@spatiotecte
Sve to što si opisao imaš i na istoku. A ako nemaš u svih 10 od 10 situacija baš tako kako si opisao da je na zapadu, onda imaš partijsko jednoumlje, social credit, političke paravojske, isključivost, cenzuru, ograničenja...
Nemoj mi reći da za ove tri godine (a i pre) nisi video i čuo šta se radilo po Kini? Tretiranje ljudi kao životinja, iživljavanja, sila, cenzura, jednoumlje, vraćanje doživotnih vladara... Isto tako, ta Kina želi da urniše Tajvan. Tajvan, koji od nje ne želi ništa osim da je ostavi na miru. Pa čak i da trguje i sarađuje sa njom, na korist obe strane (što se već i dešava, samo iza kulisa). A da stvar bude crnja od toga, Kina zna da će napadom na njega urnisati, kako sebe, tako i ostatak sveta. A čak joj i deo naroda poručuje da to ne radi. Ali ne. Komunjare i generali u velikim crvenim salama u Pekingu, koji za života nisu videli ni ratove ni siromaštva, su odlučili da je uništenje... pardon, ''''''povratak'''''' Tajvana ono što je trenutno najbitnije. Jel tebi to zvuči normalno?
A što se tiče Rusije, ti si proveo više vremena na zapadu, ali ja sam proputovao i po zapadu i po istoku i po jugu. Jedino sam na severu (Evrope) bio manje. Tako da znam ponešto i o toj Rusiji i tamošnjem životu, koji se ovde predstavlja kao neko božanstvo. Ali na stranu ja, i na stranu glupi zapadnjački mediji koji su svi do jednog korumpirani i potplaćeni (ali ono, baš svi do jednog, kao što je svaki snimak Ruskog fijaska na frontu lažan ili izvučen iz konteksta...) da li si svestan da je iz te Rusije izašlo nekoliko hiljada ljudi koji su objavili svoja svedočenja o tamošnjem životu, u raznim formatima? Jel tebi to znači nešto? Ako devojka dođe iz, npr, Krasnojarska, i kaže da je život tamo za mnoge nepodnošljiv... jel tebi to znači nešto? Ako imaš Youtubera koji sam kaže (a mislim da je čak i snimio) porodicu koju je sa tugom ostavio u Čeljabinsku, i uprkos Ruskoj zabrani da koristi određene reči i opise, opet uspe da dočara i DOKAŽE koliko su tamo vlasti i deo ljudi prsli s mozgom... jel tebi to znači nešto? Ili misliš da su svi oni plaćeni ili ostrašćeni dezerteri koji mrze svoju naciju? Pa onda po toj logici, i ti mrziš svoju naciju kada si bio otišao odavde da radiš napolju, pa makar i privremeno. Ako si otišao, znači da ti ovde nije bilo (dovoljno) dobro. I šta sad, tvoj odlazak je u redu i razumljiv, a njihov odlazak i svedočenja su ništavna? Pa ne razumem.
A što se tiče mojih stavova o zapadnjačkoj spoljnoj politici, već sam vam jednom ili dva puta napisao i čak i linkovao post gde sam pisao o tome. I gde sam dobrano opleo po njima, jer ih već godinu dana mrzim istim intenzitetom kao i Rusku stranu. Čak ako mene pitaš, evo dodaću i to da Krim treba da bude Ruski. Ali vi to samo iskulirate. A sada iskulirajte opet i napišite mi da sam ostrašćen i da mi je survan mozak. Mislim dobro, da će onaj fijuk iz Moskve to da napiše, to mi je jasno i od njega i ne očekujem ništa bolje. Ali evo izvoli pa i ti ponovo napiši kako je sve to samo moja pristrasnost. I kako nemam pojma. A posle se čudi ponovo zašto ističem neke ne baš prijatne činjenice i zašto raspravu doživljavam lično. Zaista, ooo zašto...
Inače, što se Srbije tiče, ja neke stvari kod nje prezirem, a neke njene odlike i fenomene ne bih menjao ni za šta na svetu. I nemam nameru da je napuštam, bar ne još uvek. BAŠ ZATO ŠTO ne gledam život kroz prizmu zarade i materijalizma, nego su mi bitne i druge stvari. Ali znam, i ovo će biti iskulirano a zaključak će biti da sam opčinjen zapadom i da ga volim.
P.S.
Iskulirali ste i onaj obrisani post gde sam izričito napisao da prezirem sve ekstreme i sva taborenja (levo, desno, komunjare, kapitaljare...) Pa samim tim i zapad, kapitalizam, i njihovo nametanje i zbrzavanje njihove vizije sveta. Ali ne vredi, sve je uzalud ako ne podržavam Specijalnu vojnu operaciju.