Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
Vučićeva Vojska kaže da će sa NATOm održati vežbe. Srbi i dalje razoružani da išta promene, oslobode nabolje

Неће ово бити ни прва ни последња. Ложе се обе стране безвезе.

Ma da, bezveze se loži Dobro protiv Zla kad mogu popiju piće i zajedno koegzistiraju (ne znam gde mi nestade gornji link vesti)

Obrisao sam link ka telegram kanalu

Опет ћу поновити, прави се велика ложана око крајње техничке ствари.

Doziveo sam i to da se logisticke sposobnosti NATO-a unutar Evrope dovode ovde u pitanje. Pa NATO ima maltene vece kapacitete vec u vazdusnom transportu nego sto Rusija ima u zeleznickom. Da ne pokrecemo pricu o pomorskom...

Još da doživiš da čitaš postove i malo razmisliš o svemu pre nego se latiš tastature.

Dakle, kolega: U SLUČAJU RATA - Finska, kao i baltičke zemlje su za NATO NEDOSTIŽNE u pogledu bilo kakvog snabdevanja i podrške.
U praktičnom smislu, isključujem cimanje preko arktičkih gudura Švedske i Finske.

Bilo kakav avio transport ka Helsinkiju je ISKLJUČEN. Ti avioni bi bili ili uništeni na aerodromima odakle poleću u Evropi ili bi bili uništeni u vazduhu iznad Baltika.
Ovo o NATO vazdužnim kapacitetima koji su veći od ruskih železničkih kapaciteta - ne vredi komentarisati, totalni promašaj....

Ista priča je i sa pomorskim kapacitetima.
U eri hipersoničnih projektila, svako plovilo je glineni golub.
Njih za sada (a izgleda i za duže) ima samo Rusija. Pogledaj malo tehničke karakteristike Zircon-a.

Kad sve sabereš i oduzmeš, Finska ostaje sama sa svojim sopstvenim snagama protiv Rusa.
A to je imala i pre pristupanja NATOu.
Nikakve praktične svrhe nema pristupiti tom savezu. Njima je naređeno da to urade iz propagandnih razloga i oni su to, kao poslušan satrap, uradili.
I to je sve.

Putin to zna i zato ne ga zabole...
Računa na zdrav razum kod Finaca da ipak neće dozvoliti respored NATO projektila, niti ugostiti strane trupe na svojoj teritoriji.
A pretpostavljam da ima odgovor i za eventualnost da do toga ipak dođe (mada mislim da je to malo verovatno).

Постоје и путеви до Финске, па какви су да су - ипак су кроз Шведску - а не треба ни много пловидбе да се препречи од Стокхолма ка Хелсинкију, то не може да се нонстоп држи затвореним, нема толико ни ракета. Такође, стварно не бих занемарио ваздушну моћ НАТО, која надилази руску, да будем пристојан... стоструко.

Не знам зашто шириш толику русоманију овде; да су толико војно способни - нису показали. То је једино што може да се види. Страдали су у овом рату и озбиљни ратни бродови, али руски.

Znači počinje rat, Rusija pobeđuje svaku državu pojedinačno jer je NATO nesposoban da se odbrani. Rusija nema gubitaka. Svet postaje mirno mesto za život.

Osim što je ruska avijacija najjača na sveti, izdvojio bih detalj da samo USA ima nosača aviona više nego ostatak sveta zajedno.

U sustini, Rusija je nepobediva.
Ukoliko održi unutrašnju koheziju i izbegne neke scenarije a la 1917, realno da... nepobediva je.

Ekonomski može da izdrži dugotrajnu igru iscrpljivanja sa Zapadom, pod uslovom da pametno radi sa ostatkom sveta u pravljenju novog globalnog poretka i novog finansijskog sistema i rezervne valute koja će biti imuna na sankcije i manipulacije.

Jedino što Rusiju može da izbaci sa ove putanje jeste neki ad hoc napad iznutra, kao revolucija u februaru 1917...
Nadam se da su toga svesni i da to neće dozvoliti.

Страдали су у овом рату и озбиљни ратни бродови, али руски
Pa eto ti dokaza da u slučaju rata bilo kakvo snadbevanje brodovima više ne dolazi u obzir.
то не може да се нонстоп држи затвореним, нема толико ни ракета
Šta misliš, šta može brže da se napravi - teretni brod ili raketa?
Не знам зашто шириш толику русоманију овде; да су толико војно способни - нису показали. То је једино што може да се види
Samo iznosim proste činjenice. A ko se pokazao ili nije pokazao - hajde da sačekamo konačan ishod.
Jer to "pokazivanje" zavisi od očekivanja. Pitanje je koliko su naša očekivanja uopšte bila realna. I ja sam mislio da će ovo brže da ide.
Posle sam shvatio da su dve ozbiljne vojske u sukobu, da je ovo PRAVI RAT, za razliku od mlaćenja deteta u invalidskim kolicima, što smo gledali do sada, i da te prethodne ratove prosto NE TREBA koristiti kao reper za procenu "ko se pokazao ili nije pokazao" u ovom ratu.

Niko izgleda od vas ovde ne shvata da je taj rat jedna sporedna predstava i da je prava bitka na ekonomskom frontu.
Poraz ili pobeda meriće se time da li je svet ušao u nepovratan proces dedolarizacije i postavljanja osnova za jedan sasvim novi ekonomsko-politički globalni sistem u kojem će Zapad, otprilike, na kraju balade, igrati ulogu jednog slepog creva.

Politika uvek sve najbolje zna (iz pera Marka Lakića, ne znma ko je taj, kako samo fali Lazanski)

Nisam pretpostavljao da Finska ima tako jaku vojsku, posebno artiljeriju, u vremenima kada su svi osim Rusije zanemarivali istu

@Perkan
Заправо, дајеш надљудске и натприродне организационе, борбене и сваке друге моћи зараћеној страни која је показала, на делу, да такве моћи нема.

Да, затвориће све од Балтика до Црног мора, а непријатељи има да чешкају... и да чекају да их све побију. Ни сламка неће проћи до НАТО земаља, а сваки воз ће прићи линији фронта са руске стране, пошто НАТО нема могућност удара са дистанце да уништи пругу... Јесте. Па да су Украјинцима дали све типове ракета који може да носи онај амерички систем "Хиз асс", скоро да би могли Москву да гађају.

Politika uvek sve najbolje zna (iz pera Marka Lakića, ne znma ko je taj, kako samo fali Lazanski)

Nisam pretpostavljao da Finska ima tako jaku vojsku, posebno artiljeriju, u vremenima kada su svi osim Rusije zanemarivali istu
Komentari na taj članak su , što kažu, pure gold-fantazmagorije Rusofila i odmah za tim hladan tuš od strane razumnog sveta:

Screenshot_2023-04-05-12-49-22-545-edit_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2023-04-05-12-48-55-051-edit_com.android.chrome.jpg

Najbolji su mi ovi koji izgleda misle da samo Rusija ima atomske bombe, k'o da ih Amerika, Francuska, UK nemaju :LOL::ROFLMAO:

Заправо, дајеш надљудске организационе, борбене и сваке друге моћи зараћеној страни која је показала, на делу, да такве моћи нема.

Да, затвориће све од Балтика до Црног мора, а непријатељи има да чешкају... и да чекају да их све побију. Ни сламка неће проћи до НАТО земаља, а сваки воз ће прићи линији фронта са руске стране, пошто НАТО нема могућност удара са дистанце да уништи пругу... Јесте. Па да су Украјинцима дали све типове ракета који може да носи онај амерички систем "Хиз асс", скоро да би могли Москву да гађају.

Panto, generalizuješ i svodiš jednu ozbiljnu temu na banalnost...

Ajde molim te, razmisli:
Snabdevanje jedne cele države podrazumeva desetine brodova i desetine aviona, ako ne i stotine, DNEVNO.
Nemoj zaboraviti energente - i to mora da se dostavlja jer se Finska snabdeva iz Rusije a to ne bi bilo opcija.

Ogroman logistički napor, a sve vreme pod projektilima.
Nema sakrivanja - sateliti i dronovi vide sve.

Bez dobre kopnene veze, to je nemoguće uraditi preko mora ili iz vazduha. Da ne govorim da u toj istoj Finskoj luke i aerodromi ne bi dugo potrajali.
Pa gde će onda da sleću ti avioni i gde će ti silni brodovi da se istovaraju?

Ako ti ova prosta činjenica nije jasna, ja nemam načina da ti to drugačije objasnim.

Meni samo nije jasno, ako je Rusija toliko nenadyebiva, a NATO toliko supalj i smotan, kako se do sad uveliko ne zavijori Ruska zastava u Lavovu... Ili pak Varsavi, Berlinu, Parizu...

A što se ne zapitaš ako je NATO i Zapad toliko nenadyebiv, što se američka zastava ne vijori u Moskvi ili Pekingu?

Odgovor na pitanje je: zato što za tim nema potrebe.
Ishod rata određivaće se na drugi način.

A pod "ratom" podrazumevam globalni valutni rat, a ne ovaj šou u Ukrajini.

Kao sto i rekoh ranije - izgovor za sve.

A kako sad globalni valutni rat, sta bi sa tvojom vizijom rata u kome Rusi salju stotine ili hiljade nuklearki na glavne mete NATOa, unistavaju ih skroz, obaraju sve njihove kontra-udare a onda sa ostatkom sveta netaknuti i neozraceni slave pobedu?

A vidim i valutni rat im ide odlicno. Dolar prop'o. I evro isto. Ma sve od Aljaske do Bjalistoka je propalo...

P.S.
Kad ce ta ruska trobojka u Lavovu? Za Kijev ne pitam jer to vec racunam kao gotovu stvar, tu nema sta. Nego ka' cemo taj Lavov, pa posle kasnije da picimo i do Pariza...?

Brate Perkane, ne veruješ ni Politici. Moraš da dozvoliš da neki profesionalci, eksperti koji se dugo bave vojskom i bezbednošću više znaju od nas ovde svezajućih laika. Ja se trudim da ih saslušam iako imam svoje mišljenje
Ja se slažem sa tobom da Rusiju nije mnogo briga za Finsku zato što Finska neće napasti, neće ni NATO, ne vidim razlog za to. Ipak je to odbrambeni savez, barem što se tiče klasičnog ratovanja, ne mislim na sajber ratovanje, ekonomske i tehnološke ratove. Nego samo sukobe gde se ne koristi oružje. Finska , Švedska i ostali su se osetili ugroženi da Putin može i njih napasti pa su ušli u NATO. DA li bi rusija napala ili ne niko ne zna, ali oni tako misle.
Ja sam uveren da bi Rusija mic po mic stavila Ukrajinu pod svoju kontrolu i bez rata. Verovatno su procenili da za to treba previše vremena i da je Ukrajina trula kruška koju treba samo obrati. EU bi bila zatečena, malo bi se bunila pa nastavila da kupuje gas, USA je daleko i zabavljena svojim poslovima. Dolazak Rusije na madjarku granicu bi i nama odgovarao, barem sam ja tako mislio, onda bi nam došla malo konkretnija podrška za naše ciljeve.
Ja zameram da kada se videlo da nije uspelo, trebali su da se povuku, daju neko opravdanje i čekaju još malo da Tramp ili neko sličan dođe na vlast i da krenu ponovo sa specijalnim ratom koji bi se završio specijalnom operacijom
Ovako je već sve neizvesno, Batali tu de-dolarizaciju, to je na dugi rok i to neće uticati na ovaj sukob. NI Rusiji ne odgovara juanizacija, Kina je sada prijatelj, barem tako izgleda, ali oni planiraju da do 2060 ne uvoze više naftu i gas. Pa šta ćemo onda?

Ahahaha evo jos jedne mantre, Poljaci ulecu sa zapada, Madjari i Rumuni s juga, Putin master strategije i bulazni sa Z telegrama od samog pocetka...

Meni je ovaj rewind srBske istorije i mitologije u 90e u isto vreme zabavan i tragican jer znam kako ce da se zavrsi po nas. Neki oslobadjaju Konstantinopolj od Turaka, drugi uveliko gadjaju London Cirkonima...preko foruma (90ih se to radilo po slavama i na pijaci).

Vrh