@
Bender Rodriguez , onaj prvi komentar u nizu je kopirana izjava od hrvatskog admirala Domazeta.
Jeste da on dosta lupa ali ima neke interesantne vojne teze. Zanimljivo je pogledati njegove intervjue na YouTube.
Pa onda moram da kažem da admiral priča gluposti. Ne zato što ja tako sudim, nego se pozivam na stavove drugih ljudi iz te struke, a i na činjenice. Admiral rezonuje kao da je još uvek 17. vek pa spori brod na jedra mora da se približi na 200 metara da bi dejstvovao, a onda rizikuje da ga potope topovi. Ili pak misli da to što je SFRJ imala mornaricu kojoj su mnoga plovila bila ograničena, da to važi za ceo svet. Ne važi. Prvo, brodovi danas gađaju ciljeve udaljene više hiljada km. Drugo, žilaviji su nego ikad, ono šta danas mogu da istrpe, nekadašnje mornarice bi mogle samo da sanjaju. Treće, to što je SFRJ mornarica ratovala na jednom području na jedan način sa jednim konceptom, ne znači da regionalne i svetske sile rade isto sa svojim brodovima. Sve one imaju plovila raspoređene u borbene grupe, tako da svaki element ima svoju ulogu i svoju primarnu metu, i time jedni druge štite. Četvrto, brodu je mnogo lakše da obori nadolazeću protivbrodsku raketu nego što je kopnenom cilju lako da obori brodsku krstareću raketu.
Pogledao sam malo više o njemu i mislim da sve gleda kroz neku prizmu SFRJ i njenih ratova (koji su inače bili fijasko i sramota). Vidim i da je sklon teorijama zavere. Takođe vidim da je sklon nekim zadrtim zaključcima. I verovatno je na to izvukao (
cherrypick-ovao, nemam našu adekvatnu reč) par drugih događaja iz sveta gde bi brod izvukao deblji kraj, a izostavio preostalih 200 gde nije. Pa onda zaključio kako je sve to uzaludno. Da je uzaludno, ne bi Ameri vladali svetom od WW2 pa do danas upravo putem mornarice. Ne bi čak i jedna Rusija kojoj se doktrina bazirala na kopnenoj snazi, svojevremeno napravila sebi nekoliko nosača helikoptera, i jedan nosač aviona a počela gradnju još četiri, i ne bi u moderno doba pokušala nabavku 4 desantna broda - nosača helikoptera od Francuske. Isto tako ne bi ni jedna Kina počela početkom ovog veka da strahovito ulaže u svoju mornaricu, isto sa sve nosačima aviona, ona 2 sovjetska nedovršena.
Elem, u momentu pisanja prošlog posta, nisam znao da je taj komentator u V92 citirao tog admirala. Štaviše ne znam ni sada, jer nisam uzeo da slušam Domazetove intervjue, samo sam bacio oko na neke podatke o njemu. Šta mislim o njegovim stavovima - bar što se broda tiče - napisao sam gore. A što se tiče screenshota tih komentatora sa V92, to sam okačio kao primer dokle ide nečija pristrasnost i insistiranje na negiranju činjenica. Do te mere da se danas, nakon toliko znanja, činjenica i dokaza, piše kako brod ne vredi ništa. A tačno znam da kada bi sutradan Rusija ponovo pokrenula
svoj program modernog nosača aviona, da bi isti ti ljudi pisali kako je to dobro i kako su brodovi jedini pravi način prenosa i projektovanja sile dalje od obale neke zemlje. I to je suštinski na šta reagujem svo ovo vreme, na ekstremizam i deluzije na obe strane, i proruske i prozapadnjačke.
I kada se pogledaju moji postovi ovde, može se videti da ne reagujem na glasine, rekla-kazala priče, polovične reportaže i vesti ili komentatore i analize gde se polazi od premise da je bilo koja od strana bezvredna i nesposobna. Komentarišem ono što je vidljivo, opipljivo, što je provereno i dokazano, i one navode koji se poklapaju sa izvorima obeju strana.