Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
Divim se onima koji su spremni da se prepuste ovakvoj vojsci, da bespogovorno slušaju ta 3 meseca i koji misle da politika nije bitna.
Dragi dečaci, politika he u svakoj pori naših života. A vi ste spremni jednoj neptočišćenoj organizaciji, opterećenoj mnogo čime, da prepustite sebe i svoj život. Hrabro, vrlo hrabro! Razmislite o onom što pričam ovde sve vreme. Poprilično iskustva imam, iskusio sam i nesposobne starešine i one druge, i video šta u ratu znači kad starešina zaboravi deo svoje jedinice i ne obavesti je o daljim naređenjima. Srećom nije mnogo koštalo.
Puštajte brkove ne duže od olovke koju držite u ustima i uživajte u vojničkim ručkovima sa stolnjacima za slikanje. Prijatni vojnički dani!
090!

Војник мора да слуша и ради шта му се нареди. И да јуриша за те улизичке генерале који служе дезертерима на власти.

Сваки дан делим ваздух са људима разних профила, али увек могу да напустим просторију и да одем кући. Нисам принуђен да ми командује ид****, нисам принуђен да ми се намеће послушност и сервилност, нисам принуђен да због тога што не мислим као сви остали страхујем за своју безбедност (ово можда и јесам али верујем да бих на слободи могао да се одбраним). Посетио сам сваки иоле значајнији град ове наше државе, упознао сам људе разних профила. Немам проблем са људима, имам проблем да ми се стави ам на главу и да се од мене очекује слепа послушност.
Ајде да изузмем себе, јер ја сигурно нећу бити регрутован, мени је већи проблем што се тиме психопати на власти даје још једна полуга моћи. Када заокружи апсолутну контролу медија, запошљавања, војске, полиције, криминала и када добије још један алат за индоктринацију нације биће га апсолутно немогуће скинути са власти.

Ако већ сада није немогуће.
И да, неће ти људи дружећи се са мном постати разумнији него ће бити убеђен да сам ја шпијун и издајник.
Šta znam, Ja to ne gledam tako, u vojsku sam išao da bih stekao i to iskustvo, ne zanima me ko je na vlasti. Ako me zovu u rat jer je cilj opravdan pomoći ću, ako ne želim svakako mogu da emigriram dalje. Veruj mi u vojsci ti se neće isprati mozak. Komandiri često nisu id*** već inteligentni i obučeni ljudi, id*** mogu biti neki nižih činova jer žele da se dokažu, bar za vreme mog služenja nisam naišao na kapetana, pukovnika, generala... koji je id*** ili neobrazovan (čak je tu bilo i bivših profesora). Što se tiče ti vs svi ostali mislim da grešiš, stvorio si neku pogrešnu sliku o ljudima, a ako nemaš kontakt sa drugim ljudima kako znaš da je njihovo razmišljanje pogrešno? Kako da ih naučiš šta je ispravno? Da, potrebna je poslušnost i ne brini, ne ćebuje se olako, za vreme mog služenja jednom i to ne nekog čije se razmišljanje razlikovalo već jednog što je glumio mangupa pa smo non stop imali kazne zbog njega jer ni sa kim nije hteo da saradjuje.

Vidim provlači se i termin profesionalne vojske, ima i njih, kod nas ih je bilo dosta i mogu slobodno da kažem da su za razliku od nas regruta oni bili većinski id***, neki su ok, a neki glume ludilo. Igrom slučaja poznajem jednog bivšeg profesionalnog vojnika, nedovoljno su plaćeni.

Meni ne treba to iskustvo samo radi iskustva. To je cela poenta.
Potreban mi je smisao, potrebna mi je organizacija, potrebna mi je država u kojoj ja neću biti neka potrosna roba spremna za jurisanje.
U skladu sa mojim obrazovanjem, predjasnjim iskustvom i sposobnostima, vrlo verovatno bi mi boravak u vojsci bio vrlo ugodan. Morao bih da držim jezik za zubima nekoliko meseci i da ne budem iskren i otvoren, ali imam 35 godina sigurno mi ne bi bio prvi put.

Politika je umesana u sve. Cela ova sarada je vezana za politiku, za glasove i za kontrolu. Nema tu nikakve želje da se pomogne Srbiji. Pa čak i ako ima oni koji ovo sve rade dobrobit Srbije vide na potpuno drugaciji način nego ja.

Meni ne treba to iskustvo samo radi iskustva. To je cela poenta.
Potreban mi je smisao, potrebna mi je organizacija, potrebna mi je država u kojoj ja neću biti neka potrosna roba spremna za jurisanje.
U skladu sa mojim obrazovanjem, predjasnjim iskustvom i sposobnostima, vrlo verovatno bi mi boravak u vojsci bio vrlo ugodan. Morao bih da držim jezik za zubima nekoliko meseci i da ne budem iskren i otvoren, ali imam 35 godina sigurno mi ne bi bio prvi put.

Politika je umesana u sve. Cela ova sarada je vezana za politiku, za glasove i za kontrolu. Nema tu nikakve želje da se pomogne Srbiji. Pa čak i ako ima oni koji ovo sve rade dobrobit Srbije vide na potpuno drugaciji način nego ja.
Старешински кадар школован је и постављан у протеклих готово 30 година у више политичких режима. Нико из политике им се не меша у свакодневни посао. Они који нпр. иду у мировне мисије су често похваљени као одговорни и максимално професионални. Међу њима има много људи који су против садашње власти али не и против своје земље. Уђи на сајт РИКа и у рубрици иностранство нађи изборне резултате у нашим војним базама у Либану на Кипру и ЦАФу па ћеш видети како су људи гласали. Политика треба да обезбеди стратешку оријентацију и материјалне услове да професионалци могу да раде свој посао. Сваки војник, подофицир и официр је нечији син, брат, супруг. Сви они ван касарне говоре о политици и критикују власт. Војници који се сретну са колегама из иностранства се међусобно разумеју и уважавају зато што живе истим животом. Када се уведе служење војног рока ти људи ће још више комуницирати на послу са "омладином" а већа војска има и већи утицај на државу и њено руководство. СВАКИ ВОЈНИК ДАЈЕ СВЕЧАНУ ЗАКЛЕТВУ што не постоји у ниједној институцији у овој земљи. То за већину није само фолклор. Наши артиљерци су у заједничкој вежби са Америма пре неколико година показали истим како се рачунају елементи за гађање преко штапа и канапа када откажу сви електронски системи. Овде на форуму сам прочитао да су нека од улагања у војску шминка. Не знам да ли је шминка што пре пар година нисмо фактички имали РВиПВО а сада имамо поново "ер полисинг", велики скок хеликоптерске флоте, нове ПВО системе и радаре...нека пита неко падобранца из 63. Падобранске да ли је боље скакати из МИ 8 или АН 2 или из Х145, МИ 17, КАСЕ...постоје сасвим друге ствари за критику у нашој војсци али људи молим вас рационално!

cemu ono americko sranje, pa tamo ljudi idu zbog para, benefita i mogucnosti koje PROFESIONALNO sluzenje na ugovor pruza, zasto bi se to poredilo sa nasom "dobrovoljnom/obaveznom" vojskom
drugo oni se obucavaju/koriste za vojne intervencije, nama vojska treba da odrzava objekte (da nam treba za nesto vise vojni rok ne bi bio manji od 12 meseci), a ne moze duze jer nemamo para da ih drzimo duze i bilo sta ozbiljnije sa njima uradimo, a otkud to da nemamo para - pa kupujemo raspalu opremu i neke ofanzivne sisteme samo da bi se 1 covek hvalio po TV i skupljao poene preko "velike i mocne srpske vojske" koja ne moze i ne ume da posteno plati ono malo profesionalaca koji se prijave, a koji kasnije nece da cuvaju, ribaju, odrzavaju raspale vojne objekte i opremu pa se neko setio da aktivara obavezno sluzenje kako bi umirio profesionalce
retard vulin podelio par stanova, i kupio razne generalske kozo@#$e sa par beneficija i usluga pa su ga gledali kao stenci (ne vidoh da i jedan od njih dao ostavku ili se povukao), isto uradio i keramicar i sad neko ocekuje da se pod takvim vojnim vrhom sluzi vojska i da imamo dobre vojno bezebednosne strategija
ko nam garantuje da ta gamad nece isto uraditi u slucaju pravog rata, samo za malo eksluzivnije lokacije van nasih granica
ja sam moje odlsuzio, nije mi tesko ni palo, ali tada smo jos imali kakvu takvu drzavu, moja deca nece - ovoj i ovakvoj drzavi i vojsci, a ako do ovoga dodje, samo je pitanje da li cu koristiti svoju obuku ili pasos da do toga ne dodje

Konačno neko da gleda vojsku iznad ivice na krevetu, obrijane brade i zajedničkog tuširanja!
U truloj državi, vojska kao jedan od osnovnih njenih elemenata, ne može buti drugačija. Sistem na kojoj počiva je loš u startu.
Ko nam upravlja vojskom? Kome salutiraku generali? Dovoljno je sasvim za izvođenje zaključaka. Što pade helikopter, što umre vodnik na Pešteri? Ko je umešan? Može li žrtva bude bilo ko ubuduće? Da li je šta urađeno da otklone problemi, da li je neko smenjen?
Ko želi, slobodno neka im se poturi.
Mislite, ljudi, mislite, glavom, ne televizorom, ne bilbordom... Ništa nije onako kao što izgleda!

Konačno neko da gleda vojsku iznad ivice na krevetu, obrijane brade i zajedničkog tuširanja!
U truloj državi, vojska kao jedan od osnovnih njenih elemenata, ne može buti drugačija. Sistem na kojoj počiva je loš u startu.
Ko nam upravlja vojskom? Kome salutiraku generali? Dovoljno je sasvim za izvođenje zaključaka. Što pade helikopter, što umre vodnik na Pešteri? Ko je umešan? Može li žrtva bude bilo ko ubuduće? Da li je šta urađeno da otklone problemi, da li je neko smenjen?
Ko želi, slobodno neka im se poturi.
Mislite, ljudi, mislite, glavom, ne televizorom, ne bilbordom... Ništa nije onako kao što izgleda!
Bukvalno to. Gleda se forma a ne sustina. Potpuno besmisleno kod nas odavno i sluzi samo za paradiranje na tv-u.
Inace, kad pricamo o americi tamo je dobrovoljno naravno i beneficije su vrhunske. Razni popusti svugde, besplatan koledz, jeftiniji krediti za kupovinu nekretnine, besplatno zdravstveno i zubno........sve to nakon samo 2 godine sluzenja. Ima i brojnih drugih benefita. Tamo je dobra karijera biti vojnik ali se isplati i par godina sluziti, ima nekog smisla. Ne kazem da kod nas moze da bude tako samo uporedjujem

Izasao update za sve na GFP osim za Srb

Mada cini mi se da su dodali neki info samo da nisu update godinu?

A evo i reakcije na vojni rok

Poslednja izmena:
Puštajte brkove ne duže od olovke koju držite u ustima i uživajte u vojničkim ručkovima sa stolnjacima za slikanje. Prijatni vojnički dani!
090!

Ma mnogo si mudar, svima si nam otvorio oči.

Niko ovde nije zaboravio na politiku da bi bilo kome tako mudar otvarao oči nego pusti ljude da pitaju ono što ih zanima kad već ima ljudi koji su prošli obuku, a tema se debelo razvila i razgranala i normalno je da će poneko pitati i za pojedinosti, specifikume...

Toliko smarate, toliko se stavljate u centar pažnje da prosipate mudrosti da je to neverovatno. Imaš milion političkih tema i svuda vlada neviđeni pesimizam. Odvoji prvo obuku od rata. Kao da mi nismo svesni da neko može da ti u ratu da i naređnje koje bi bilo direktno vršenje krivičnog dela i da si ti kao vojnik dužan da ga odbiješ ali koje posledice u takvoj situaciji opšteg meteža mogu da se dogde po tebe samo samo je jedan od rizika vojske u nedemokratskim režimima.

Dozvoli da sam pričao i kritikovao vast na bezbroj tema da bi me ti ovde prozivao, od radnih prava do samog izbornog i predizbornog i postizbirnog procesa i dozvoli branik da pitam šta me zanima pa makar to bilo svakodnevno brijanje u vojsci ili dužina brkova.

Toliko smarate i toliko ste negativno nastrojeni svuda vas nekoliko, a nikom ne otvarate oči jer sve već znamo, samo neki ljudi imaju meru i dušu ne kao narikače, pa možemo malo i dozirano o svom tom nestručnom ili nezakonitom postupanju da govorimo a nekad i da se našalimo. Jer nije nam svima 100% tema i 100% forumskog vremena rezervisano za jadikovku. Negativno nastrojen od jutra do sutra... Šta te briga šta ja pitam, ne pozivaj se na moje postove, piši svoje viđenje o uplivu politike nezavisno, nemam ništa protiv.

mozda i najveci problem je sto ce se i ovo odraditi kao i "neradni 8. januar"
neka bu**** je 04.01 izjavila u nekoj emisiji da misli da bi dobro bilo da se ne radi 08.01 i onda se na navrat-nanos to organizivalo - isto je i za vojni rok

Izasao update za sve na GFP osim za Srb

Mada cini mi se da su dodali neki info samo da nisu update godinu?

A evo i reakcije na vojni rok

NIje "reakcija na vojni rok" vlade SAD, već odgovor na novinarsko pitanje. I to generički odgovor, jedan u moru sličnih koji State Department daje svakoga dana.

"Stejt department navodi da SAD ostaju posvećene regionalnoj stabilnosti.
- Videli smo ove izveštaje i pomno pratimo situaciju. Ostajemo posvećeni regionalnoj stabilnosti i ohrabrujemo zemlje regiona da budu transparentne u vezi sa svojom unutrašnjom bezbednosnom politikom - stoji u pisanom odgovoru toj televiziji, prenosi Kosovo onlajn."

Imaš milion političkih tema i svuda vlada neviđeni pesimizam.
Tako je u celom svetu.

U Kini tvrde da nemaju problema sa prijavljivanjem za vojsku, ali zato što su mnoge druge delatnosti postale nestabilne (jer se cela Kina uveliko ljulja), pa ljudi traže siguran posao, u Vini Pu-ovoj vojsci. Ali zato paralelno sa time imaju brda ljudi koji dižu ruke od svega i prate novonastali trend "bai lan" odnosno "let (China) rot"

Amerika, pored rekordnog otpora prema vojsci, takođe beleži rekordan pesimizam:
U Evropi je takođe rekordni pesimizam:

Razloga što su ljudi širom planete pesimistični je mnogo, ali neki od njih su i to što svetom zaista vladaju debili, i to postaje sve očiglednije i drastičnije. Bajden, Putin, Si, Šolc, Makron, Trudo, Sunak, Milei, Teglice džema u Rijadu, Netanjahu, Vučić... su svi realno degenerici i/ili psihopate. Mnogi od njih bez godinu dana realnog rada i radnog staža, i upućeni u živote običnih ljudi ko ja u fudbal, a nesposobni za vođenje bilo čega kompleksnijeg od Tamagočija.

Ne znam koliko si čitao o modenim sociološkim dešavanjima, ali mladi i sredovečni ljudi širom sveta su u groznom stanju već 15 godina (otprilike od one pljačke i razočarenja 2008.), sociološki, psihički i mentalni problemi su bili u porastu, a tek sa Kovidom su eksplodirali i ostali na visokom nivou. Za to vreme, ekonomija je otišla u tri lepe, a od 2011. do danas, svake godine se ređaju nove krize i pi...rije na kojima se obični ljudi još više opljačkaju a bogati još više omaste. Evo, ni dve nedelje nismo zašli u 2024. a već pripremaju novu krizu za sledeću godinu - nestašicu faking bakra, i profitiranje na njegovim 2-3 puta višim cenama. Nestašica bakra u 2025. godini. Ej. To su nama naša borba i napredak i učenje doneli.

Elem, kako ljudi generalno uviđaju kakvi debili vode svet, tako postaju sve pesimističniji i sve manje željni da služe državi i političarima (služenje društvu nije isto što i služiti obavezan vojni rok, pogotovu u Vučićevoj Srbiji).

Jedan od najboljih a najbržih načina da se čovek spase dela pesimizma je da se prosto ne izlaže njemu. Evo npr ja sam batalio čitanje 95% foruma, i bolje mi je od tada. A uskoro ću i ovih preostalih 5%. Za one koji bi baš skroz da se sklone od pesimistične realnosti, tu su i VR, Metaverzum... fala bogu pa danas ima dosta opcija na tom polju. Verovatno jer smo kao vrsta srećniji nego ikad... mda...

Isto tako ni tebe niko ne tera da dolaziš na temu i čitaš "pesimistične" rasprave. Jel ti nameravaš sad za vikend da se prijaviš za služenje, pa ti je hitno da se sad informišeš o tome? Pretpostavljam da ne. Pa šta te onda tera da dolaziš baš sad dok se vode rasprave o obaveznom služenju? Iskuliraš neko vreme, ili prosto staviš neke ljude na ignore, mislim ionako pola ljudi na forumu ignorišu jedni druge... i nastaviš posle nekog vremena sa ovim drugim koji podržavaju prisilno služenje, i eto.

Inače razlika između tebe koji bi da služiš i nas untermenscha koji ne bismo, je što tebe ovde i sada niko i ništa ne sprečava da služiš. A ako se i donese odluka o obaveznom služenju, tebi se ništa ne bi promenilo, jer bi opet mogao da služiš. Dok nama untermenschovima bi se promenilo. Tako da ne znam što te toliko pogađa sve ovo, ako ti je do vojske, odeš, prijaviš se, odslužiš i budeš zadovoljan. I eto, rešen problem. Posle te zovu svakih par godina na Pasuljane da tamo upucavate iste statične papirne mete, da gledate predsednika dok drži govore i da vičete Vrlo dobro - služimo Srbiji. I eto.

Poslednja izmena:
1704893457951.png

@Noki, sam si se oseti prozvan. Nigde, ama baš nigde, nisam te pomenuo.
Izvinjavam se što jednom delu učesnika ovde rušim sliku idealnog društva u kome misle da žive.
Imam poprilično životnog iskustva, svašta je prešlo preko mene, radio sam mnogo vrlo različitih poslova i sve to je stvorilo u meni kritički odnos prema stvarnosti.
13m proveo sam u vojsci, u JNA, u vreme kad je kao bilo neko blagostanje, kad rata nije bilo ni na pomolu. Iako sam imao tada jedva 19 godina, shvatao sam da se vojska uljuljkala, da mnogo poklanja formi, da se udaljava od suštine. Radili smo besmislene stvari, samo da ne bi bili dokoni.
I onda je došla 1991. I sva ta forma se odjednom srušila, sve je postalo nebitno, osim kako izvršiti zadatak i preživeti. A bilo je svega. Znate li da se valjevska jedinica kolektivno povukla (demonstrativno dezertirala) zbog tzv. prijateljske vatre kojom su zamalo sve pobili neki pijani artiljerci? Gde su tu bile starešine? Beše li ko smenjen, bar?
Dođe ubrzo i 1999.rat se prenese na našu teritoriju. Odmah se videlo da ni jedna pouka nije izvučena iz prethodnih dešavanja. Od oktobra se znalo da će biti rata. Do marta slabo šta urađeno.
Trulež se osećala na sve strane. I da li je sad drugačije. Ko zna kako je bilo ranije, iz onih videa i par tekstova iz prve ruke odavde, shvata da je sve ostalo isto, da je vojni sistem ostao zarobljen negde još u osamdesetim. A već tada, za onu zemlju za koju je dozajniran, nije valjao.
Žao mi je što ovakvu kritiku neki od vas ovde vidite kao pesimizam. Meni ne treba ni pesimizam ni optimizam. Moj život prolazi, rekoh bio je poprilično ispunjen iskustvom.
A ono kaže da se ništa optimizmom neće samo od sebe promeniti. Samo verujte da će ta nova regrutna vojska biti dobra i ona će biti takva. Čim se probudite.
Bojim se tog buđenja. Ume da bude bolno.
Eto, draga deco, neće vas čika Branik ovde više smarati i kvariti vaše snove. Poverite se nekom plupismenom vodniku koji će slušati nekog zadriglog kapetana grebatora koji se dodvorava pukovniku koja mašta o generalskim listićima. A general će drhtati, raportirati i salutirati onima na koje obučeni psi laju, onima što vole novinarke koje kleče, zbog čijih potreba da se slikaju padaju helikopteri i ginu ljudi i deca.
A vas će zato deovesti stodesetkom iz 1984, nahraniti konzervom iz 1990 da biste pred njima pokazali kao vrhunac obučenosti svoj strojev korak od koga se svakom neprijatelju već ledi krv u žilama: "Noga više, pogled pravo! - To za jaja nije zdravo!".
Odavno sam se rešio vojske. Ostaje mi još godinu dve da po rr raznosim pozive. I verujte, pomogli ste mi, neki ovde. Razmišljao sam kako ću to, kako da nekoga zovem. Sad ću mnogo lakše, sa zadovoljstvom. Hvala!

Jedan od najboljih a najbržih načina da se čovek spase dela pesimizma je da se prosto ne izlaže njemu. Evo npr ja sam batalio čitanje 95% foruma, i bolje mi je od tada.

Znači na 5% si, kao i ja. 😄 Prestao sam da čitam ljude koji nemaju šta da rade u svojim životima pa uvlače u beskrajno duge dijaloge samo da bi oni sami rekli šta imaju. Govorite sami, mimo mene. Ne smeta mi. Ali ja vas neću čitati.

Ne mislim na tebe tvoj odgovor sam pročitao, ali onaj drugi citat neću iz principa. Uvlači me u potpuno meni ovog trenutka nebitan dijalog samo jer sam pitao jel istina da vraćaju za brijanje i mogu li da se nose brkovi. 🙂

Zamisli mog ćaleta koji je služio vojsku da to pitam, a on krene "znaš sine" pa traktat šta mu je ćef tog trenutka.

A ja ovog što mu je nick najangažovaniji deo automobila nisam ni pitao da mi išta kaže. Već neke druge momke i odgovor sam dobio.

A uskoro ću i ovih preostalih 5%

Aham 👍😆

Za one koji bi baš skroz da se sklone od pesimistične realnosti, tu su i VR

Verica Rakočević? 😆 Šalim se ali i ne.. jer fantastičan beg od realnoati može da bude i njeno gostovanje kod recimo Slavice Đukić Dejanović "Na terapiji"...

Ima milion načina da se pobegne. Ja ne bežim nigde al da me se svakog božjeg dana gura u neko ništavilo, ne mogu. Dođem malo da se oraspoložim i našalim, njih trojica mračnjaka te uhvate u mašinu. Bežim glavom bez obzira. 😕 Da to hoću čitao bih Ničea umesto svraćao na forum... A još kad im ego naraste, tek su mi odna dosadnjakovići ti mračnjaci. 🥱 Prosto ne želim da sagorim od toga da mi svaki dan bude najcrnji mogući a svi koji me znaju, znaju da ne mislim da je situacija u državi (u rastakanju i nestajanju) ružičasta. Kao ni svetska politička scena, sa ratovima koji prete da se prošire. Sa Izraelom koji seje smrt bez pardona dok ih Amrika tapše po ramenu. Itd da ne idem dalje takvi postovi se ponekad brišu i sa teme Izbori 2023. a kamoli odavde.

Mislim da treba razmisliti i o obuci za studente prve godine. Takav vid obuke je bio organizovana 1978 godine u trajanju od 15 dana. Prošli smo ubrzanu obuku. Odlaskom u vojsku kap pesadinac imao sam obuku od 4 meseca na kojoj ništa nove nisam naučio.
Veoma burna reakcija je bila u ostatku sveta, pošto ni jedna država nije imala 400.000 studenata pod oružjem. Možda je to razlog što takva obuka nije više nikada organizovana.
Ogromna razlika je bila izmedju čete studenata i čete u vojsci sa tri ili četiri fakultet ski obrazovana vojnika.

,, ..... Ogromna razlika je bila izmedju čete studenata i čete u vojsci sa tri ili četiri fakultet ski obrazovana vojnika..... "
🤯

Ne traži se pamet, nego što veca poslušnost i uvežbanost - disciplina

Poslednja izmena:
Била је у ЈНА фаза када су у ШРО примали људе без факултета, као класна равноправност, али се брзо одустало и од тога.

Била је у ЈНА фаза када су у ШРО примали људе без факултета, као класна равноправност, али се брзо одустало и од тога.
Такође је ШРО у Билећи била изузетна и трајала је годину дана.

@Noki

Kapiram poentu za pesimizam. Mada opet, i to je onda neki simptom društva i stanja. I to nešto govori.

Na ovu temu sam svratio nakon vesti o vraćanju zato što su mi se ovaj režim, i svi degenerici okupljeni oko njega, žešće popeli na onu stvar, a s obzirom da znam da njihove PR službe prate forume (pogotovu ovaj) i da sam video da su i mediji pričali o buri koja se digla na netu, došao sam ovde prvenstveno da im kontriram te kretenske ideje i da pokažem koliko su glupi i bandoglavi, a i licemerni.

Cela stvar se radi slepački i bahato, kao u nekom plemenu. Po istim principima npr kao i razvoj Beograda. Dođe jedan dokoni nelečeni šaban bez dana radnog staža, a verovatno i bez dana odsluženog, i kaže vraćamo služenje vojske. Onda dođe njegov pod-šaban i kaže isto to, samo s malo više reči, i govori o tome kao da je to gotova stvar, već donesena odluka. Onda se u javnosti pokrene bura i rasprava oko toga. Onda mediji krenu da kokodaču o tome, i da prave narativ "ajte braćo svi u vojsku, a mi ćemo da ostanemo da pišemo o vama". Onda se oglase svi povampireni Šešeljevci koji brže bolje dočekaju da ponovo prožive svoje fantazije o vraćanju Kosova, rasturanju NATOa, proterivanju svakoga ko nema porodično stablo sve do Miloša Obilića, uspostavljanje teokrarije, vraćanju monarhije, kažnjavanju svakoga ko ne ode u vojsku, oporezivanju parova bez dece i slične kretenizme.

O ovakvim stvarima se odlučuje kroz referendume. Kroz javne rasprave. Kroz konsultacije sa institucijama mimo podaničkog beskičmenog Generalštaba. Kroz konsultacije i sa narodom. Kroz ankete i studije, ali iskrene, ne one nameštene i naručene.

Pun mi je kufer da o svemu odlučuju ljudi koji nemaju ni veze ni dodira sa time o čemu odlučuju. Takođe mi je pun kufer da debili na vlasti ali i po institucijama sve rade na svoju ruku, slepački, sirovinski, Megatrendovski, Šešeljevski... i onda kad udare k..cem o ledinu, onda bude kmeee ajde narode pomagaj, spašavaj, rešavaj.

Epa neće narod. Pun mu je. I mada i dalje pretežno glup, dovoljno je naučio iz prethodnih iskustava da se ne prima na ovakve mamce. Evo npr i debile u Beogradskoj vlasti i preduzećima su još pre 5 godina svi odreda upozoravali da promene nešto ili će da se desi velika nestašica vozača i kriza u JGP. Debili nisu hteli ni da čuju, i onda se desilo to što je prognozirano. Sada se sa vojskom isto dešava. Godinama analitičari, vojni sindikati i javnost upozoravaju vlast da XY tenkova, helikoptera, PVO, dronova... ne znači ništa ako će plate da budu bedne a uslovi rada nikakvi (govorim o logistici). I ovi opet puste da to traje i traje sve dok ne dođu dotle da je VS ozbiljno nepopunjena ljudima koji ŽELE da rade u njoj, pa moraju da SILE druge ljude da idu da rade tamo. Epa ja neću da budem deo toga i neću da opet ispravljam te greške i bahatosti vlasti, dok oni i njihova deca i dalje sede po vilama i čekaju da drugi idu umesto njih i da drugi rešavaju njihove svinjarije, dok njima i dalje kaplju masne plate od narodnih para. Koje su, eto, mogle da budu iskorišćene i za sprečavanje ove krize.

Sami su doveli zemlju i narod do ove situacije, sada neka sami traže rešenje. Ako to ne mogu, slobodno neka daju ostavke.

Хрватски хеликоптер нарушава ваздушно пространство?

Pun mi je kufer da o svemu odlučuju ljudi koji nemaju ni veze ni dodira sa time o čemu odlučuju. Takođe mi je pun kufer da debili na vlasti ali i po institucijama sve rade na svoju ruku, slepački, sirovinski, Megatrendovski, Šešeljevski... i onda kad udare k..cem o ledinu, onda bude kmeee ajde narode pomagaj, spašavaj, rešavaj.

Pa znam al tako je već godinama. Evo gledam danas za NIN i tu poslednju branu zdravog razuma, nepodaništva i kakvog takvog preispitivanja vlasti bi da zgužvaju i u kantu bace tj. reformišu tako što će ih uzeti pod svoje. Sve već viđeni scenario, perfidno, šatro ništa se ne dešava dok ja lagano guram svoje...

Jedina svetla tačka je što se većina uredništva koliko sam razumeo ujedinila i odlaze sami. Sve bi oni pod svoje, a dok se ujedinimo na svim poljima i u svim kolektivima bitnim za ovo društvo, nema ništa... Ili može da se pojavi jedan da reši sve...

A taj jedan će onda u zatvor na doživotnu. A za ove nove neće on biti heroj koje je resetovao sistem, nego nasilnik i kriminalac. Jer svi smo mi hteli da se oslobodimo terora, ali ne tako. I onda će ponovo neko da uzme službe pod svoje, vrememom apsolutno zavlada i tako u krug.

Prosto nismo zreli za demokratiju. I ja više ne mogu da se stresiram i ovde baš na svakoj temi, kad sve drugo što gledam i čitam je na ivici neizdrživog 🙂

Vezano za ponovnu aktivaciju vojnog roka nisam sasvim saslušao sve argumente za i protiv. Zato sam u samom startu izbegao da ulazim u pojedinosti te vrste. Iako tvoja argumentacija naravno da ima smisla. Minimum bi bio javna rasprava ne kao šarada nego suštinska sa svih bitnih aspekata sagledati pa institucionalno odlučiti... Al od toga nema ništa.

У грчкој војсци се сва наређења извршавају трчаћим кораком а браде су забрањене у многим војскама ем због хигијене ем због једнобразности. То је у српској војсци тако од почетка 20. века, само што су тада из традиционалних разлога војници носили бркове.

Dopuna: Brade su zabranjene zbog zaštitnih maski, poznatijih u narodu kao ,,gas maske", kako bi mogle da svojim gumenim delom ,,obrazninom" prionu na kožu lica i time onemoguće prodiranje vazduha iz kontaminirane atmosfere zaštitne maske mimo predviđenog ulaska preko filtera (tačnije cedila).
Postojanje brade obesmišljava primenu zaštitne maske.

Прочитај поново мој пост, као пешадинац у ШРО сам пола времена провео на војној академији а пола у касарнама (и на терену, неке друге класе су имале логоровање на Пасуљанама у трајњу од месец дана) у Ваљеву, Зајечару, Панчеву, Рашкој и 6 недеља у Пожаревцу као командир вода снајперске специјалности али сам и тамо имао дежурства и командовао и другим водовима повремено. Лепо сам написао да је академија нешто посебно и говорио о условима у другим касарнама.

Da, izvinjavam se. Verovatno obuka u VA, a stažiranje u jedinicama.

I dalje tvrdim. Obuka u VA, uključujući i u ŠRO, nije ista kao obuka vojnika pešadinaca - prašinara u bataljonu za obuku. Da je ista u svojoj sadržini i cilju ne bi ni postojala kao posebna.

Kako, zašto i na osnovu čega to tvrdim neka ostane za mene. Nešto nemam ni volju da više širim pisanje o tome i potkrepljujem.

Оружане постоје свуда, оружје више није у сошкама са сајлом, постоје цивили који косе траву и кувају ручак, одржавају котларнице, бензинске пумпе и техничка средства. НАРАВНО НЕДОВОЉНО!

Oružane postoje za oružje profesionalnog sastava koji ide kući na kraju radnog vremena, ima godišnje odmore, koje je davno završilo obuku. Oružje ne nosi kući već stoji na sigurnom, u kasarni, pod ključem i nadzorom nekog podoficira koji je zadužen za oružanu. Oružje profesionalni vojnik ili starešina uzima povremeno, po potrebi.

Tokom perioda obuke vojske, tokom vojnog roka, puške će biti u soškama. Tvrdim. To je jedan od osnovnih momenata obuke.

Mora se sroditi sa puškom. Na nju se mora stalno misliti. Najvažniji broj u životu ti mora biti tvoj broj puške (i sada mogu kao iz topa izdeklamovati broj svoje prve puške tokom obuke, za kasnije puške nakon obuke mi to nije bilo bitno, odnosno bilo je bitno dok sam je dužio, posle nakon razduženja brisanje iz mozga).
Puška se uzima svaki dan rano ujutro i ostavlja u sošku kasno posle podne. Uveče kada pre spavanja kreneš u mokri čvor da mokriš moraš razviti refleks da pogledaš u svoju pušku u soški, samo da vidiš da je na svom mestu, kako treba. Ujutro kada se probudiš i u pidžami kreneš na umivanje, isto prvo pogledom tražiš pušku u soški. Ako je u hodniku ispred spavaone neka čudna buka, nešto padne, refleksno ustaješ iz kreveta i proveravaš da je sa puškom sve u redu, da se nije srušila iz soške.

Kada se da uzbuna, navlačiš pantalone, uzimaš ostatak opreme u ruke, nazuvaš čizme i grabiš pušku koja ti je dostupna u hodniku i izlećeš iz objekta. Ne čekaš nekog podoficira da otključa oružanu, jednom po jednom da vlastito oružje koje duži, potpišeš se u svesku da si pušku preuzeo i on da ti ga je izdao. Ovakvo ponašanje bi obesmislilo obuku.

Navedeno je jedan od osnovnih momenata obuke - ,,puška je tvoj najbolji prijatelj, na nju stalno misliš", ceo dan je vučeš sa sobom, izuzev tokom obroka kada te čeka ispred restorana, poverena na čuvanje požarnom ili isto tokom radova, ili noću u soški ispred spavaone, takođe poverena požarnim koji ih celu noć na smenu čuvaju.

Sada sa dobrovoljnim vojnim rokom, od 2010. Godine u vojsci, nema kasarne sa pravim ,,bataljonom za obuku" - od najmanje oko 400 vojnika na obuci, u jednoj jedinici. Kada tako bude biće i soške u funkciji.
Nema prave obuke vojnika, bez istovremenog prisustva velikog broja vojnika na obuci u istoj kasarni, u isto vreme.

И данас на добровољном служењу војног рока постоји чишћење круга (али нпр. у многим касарнама се машински чисти снег или дуваљкама лишће) али у много мањој мери него раније.

Naravno jer se sa manjim brojem ljudi mora efikasnije završiti neophodni posao.

Tokom moje obuke, padne sneg preko noći, preko 400 vojnika na pisti. Ide naredba za čišćenje piste ličnim ašovčićima. Tako više puta. Deluje kao ogroman posao, ali za 15 min gotovo kada to radi istovremeno 400 vojnika.

Kasnije ide nadogradnja, pao veći sneg, dozvoljeno skidanje šperploče ispod kreveta. Šperploču uzme 4 vojnika za jedan kraj, donji kraj na pistu, ukoso i guranje šperploče kao grtalice, u cilju ,,efikasnijeg čišćenja snega". Više vremena je trebalo da se ode u prostorije da se uzmu dve šperploče i donesu nego što je trajalo čišćenje.

Zima dodatno stisla, preko noći napadalo preko 20 cm snega, pada i dalje gusto. Četa ujutro u 6.30 ide ka glavnoj pisti, gazi se po dubokom snegu, prti, niko još nije prošao putem, sneg škripi ispod čizama.
Opšte gunđanje i nezadovoljstvo. Konstatuju svi nešto tipa ,,ko će ovo sve da očisti - naj...li smo danas. Svi na pisti ljuti zbog posla koji sleduje. I odjednom opšte zaprepašćenje! Nailaze dva vojna kamiona iz kasarne sa namontiranim grtalicama. Prolaze putevima u kasarni, čiste pistu. Svi u šoku! Pitamo dežurnog starešinu praktično u glas: ,, pa mi imamo grtalicu?!". Odgovor starešine hladnokrvan: ,,naravno da imamo, ima ih nekoliko".
Opšte negodovanje se nastavlja: ,,pa šta smo onda to mi izvodili sa onim ašovčićima i šperpločama, što nije grtalica za odmah rešila?!"
Odgovor: ,,a šta biste vi to tada drugo radili? Uostalom, dobro vam dođe umesto jutarnje fiskulture da se izduvate malo"

Оно што мене нервира је да су магацини у неким касарнама дупке пуни са новим и неотвореним средствима а подофицири као четне старешине из лењости не желе да поделе војсци исте (што на академији није случај!),

U mojoj kasarni tokom obuke, u kasarni magacin, lučni, možda 20 metara širine sa pročelja, dužine preko 100 m. U magacinu samo čizme, nove u kutijama (proizvedene i spakovane recimo 70 tih i 80 -tih godina). To smo kasnije saznali kada je već obuka poodmakla.

Pitamo komandira čete pa šta se pravi problem oko čizama kada ih samo u ovom magacinu ima najmanje nekoliko desetina hiljada novih (strah me i da kažem da je po mojoj proceni broj i veći od nekoliko desetina hiljada).
Kaže komandir - magacin je RR (ratne rezerve) i ne sme da se dira. Ne pripada bataljonu za obuku ni formalno našoj kasarni. Namenjen je za opremanje ratne jedinice koja se tu formira u slučaju mobilizacije. Izdavanje makar jednog para čizama iz tog magacina bi bio težak prekršaj, smatran recimo za svesno podrivanje borbene gotovosti. Iz tog magacina se može izdavati samo ako stigne naredba načelnika generalštaba, ministra odbrane ili predsednika u ratu (tek u ratu predsednik dobija komandna ovlašćenja). Mi možemo izdavati samo čizme koje su preuzete ,,na upotrebu i date na raspolaganje intendantskom servisu....

Дакле када се уведе обавезно служење војног рока не треба инсистирати на претераном комфору и боравку у касарни већ на покретном и стационарном логоровању у трајњу од 15 дана, где војска поставља шаторе у којима спава, пољске кухиње и тоалете и тушеве, врши стражу и наравно обуку - ПОСЛЕ ТОГА САЊАШ КАСАРНУ!!!

U potpunosti se slažem. Samo jedna napomena. Ovde su mnogi pisali o raznim nesrećama u vojsci (gardisti, helikopter,.....)
Za mene je najveća skorije nesreća za koju znam nesreća na poligonu ,,Pasuljanske livade" tokom terenske obuke kadeta završne godine Vojne akademije. Bilo je poginulih kadeta zbog šutiranja neeksplodirane granate na poligonu.

Prioritet u obuci vojnika tokom redovnog služenja vojnog roka je njihova lična bezbednost! Rizici se moraju svesti na minimum. Striktno pridržavanje ,,mera bezbednosti"

Boravak na terenu drastično povećava rizik od povrede.

Podsećam, skoro na poligonu, svi mediji javljali, isto čini mi se kadeti ili prof. Vojnici. Došlo iznenadno nevreme, dunuo jak vetar, sa drveta pala grana na šator i povredila vojnike. Podigla se oluja od dušebrižnika iz ,,civilnog sektora".

Poslednja izmena:
Vrh