Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

 • Da

  Glasovi: 99 34,4%
 • Ne

  Glasovi: 168 58,3%
 • Ne znam

  Glasovi: 21 7,3%

 • Ukupno glasača
  288
Malo.
Ukupno je za JNA nabavljeno 142 topa Bofors 40 mm.

Nesto sitno je ostalo u bivsim republikama. Deo je ostao u vojsci Republike Srpske.
Nakon odvajanja CG deo je ostao i tamo. Ima informacija da je deo crnogorskih otkupljen jer su ih oni prodavali kao visak.

Dakle u Srbiji sveukupno oko 100 topova u svim varijantama. Originana vucna verzija, konverovani PASARS.
Ovaj novi sistem zahteva ugradnju 2 topa.

Originalni, vucna verzija
Pogledajte prilog 174212
Hvala.
 
Postavljam ovde jer ne vidim gde bi bilo pogodnije.
Reč je o teritorijalnom suverenitetu zemlje.

Jedna vest koja verujem da nije registrovana. Koliko god delovala neozbiljno na prvu loptu ipak je mislim od velikog značaja.
Reč je o graničnom sporu Srbije i Hrvatske.
Ako gledamo sa srpske strane Hrvatska je priznala postojanje granične linije na sredini Dunava.
Ako gledamo sa Hrvatske strane, ovo bi bio akt agresije Hrvatske na teritoriju Srbije.

Hrvatska policija je upala u ,,Liberland"

Ko ne zna o čemu je reč sledi pojašnjenje.

Postoji granični spor između Srbije i Hrvatske na toku Dunava između dve zemlje. Stav Srbije je da granica ide sredinom toka Dunava. Stav Hrvatske je da je granična linija tamo gde je bila granica po katastru 1991. godine.
Katastarska granica ne ide sredinom Dunava već na više mesta prelazi na drugu obalu. Uzrok ovome je što su u katastru SFRJ ostale granice između Srbije i Hrvatske identične kao katastarske granice županja Austrougarske iz 19. veka. Dunav je od tada promenio tok pa se deo zemlje na više mesta našao na drugoj obali.
Srbija ne polaže pravo na zemlju na drugoj obali.
Hrvatska polaže pravo na zemlju i na srpskoj obali, ali je po tom njenom stavu, srpska katastarska zemlja na njihovoj obali srpska, a ne Hrvatska.
Posledica je da se pojavio prostor na hrvatskoj obali na koji ne polažu pravo ni Hrvatska ni Srbija.
Pojavili su se neki stranci (mislim iz Češke) i s obzirom da postoji teritorija na koju niko ne polaže pravo proglasili su ,,novu državu Liberland". Pri tome se pozivaju na međunarodno pravo koje kaže da je to moguće.

Upadom hrvatske države se ovo može tumačiti kao priznanje granične linije na sredini Dunava. U svakom slučaju ovo sada postaje ,,nova realnost na terenu" koja će imati uticaja prilikom zvaničnog razgraničenja Srbije i Hrvatske.
1695634924044.png
1695634992560.jpeg
 
Коначно да Ан-26 заврши у музеју, а 63. може да вежба озбиљније десантирање :cool:
 
Dok se klinčimo ofarbanim eksponatima od pre 40-50 godina i kombinacijama tipa, skini sa ovog, stavi na ono, niko ne komentariše onu (para)vojsku u džipovima i opremi nalik Vagnerovoj što juče onako neslavno prođe u Banjskoj
 
Dok se klinčimo ofarbanim eksponatima od pre 40-50 godina i kombinacijama tipa, skini sa ovog, stavi na ono, niko ne komentariše onu (para)vojsku u džipovima i opremi nalik Vagnerovoj što juče onako neslavno prođe u Banjskoj

Имаш на теми Избори, а са овим авионом можемо само да се сликамо.
 

Невероватно какав аматеризам и да их није Вучић наместио изгинули би, изгледа да су преспавали последњих пар година и рат дроновима у Украјини, да нису чак ни претпоставили да може дрон да их снима.
 
Pored te gluposti, fasciniran sam opremom, i jučašnjim upadljivim ćutanjem medija dok uveče nije iskoristio exkluzivno pravo na vesti.
Sad se pojavljuju i nađeni dokumenti zvučnog imena u jednom od džipova.
Sad na mestu vlasnika tih dokumenata se ne bih ni zapregom vozio, a kamoli avionom.
 
Ове сцене из дронова подсећају на Јермене почетком рата у Карабаху пре пар година.
Опрема није ништа посебно, сваки ер софт клуб има такве униформе, а оно оружје свако веће село, било албанско или српско.
 

Partner 20213 Day 1 Defense Exhibition Belgrade Serbia discover Serbian modern defense products:

 
Poslednja izmena:
40to godišnji razvoj Nore je u poslednje vreme pokazao da moze da bude konkurentna sa zapadnim proizvodjačima ali ova najnovija verzija Perun je sada postavila nove standarde u svetskim okvirima i pretekla je po odredjenim karakteristikama i francuski Cezar i švedski Archer pa i izraelski Atmos što je zaista impresivan iskorak domaće namenske.
Do sada smo pričali o Nori kao o jednoj od boljih haubica na svetu, moguće je da je poput Djokovića u tenisu postala sada i najbolja u svojoj vrsti.
 
Jeste odlicna je, eno rasrafila je sipteraka oklopna vozila oko Banjske iz Raske i spasila je 30 mladih zivota. Ona je dobra samo kada treba kriminalcima i korumpiranim politicarima puniti dzepove prodajom iste.
 
Нема то везе са квалитетом Норе већ са политиком. Да се пита Нора, одавно би доле све било пепео и дим као у песми.
 
O tome ti i pricam, dzaba nama da je i Teslin elektromagnetni top kada siptari love Srbe po obroncima Kopaonika, a vojska i policija ne ulaze u Veliki Trnovac 20 godina ili nam seku sumu duboko u Kursumlijskoj opstini, Srbija kao drzava i Srpski narod od nore nemaju nista, samo lopovi iz YI i njihovi "sefovi".
 
Vrh