Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

 • Da

  Glasovi: 99 34,4%
 • Ne

  Glasovi: 168 58,3%
 • Ne znam

  Glasovi: 21 7,3%

 • Ukupno glasača
  288

Presek stanja u ovom ludom svetu, ako koga interesuje...
 
Па добро дислоцирање, у оба места имају гарнизона.
 
Izgleda nekakva domaća proto-Tunguska/Gepard spremna za premijeru na Partner sajmu:

1695483036231.png


Pored njega jedan od ona dva čuvena “modernizovana” M84 koja već godinama samo šetaju od jednog vašara do drugog k’o mečku, sramota.
Treba već jednom dići ruke od tih kanti i kupiti nove Leoparde kao Madjari i ekipa ili korejske K2 kao Poljaci.
 
Poslednja izmena:
Vec dugo je predlagano da se tenkovi u visku iskoriste kao platforme za razlicita sredstva, umesto da se prodaju.

Moje pretpostavke:
Meni ovaj levkasti zavrsetak usta cevi ispod cerade i duzina cevi deluju kao da je rec o cevima 40 mm sa Boforsa - Pasarsa. Ne znam da li je to moguce izvesti da se nabudzi dupli Bofors.
Sa ovim bi se poklopio i razvoj nove tempirane municije 40 mm za PVO Pasars i deo zajednickog razvoja sa Pasarsom.
Problem sa konverzijama Boforsa 40 mm je sto nema mnogo ovih topova na raspolaganju za konverzije.
Jedino ima jedna caka, SFRJ je valjda kupila i posedovala licencu za proizvodnju vucnih Boforsa, ali zbog rata je ostalo nerealizovano. Mozda se nesto pokrenulo po tom pitanju, makar za proizvodnju cevi. Dodatno, sada Jugoimport ima i savremenu ,,cevaru" za proizvodnju artiljerijskih cevi sto ranije nije postojalo na teritoriji Srbije.
 
Poslednja izmena:
Evo jedna zanimljivost iz SAD-a.

Srusio se novi nevidljivi avion F35, sada ga Ameri naravno otezano traze jer je nevidljiv. Pilot se katapultirao, znaju gde je iskocio pa je valjda i avion negde blizu, ali nikako da ga nadju...

E sada kako tece evakuacija pilota na snimku ispod
Zove covek njihovo cuveno 911 i kaze: ,,sleteo mi je pilot padobranom ispred kuce, moze li neko da dodje"
Dalji tok razgovora na snimku.

 
Aко су кренули да арче М-84 за ове хибридне ПВО то није баш најбоље. Нек искористе старије Т-72М.
 
Možda je neki od T-72ki iz rezerve. A i sem toga, verovatno će proći isto kao i svi prototipovi - 2,3 komada po sajmovima i to je to.
 
 • Sviđa mi se
Reagovanja: BGG
Тако се причало и за ПАСАРС, па ето ускоро ће сви БОФОРСи у јединицама бити ПАСАРСи.
Надам се да иза ове идеје о ПВО хибриду на шасији Т-72/М-84 стоји замисао о спуштању трупне ПВО на ниво батаљона, уз спајање оклопних и механизованих батаљона у мешовите оклопно-механизоване батаљоне, па да имамо да имамо оклопно-механизоване батаљоне (чета тенкова, две-три чете БВП, батерија овог новог ПВО) и моторизоване батаљоне (чета Лазара, чета ОТ М21, чета М20 МРАП, батерија ПАСАРС).
 
Ал се западни "аналитичари" праве блесави као Иран хоће преко Србије да буде присутан на Балкану, а од 1992. су присутни у БиХ где је Алијина обавештајна служба изграђена по узору на Иранску.
 
Možda je neki od T-72ki iz rezerve. A i sem toga, verovatno će proći isto kao i svi prototipovi - 2,3 komada po sajmovima i to je to.

M84 je u pitanju. Odmah ga odaje ono ,,V" na prednjoj ploci.

Upravo je izbor M-84 kao platforme ono sto meni privlaci paznju.
Sta god da je ovde iskombinovano, uradjeno je to sigurno sa idejom da se nekome progura, a u toj racunici nedostaju M84.

U Srbiji tenkova M84 nema viska, skoro svi su u aktivnim tenkovskim jedinicama i tesko je zamislivo da ce se to uskoro promeniti.
Proizvodnje novih M84 nema i nece je ni biti.
Stoga mi se namece zakljucak da ako nesto planiraju da rade sa konverzijama M84, vrlo je moguce da to rade racunajuci na neke tenkove M-84 izvan Srbije, verovatno da ih preuzmu i nakon konverzije predaju VS. Tesko da bi iko drugi bio zainteresovan za slicne modifikacije M84.

Hrvatski M84 - nista od toga ni u teoriji.

Slovenija, tesko zamislivo da bi usli u posao sa Srbijom, ali nije nemoguce.

BiH - tenkovi M84 su preuzeti od vojske RS. U upotrebi je u vojsci BiH jedna ceta za obuku na poligonu Manjaca (RS) i po tumacenju Dejtonskog sporazuma kada je formirana zajednicka vojska, baziraju se na teritoriji RS. Ostalih oko 60 tenkova M84 je proglaseno kao visak vojske BiH i samim tim pravo na njih polaze RS kao svoju imovinu. Cuvaju se na teritoriji entiteta, valjda u kasarni Kozara u Banjaluci sa nejasnim statusom. Deo su ,,sporne drzavne imovine", goruceg problema u BiH. Kako god, najverovatnije ce jos dogledno vreme ostati zarobljeni jer je tesko zamisliv bosnjacko - srpski dogor o njihovoj sudbini. Time se ni na ove tenkove ne moze racunati da posluze kao baza za konverzije.

Sada dolazimo do zanimljivog - Kuvajt.

Kuvajt poseduje blizu 200 M84. Pre oko 15 godina su trazili ponude za modernizaciju tenkova, mozda ce se neko setiti prica o ponovnom okupljanju koperanata iz drzava SFRJ za ovaj posao. Upravo je projekat modernizacije M84 proistekao iz zahteva Kuvajta. Tada je i Poljska bila u prici kao konkurent.
Ishod je da je Kuvajt odustao od modernizacije M84, a odlucio se da kao zamenu za njih nabavlja nove tenkove, ruski T90 i dodatne kolicine novih Abramsa kojih su preko 200 prethodno nabavili 90-tih. Novi Abramsi im pristizu tokom poslednje 3 godine.

I sada jos jedna pretpostavka sa moje strane - da li je moguce da se racuna na preuzimanje Kuvajtskih M84 koji tamo postaju visak?

Naravno, moguce je da je ovde na sajmu rec samo o pokaznom prototipu, ali je to previse zavitlavanja, a da se pri tome zna da je u startu obicna suplja prica ukoliko nije obezbedjena platforma M84. Svi ostali slicni pokazni modeli su radjeni sa stedstvima koja postoje u visku, bez obzira sto od realizacije nije bilo nista.
 
Теоретски, овај прототип може бити на шасији М-84 само из разлога што ВТИ има раскупусан М-84 из формацијског вишка, а за масовну производњу се могу користити и тенкови Т-72 пошто су у самом телу тенкова те фамилије мање разлике.
 
Postaviću ovde, iako od juče osetim neku gorčinu....

Stiže Airbus C295

c295.jpgI da dodam za novi prototip na šasiji tenka, pojavile su se neke informacije po internetu.
Izgkeda da ima ime - HARPAS.
Izgleda da sam bio u pravu, reč je o dva Bofors topa 40 mm koja su postavljena na šasiju tenka. Pridružene su im i neke PVO rakete kratkog dometa.
Izgleda da je nakačen i radar manjeg dometa koji je skoro nabavljen od francuza.
 
Koliko imamo ukupno Bofors topova i Praga?
Malo.
Ukupno je za JNA nabavljeno 142 topa Bofors 40 mm.

Nesto sitno je ostalo u bivsim republikama. Deo je ostao u vojsci Republike Srpske.
Nakon odvajanja CG deo je ostao i tamo. Ima informacija da je deo crnogorskih otkupljen jer su ih oni prodavali kao visak.

Dakle u Srbiji sveukupno oko 100 topova u svim varijantama. Originana vucna verzija, konverovani PASARS.
Ovaj novi sistem zahteva ugradnju 2 topa.

Originalni, vucna verzija
138225_217584777_40mm-L70-760x1024.jpg
 
Vrh