@Relja
Dobro...
Za vreme demokrata imali smo ekstremni rast duga u odnosu na BDP, bez ijednog "pokaznog" helikoptera, bez ijednog autoputa itd...
Za vreme SNS, dug u odnosu na BDP pada... sa svim investicijama u autoputeve, vojsku itd...
Dakle, istina je da je zaduživanje prisutno, ali raste i BDP i to brže od zaduživanje, pa odnost dug/BDP, kao jedini relevantan pokazatelj, pada.
Zašto je relativni odnos duga u odnosu na BDP bitan? Pa zato što je indikator sposobnosti zemlje da taj dug servisira. Samim time, nije toliko bitno što dug raste, sve dok raste i BDP iz kojeg se dugovi otplaćuju.
https://tradingeconomics.com/serbia/gov ... ebt-to-gdp
Samo ova činjenica je dovoljna da do kraja ogoli tvoju jednostranost u gledanju na stvari.
Ili ne shvataš ili ne želiš da shvatiš da kritika tipa "kupujemo oružje iz zaduženja" nema nekog smisla bez dubljeg ulaska u strukturu javnih finansija.
Vojska se naravno oprema delimično i zaduživanjem, naročito spoljnje nabavke.
To rade sve države pa i mi...
Količina nabavljene tehnike je mala, to je tačno.
Delimično jer su nam skromne finansijske mogućnosti, a delimično i zbog opasnosti da upadnemo u neki režim sankcija.
Za intendatna u VBA nisam srećan - ali ako jedan akademik i doktor nauka u ovoj zemlji priziva na blokadu autoputeva zarad smene vlast, onda se ozbiljno zapitam vredi li takve uopšte dovoditi na vlast, pa mi onaj intendant i ne izgleda tako gadno. I dalje nisam srećan zbog toga, ali očigledno da diploma ne garantuje da nisi kompletan id***.
Sve u svemu, za vreme ove garniture, materijalni položaj vojske je poboljšan, oprema se zanavalje, vojna industrija ima značajne rezultate i stvari su pokrenute u nekom generalno pozitivnom smeru, što ne isključuje i gomilu gluposti, ali šta je tu je...
Ovo je prosto objektivna činjenica koja ne sme biti vezivana za političku opredeljenost bilo kog forumaša.
Imaš ti ovde forumaše koji pošteno kažu da su protiv vlasti, ali da im za vojna pitanja daju plus. To je za mene objektivnost.
A ne ovo tvoje sviranje...