног рока, са резервним саставом и сличним гломазним и сувишним институцијама.

Svaki put se sve vise i vise iznenadim kakve lozane postoje ovde kad udjem na temu :D Jadna li je majka onome kome treba vojska da ga napravi covekom i ko ne moze da se socijalizuje van "zatvora" i da nadje sebi drugove do kraja zivota.

Da podelim još dva zanimljiva i korisna trika za vojsku ako nekoga, nedajbože, ponovo na silu budu terali da služi:
1. Ako se nešto ne želi u vojsci, kaže se "ne mogu", a ne "neću". Za "ne mogu" se ide vojnom lekaru, a za "neću" u vojni zatvor. Dakle štagod bilo - "ne mogu" :)
2. Ko ne želi na stražu ili igde sa oružjem, ovo je recept mog starijeg prijatelja koga su zvali na dva ratišta: u Hr i Kosovo. Kada sam mu se žalio jer nam nisu davali dovoljno spavanja, na straži svega 3 sata noću i to par nedelja, reče uh što mene nisu tako. Ja ga pitah što, šta bi ti uradio? Kaže, opalio bi noću na straži 2-3 metka u šumu, a kad bi me pitali zašto, reko bi im " 'bem li ga, bila noć, zadremah, učinilo mi se nešto u žbunju. Jel znaš kad bi mi više dali oružje u ruke?" :)

Ako ne želite protiv nekoga da ratujete i ubijate, a većina ljudi to ne želi. Međutim, psihološka taktika države/vojske je da vas bace na front ispred neprijatelja, i onda se to" ne želim da ubijam" pretvara u "on ili ja", i vi više ne razmišljate da krivite onog političara/starešinu koji vas je bacio ispred dok je on ostao daleko iza na sigurnom, već se vaš fokus borbe za život usmerava ka istom jadniku sa druge strane neprijateljskog rova.
Naravno druga je situacija kad bi neko upao na vaše imanje, onda bi vam zaista bio neprijatelj protiv koga postoji interes da ratujete jer branite svoje resurse za život, i zato i kažem da je rešenje naoružan narod, koji će sebe i svoju porodicu u takvim situacijama da brani, a ne da bude oruđe politike političara i starešina kao u prvom slučaju.

Vrh