Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
Koje otkrovenje za neke bogte...

A meni i drugima ovde pričaše kako ne razumemo mi vojnu problematiku i sistematiku... To je maltene viša matematika za nas, rekoše.

Poslednja izmena:
Глобални проблем је у све мањој заинтересованости младих да буду војни пилоти. Отуд нпр. опет Топ ган

Naravno da ima vise pilota nego aviona
Koje otkrovenje za neke bogte...

A meni i drugima ovde pričaše kako ne razumemo mi vojnu problematiku i sistematiku... To je maltene viša matematika za nas, rekoše.
Poenta mog posta bila je da ukažem na nedostatak kadra... bez obzira na to da li slika pokazuje verno stanje.
Umesto da skačete ko opureni, pogledajte malo bolje sliku...
Kadar na zalasku karijere... malo mladih... dve trećine ovih iz prvog reda otpašće za koju godinu...
A zamena - nisam siguran da to ide kako treba...

Tako da NEMA dovoljno pilota...
Na žalost...
Stručnjaci :rolleyes:

Pa da pilota nema dovoljno, to je na ovoj temi odavno poznato i objasnjeno i niko to nije ni sporio. Cak sam ja pisao da dozivaju civile u VS i MUP da im budu piloti.

Ali da, onda je tvoj komentar ocigledno bio pogresno protumacen. Druga je stvar sad sto nam se razlikuju misljenja da li bi i kako obavezni vojni rok resio takve probleme.

Ako ne računamo dvosede po mojoj računici mi imamo za svaki avion pilota mladjeg od 30 godina, što je nedovoljno, a tehnički kadar škripi malo više, ali tu malo mogu i da razvlače. Sad je pitanje koliko i kako. Iz razloga što mi praktično održavamo tri eskadrile aviona, da ne računam Laste-95.

Zamislite sada koliko je izazov imati funkcionalnu eskadrilu Rafala... sve sa pilotima, infrastrukturom i osobljem da je servisira...
U majčinu, pa za to treba 10 godina... :(

Zamislite sada koliko je izazov imati funkcionalnu eskadrilu Rafala... sve sa pilotima, infrastrukturom i osobljem da je servisira...
U majčinu, pa za to treba 10 godina... :(
Baš tako, malo manje od deset godina. Sad pogledaj koliku mi muku mučimo i sastavljamo sa svih strana sa tri eskadrile i remontnim zavodom koji krpi koliko se može, kad zapnu nešto na avionu mogu još uvek da okrenu telefon u VTI-u, a sad zamislite kako to izgleda kod Hrvata koji sami sa sobom snimaju filmove u svojim glavama, a lete na „kečevima” sa smešnim naletom i brojem mehaničara koji mogu na dve ruke da se prebroje. Njima će to da služi za akro-grupu, nažalost.

Kakav je strateški genije naš veliki prijatelj Vladimir Vladimirovič-dobio još 1.300 km granice sa NATO paktom:

@BGG
A kakvi strateški geniji su Finci koji su su sami sebi nacrtali nuklearnu metu na sred čela.
Da ne govorim da mogu da zaborave bilo kakve ekonomske beneficije u trgovini sa Rusima, a treba im energija, a ruska je blizu i mogla je biti ekstremno jeftina.
I sve to zbog čega? Doći će Amer da ih brani? Ili će zbog njih Amer da zarati sa Rusima?

Pa ne može Putin da spreči nekoga da bude bu****...
Rusija je reagovala prilično uzdržano i rekli su nešto u smislu "ne zanima nas ovo ciganisanje sa ulaskom u NATO UKOLIKO ne bude raspoređivanja strateškog oružja na teritoriji novih članica".

Finci jesu vrhunske budaletine sa ovakvim potezom, ali da dozvole projektile na svojoj teritoriji, uperene u Rusiju?
Ne mogu da verujem u toliki nivo samodestruktivnog ludila. Mada, ceo svet je poludeo, živi bili pa videli.

Da li je Putin strateški genije ili ne, ne meri se preko Finske ili Švedske, nego preko strateških poteza u odnosima sa Kinom, Rusijom, Saudijskom Arabijom, Iranom, Južnom Afrikom, Brazilom i drugim zemljama. Ukoliko uspe da održi sadašnji omjer "za i protiv Rusa", u smislu da 80% planete ignoriše sankcije ili otvoreno podržava Rusiju, ukoliko uspe da održi zamajac dedolarizacije koji je sam počeo kada je KONAČNO počeo da naftu i gas denominuje u rubljama a ne u dolarima, ukoliko nastavi inicijative za uspostavljanjem novog finansijskog sistema i nove rezervne valute, onda je to strateški genijalno.

Ukoliko to sve uspe, Zapad je ugasio.
Niti će moći da štampa pare da finansira svoje ratove i nasilje, niti će moći sankcijama da preti svima po svetu.

Rano je za procene o strateškoj genijalnosti bilo koga, ali Putin je jedan od jačih kandidata. Za sada...

Finska je ozbiljna ,vredna i tehnološki razvijena država sa ozbiljnom vojskom, za razliku od Putinove Rusije. Ovo je verovatno najkvalitetnija nova NATO armija još od ne znam više kog proširenja u prošlosti. Čestitke Fincima, oni su pametni ljudi i dobro znaju šta rade.

I ne brinem se ja za njih uopšte , ako je neko pokazao kako se izlazi na kraj sa Rusima to su Finci u Zimskom ratu svojevremeno.

A te priče sa atomskim bombama ostavite za malu decu, Helsinki je 300 km od Peterburga, vrlo brzo bi se Rusi naduvali te iste radijacije. @Perkan

ne brinem se ja za njih uopšte , ako je neko pokazao kako se izlazi na kraj sa Rusima to su Finci u Zimskom ratu svojevremeno.
Sve tačno!
I šta će im onda NATO?
A te priče sa atomskim bombama ostavite za malu decu, Helsinki je 300 km od Peterburga, vrlo brzo bi se Rusi naduvali te iste radijacije.
Naduvali bi se oni od radijacije iz Berlina i Londona, svejedno...
To kad krene, pa duvne vetar, svejedno je jesili li 300 ili 3000 km udaljen od mesta detonacije.
Poenta je - Rusi mogu da unište Finsku projektilima. Finska ne može da uništi Rusiju.
Rusiju će gađati neko drugi, bez obzira je li Finska u NATO ili nije.

Finci ulaskom u NATO ništa ne dobijaju na sopstvenoj sigurnosti (jer zaista su fenomenalna zemlja sa fenomenlnom vojskom i veoma teškom geografijom), samo dobijaju osigurano uništenje u prvom talasu...

U slučaju konvencionalnog rata izmedju Rusije i NATO, NATO nema fizičke mogućnosti da dobaci vojnu pomoć do Finske u bilo kakvoj značajnijoj količini.
Baltik će biti neprohodan, a terati tenkove preko arktičkih gudura prosto nije izvodljivo.
Dakle, opet su u situaciji "u se i u svoje kljuse" - što su bili i pre ulaska u NATO.

Sve u svemu, odluka je bespotrebna i glupa.

Idemo dalje, sledeća Švedska za koji mesec , a onda ćemo da vidimo ko je posle njih na redu…

Nego, je li ima iko informaciju koliki su naši kapaciteti za proizvodnju 155mm i 152mm mesečno/godišnje?

I ne brinem se ja za njih uopšte , ako je neko pokazao kako se izlazi na kraj sa Rusima to su Finci u Zimskom ratu svojevremeno.
Baš su izašli na kraj sa Rusima , tako što su potpisali mir u Moskvi po njihovim uslovima. Finska je pritom ostala bez drugog grada po veličini i bez izlaza na Severni ledeni okean.
Crvena armija se jeste obrukala, jer su svi očekivali da će ih pregaziti za par dana kao sada Ukrajinu. Takođe su imali podršku većeg dela Evrope, ali zbog II svetskog rata nisu dobijali tako veliku pomoć kao sada Ukrajina. Smatram da će i rezultat ovog rata sada biti sličan....

Doziveo sam i to da se logisticke sposobnosti NATO-a unutar Evrope dovode ovde u pitanje. Pa NATO ima maltene vece kapacitete vec u vazdusnom transportu nego sto Rusija ima u zeleznickom. Da ne pokrecemo pricu o pomorskom... Mi koji smo okruzeni NATO-om koji nas je nedavno razbucao kritikujemo Fince sto su procenili da bi im trebala pomoc u slucaju napada Rusa.

A sto se tice toga da "80% planete ignoriše sankcije ili otvoreno podržava Rusiju", preko 50% svetskog BDP-a je uvelo totalne sankcije Rusiji.

• Sviđa mi se
Reagovanja: BGG
Добро је вежбати са Американцима. Њихови тактику користи и бивша УЧК која се сад самоназива некаквим оружаним снагама Косова, а то су нам главни потенцијални непријатељи.
Са Русима би ваљало наставити вежбе у домену ваздухопловства, БАРС, али то тешко пре завршетка рата у Украјини.

Lepo, lepo:

Idemo dalje, sledeća Švedska za koji mesec , a onda ćemo da vidimo ko je posle njih na redu…
Finska je ozbiljna ,vredna i tehnološki razvijena država sa ozbiljnom vojskom, za razliku od Putinove Rusije. Ovo je verovatno najkvalitetnija nova NATO armija još od ne znam više kog proširenja u prošlosti. Čestitke Fincima, oni su pametni ljudi i dobro znaju šta rade.

A te priče sa atomskim bombama ostavite za malu decu, Helsinki je 300 km od Peterburga, vrlo brzo bi se Rusi naduvali te iste radijacije. @Perkan
Kakav je strateški genije naš veliki prijatelj Vladimir Vladimirovič-dobio još 1.300 km granice sa NATO paktom:

Шормазе ти ли си

Vrh