Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
Valjalo bi napraviti novo istraživanje.

Edit: Zanimljivo bi naravno bilo videti procente u odnosu na starost ispitanika.

Posebno bi me zanimale godine od 18-25 što je neki raspon za regrute i njihovo raspoloženje uporediti sa dobrovoljnim prijavama na odsluženje koje i sada imaju kao mogućnost.

Niti su anketa i komentari na B92 ''namešteni'', niti je istraživanje koje su prenele Novosti Božja reč. Stvar je u tome što na B92 uglavnom idu (i glasaju u anketama) čitaoci koji su pro-zapadno orijentisani i ne podnose vladajući garnituru. Dok su Novosti čista suprotnost u oba.

I naravno da treba uraditi novo i opširnije istraživanje sa jasnim podelama po starosnoj grupi, mestu prebivališta, prihodima, stručnoj spremi i polovima. Internet ankete ne treba odbacivati jer one mogu da budu dobri prozori u stav javnog mnjenja. Naravno, kažem prozori, jer ne predstavljaju celu sliku ali su delovi slagalice.

Porediti dokazano nameštenu anketu o Starom savskom mostu sa ovom anketom na B92 je besmisleno.

@Bender
Nisu Novosti radile anketu nego agencija Demostat... tako da u principu ne stoji da je uzorak bio "naklonjen" režimskom glasačkom telu, pa da pravimo paralelu sa B92 čiji komentatori po pravilu jesu antirežimski nastrojeni. Evo sada gledam, programski direktor im je Zoran Panovic, čovek za koga se ne može reći da je u ljubavi sa režimom. Dakle, ne stoji ti taj argument uopšte. Mislim da je rezultat istraživanja objektivan. Takvo je raspoloženje naroda.

Ne vidim koja je poenta pitati građane u starosnoj dobi 18-25. Ovo je pitanje nacionalne odbrane. Čak, rekao bih, i pitanje opstanka države i naroda.
Samim time, ako nekoga treba pitati, to treba da ide na referendum, pa kako se odluči.

Uveren sam da bi bar 60% izašlih glasalo za vraćanje vojnog roka.
Čak i veći procenat od toga.

Srećom, pa većina ljudi po ovom pitanju rezonuje van političke matrice volim/mrzim i gleda na celu stvar prirodno - kao jedno šire društveno pitanje, nevezano za trenutnu stranku na vlasti...

U suštini, jedini koji ovo pitanje stavljaju u političku prizmu su mrzitelji aktuelnog režima.
A mržnja je iracionalna kategorija i ne bi smelo da joj bude mesta u pitanjima nacionalne odbrane.
Tu radi samo hladna glava.

Slažem se, da ako se stvore uslovi pitanje treba postaviti na referendumu.

Bilo bi to zabavno posmatrati.
Već vidim mobilizaciju svih ambasada, NVO, udruženja za sve i svašta, kako vrište da vojni rok ne sme da se uvede.
Pa kampanja zabrinutih majki koje spremaju svoju decu da vode iz Srbije jer neće da im "deca ratuju za nečiji profit".
Pa studenti koji prete iseljenjem iz Srbije...
Pa ovo pa ono...
Histerija magnitude 400 u odnosu na spomenik Nemanji.

I sve će to ovaj narod da istrpi... stoički i dostojanstveno, i na dan referenduma će da izađe i glasa za uvođenje vojnog roka.
Onda će očevi opet biti ponosni što im je sin vojnik, a ne debeli šampion u Counter Strike-u ili navijač ili grafiter za ulepšavanje sređenih fasada po gradu.

I praviće se opet ispraćaji u vojsku, pevaće se, radovaće se...
I, ne daj Bože, da zatreba, ta deca će barem imati neku ideju šta da rade i kako se ponašaju.
Tako treba i na kraju krajeva, tako mora.

^ This guy... U kojem realmu ovih dana živiš? Imaš neki invajt i za mene, obećavam da neću biti debeli kanteraš.

Većina smatra i da je smrtna kazna humana i da nije krivično delo što političari kradu ako mrvice daju narodu. Još jedna politička zloupotreba jer se zna da je najveće pouzdanje u Vojsku u kojoj profesionalni vojnici imaju 45.000 dinara platu.

Idite sami da ginete ali mi vala nećemo, dosta smo ginuli za političare.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809237#p809237:16tba8tj je napisao(la):
vucko » Sub Jan 02, 2021 2:00 am[/url]":16tba8tj]Većina smatra i da je smrtna kazna humana i da nije krivično delo što političari kradu ako mrvice daju narodu. Još jedna politička zloupotreba jer se zna da je najveće pouzdanje u Vojsku u kojoj profesionalni vojnici imaju 45.000 dinara platu.

Idite sami da ginete ali mi vala nećemo, dosta smo ginuli za političare.

Evo ga, već je počelo :)
U manjini si brate... velikoj manjini...

Većina ljudi u ovoj zemlji je vole toliko da su za nju spremni i da ginu.
Znaš - to je plemenito... da braniš svoj narod, svoju porodicu... nema to veze sa političarima...
Samo što smo mi zatrovani evropskim vrednostima gde je sve dobro, pristojno, tradicionalno, provereno devalvirano do besmisla... i okrenuto naopačke.. a ni političari baš ne pomažu da se taj otrov odstrani.

U svakom slučaju, mislim da je ovo samo pitanje vremena.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809236#p809236:7y7c08h4 je napisao(la):
dzonihsv » Sub Jan 02, 2021 1:59 am[/url]":7y7c08h4]^ This guy... U kojem realmu ovih dana živiš? Imaš neki invajt i za mene, obećavam da neću biti debeli kanteraš.

Ne brini, dobićeš invite za dosluženje vojnog roka.

Šta čovek da radi kad nam država izumire i većina su penzioneri ili ljudi pred penzijom (ako je dočekaju). Naravno da je u manjini. U moje vreme se znalo ko kosi, ko vodu nosi. Ručak je uvek bio bitan i znalo se ko je muško u kući. Pametnom dosta, ko razume shvatiće.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809239#p809239:3umh2riv je napisao(la):
Perkan » pre 1 minuta[/url]":3umh2riv]

Nudili, rekoše da nisu sigurni da li sme puška u moje ruke.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809240#p809240:2bgemdl0 je napisao(la):
dzonihsv » Sub Jan 02, 2021 2:08 am[/url]":2bgemdl0]Šta čovek da radi kad nam država izumire i većina su penzioneri ili ljudi pred penzijom (ako je dočekaju). Naravno da je u manjini. U moje vreme se znalo ko kosi, ko vodu nosi. Ručak je uvek bio bitan i znalo se ko je muško u kući. Pametnom dosta, ko razume shvatiće.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809239#p809239:2bgemdl0 je napisao(la):
Perkan » pre 1 minuta[/url]":2bgemdl0]

Nudili, rekoše da nisu sigurni da li sme puška u moje ruke.

Nema veze, u vojsci neko mora i da vodu nosi.
Neko drugi će da kosi.

Razumem kapetane. Gde treba da se javim da nosim vodu u vojsci? Je l' ima neki minimum koliko vode treba dnevno da se prenese ili da dam sve od sebe, pa dokle doguram?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809242#p809242:3i64jfk0 je napisao(la):
dzonihsv » Sub Jan 02, 2021 2:18 am[/url]":3i64jfk0]Razumem kapetane. Gde treba da se javim da nosim vodu u vojsci? Je l' ima neki minimum koliko vode treba dnevno da se prenese ili da dam sve od sebe, pa dokle doguram?

Zaista.ne znam... ja sam se u vojsci bavio puskom..
Koji.su standardi za ove sto nisu za.pusku, pojma nemam... mada bilo je zadovoljstvo koristiti toalet koji ce posle jedan takav da pocisti... to su vrlo bitni ljudi za ceo sistem... odrzavaju higijenu prostorija, nose krompir u kuhinju, tegle i.donose i.odnose sve i svasta, u skladu sa potrebama... samo.se.ti.trudi i sve ce biti ok ;)

Primljeno k znanju. Kakav sad krompir i bakrači? U moje vreme se dobijao narezak i leba.

A žene. Šta će one da rade ako mi vrlo bitni ljudi radimo ženski posao? Ipak je 21. vek, sada i žene valjda idu u vojsku. Pitao sam suprugu gde će ona da služi. Kaže u "svoja četiri zida". Kako da je nateram da i ona čisti toalet sa mnom?

Voljno i vratimo se temi :)

Referendum... samo referendum... pa.nek se.ljudi opredele...

Slatko se nasmejah na ovih par postova Perkana.

Srećom nema država para da ponovo vraća glupost zvanu obavezni vojni rok. Kaže Perkan da je vraćanje vojnog roka pitanje opstanka države, pa ja pitam, kako se raspade onolika država u kojoj svaki muškarac prođe obuku u JNA?

Vojni rok u obliku kakav je bio do ukidanja, nema apsolutno nikakvog smisla danas, koliko metaka je ispalio svako, daj bože 10, čistiš lišće i toalet za konzervu paštete i pola leba uz kupanje jednom u mesec dana. Pravi vojnik izraste nakon toga, odbranio bi državu od svakog drona.

Moraju ljudi shvatiti da rat više ne vode vojnici, već dronovi, rakete, roboti... Kad za to budu obučavali ljude, onda vredi vratiti rok.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Da li je poznat broj dobrovoljno prijavljenih za odsluženje vojnog roka.

@Igor

Ok. Hvala što si i ovoliko dopustio.

Malo trolovanja čisto da se izvuče kakav je čovek sagovornik. U principu, ja sam bitan, ostali aj zdravo.

Odoh, moram da raširim veš. Žena kaže "ili ćeš da raširiš veš, nema veze što je 2h ujutru ili će neko (čitaj: ja) da naj***" (čitaj: opet ja).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809251#p809251:3h8m0epp je napisao(la):
Zezeljko » Sub Jan 02, 2021 2:52 am[/url]":3h8m0epp]Slatko se nasmejah na ovih par postova Perkana.

Srećom nema država para da ponovo vraća glupost zvanu obavezni vojni rok. Kaže Perkan da je vraćanje vojnog roka pitanje opstanka države, pa ja pitam, kako se raspade onolika država u kojoj svaki muškarac prođe obuku u JNA?

Vojni rok u obliku kakav je bio do ukidanja, nema apsolutno nikakvog smisla danas, koliko metaka je ispalio svako, daj bože 10, čistiš lišće i toalet za konzervu paštete i pola leba uz kupanje jednom u mesec dana. Pravi vojnik izraste nakon toga, odbranio bi državu od svakog drona.

Moraju ljudi shvatiti da rat više ne vode vojnici, već dronovi, rakete, roboti... Kad za to budu obučavali ljude, onda vredi vratiti rok.

Čoveče, je li moguće da ti raspad SFRJ povezuješ sa vojnim rokom?
kakve veze raspad SFRJ (za koji postoji gomila razloga) ima veze sa vojnim rokom???
Evo, sad sam se i ja slatko nasmejao na tvoj post...

Zaboravio si da su ti što su čistili lišće i toalet ostali čvrsti na Kosovu 99te...
Deca... a nisu pobegli...

Vojni rok treba da se vrati, naravno NE ONAKAV KAKAV JE BIO RANIJE, nego ozbiljna intenzivna obuka, prilagođena modernom ratovanju.
To uključuje i pešadijsku komponentu, ali i tehničku komponentu koju spominješ.
Izbalansirano i u skladu sa mogućnostima zemlje.

EDIT: a što se tiče čišćenja toaleta i lišća, to iskustvo treba da prođe svaki mlad čovek.
Ako ništa drugo, onda barem da zna da ceni kada neko drugi taj prljavi posao obavi za njega (kao na primer njegova mama).

Pa kako nam je onda sad vojni rok stvar opstanka države?

Da ne idemo bezveze u off, i pravimo problem Igoru, moj zaključak je da nama nikakav vojni rok nije potreban, povećati platu vojnicima, raditi dobru kampanju kod mladih za upis vojnih škola, stipendirati dobre učenike i eto odlične vojske.

A ove priče da matorci/penzioneri/prorusi/prozapadnjaci kroje sudbinu mladih su najgore. Svako treba da bude slobodan i da izabere ono što njemu najviše odgovara, a ne da država bira za njega.

Referendum nije loša ideja, ali u državi u kojoj nema muljanja sa rezultatima. I tada bih dao pravo glasa isključivo mladima i njihovim roditeljima, nikako penzionerima. Dosta nam je što nam oni kroje sudbinu u političkom životu.

Ova rasprava, iako interesantna, je besmislena.

Da uprostim. Ako je procenjeno da je bezbednost zemlje ili funkcionalnost oruzanih snaga ugrozeno nedostatkom ljudstva onda se uvodi obevazno sluzenje vojnog roka. Ta odluka se ne donosi na osnovu anketnog rezultata nego na osnovu potreba oruzanih snaga. Svi gradjani ove zemlje imaju obaveze prema drzavi koje moraju ispuniti i nisu u domenu slobodne volje koja bi se ispitala anketama.

Na anketama moze samo da se ispita ima li dovljno zainteresovanih za dobrovoljnog sluzenja roka. Zato se i zove dobrovoljni.

Zanimljiva razmišljanja. Srbija je u top 5 država na svetu po broju oružja po glavi stanovnika. Takodje recimo da uporedimo situaciju sa Austrijom koja je takodje vojno neutralna zemlja, slične veličine i u kojoj još uvek postoji vojna obaveza. Vojni rok može da se odsluži u uniformi i s oružjem, ili pomažući civilnom stanovništvu pa je to neko dobro, srednje rešenje.

Sećam se pre desetak godina se u Austriji na svakom koraku mogao sresti vojnik u uniformi, a služenje državi je smatrano velikom časti i niko se nije žalio što gubi najmanje 6 meseci života. Ali, evo sada pronalazim neke novinske članke gde su zabrinuti zbog nedostatka novih regruta. U poslednjih deset godina broj vojnih obveznika je opao za celih 15 procenata (2006. ih je bilo 47.000, a prošle godine samo 39.000). U Austriji je 2016. registrovano samo 39.000 sedamnaestogodišnjaka, dok ih je 1982. bilo celih 65.000.

Jedan od razloga za nedostatak regruta je sve veći broj nesposobnih za vojsku, koji je prošle godine dostigao neverovatnih 24,2% (!). Drugi važan razlog predstavlja mali broj novorođenih austrijskih državljana muškog pola. Danas više od petine novorođenih dečaka nema austrijsko državljanstvo. Prošle godine ih je rođeno 45.000, od kojih je čak 10.000 imalo strano državljanstvo. U Austriji se državljanstvo ne stiče rođenjem, pa je to još jedan značajan uzrok „nestašice“.

Ne mislim da je vojni rok stvar opstanka države ali mislim da o njemu treba više da se govori i da se naprave neka obimnija istraživanja. Ja sam za referendum i za služenje vojske s obzirom na našu situaciju i čak sam i za to da i žene odsluže neki svoj mali deo.

Kakvo crno branjenje, ja bih voleo da nas neko "napadne" i oslobodi od ove Vučićevske okupacije. Znači ovde jedino dolazi u obzir borba protiv tog neprijatelja, njegove vojske i policije, ili ako bi bio obavezan vojni rok onda kao u Prvom sv ratu u Vojvodini moj pradeda dezertiranje od Vučićevskih neprijatelja i prelazak na stranu oslobodioca. Jesi ti čitav, on da dovodi migrante, da vojska i policija dobijaju stanove i plate u miru a ja da mesto njih ratujem ili da nas stavlja kao živi zid da našim telima brani svoju vlast?! Izdajnik da predaje Kosovo, uvećava mi namete za život, tajkunima da su dali milione hektara zemlje, nama ništa, a mi da im ratujemo!? Da nas prisilno vakciniše, zaprašuju nebo, dižu dozvolu zagađenosti vazduha...
Druga stvar, ja sam služio vojsku, u gardi, i gde mi je od države bar dozvola za oružje kao znak zahvalnosti?! To da mi guraju oružje u ruke i uzimaju kad im se ćefne, više neće gledati taj film, jedino je prihvatljivo da se narodu da dozvola naoružanja. Da se ukine krivična odgovornost za pucanje na svom posedu na uljeza, kao u Americi.

Igor je u pravu, anketa, ali i referendum bi bili namešteni, videli smo kako su pokrali Izbore, dakle njihove ankete i referendume mačku o rep. I naravno bojkot njihovih neprijateljskih medija koji promovišu lažne rezultate.

Za dobrovoljno služenje vojnog roka najviše se prijavljuju ljudi iz siromašnijih krajeva zemlje jer im je to siguran izvor prihoda za vreme služenja i kolko tolko otvara vrata za kasnije profesionalno zaposlenje u VS ili MUPu. Ili firmama za obezbeđenje.

Vrh