Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
gledacu svim silama da moj sin NE IDE u ovu i ovakvu vojsku bez strategije, ulizickih generala i koja je zinula za raspalim ruskim helikopterima i propalim sistemima a ne moze ljudski da obezbedi aktivni i najubotiji vojni sistem, tj BOJNIKA
Војник мора да слуша и ради шта му се нареди. И да јуриша за те улизичке генерале који служе дезертерима на власти.
Pa upravo sa takvim razmišljanjem gde elita ne želi da deli isti vazduh sa drugim ljudima, gde su svi drugi ljudi gušteri, krezubi i slično... nikada nam neće biti bolje. To druženje je po meni jedna pozitivna stavka gde upoznaješ i ljude i gradove, gde shvatiš da postoje drugi problemi osim tvojih, no shvatam da to odredjenu elitu ne zanima. I kao što rekoše, čim izadješ napolje imaš sve to što ti se gadi ali ne verujem da ti je cilj da nikada ne izlaziš napolje i ne popričaš ni sa jednim živim bićem. Upravo je i poenta da dolaze svi, a ti ako si pametan lako ćeš biti unapredjen u desetara ili vodnika pa ćeš biti u povlašćenijem položaju pošto elita to zaslužuje. E sad kako će se dalje stvari odvijati zavisi od tebe, mogu da te poštuju, mogu da te mrze, nije badava rečeno "Ako želiš da saznaš kakva je neka osoba daj joj pare ili vlast". Zato Vučić i vlada, jer elita ne želi da zna da postoji Srbija van kruga dvojke.
Сваки дан делим ваздух са људима разних профила, али увек могу да напустим просторију и да одем кући. Нисам принуђен да ми командује ид****, нисам принуђен да ми се намеће послушност и сервилност, нисам принуђен да због тога што не мислим као сви остали страхујем за своју безбедност (ово можда и јесам али верујем да бих на слободи могао да се одбраним). Посетио сам сваки иоле значајнији град ове наше државе, упознао сам људе разних профила. Немам проблем са људима, имам проблем да ми се стави ам на главу и да се од мене очекује слепа послушност.
Ајде да изузмем себе, јер ја сигурно нећу бити регрутован, мени је већи проблем што се тиме психопати на власти даје још једна полуга моћи. Када заокружи апсолутну контролу медија, запошљавања, војске, полиције, криминала и када добије још један алат за индоктринацију нације биће га апсолутно немогуће скинути са власти.

Ако већ сада није немогуће.
И да, неће ти људи дружећи се са мном постати разумнији него ће бити убеђен да сам ја шпијун и издајник.

Војник мора да слуша и ради шта му се нареди. И да јуриша за те улизичке генерале који служе дезертерима на власти.
slazem se, mora dok je u vojsci, a kad izadje moze biti korisno i protiv istih ako zatreba
1704810288129.png

Današnja lekcija sa ove teme:
Elita = svako ko ne živi kao Miša Tumbas

Za one koji nisu dovoljno upućeni - https://www.google.com/search?q=Miša+Tumbas+kuća

I da, namerno sam dao primer osobe koja je bila i siromašna i aljkava. Jer mnogi u Srbiju jesu to, i siromašni ali i aljkavi.

P.S.
6.500.000 ljudi
70.000 maturanata godišnje
700 dobrovoljno prijavljenih za služenje svake godine

I tu svi vaši kvazi-argumenti i konstrukcije padaju.

@ГЕНЕРАЛ

Reci mi jel istina da te vraćaju ujutru da se izbriješ? Mene samo to plaši od cele vojske jer imam jaču bradu i mogu da je brijem mašinicom svako jutro, nije problem, al to nije baš savršeno glatko mašinicom... @ristivoje me plaši da će da me vraćaju svako jutro, ne znam da li me zeza ili je ozbiljan...

Neozbiljna je ova rasprava. Bavite se nebitnim stvarima tipa te brade.
A suština je da je vojska opterećena još uvek ideološkim nasleđem JNA, i što je najgore, nije samostalna, nezavisna institucija države.
To je instutucija koja je bespogovorno pristala da joj rukovode kojejakvi pajaci sumnjive prošlosti i integriteta, to je institucija u kojoj još uvek nisu razrešene afere Topčider i Helikopter u kojima su ulozi ljudski životi, to je institucija koja se još nije odredila prema svojoj ulozi u ratovima, (eventualnim)greškama u njima...
Istovremeno, biće potrebne ogromne nabavke, od opreme do hrane. Kako je do sada funkcionisao sistem javnih nabavki, jasno mi je da će i tu biti uključena tzv. burazerska ekonomija.
I sada očekuju da će neko takvoj instituciji da poveri sebe ili svoje dete?
Zato, dragi drugari koje vas se ovo tiče, o tome vodite računa, a ne o tome da li će ruka zapinjati o na brzinu obrijanu bradu, da li će novčić odskakati od krevet...
Vojska Srbije, vidim, još uvek koristi termine zaostale iz bivše države - plahta, spavaona, umivaona, riža...koji nisu u duhu sa srpskim jezikom, a kamoli da promeni šta značajnije.
Ne bih im, sa svojim iskustvom, poverio više ni sebe a tek ne svoje dete

Ja da sam ikad regrutovan vise vremena bi proveo u tom vojnom zatvoru nego gde treba jer mi je sve sto se radi na odsluzenju potpuno besmisleno. Da staresina urla na mene kad sta treba da radim, da stojim mirno da cutim u stroju :ROFLMAO: Ha majke vam ga kockoglave................nisam rob sa promajom izmedju usiju, niti dugujem drzavi nista niti zelim da branim ovu ovakvu drzavu. A necu o tome kolko su "sposobni" za zivot ljudi zaposleni u vojsci ili nakon odsluzenja vojnog roka. Imam takve u familiji, totalni duduci za zivot a i kao ljudi 0. Vec ste pisali ovde ali sluzenje vojnog roka kod nas bez OGROMNIH ulaganja i menjanja ne znaci nista. A vi se i dalje tripujte da su ti potencijalni buduci regruti i rezervisti u stanju da odbrane nesto u slucaju napada. Misim, lol zelim vam lepe mokre snove. :ROFLMAO: Ja sam svakako mator i mene nece zahvatiti nista i da bude vracen vojni rok, a nece tako da ni klinci nema sta da brinu

Poslednja izmena:
Neozbiljna je ova rasprava. Bavite se nebitnim stvarima tipa te brade.

Nije neozbiljna nego smo prešli u detalje. Jer su generalne teme već obradene, prežvakane i ponavljaju se, a tema je aktivna i aktivna i naravno da će ljude zanimati detalji, tipa brijanje ili čak me je zanimalo da li su maleni brčići dozvoljeni ili ne?

Jer znam da je tu ranije bila fora da po rangu, po činu mogu brkovi odredene dužine👨

Tako da sam ja pitao ozbiljno a da preživam političke teme o opravdanosti ili cilju uvođenja stvarno nemam više volju. Živimo u za*ebanciji od države i ja da konstantno ozbiljno mudrujem po svim temama, stvarno ne mogu.

Uostalom ova dvojica, General i vrlenija su mi dali apsolutno odličan insight u kako to izgleda iznutra. A politička pozadina svega mi je jako dobro poznata i na ovoj temi mene lično čak i ne zanima.

@ГЕНЕРАЛ

Reci mi jel istina da te vraćaju ujutru da se izbriješ? Mene samo to plaši od cele vojske jer imam jaču bradu i mogu da je brijem mašinicom svako jutro, nije problem, al to nije baš savršeno glatko mašinicom... @ristivoje me plaši da će da me vraćaju svako jutro, ne znam da li me zeza ili je ozbiljan...
Мене јесте Старији водник на војној академији вратио ујутру трчаћим кораком али стварно нисам био обријан. Неки се брију увече, ја морам ујутру. И ја сам лично вратио војника али се видело из авиона да није обријан.

Nije neozbiljna nego smo prešli u detalje. Jer su generalne teme već obradene, prežvakane i ponavljaju se, a tema je aktivna i aktivna i naravno da će ljude zanimati detalji, tipa brijanje ili čak me je zanimalo da li su maleni brčići dozvoljeni ili ne?

Jer znam da je tu ranije bila fora da po rangu, po činu mogu brkovi odredene dužine👨

Tako da sam ja pitao ozbiljno a da preživam političke teme o opravdanosti ili cilju uvođenja stvarno nemam više volju. Živimo u za*ebanciji od države i ja da konstantno ozbiljno mudrujem po svim temama, stvarno ne mogu.

Uostalom ova dvojica, General i vrlenija su mi dali apsolutno odličan insight u kako to izgleda iznutra. A politička pozadina svega mi je jako dobro poznata i na ovoj temi mene lično čak i ne zanima.
Бркови су дозвољени и чак има доста војника и старешина који носе бркове осим у Гарди. За бркове важи правило да морају да буду дужине до 1цм лево и десно од горње усне.

Da staresina urla na mene kad sta treba da radim, da stojim mirno da cutim u stroju :ROFLMAO: Ha majke vam ga kockoglave................nisam rob sa promajom izmedju usiju, niti dugujem drzavi nista niti zelim da branim ovu ovakvu drzavu. A necu o tome

Jedno je ići u rat a drugo proći vojnu obuku.

Setio sam se i sam slučaja Topčider i svestan sam svih rizika. Vojska nema šta da se ograđuje od ratova. Nego politički vrh države a mi sami kao narod Vučića peremo i prihatamo i biramo. Vojska samo prati gde smo svi mi (za)ostali.

Ako bi trajalo 3 meseca ja stvarno ne vidim kao toliko nemoguće da se ubacim u ulogu 'poslušnika.'

Imao bih problem sa godinu dana. Ali 3 meseca je bukvalno eksperiment i izazov. Na šta će to da liči i koliko ćemo biti obučeni... Tri tačke... Tako da ja tu kritiku razumem, ali ne razumem da je to tako očaaaajno proći, iz tog aspekta ne kapiram, kao da je ne znam šta.

Al ovde se ljudi i na 31 stepen žale, ne mogu da dišu, a meni i danas super na -6 ceo dan sam napolju.

Kao neke seka perse, nek drekne starešina na mene, fora je, ako se nasmejem, nek me kazni... Fora je da se nešto dešava. Svi živimo na forumima, inertni, zaglibili, na stvarni život zaboravili.

Uopšte ne kapiram zašto se iz tog aspekta, da ostavimo politiku po strani, finansiranje, zašto je iz tog aspekta toooooliko teško 90 dana. I zasto imate toliki otpor da vam neko nešto naredi?

Svi navikli na apsolutnu, univerzalnu pravdu, neće meni da naredi. E da vidiš da hoće. Da vam se malo taj ego potkreše...

Ako se neko ponašao kao starešina sa kojim nema rasprave kad se donose odluke. @Igor Igore, to si bio upravo ti! Tako da ne zezajte više.

Svima vama je ego od zlata pravljen. 90 dana ne možes da izdržiš da ti se naređuje i da si podređen...

Ja da sam ikad regrutovan vise vremena bi proveo u tom vojnom zatvoru nego gde treba jer mi je sve sto se radi na odsluzenju potpuno besmisleno. Da staresina urla na mene kad sta treba da radim, da stojim mirno da cutim u stroju :ROFLMAO: Ha majke vam ga kockoglave................nisam rob sa promajom izmedju usiju, niti dugujem drzavi nista niti zelim da branim ovu ovakvu drzavu. A necu o tome kolko su "sposobni" za zivot ljudi zaposleni u vojsci ili nakon odsluzenja vojnog roka. Imam takve u familiji, totalni duduci za zivot a i kao ljudi 0. Vec ste pisali ovde ali sluzenje vojnog roka kod nas bez OGROMNIH ulaganja i menjanja ne znaci nista. A vi se i dalje tripujte da su ti potencijalni buduci regruti i rezervisti u stanju da odbrane nesto u slucaju napada. Misim, lol zelim vam lepe mokre snove. :ROFLMAO: Ja sam svakako mator i mene nece zahvatiti nista i da bude vracen vojni rok, a nece tako da ni klinci nema sta da brinu
Е баш су такви "мангупи" били мањи оф маковог зрна...страшно је да ти себи дајеш за право да говориш о војним старешинама (од којих су многи ратовали за ову државу као млади) који живе таквим животом да често нису код куће, нонстоп на теренима итд. Све старешине пишу такозване подсетнике за сваку обуку и наставу и нема истеривање мрака или сијалице...за вас надмене бих вратио тај вид казне.

Svi navikli na apsolutnu, univerzalnu pravdu, neće meni da naredi. E da vidiš da hoće. Da vam se malo taj ego potkreše...

Ako se neko ponašao kao starešina sa kojim nema rasprave kad se donose odluke. @Igor Igore, to si bio upravo ti! Tako da ne zezajte više.

Svima vama je ego od zlata pravljen. 90 dana ne možes da izdržiš da ti se naređuje i da si podređen...
А прво би неко од њих као дежурни војник почео да наређује...све сам то видео...

Sve to sa brkovima i bradom mi je posebno smešno jer kad krenu ratna dejstva nema više priče o tome i svi izgledaju kao četnici :)
У грчкој војсци се сва наређења извршавају трчаћим кораком а браде су забрањене у многим војскама ем због хигијене ем због једнобразности. То је у српској војсци тако од почетка 20. века, само што су тада из традиционалних разлога војници носили бркове.

Е баш су такви "мангупи" били мањи оф маковог зрна...страшно је да ти себи дајеш за право да говориш о војним старешинама (од којих су многи ратовали за ову државу као млади) који живе таквим животом да често нису код куће, нонстоп на теренима итд. Све старешине пишу такозване подсетнике за сваку обуку и наставу и нема истеривање мрака или сијалице...за вас надмене бих вратио тај вид казне.
А јеси ли имао прилику да упознаш старешине са трепавицама од 3 центиметра, високим 165цм и тешким отприлике 70кг?
Јеси имао прилику да упознаш у тој твојој школици гомилу татиних и маминих синова и ћерки који нису способни да ураде склек па опет добијају максималне оцене? Ако и сам ниси такав? Пошто ако ти ниси (а јеси) има нас који смо их упознали.

Када те старешине не буду радиле као продужена рука криминалне банде на власти, ја сам рад да станем на њихову страну. До тада они су ми исти шљам као и Александар Вучић.

@Noki мени ни две године не би био проблем. Нешто друго је камен у ципели.

ЗА СВЕ ОНЕ КОЈЕ ВОЛЕ ЗАПАД И ЊИХОВЕ "ДЕМОКРАТСКЕ" ВРЕДНОСТИ:
Основна обука у КоВ САД...

Nekima je milija dedovscina od ovog vikanja u facu

Dobro, protiv prave dedovšcine sam svakako... nešto poput teškog zlostavljanja... ali neki organizovani marifetluci i neformalne kazne poput onog ćebovanja... mogu biti prihvatljive

Ipak je kod Rusa sve to ekstremnije, razrađenije i dosta duže traje obuka... Gledao sam dosta toga na vk mreži ima puno zabavnih snimaka kao te inicijacije prelazak iz duha u slona, iz slona u čerpaka, do pravih tuča, protiv kojih sam svakako...

Poenta kod tih inicijacija, posle 100 dana obuke je u refleksima, tj da dobro uhvatiš kaiš... inače će da te boli.

Ne znam kakve su nama šnale na kaiševima... Nije srp i čekić al.. ako su takođe reljefasti, bogami, ne bi bilo naivno...

Uostalom evo tipičnog primera. Kako to izgleda stvarno i ekranizovano u nekoj seriji pandanu naše Vojne akademije...

Obuka u stilu civilne zaštite (koju smo potpuno sj…li) bi bila potrebna svima. Većina nema pojma kako da reaguje u bilo kojoj kriznoj situaciji (požar, poplava, zemljotres, posledice oluja,….)

Vojna obuka je za one koji hoće time profesionalno da se bave, ostale pustite na miru.
A lokalne samouprave nek si nađu drugi izvor prihoda, a ne prinudne vojnike.

I slažem se sa @branik - dok se sve ovo gore navedeno ne razmrsi i neko konačno ne odgovara za sve to, nemaju moralno pravo da traže od ikoga da protiv svoje volje ide u vojsku. A ovi sa čvarcima (zvezdicama) nek se sami zabavljaju po kasarnama sa dobrovoljcima.
Civilna zaštita je u svetlu naglih klimatskih promena nešto najracionalnije što bilo koja zemlja može da ponudi svojim građanima. Slanje spasilaca umesto trupa jasno poručuje iz kakve zemlje dolaze, mirne i stabilne ili ne.

Pritom ukoliko se opozicija zaista bori protiv nasilja nek se legalno izbori i protiv (konvencionalne) ratne mašinerije. Ako nisi "neutralan" (navodnici sa razlogom) ima ko da te brani ukoliko ga snabdevaš visokom tehnologijom i vrhunski obučenim profesionalnim kadrom.

Toliko o sloganima predizborne kampanje.

Nabavljaju opremu za vojsku da pokažu kako je "ima".
Sad bi da vrate vojni rok da pokažu kako "imamo" vojnike.
Pa od kursadžija iz ŠRO nikada nije bilo vajde, kakve koristi može biti od vojnika sa 4 meseca obuke? Kao da se 1991. nikada nije dogodila :(
Upravo to. Da pokažu kako imaju potrošne municije (metalne i mesnate). A šta posle?

Šta posle ako se amerikanka sa snažnim entuzijazmom za vojnu službu nakon obavljene višegodišnje vrhunske teorijske i praktične akademske obuke uz deceniju iskustva u Avganistanu i Iraku sa hiljadama svojih kolega suoči sa srpskim frizerima i ultradesničarima? Da bude gore nego u Ukrajini s gomilom dečurlije i razbojnika? Jel tako nešto dozvoliti u visokotehnološkom svetu?

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je postkomunistička vojna neutralnost priča za malu decu. Srbija je na svetskoj sceni toliko deminutivna i slabašna da se u komšiluku dobrim sa briselskom i vašingtonskom velikom braćom "teškaša" nema kome okrenuti osim moskovskim i pekinškim mangupima. Svakako zastrašujuća pomisao ako se zvanična politika zemlje svodi na zamrzavanje krvavog konflikta.

Tako da mislim da bi Vučić kratkoročno da pokaže zube komšiluku jer ne može Briselu, a istovremeno je još više sateran u ćošak zbog čega i pribegava agresivnijim potezima.

Neka vrate sluzenje vojnog roka samo da im vidim suze u okicama, pa posle tri dana neka ga ukinu i onako vecina nije ni zasta osim mamine suknje!
Te bajke sa ciljem skidanja gaća bez pitanja na Kosovu i bilo gde drugde pričaj sudiji (po mogućstvu ženskog roda), u Beogradu pre ili u Hagu posle rata. Svejedno, epilog može biti samo jedan. Znači zlostavljanje momaka od 18 i kusur godina u Srbiji samo je uvertira za ne daj bože sutra ništa manje gadosti prema nečijim majkama, sestrama i suprugama na bilo kom ratištu. Tako je u svakoj zemlji od pamtiveka pa pripazi šta pričaš.

Nije se ni drama u Ribnikaru dogodila bez razloga. Rat mirne kosi a ratoborne koti, zato mislim da je pitanje suzbijanja institucijalnog nasilja mnogo bitnije za društvo nego što mu se pridaje značaj (pre jednog deteta treba prvo preispitati celo društvo koje je i stvorilo plodno tlo za tako nešto). Iako mnogi mogu da počine razna zlodela ne treba zaboraviti da najbitnije ipak stoji na ramenima budući da nije moralno samo eliminisati (da ne upotrebim težu reč) "neprijatelja" nego nikoga ne eliminisati, tim pre ako je isti prinuđen da ti naudi protiv svoje volje. Dobro shvati rečenicu. Mogu. Pitanje da li žele. To naravno ne znači da niko ne bi uzvratio adekvatnom merom ali svakako ne bi trebalo da bude ravnodušan poput siledžije.

Tu dolazimo do pitanja ugrožavanja ljudskih prava, borbe protiv diskriminacije, licemerja vlasti (i prema ideološkim potrebama skrojenog ustava), definicije čovečnosti i zločina protiv iste. Ne radi se ovde samo o prinudnom stavljanju oružja u ruke (paradoksalno onda kada se priča o zabrani istog u civilne svrhe) već i o nevoljnom izvršavanju naređenja protiv ličnih stavova (zaposedanje ličnosti ispiranjem mozga na obuci). To je neki materijal za sudski slučaj najvišeg mogućeg profila. Ne može niko da me natera da ubijam drugog nateranog, niti sutra može to isto da mi tera decu jer će "prekosutra" njihova doći u situaciju da se desetkuju na različitim stranama sa daleko destruktivnijim oružjem.

Uostalom pre nego što iko pokuša da pametuje o ovim stvarima prvo nek sam sebi da odgovor na pitanje da li bi služio Hitleru protiv svoje volje, da li zna koje ime još nosi jedan novobeogradski bulevar (iako su mnoge ulice odavno promenile imena) i šta je Staljin uradio nemicama u Berlinu?

Zato mislim da je budućnost u profesionalnom sastavu, visokotehnološki opremljenom robotima, letelicama i ostalim tehničkim inventarom. Civili u skladu sa svojim kvalifikacijama itekako mogu da podrže svoj narod (namerno izbegavam reći zemlju jer se ne radi o institucijama nego o društvu, o tebi i meni, o nama), posebno obučeni za civilnu zaštitu i u vreme mira. U svakom slučaju ne smeju postati upadljive pokretne mete u kamuflažnoj uniformi.

Vrh