Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

  • Da

    Glasovi: 109 31,8%
  • Ne

    Glasovi: 207 60,3%
  • Ne znam

    Glasovi: 27 7,9%

  • Ukupno glasača
    343
Deo UKP - SB POK-a najverovatnije. Po vozilima i pancirima je poprilično sigurno da su njihov deo. I ja sam prvi put čuo, ta jedinica je očigledno vrlo nova.

Od PJP imamo:
-Saj
-Žandarmeriju
-IJP
-Policijska brigada (PU za Grad Beograd)

** (Intervente jedinice)
-Interventa jedinica 92 Beograd
-Interventna policija Novi Sad
-Posebna grupa Niš

***
- UKP (SBPOK)
И хеликоптерска јединица је посебна јединица полиције, као и ЈЗЗ и ЈЗО. Тако пише у документу о организацији специјалних и посебних јединица полиције.
 
Da li ste znali da je srpska industrija dronova naprednija i modernija od francuske?

Iz prostog razloga što francuzi za sada ne proizvode vojne dronove...

Koriste američke ripere i imaju ih tek 10 komada.

Šokiralo me to saznanje da država kao sto je francuska koja je razvila rafal i ima mnogo iskustva u vazduhoplovnoj industriji debelo kasni u tako važnom i perspektivnom segmentu kao što su dronovi.
 
Poslednja izmena:
To nije tačno, ni blizu.
1999 se nismo mnogo proslavili u obaranju aviona, ali smo zato oborili 30 bespilotnih letelica od kojih je 5 francuskih.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/SAGEM_Crecerelle Za ovu imaš i lepu ilustraciju iz našeg muzeja vazduhoplovstva.

Ne znam slučajno sam naišao na jedan francuski snimak na youtubu gde pričaju o zaostatku francuske vojne industrije na tom polju.
Posle sam istrazio francuske medije o tome i zaista se zale da francuska u ovom trenutku ne proizvodi dronove. Video sam i jedan snimak o nekoj buducoj francuskoj letelici i to je to.

Moguce da su pre proizvodili dronove kao ovaj crecerelle sto si prokazao i da se on vise ne proizvodi.

U svakom slucaju prema onome sto sam mogao da vidim iz njihovih izvora oni u 2023oj godini ne proizvode nista od vojnih dronova.
 
НАТО је пре свега лоби америчког комплекса војне индустрије. Погледај како гуше продају Грипена свуда и форсирају Ф-16.
 
Francuzi imaju vishe dronova u razvoju, ali da, zbog operacija u Maliju su kupili pre par godina reaper-e i idalje ih koriste. Dok ovi traju, razvijaju svoje i clanovi su evropskih kooperacija. Ipak su dronovi relativno nova tehnologija
 
E baš taj dron sam video da razvijaju, i to je neka devojka objasnjavala čije je prezime Turgis a Turgis je i naziv firme koja pravi ove prototipe dronova i ona sama kaze kako je pokrenula razvoj tog drona sa jos jednim saradnikom sto ukazuje na to da je privatna inicijativa.

Meni se licno taj dron ne svidja jer mi deluje kao jednomotorni aviončić bez kabine.
 
Poslednja izmena:
Руски Ланцет дрон релативно кратког домета, мали, јефтин се показао више него добар и користан.
 
Sto jes jes, ima snimaka kako uništava bradli, leopard, a video sam i slike jednog razlupanog cezara.
 
Ne znam slučajno sam naišao na jedan francuski snimak na youtubu gde pričaju o zaostatku francuske vojne industrije na tom polju.
Posle sam istrazio francuske medije o tome i zaista se zale da francuska u ovom trenutku ne proizvodi dronove. Video sam i jedan snimak o nekoj buducoj francuskoj letelici i to je to.

Moguce da su pre proizvodili dronove kao ovaj crecerelle sto si prokazao i da se on vise ne proizvodi.

U svakom slucaju prema onome sto sam mogao da vidim iz njihovih izvora oni u 2023oj godini ne proizvode nista od vojnih dronova.
To definitivno nije tačno. Ne očekujte valjda da će vam sve napisati na Wikipediji?
Francuzi su napravili najnapredniji stelt dron https://defence-industry.eu/dassault-aviation-ten-years-of-neuron-flights/
A pored toga i:
 
Da li je najnapredniji stelt dron ne znam, liči na ruskog ohotnika i nije uveden u naoružanje a onaj sagem Sperwer je izbacen iz upotrebe 2020 sto ukazuje da se nije baš proslavio, tako piše na linku koji si dao kad ga prebacim na francuski jezik a ovaj helikopter je prototip koji nije uveden u naoružanje nešto poput našeg stršljena.

Safran patroler, u razvoju...

Onaj Thalesov spy ranger je isto što i naš vrabac, naprednija RC letelica sa kamerom...

Tako da ostaje na tome da imaju odredjene prototipe ali ništa konkretno, nemaju gotove domaće proizvode u njihovoj vojsci kao sto ih Srbija ima. (Znam da zvuči čudno ali jbg tako je)
 
Poslednja izmena:
Zapravo Safran Patroler se uvodi u naruzanje ove godine kao zamena za Sperwer. Bas su juce i Grci potpisali ugovor za njegovu kupovinu.
Pored toga imaju gomilu dronova https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Liste_de_drones , a sigurno imaju još toga sto nije javno.
Prilično je neozbiljno reci da smo mi sa proizvodnjom drona kojeg su Kinezi razvili ispred nacije koja preko 40 godina samostalno razvija dronove.
 
Pa ne znam, i ja sam mislio kao ti dok nisam malo to pročačkao i uverio se da nije baš tako.
Kao prvo oni sami kažu za sebe da ne stoje dobro sa dronovima uopšte, dovoljno je da ukucaš na netu: "La France en retard sur les drones militaires" što u prevodu znači "francuska u zakašnjenju sa vojnim dronovima" i izaćiće ti na desetine njihovih članaka gde oni sami konstatuju da su u dubokom zaostatku u toj sferi i to već 10 godina unazad.

Isto tako ne treba koristiti duple aršine kad se uporedjuju namenske industrije, da se računaju prototipovi kod stranaca i da se kaže"hej vidi sta oni imaju" a za nas u Srbiji da se gleda na taj isti dron kao običan prototip i da se on ne računa.

To napominjem iz primera koje si naveo gde si pomenuo Neuron kao najbolji stelt dron na svetu, malo sam istrazio i video da oni to razvijaju već 20 godina i da taj Neuron neće ni biti proizveden jer ce morati da se napravi neki novi koji ce biti u paru sa Rafalom ali tek tamo negde 2030te.

I na kraju nije sramota razviti nešto u kooperaciji sa drugom zemljom kao mi sa kinom, svi oni to rade ili kupe strane letelice pa analiziraju sklopove pa na osnovu zoga razvojaju svoje.
 
Kako bre Neuron nece biti proizveden kada već odavno leti?


On jeste tehnološki demonstrator, ali ni Ohotnik nije dalje dogurao.
Vrlo je glupo stavljati nas ispred njih, sa domaćom verzijom trećerazrednog kineskog drona.
 
Pa nece neuron leteti pored francuskih rafala vec ce se proizvoditi novi dron na bazi tehnologije neurona.

evo sta kazu iz francuskih izvora, pre vise od 10 godina kad su mislili da ce Neuron leteti pored rafala :
"Ugovori potpisani o Neuronu završavaju se 2013. godine podnošenjem izveštaja od strane proizvođača DGA. Malo je verovatno da će na ovom horizontu proizvodna mašina ugledati svetlost dana jer će finalne verzije višenamenskog borbenog aviona 4. generacije Rafale F3+, Gripen C/D i Eurofighter Tiphoon biti tek u operativnoj adolescenciji."

zatim:

Nakon novog LPM 2024/2030, ministar odbrane g. Lekornu je podneo amandman koji ima za cilj razvoj drona koji će pratiti Rafale F5. Biće zasnovan na Neuron tehnologijama.


Dakle Neuron je tehnoloski demonstrator i prema svim relevantnim dostupnim izvorima ostace na nivou prototipa i kao takav nece biti uveden u naoruzanje vec ce se koristit za razvoj buduceg drona za rafal F5a to se nece desiti u narednih 10-15 godina.
Pritom Neuron nije ekskluzivno francuski projekat vec projekat nekoliko evropskih drzava.
 
Pa vidiš valjda na slici iznad da leti pored Rafala?
Ocigledno nisi shvatio tekst, pošto je problem u Rafalu koji je avion 4 generacije. Nema svrhe da tehnološki napredan dron leti u paru sa avionom koji nije stelt, jel i njega otkriva.
 
Poslednja izmena:
Vidim da leti ali ono sto hocu da kazem je da taj neuron kao takav ce ostati na nivou prototipa odnosno tehnoloskog demonstratora i da nece uci u naoruzanje vec ce posluziti za izradu nekog buduceg neurona novije generacije koji ce leteti u paru sa Rafalom sledece generacije. Dakle nista oni nece da uvedu u naoruzanje narednih 10-15 godina.

Ja ne umanjujem tehnoloski napredni nivo ovakve letelice koji je verovatno izvanredan ali samo konstatujem da nije gotov proizvod i da ostaje na nivou prototipa kao sto i Yugoimport ima prototipe koji nisu nikad bili proizvedeni tako i francuzi i to je potpuno ok.

Prototip trosi novac za njegov razvoj, a gotov proizvod donosi novac drzavi a to je ipak velika razlika i bitna stavka za namensku industriju.
Receno je da je potroseno 500 miliona evra za ovaj Neuron, nek Srbija proda i 10 gavrana (na primer), opet je srpska namenska u plusu u odnosu na franucusku kad su dronovi u pitanju jer jedni imaju rashode (razvoj naprednih letelica) a drugi prihode (prodaja gotovog proizvoda) ako razumes sta hocu da kazes.
Ja gledam krajnji rezultat neceg sto moze da se unovci a ne ko ima kakve prototipe ma koliko bili napredni i skupi.
 
Poslednja izmena:
Али се свиђају господину Хилу хеликоптери Ми-8 :)
 
20230621_182645.jpg
 
Ne znam da li sam pominjao, u Fapu trenuto proizvod 6 kamiona 2228 za novi SVRL OGANJ, i jednu platformu za MRAP. Takođe poručeno je i 6 vozila 3040 za navlačenje kontejnera, kao i nekoliko klasičnih sandučara 2228
 
Vrh