Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

 • Da

  Glasovi: 109 31,8%
 • Ne

  Glasovi: 207 60,3%
 • Ne znam

  Glasovi: 27 7,9%

 • Ukupno glasača
  343
Занимљив систем, ово је одлична стварВише о томе:

 
Оркан је замишљен код нас на сличан начин, да расеје мине испред наступајућег непријатеља, само са неупоредиво већим дометом.
 
Nisam istraživao ali me zanima postoje li mine koje je moguće aktivirati i deaktivirati bežično. Pored praktičnosti u ratnim uslovima moglo bi poslužiti u miru da se deaktiviraju i smanji opasnost po civilno stanovništvo i olakšalo bi se uklanjanje.
 
Postoje. Imaju antene koje se posle određenog unapred zadatok vremena aktiviraju i pošalju signal dasu tu. Ruski sistem rasejavanja mina je nov, znam da nemci imaju nešto slično pričalo se da su dali ukrajincima nekoliko, ali nije pitvrđeno. Nezgodan sistem , napreduješ a onda ti postave mine iza tebe, kada se povlačiš onda upadneš u minsko polje koje nisu očekivao
 
Сав оклоп полиције је био плав још од милиције у СФРЈ. Виђено 9.3.1991. Зелено-маскирно креће са САЈ и ЈСО, после ПЈП почетком агресије исто прелази на зелене маскирне. После су жандари наследили зелене маскирне, а гранична плаве маскирне, па су средином 2000их Американци донирали свим полицијама бивше СФРЈ униформе њихових маринаца, па крећу да их носе како наши Жандари, тако и САЈ и ПЈП у Црној Гори, специјалци МУПа тадашње Македоније, специјалци федералног МУПа БиХ и СИПА.

Ово је искрено глупа промена, ове нове униформе су практичнији, само је качкет глуп, ту су требали да задрже шапке.
Тако су носили док носу стигли глупи качкет и добро је изгледало.
Pogledajte prilog 164015
Што се тиче ових црно-сивих маскирне, оне су за УКП, криминалистичку полицију, и слажем се да су глупе.
Ова униформа је супер. Шапке боље од качкета милион пута. Постоји и она верзија униформе где је уместо кошуље поло мајица. Та је глупост тешка.
 
Postoje. Imaju antene koje se posle određenog unapred zadatok vremena aktiviraju i pošalju signal dasu tu. Ruski sistem rasejavanja mina je nov, znam da nemci imaju nešto slično pričalo se da su dali ukrajincima nekoliko, ali nije pitvrđeno. Nezgodan sistem , napreduješ a onda ti postave mine iza tebe, kada se povlačiš onda upadneš u minsko polje koje nisu očekivao
Svi sovjetski VBR su imali neku raketu za daljinsko miniranje, tako da ih i Ukrajinci sigurno imaju. Nije to ništa revolucionarno npr 9m28 za grad je iz 60-ih godina.
Prema konvenciji mine koje se daljnski seju moraju imati mehanizam za samouništenje posle nekoliko sati do nekoliko dana. Kod novijih mina postoji dodati bezbednosni mehanizam pošto se elektronski upaljači napajaju preko baterije u slučaju da zakaže samouništenje mina ce biti neativna kada se istroši baterija posle desetak dana.
 
Poslednja izmena:
.....Отприлике ће ови Хамивији кад стигну да замене пинцгауере у пешадијским јединицама, бригади за специјалне операције и јединицама војне полиције......

Bilo je pominjanja, koliko se secam, da bi trebalo da stignu Hameri u sanitetskoj verziji.

Trupni sanitet je potpuno zapostavljen. Sve se nesto iscekuju nova vozila, a za to vreme i dalje su osnovna trupna sanitetska vozila Pincagaueri (S-2) i TAM 110 (S-4). Potpuno ogoljena vozila, bez medicinske opreme, izuzev nosila. Pri tome najmladja od njih stara vec skoro 35 godina, sa ratom iza sebe. U realnim borbenim i terenskim uslovima upotrebljiva jedino za transport, ne i za zbrinjavanje. Drugim recima ,,terenski prevozioci nosila".

Sada se za mirnodopske uslove, koristi nesto ,,civilnih" saniteta bez terenskih sposobnosti.

Licno mislim da bi kao dobra osnova za terenske, ratne, tj. Formacijske sanitete bili pogodni Zastava NTV (neoklopljeni) i novi ocekivani produzeni ,,Milos" sa balistickom i protivminskom zastom.

Ali ako dodju Hameri za sanitet, mislim da su dobrodosli.
 
Poslednja izmena:
Била је прича о томе, видећемо. Ако буду санитети то је онда одлична ствар.
 
Лепа вест за већину форумаша на Беобилду, али код мене изазива гађење и нагон за повраћање

 
Нека, добро је упознати непријатељске тактике. Исте вежбе се изводе и са бившом УЧК која се самопрозвала некаквим оружаним снагама.
 
Sutra u Cepotini kod Bujanovca kreće Platinasti vuk! 👀
 
Posto je ministar odbrane na Kipru, u drustvu Miloradovica, obisao i helikoptersku jedinicu sa mi-35, mozda je ovo najava skorije isporuke Mi-35 za Srbiju?
 
Надамо се, опет питање је ремонт ко ће да одради. У теорији могли би Чеси или Египћани.
 
Надамо се, опет питање је ремонт ко ће да одради. У теорији могли би Чеси или Египћани.
Eto, nisam znao da i Egipcani rade Mi-35. Znao sam da ih rade i Izraelci.

Mislim da je i dalje vrlo realno da se remont izvrsi u Batajnici, u Momi.
U Momi se izvodio znatan deo radova na Mi-17 / Mi-8. Konstrukcija Mi-35 i Mi-17 je vrlo slicna, dobar deo sistema je isti. Verovatno se vec poseduje znatan deo znanja, alata i opreme za remont Mi-35.

Neophodan, nedostajuci strucni kadar moze doci komercijalnim letom bilo iz Rusije, Ceske, Egipta ili odakle vec da izvrsi dodatne radove.

Rezervni delovi se sigurno mogu obezbediti. Kako ih obezbedjuju druge zemlje koje su pri tome uvele sankcije Rusiji? Kako ih obezbedjuje npr. Ukrajina?

Da li postoji neko ogranicenje da se nedostajuci alati i potrebni delovi za remont ( verujem da je to razna hidraulika, pumpe, creva, srafovi, gumeni delovi, filteri, lezajevi, mali elektromotori, ...) iz Rusije posalju npr. za Kinu, a da se potom kao najobicniji kargo preveze komercijalnim civilnim letom za Srbiju? Ili direktno komercijalnim letom iz Rusije za Srbiju?

Inace, najava je da ce se Kiparu isporuciti narucenih prvih 6 H145M tokom leta. Tek kada njih prime mogu da otpisu Mi-35 za isporuku.

 
Poslednja izmena:
Погрешио сам, Египћани за сада раде само ремонт Ми-17. Вероватно би могло нешто и у Моми да се уради са страним особљем и опремом.
 
E611E014-3D79-4DD0-AD93-9B9360237F29.jpeg
 
Cisto sumnjam da ce Kipar dobiti prve komade tokom leta, navodno je pre neki dan prvi put vidjen njihov H145 (bar se pretpostavlja). Oni su potpisali ugovor krajem juna prosle godine a ako se pogleda nas drugi ugovor (jesen 2021.) onda je jasno da im nece isporuciti pre kraja ove godine a verovatnije tek u prvoj polovini sledece.

Ovi Mi-35P bi trebali biti slicniji Mi-17 nego nasi Mi-35M (isti motori, elise i zadnji rotor), a rusi dozvoljavaju da se uz njihovu pomoc rade remonti u nelicenciranim zavodima. Moguce je da Air Serbia preveze rusko ljudstvo i rezervne delove za remont no licno nisam za tu opciju jer mi vec kasnimo sa postojecim remontima i ne bih Momu dodatno opterecivao.

Egipcani rade i Mi-17 i Mi-24 a pored toga imaju adekvatan prevoz (Il-76MF) pa je po meni bolje u ovom trenutku odraditi remont u Egiptu. Ono sto ne treba da radimo je remont na svoju ruku sa Cesima i slicnima jer sebi pravimo mnogo veci problem od trenutnog. Takodje smatram da je u ovom trenutku najbolje raditi samo remont, eventualno sitnu modernizaciju ako postoji opcija sa novijom ruskom opremom ali ne ici na dublju modernizaciju kao sto je optoelektronika i slicno.
 

Dobro, verovatno politika zna sta radi i radi ono sto mora da radi.

Sto se mene licno tice:
- znam gde smo i koliki smo prosrorno na Zemlji (na gegrafskoj karti, mislim od Une do Djerdapa i od Trebisnjice i Presevske doline do Subotickog peska..),
- znam ko nas okruzuje,
- znam da nemamo izlaz na more i pristup medjunarodnim vodama,
- znam koliko nas je,
- znam koliki i kakav nam je prostorni raspored ,
- znam sta su nam radili,
- znam sta su radili mojoj porodoci i familiji,
- znam kolika nam je vojna i ekonomska moc,
- znam kolika im je vojna i ekonomska moc,
- nisam vaspitan da budem i nisam ,,podguzna muva" o ,,klimoglavac",
- nisam dementan,
- nisam mazohista,
- ne smatram da sam glup niti me takvim smatraju ljudi iz okoline, imam zavidno formano obrazovanje (daleko nadprosecno),
- ne zaboravljam, iako mogu da razumem ranije motive i namere druge strane,
....
....

I zato iz dubine duse jedino sto mogu da uradim i sto mogu da kazem:

P.... IM MATERINA!
 
Poslednja izmena:
Imam osećaj da će na kraju Ameri/NATO da pokupe sve te kiparske 35-ice i pošalju u Ukrajinu.
 
Тешко, урадили би то до сад. Имају још залихе из Пољске, Хрватске, Чешке, Словачке, Северне Македоније. Мада ево већ су Украјинци заинтересовани за Црног јастреба пошто им је један скоро дониран.
 
Da li je još neko primetio da policija pri hapšenju šiptara koristi BMW X6 i još jedan terenac, oba bez tablica?
Policija nam izgleda ko neki kriminalni klan.što u suštini i jeste.
 
Vrh