Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
Propaganda postoji na obe strane i to stoji, ja pratim i francuske i ruske medije i jasno je da svaka strana laže i priča sto im odgovara.

Naravno “specijalna operacija” ne napreduje onako kako bi trebalo jer to nije rat Rusije protiv Ukrajine već totalni rat NATO pakta tj kolektivnog zapada protiv Rusije. (Vojni ekonomski ideološki)

Jesmo okruženi NATO paktom i jači su od nas u svakom pogledu a sad da li zbog toga moramo da savijemo kičmu i da im se pridružimo mislim da ipak ne moramo u ovom trenutku.

Videćemo šta će da se desi za par meseci i par godina da li će nepobedivi zapadni svet nastaviti svoj hegemon ili će rusi da im stanu na put.

Bas u kontekstu sto smo okruženi i usamljeni kao Asteriksovo selo nama nije u strateskom interesu da kolektivni zapad pobedi i uništi Rusiju.

Inače gledam i afričke medije jer su većina na francuskom.

Cela frankofona Afrika navija za Putina i Rusiju i jako priželjkuju poraz zapadnog sveta.

Poslednja izmena:
Jesmo okruženi NATO paktom i jači su od nas u svakom pogledu a sad da li zbog toga moramo da sagnemo kičmu i da im se pridružimo mislim da ipak ne moramo.
Ja pak mislim da moramo. A pisao sam više puta i zašto. I nisam jedini.
No dobro, razumem da svako može da ima drugačije mišljenje.
Videćemo šta će da se desi za par meseci i par godina da li će nepobedivi zapadni svet nastaviti svoj hegemon ili će rusi da im stanu na put.
Ja sam to isto mislio negde od 2005. pa do... pa šta ga znam... 2015. recimo (korigovao sam stavove vremenom, a i zadrtost se smanjila drastično početkom 2010ih). Sve sam to i ja čekao u nekom periodu - propast EU, uzdizanje Rusije, okončanje dolara, Kina zbacuje SAD sa mesta svetskog lidera i preuzima njegovu ulogu (ali to radi pravičnije i bolje). Evo prođe više od 15 godina i ništa od toga nije ni na vidiku.
Bas u kontekstu sto smo okruženi i sami kao Asteriksovo selo nama nije u strateskom interesu da kolektivni zapad pobedi i uništi Rusiju.
To mogu da razumem, samo... ja nisam donesen na ovaj svet da bih živeo za Rusiju. Niti za Srbiju. Niti za državu Srbiju. Pa ni za Pravoslavlje. Niti za Slovenstvo. A isto tako nisu ni Rusi doneseni da bi živeli za nas ili nosili teret svog Slovenskog ili Pravoslavnog sveta na svojim leđima.

Da smo sad u nekom 10, 15. ili 17. veku pa da uopšte i razmatramo i diskutujemo na taj način. Ovako danas gledati na stvari kroz te prizme je potpuno besmisleno. Pre bih danas žrtvovao svoj život za nekolicinu dobrih ljudi, ili za neki društveni cilj (društvo =/= država) nego što bih za svoju, ili bilo koju tuđu državu. A isto to misle i mnogi Rusi danas. I drugi u drugim zemljama sveta.

Ovo ne znači da nemam ja neke svoje vizije i ideale, ja sam čovek idealista, za mnoge sam zbog toga često fijuk i zaludnik. I ja to prihvatam. Idealsti uvek ''odskaču''. Samo što danas mnogo manje gledam stvari kroz prizme državnih granica, a više kroz neke druge prizme i dimenzije. Jer skoro sve države danas imaju rđave lidere i establišment, tako da mi je bespredmetno da na osnovu toga delim koga ću da podržim a koga ne. Podržavam najpre sve radne i poštene ljude ovog sveta. Jer su oni i najugroženiji. A i sem toga, u svakoj zemlji, u svakoj religiji, u svakom vremenu, u svakom društvu... običan radni čovek je taj koji plaća i nosi sve. Svet počiva na grbači običnog radnog čoveka. I što veme više prolazi, to više uviđam značaj toga. Šteta je samo što mnogi obični radni ljudi širom sveta ne uviđaju to isto, i svoj značaj i svoj potencijal i moć.

Poslednja izmena:
@Bender Rodriguez
Mislim da pogledi mogu biti razni i široki.
Moji pogledi su svakako drugaciji.

Ja svoj život ne poistovećujem sa jednim politicko ekonomskim uredjenjem.

Meni lično za moje poslovanje i moj životni standard ne menja apsolutno ništa pobeda Rusije ili zapada.

Ja ne čekam da u Srbiji bude bolje jer prosto nemam potrebu za tim, mogu samo prizeljkivati da bude bolje za sve nas.
Nije mi se životni standard smanjio kako sam došao u Srbiju. Imam dvoje dece u kući i ženu koja ne radi od kad je sa mnom u vezi te može da se posvećuje porodici i meni i to mi je dovoljno.

Opet ja nisam merodavan primer da se meri uticaj zapadne civilizacije na Srbiju u slučaju bilo kog vojnog ishoda.
Ja sam bas zasićen tim zapadom i hteo sam da živim istim kvalitetom života ali u drugoj sredini.
Kapiram da ljudi žele da beže iz Srbije u taj zapad ili da im se pridruže na neki kulturološki način, meni ovaj istocni svet ovako nesavršen prija jer sam željan egzotike. Preko glave mi je “demokratije”

Poslednja izmena:
Meni su se standard i kupovna moć drastično smanjili i erodirali od 24.2.2022. do danas. Da ne računam period pre toga, jer ovde govorimo o aktuelnoj vojno-političkoj situaciji u svetu. A i sem toga, zaistam sam pre 24.2.2022. bio ok po tom pitanju, uprkos dotadašnjim krizama i turbulencijama. Međutim od tada naovamo, iz meseca u mesec dajem sebe sve više, i taman kada pomislim da sam uspeo da se maknem sa nule, pojavi se neko novo njesra, nečija nova svinjarija, nečiji novi zločin i zloba... koji mene, i mnoge druge, vrate u minus ili u situaciju da ću da potonem ako ne nastavim da se borim još jače. I veoma sam sit toga. I fitilj mi je sve kraći i kraći.

U narednim godinama doći će trenutak da proširim porodicu. A ja se bukvalno iz meseca u mesec sve više pitam ima li smisla donositi novi život na ovakav svet sa ovakvom perspektivom i budućnošću. No dobro, to je već neka moja perspektiva, a i da ne idem dalje u offtopic. Ono što hoću da kažem je da su za to moje erodiranje života, finansija, živaca, nade, fitilja pa i izgleda za potomstvo, itekako krivi i oni koji trenutno vode svet. Po svemu sudeći, najverovatnije u propast. Jer od njih mi zavisi cena struje, porez, cena hrane, visina plate, izgledi za posao, opšte stanje mog društva, moje zemlje, pa čak i to da li ćemo sutra disati ili će da polete nuklearke. I zato ne navijam ni za koga, nego samo želim da najveće i glavne štetočine i đubrad pocrkaju, a da se rat završi. A šta posle ne znam ni sam, misliću o tome kada stane ovaj festival psihopata. Pošto još nismo bili počeli u globalu da ''otplaćujemo'' ni dugove i probleme nastale od 2020. do 2022. a već je bilo napravljeno novo njesra od koga će se čak i naši unuci oporavljati. I to pod uslovom da do tada ne nestanemo ili se ne uruše društva. Meni je to nekako mnogo bitnije i urgentnije nego da li će u besmislenom ratu da pobedi Smrad 1, Smrad 2 ili Smrad 3.

Poslednja izmena:
Што се тиче рата против НАТО авијације 1999, тај сукоб је добро претрпела копнена војска, али је авијација тад девастирана до те мере да и дан данас није обновљена на ниво из 1998. што у техници што у инфраструктури.
Што се тиче војног рока, треба оформити активну резерву и омогућити свима који желе да служе у складу са својим могућностима. Нпр. неко би можда био добар за рад са неким електронским системима - везом, радарима, дроновима, роботима, и сл. а отпада на селекцији због прашинарских критеријума.

A avijacija je 1998. bila samo na nivou kvantiteta. Svi uništeni avioni u tom trenutku nisu ni bili sposobni ni za šta drugo nego da budu oboreni. Izginuše piloti u njima bez da su pokušali da zaključaju ijednu metu.
Opet se vraćamo na MIG 29 koji u istoriji nema ni jedno uspešno borbu niti obaranje konkurentnog aviona iste klase čak ni u potpuno ispravnom stanju.

A avijacija je 1998. bila samo na nivou kvantiteta. Svi uništeni avioni u tom trenutku nisu ni bili sposobni ni za šta drugo nego da budu oboreni. Izginuše piloti u njima bez da su pokušali da zaključaju ijednu metu.
Opet se vraćamo na MIG 29 koji u istoriji nema ni jedno uspešno borbu niti obaranje konkurentnog aviona iste klase čak ni u potpuno ispravnom stanju.
Nisu svi ni zakljucavali metu u vidu neprijateljske letelice, a poginuli su.

već totalni rat NATO pakta
5 leoparda, 48 javelina i 13 haubica totalni rat? onda sam se nešto pogubio.. ja sam mislio da je u pitanju rat niskog intenziteta.
Nit se Rusi nešto pretržu nit NATO daje oružje.. ali daje Ukre na tacni da ih Ruje mlate, to da..
i obe strane održavaju atmosferu straha, svaka u svom sektrou i na taj način manipulišu ljudima do besvesti, to da..
Strah od korone, strah od gladi, strah da neće biti gasa, strah od novih sojeva virua, strah od ebole, strah od rata, strah od nuklearne katastrofe, strah od AI, strah od Kineza, name it..
Vladanje strahom je trenutno vrlo, vrlo aktuelno na svetskom nivou i sve više će dolaziti do izražaja, pitaj MEF..
A i naši lokalci pokušavaju da sprovedu istu politiku.. i uspeva im, što je najgore..

Rat niskog intenziteta? Mora da se šališ.

Znaci ekonomske sankcije Rusiji, agresivna antiruska propaganda u zapadnim medijima, zaplenjena ruska imovina, bojkotovanje ruskih sportista, dignut u vazduh nordstream, izbacivanje iz Swift sistema i preko 80 milijardi evra pomoći kolektivnog zapada za Ukrajinu nije totalni rat?

Poslednja izmena:
Rekoh, mislim da obe strane imaju itekako koristi od ovakvog stanja i da će se to nastaviti unedogled
Lepo je zalaufalo američku ekonomiju (v. cenu LNG-a, npr). Nisam pratio ni S&P ni Dow ni Nasdaq, doduše..
Svima odgovara ovaj rat, i čika Putinu, pa su mu prozori kod kuće širom otvoreni (a sad jbg, ljudi ne paze pa ispadaju kroz njih..)

Па оно, имали смо нпр. Орлове, Г-4 и Газеле старе 8 до 15 година у исправном стању по више ескадрила, имали смо десетине Ми-8 у летном стању, данас се то све осим Газела крпи једва до двоцифреног броја.

Zasto se ljudi plase da ratujemo sa celim NATOm kad se to vec desilo jednom.

Jel su nas vojno pobedili? Nisu.

U kontekstu nekog globalnog evropskog rata kakav se profilise polako i NATO bi bio prilicno iznabadan (naravno ne od nas) ali bi bio i to poprilicno.

I rodjen i radio u NATO zemlji.
Znao sam da će biti ovakve reakcike na mom
Postu.

Nego me zanima ako izuzmemo to sto je Nato razbucao mostove i fabrike u srbiji...

Sta je to na VOJNOM polju Nato uspeo u Srbiji i koji je njegov učinak bio na vojsku Juhoslavije posle 78 dana?
Moje lično misljenje je da je ono sto su uspeli da uniste od srpske ratne tehnike sramotno srazmerno na impresivnu angazovanu silu koja je dala jako slabe rezultate.

Da sam neki Nato komandant postideo bi se smesnog vojnoh učinka onolikog saveza u odnosu na jednu malu Srbiju koja je izasla iz tog sukoba sa skoro u potpunosti sacuvanim
vojnim aparatom i ratnim kapacitetima.

Samo malo, zar nije poenta vojske male zemlje da ona bude u stanju da se efektivno brani? Ajde da smo uspeli da ocuvamo nebo iznad Srbije pa da kazemo da smo mogli da prolongiramo rat dok ne istrebimo OVK, uz uspesna obaranja brojnih F-117, F-15, AWACSa, tankera, Predatora, Tomahawka, itd. Pa i da smo onda imali efektivne mere elektronskog ometanja i kontra ratovanja, da smo pokrili sa PVO takvu teritoriju da avioni nisu mogli da uzlecu sa aerodroma u Hrvatskoj, Bosni, Albaniji, itd.

Ali to prosto nije bilo tako. NATO nas je na vojnom polju pobedio tako sto je dokazao da smo vojno nesposobni da se efektivno odbranimo. I to nije sramota, niti je bilo za ocekivati da moze bilo koja mala drzava da se u nedogled brani od najveceg vojnog saveza na svetu. Ali zasto se zavaravamo?

Kazes "Da sam neki Nato komandant postideo bi se smesnog vojnoh učinka onolikog saveza u odnosu na jednu malu Srbiju koja je izasla iz tog sukoba sa skoro u potpunosti sacuvanim
vojnim aparatom i ratnim kapacitetima".
Pa koja je bre poenta vojske koja "u potpunosti sacuvana" izadje iz sukoba u kom je njena drzava razbucana?

• Sviđa mi se
Reagovanja: BGG
Covek je napisao realno stanje, bili smo u sukobu sa Nato-om dok je nas prvi saveznik-Rusija bio do guse u problemima unutar zemlje ( koje je taj isti zapad napravio ) pa smo se nosili sa njima. Ali vremena se menjaju posle fasisticko-okupatorske intervencije Nato pakta na nasu zemlju, odradili su jos par takvih intervencija ( nazalost ) gde je vremenom svet ugledao pravu opasnost i digao se! U Siriji je nas ( Srpski ) saveznik vec rekao cekamo Vas ( zapadnjake ) pa ih nije docekao. Pravda i predsednik Asad na celu su jos malo pa proterali zapadnjacku okupatorsku vojsku koja je dosla da silji ( necu reci sta ) na maloj suverenoj drzavici... Danas je nas saveznik toliko ojacao, da moze da se nosi sa ostatkom normalnog sveta protiv okupatora te je na polju boja pokazao to! Svi ujedinjeni ( zapadni svet ) nije uspeo slanjem stotinama hiljada tona gvozdjurije da zaustavi pravdu. Istina i pravda uvek pobede zlo ( zapadni svet gde je demokratija samo ako podrzavas na svoju stetu njihovu obolelu ideologiju )... KiM ce biti kao sto je po ustavu nase zemlje Srbije sastavni njen deo vrlo brzo, Srbija je cist primer da se sa okupatorom moze izaci na kraj!

Sa cime se bre vojno nosi Rusija protiv "ujedinjenog zapadnog sveta"? Da ne uzimamo kopnenu invaziju u obzir, koja bi trebala, je li, da ucini Ukrajini odbranu tezom, Ukrajinska odbrana je i dalje 95% zasnovana na Sovjetskom (S-300, Buk, Osa, Strela, Pion) i domacem orudju poput Stugne, i tek ponegde na malo modernijem zapadnom poput HIMARSa, M270, Leoparda, itd.

Dok su Rusi protiv takve Ukrajinske odbrane dokazano izgubili vec 20+ Su-34 koje salju sa nevodjenim bombama, na niskim visinama, bez podrske A-50 i bez efektivnih elektronskih kontra mera. Takodje 30+ Ka-52, a da ne pominjemo ostale Su-25/30/35. Danas jedino sto efektivno mogu da koriste su standoff oruzja poput R-37M lansirana sa Mig-31BM (jedini istinski dokazan i pouzdan sistem), i ponekad kad se sete da proizvedu pa lansiraju salvo Kalibr-a gde ih dobar deo bude oboren, ili oni na kraju promase metu za pedesetak metara i pogode stambenu zgradu.

Da ne pominjemo ucinak raznih Pantsir-a, Krasuha, S-400, Tor-ova, Buk-ova u odbrani Krima, Belgoroda, Engelsa itd. Malo falilo da jedan Tu-141 Strizh iz 60ih raznese Tu-160 na Engelsu, stotinama kilometara unutar granica.

Summa summarum, suludo je reci da se je Srbija efektivno odbranila od NATO-a, a da Ukrajina ima u bilo kom smislu gori ucinak u odbrani protiv Rusije

Edit: Kazes, "odradili su jos par takvih intervencija ( nazalost ) gde je vremenom svet ugledao pravu opasnost i digao se". Ko se je to digao? Svaka drzava koja je bila pod Ruskom cizmom pa vise nije se je opredelila za zapad. Nije nju zapad pokorio, niti naterao. Sami su hteli kolektivno da se pridruze tom zapadu. U celom NATO paktu su oni koji se najvise protive Rusiji bas oni koji je najbolje poznaju. Balticke zemlje, Poljska, Ceska, Slovacka, Rumunija, itd. Kad Svedska i Finska traze da udju u NATO pod hitno nakon decenija neke "neutralnosti". Kad Poljaci posle onakvog iskustva sa Nemcima apsolutno preziru Rusiju i rade sve moguce da se ih jednom za svagda vojno i uticajno otarase, sta jos zelis?

I da se razumemo, ne mislim da je zapad raj. Niti mislim da zapadnjaci nisu sposobni istih zlodela kao Rusi. Nisam zaboravio ni RTS, ni voz preko Grdelicke klisure, ni kasetno bombardovanje Nisa, ni petrohemiju. Ali to velicanje Rusije kao da je ona u nekom smislu miroljubivija je potpuno suludo.

Poslednja izmena:
Sa cime se bre vojno nosi Rusija protiv "ujedinjenog zapadnog sveta"? Da ne uzimamo kopnenu invaziju u obzir, koja bi trebala, je li, da ucini Ukrajini odbranu tezom, Ukrajinska odbrana je i dalje 95% zasnovana na Sovjetskom (S-300, Buk, Osa, Strela, Pion) i domacem orudju poput Stugne, i tek ponegde na malo modernijem zapadnom poput HIMARSa, M270, Leoparda, itd.

Dok su Rusi protiv takve Ukrajinske odbrane dokazano izgubili vec 20+ Su-34 koje salju sa nevodjenim bombama, na niskim visinama, bez podrske A-50 i bez efektivnih elektronskih kontra mera. Takodje 30+ Ka-52, a da ne pominjemo ostale Su-25/30/35. Danas jedino sto efektivno mogu da koriste su standoff oruzja poput R-37M lansirana sa Mig-31BM (jedini istinski dokazan i pouzdan sistem), i ponekad kad se sete da proizvedu pa lansiraju salvo Kalibr-a gde ih dobar deo bude oboren, ili oni na kraju promase metu za pedesetak metara i pogode stambenu zgradu.

Da ne pominjemo ucinak raznih Pantsir-a, Krasuha, S-400, Tor-ova, Buk-ova u odbrani Krima, Belgoroda, Engelsa itd. Malo falilo da jedan Tu-141 Strizh iz 60ih raznese Tu-160 na Engelsu, stotinama kilometara unutar granica.

Summa summarum, suludo je reci da se je Srbija efektivno odbranila od NATO-a, a da Ukrajina ima u bilo kom smislu gori ucinak u odbrani protiv Rusije

Edit: Kazes, "odradili su jos par takvih intervencija ( nazalost ) gde je vremenom svet ugledao pravu opasnost i digao se". Ko se je to digao? Svaka drzava koja je bila pod Ruskom cizmom pa vise nije se je opredelila za zapad. Nije nju zapad pokorio, niti naterao. Sami su hteli kolektivno da se pridruze tom zapadu. U celom NATO paktu su oni koji se najvise protive Rusiji bas oni koji je najbolje poznaju. Balticke zemlje, Poljska, Ceska, Slovacka, Rumunija, itd. Kad Svedska i Finska traze da udju u NATO pod hitno nakon decenija neke "neutralnosti". Kad Poljaci posle onakvog iskustva sa Nemcima apsolutno preziru Rusiju i rade sve moguce da se ih jednom za svagda vojno i uticajno otarase, sta jos zelis?

I da se razumemo, ne mislim da je zapad raj. Niti mislim da zapadnjaci nisu sposobni istih zlodela kao Rusi. Nisam zaboravio ni RTS, ni voz preko Grdelicke klisure, ni kasetno bombardovanje Nisa, ni petrohemiju. Ali to velicanje Rusije kao da je ona u nekom smislu miroljubivija je potpuno suludo.
Za nas kao drzavu i narod je miroljubiva i to je FAKT. Brojke izgubljene tehnike verovatno uzete sa N1, Nova S ili blize CNN RSE itd su totalna nebuloza 🤣 Evo ukra kod Msc Oblasti jos malo pa ulaze u Moskvu 🤣🤣🤣 Medjutim cak i najgoru mogucu zapadnjacku propagandu kad uzmemo u obzir opet se cifre ne gadjaju, te je moje pitanje jel si ovo izmislio u toku pijancenja sa Cankom, Cedomirom ili Marinikom ( mora da se opravda nekako donacija koju dobijaju te se barata ciframa tehnike ? ) ili lupas ofrlje na forumu? Veliki nato cak i tad kod nas da je pokusao ( imao je planove ) uci kopneno na teritoriju Sr Jugoslavije, dobio bi provod kao u Vijetnamu ( TO JE FAKT ZATO IH NIJE NI BILO !!! ) Kopneno su planovi bili medjutim ( narod ) ma teren, na kome se nalazi nasa zemlja bi uvukao tu fasisticku organizaciju u tolike probleme da ih danas 2023g ne bi ni bilo. Elem za svaku drzavu gde je Rusija bila sa svojom MIROLJUBIVOM cizmom cak i tad ( Gledamo Rusiju kao naslednicu SSSR ) - nijedna od tih nije ucestvovala u genocidu nad drugim narodima, nijedna nije uvucena u propast kao sto to nato radi. Rus ( SSSR ) jeste bio, ali ih je i pustio verujuci da ratova nece biti, slusao obecavanja zapadnjaka da siranja sa svojom obolelom ideologijom i propagandom nece biti ( Rus verovao - kao nas narod misleci da se sa obolelima moze dogovoriti ) i naseo... Da naseo... Danas kad je zapadnjak sve sto je obecao ( slagao ) , i to strana koja nije navikla na prevaru uvidela sad placa skupu cenu... - I posle svega mozes da kuckas da je Rus los?? Ne - nego je zapad pokvaren gde tvoju rec kad nesto kazes ( bez bilo kakvih dokumenata smatra svrsenim cinom jel, jel te rekao si )... Primer najblizi nase zemlje koja bez bilo kakvih dokumenata na rec koju daju pojedinci oni ocekuju svrsen cin! E pa to kod Rusa sad vise NEMA! No da te vratim na pocetak posta, ovi sto podrzavaju ove prevarante sa zapada ( sto slede ideologiju propalog slikara ) trenutno % zavise od donirane tehnike sa tog zapada na 70% isprati malo bolje sledeci put kad napises nesto. I DA! Da pohvalimo nasu bracu udarima pocetkom marta sa Kinzalom po centaru veze nato-a koji je bio na dubini preko 120m ( prema zapadnjackim medijima stradalo dvadesetak nato fasista ) dok prema realnom stanju nato fasisti imaju gubitke preko 200 ljudi ! 👌🏼

Осврнуо бих се на овај део
Svaka drzava koja je bila pod Ruskom cizmom pa vise nije se je opredelila za zapad. Nije nju zapad pokorio, niti naterao. Sami su hteli kolektivno da se pridruze tom zapadu. U celom NATO paktu su oni koji se najvise protive Rusiji bas oni koji je najbolje poznaju. Balticke zemlje, Poljska, Ceska, Slovacka, Rumunija, itd. Kad Svedska i Finska traze da udju u NATO pod hitno nakon decenija neke "neutralnosti". Kad Poljaci posle onakvog iskustva sa Nemcima apsolutno preziru Rusiju i rade sve moguce da se ih jednom za svagda vojno i uticajno otarase, sta jos zelis?
Поменуте државе или територије са изузетком Шведске и мало Пољске имају слабу тежњу за независношћу и слободом и функционишу само у нечијој орбити. Тако су настале, многе су тако вековима живеле. У том светлу Србија је заиста феномен и никако се не уписује у агенду. Период краљевине а потом СФРЈугославије је био концепт који је запад могао да прихвати. А сад ће Србију тежити да дробе на онолико делова колио је потребно да по њихивом уму не представља опасност (или претњу сујети зато што је "опасност" реч која изазвива осмех). Све описане земље укључујући и Пољску су угуране на силу у ЕУ тежњама америчке политике. За то, земљице су дужне да подржавају америчку политику како према Русији тако и према ЕУ. Причати и жељама тих држава да се са једне чизме пребаце под другу је нетачна, и показује да се ствару гледају површбо и краткорочно.
Пољаци су к свему имали један период када су мислили да су били сила, тј били су ударном песницом Рима на исток, и чак су у смутно време успели да седну на трон у Кремљу на кратко. Врло брзо су прво избачени а потом и сузбијени као држава. Пољаци памте догађаје од пре 400 година и не могу да опросте. То је ра карактеристика погрсничних римокатолика: споља врло побожни, а изнутра злопамтила.
Швеђани слично томе, сила на северу, сила у Европи, харали руске земље док нису били протерани и сузбијени на границе сличне данашњим.

Za nas kao drzavu i narod je miroljubiva i to je FAKT. Brojke izgubljene tehnike verovatno uzete sa N1, Nova S ili blize CNN RSE itd su totalna nebuloza 🤣 Evo ukra kod Msc Oblasti jos malo pa ulaze u Moskvu 🤣🤣🤣 Medjutim cak i najgoru mogucu zapadnjacku propagandu kad uzmemo u obzir opet se cifre ne gadjaju, te je moje pitanje jel si ovo izmislio u toku pijancenja sa Cankom, Cedomirom ili Marinikom ( mora da se opravda nekako donacija koju dobijaju te se barata ciframa tehnike ? ) ili lupas ofrlje na forumu? Veliki nato cak i tad kod nas da je pokusao ( imao je planove ) uci kopneno na teritoriju Sr Jugoslavije, dobio bi provod kao u Vijetnamu ( TO JE FAKT ZATO IH NIJE NI BILO !!! ) Kopneno su planovi bili medjutim ( narod ) ma teren, na kome se nalazi nasa zemlja bi uvukao tu fasisticku organizaciju u tolike probleme da ih danas 2023g ne bi ni bilo. Elem za svaku drzavu gde je Rusija bila sa svojom MIROLJUBIVOM cizmom cak i tad ( Gledamo Rusiju kao naslednicu SSSR ) - nijedna od tih nije ucestvovala u genocidu nad drugim narodima, nijedna nije uvucena u propast kao sto to nato radi. Rus ( SSSR ) jeste bio, ali ih je i pustio verujuci da ratova nece biti, slusao obecavanja zapadnjaka da siranja sa svojom obolelom ideologijom i propagandom nece biti ( Rus verovao - kao nas narod misleci da se sa obolelima moze dogovoriti ) i naseo... Da naseo... Danas kad je zapadnjak sve sto je obecao ( slagao ) , i to strana koja nije navikla na prevaru uvidela sad placa skupu cenu... - I posle svega mozes da kuckas da je Rus los?? Ne - nego je zapad pokvaren gde tvoju rec kad nesto kazes ( bez bilo kakvih dokumenata smatra svrsenim cinom jel, jel te rekao si )... Primer najblizi nase zemlje koja bez bilo kakvih dokumenata na rec koju daju pojedinci oni ocekuju svrsen cin! E pa to kod Rusa sad vise NEMA! No da te vratim na pocetak posta, ovi sto podrzavaju ove prevarante sa zapada ( sto slede ideologiju propalog slikara ) trenutno % zavise od donirane tehnike sa tog zapada na 70% isprati malo bolje sledeci put kad napises nesto. I DA! Da pohvalimo nasu bracu udarima pocetkom marta sa Kinzalom po centaru veze nato-a koji je bio na dubini preko 120m ( prema zapadnjackim medijima stradalo dvadesetak nato fasista ) dok prema realnom stanju nato fasisti imaju gubitke preko 200 ljudi ! 👌🏼

Brojke nisu niti preuzete sa N1, niti su izmisljene, niti me zanima Srpska trula politika da znam sta mislis sa tim imenima. Nego su podrzane sa dokazima registarskih brojeva medju ostacima skoro pa svake oborene letelice, i u mnogim slucajevima sa snimcima njihovog obaranja. Brojke koje sam naveo su dokazane, a realne brojke su statisticki verovatno vise. Vecina obaranja se jeste desila sa njihovim domacim PVO, i ponekad sa stranim. Ozbiljnije posiljke naoruzanja poput Slovackih modernizovanih Migova 29 krecu tek od ove godine (u vidu donacija ubojnih sredstava koja nisu Sovjetska i i ovako i onako pred istekom resursa, poput Makedonskih Su-25 i Mi-24).

Kazi mi u koji deo ne verujes? Ne verujes da su na pocetku rata sa Su-34 bacali vecinom FAB-500 bombe sa niskih visina i bili obarani? Ne verujes da je moglo bez problema da se desi da taj Strizh pogodi Tu-160 na Engelsu? Na kraju je ipak operativno onesposobio Tu-22M3 i Tu-95, takodje vrlo vredne strateske ciljeve. Ne verujes da su uspesno Ukrajinci izvrsili napad na baze Saki i Belbek na Krimu i tad unistavali avione na stajankama? Ili ne verujes da su potopili Moskvu?

Verovao ili ne, mene sve ovo licno boli. Ja ideoloski nisam ni rusofil/rusofob ni NATOfob/NATOfil, ali sam radi odrzavanja nekog balansa moci u svetu zeleo da Rusija pokaze svetu da moze da obavi ovaj posao efikasno kroz tehnolosku i takticku nadmoc i vojnu profesionalnost koja dolikuje drugoj sili sveta, sa sto manje izgubljenih zivota, em vojnika em civila. Zeleo sam da ta jedna zemlja koja je kao na nasoj strani pokaze da postoji efikasna, moderna i donekle humana alternativa zapadu i na istoku.

Ali to se prosto nije desilo. Nisu bili u sposobnosti da vode efikasan i profesionalan (konvencionalan) rat protiv Ukrajine ni na samom pocetku, a kamoli danas, a kamoli nas da “brane” od nekog. Od pocetka rata slusam nesifrovane komunikacije Ruskih vazduhoplovnih snaga preko javno dostupnog Holandskog SDR projekta pobogu. I za svako gadjanje voza preko Grdelicke klisure (zbog kog stvarno jeste NATO kriminalan) postoji deset takvih udara na Ukrajinske civile poput gadjanja zeleznicke stanice u Kramatorsku (zbog kog su Rusi barem podjednako kriminalni, ali sigurno nisu miroljubivi).

A ako je jedina poenta to sto mogu da raznesu ceo svet nuklearnim oruzjem, ne znam sta da ti kazem. To moze i Iran, eto nam novih jakih prijatelja.

Осврнуо бих се на овај део

Поменуте државе или територије са изузетком Шведске и мало Пољске имају слабу тежњу за независношћу и слободом и функционишу само у нечијој орбити. Тако су настале, многе су тако вековима живеле. У том светлу Србија је заиста феномен и никако се не уписује у агенду. Период краљевине а потом СФРЈугославије је био концепт који је запад могао да прихвати. А сад ће Србију тежити да дробе на онолико делова колио је потребно да по њихивом уму не представља опасност (или претњу сујети зато што је "опасност" реч која изазвива осмех). Све описане земље укључујући и Пољску су угуране на силу у ЕУ тежњама америчке политике. За то, земљице су дужне да подржавају америчку политику како према Русији тако и према ЕУ. Причати и жељама тих држава да се са једне чизме пребаце под другу је нетачна, и показује да се ствару гледају површбо и краткорочно.
Пољаци су к свему имали један период када су мислили да су били сила, тј били су ударном песницом Рима на исток, и чак су у смутно време успели да седну на трон у Кремљу на кратко. Врло брзо су прво избачени а потом и сузбијени као држава. Пољаци памте догађаје од пре 400 година и не могу да опросте. То је ра карактеристика погрсничних римокатолика: споља врло побожни, а изнутра злопамтила.
Швеђани слично томе, сила на северу, сила у Европи, харали руске земље док нису били протерани и сузбијени на границе сличне данашњим.

Cinjenica je da je bilo u interesu zapadu da te zemlje udju u njihovu sferu uticaja da bi time istocne sile izgubile svoj uticaj. To je prosta geopolitika. Rusiji je takodje bilo u interesu da zadrzi svoj uticaj, ali to em nisu mogli jer nisu mogli da komparativno ponude ekonomski bolju alternativu, em jer su ti narodi vec ziveli pod njihovom cizmom i tokom tog perioda naucili sta mogu realno da ocekuju.

Sta je najpametnija nacionalna politika je vrlo komplikovano pitanje. Mi smo imali uvek teznje prema nezavisnoscu, a danas zivimo u svetu koji se deli na vrlo definisane alianse i sfere uticaja, gde smo potpuno okruzeni jednom, tako da nemamo puno izbora. U necijoj sferi uticaja cemo biti, moramo samo da izaberemo sta smo spremni da damo, i sta ocekujemo zauzvrat. Tako su i te zemlje imale na kraju dana izbor, i ne mislim da je fer prema njima tek tako otpisati njihove sopstvene zelje. Da ponudis i pre rata bilo kom od tih naroda da izadju iz EU ne bi prihvatili ni u snu. One su ugurane “na silu” u EU tek toliko koliko su i same zelele da udju. Evo, nas niko ne uspeva da ugura u EU, posto mi to ocigledno ne zelimo i shodno tome ne organizujemo svoje drustvo.

A ako je jedina poenta to sto mogu da raznesu ceo svet nuklearnim oruzjem,
Da, to je mogao i Sovjetski Savez sa svojih ~25.000 strateških nuklearnih bojevih glava pa je puk’o ko zvečka i raspao se. A to jeste bila super sila za razliku od ove današnje Putinove truleži.

Što bi rekli: atomske bombe se ne mažu na ‘leba. Ima ih i Kimova Severna Koreja ali zato nemaju šta da jedu. Južna Koreja nema atomske bombe ali zato ima sve ostalo!

Da, to je mogao i Sovjetski Savez sa svojih ~25.000 strateških nuklearnih bojevih glava pa je puk’o ko zvečka i raspao se. A to jeste bila super sila za razliku od ove današnje Putinove truleži.

Što bi rekli: atomske bombe se ne mažu na ‘leba. Ima ih i Kimova Severna Koreja ali zato nemaju šta da jedu. Južna Koreja nema atomske bombe ali zato ima sve ostalo!
Koji si ti jeftini propagandist za “zapadne vrednosti”. Stvarno, “bombe se ne mažu na ‘leba” ?
Pa kako su zapadne imperije osvojile ostatak sveta nego sa bombama?
I svaki put to njihovo bombardiranje slabijih opravdaju nekim “vrednostima”.
Prvo je opravdanje za ubijanje domorodaca bilo širenje hrišćanstva. Jer su se bojali da duše domorodaca ne završe u paklu ako ne budu kršteni.
Pa su onda širili civilizacijske vrednosti, jer drugi nemaju kulturu i jezik nego im oni moraju to dati.
Sad propagiraju demokratske vrednosti i “rules based order“. Ako neko nema demokratiju po njihovom ukusu, oni će im to na silu dati.

A u principu sve je to način kako navući bogatstvo od drugih u svoje zemlje. Pa im se posle podanici kao ti dive kako su im gradovi napravljeni od zlata.
Ako ti biraš prijatelje tako što gledaš ko je bogatiji I ko se više nakrao, onda ti svaka čast.
Ja lično više volim da se družim sa nekim iz Gane nego sa nekim Francuzom.
Zadnjih 250 godina Zapad vlada ne zato što su lepši, pametniji i plemenitiji. Nego zato što su okrutniji i podmukliji. A sve ostalo je njihova propaganda sa kojom pokušavaju prikriti sve ono što rade ostatku sveta. Na silu navukli sve zlato kod sebe i onda dele lekcije ostalima zašto su ovi siromašni.
Ko se jednom primi na njihov narrative, teško se sa toga skine. I meni je trebalo puno godina da se otreznim od ljubavi prema zapadnim vrednostima.

Било би добро да погледате последњих 15 минута где Мочо говори о Мистралу.

Brojke nisu niti preuzete sa N1, niti su izmisljene, niti me zanima Srpska trula politika da znam sta mislis sa tim imenima. Nego su podrzane sa dokazima registarskih brojeva medju ostacima skoro pa svake oborene letelice, i u mnogim slucajevima sa snimcima njihovog obaranja. Brojke koje sam naveo su dokazane, a realne brojke su statisticki verovatno vise. Vecina obaranja se jeste desila sa njihovim domacim PVO, i ponekad sa stranim. Ozbiljnije posiljke naoruzanja poput Slovackih modernizovanih Migova 29 krecu tek od ove godine (u vidu donacija ubojnih sredstava koja nisu Sovjetska i i ovako i onako pred istekom resursa, poput Makedonskih Su-25 i Mi-24).

Kazi mi u koji deo ne verujes? Ne verujes da su na pocetku rata sa Su-34 bacali vecinom FAB-500 bombe sa niskih visina i bili obarani? Ne verujes da je moglo bez problema da se desi da taj Strizh pogodi Tu-160 na Engelsu? Na kraju je ipak operativno onesposobio Tu-22M3 i Tu-95, takodje vrlo vredne strateske ciljeve. Ne verujes da su uspesno Ukrajinci izvrsili napad na baze Saki i Belbek na Krimu i tad unistavali avione na stajankama? Ili ne verujes da su potopili Moskvu?

Verovao ili ne, mene sve ovo licno boli. Ja ideoloski nisam ni rusofil/rusofob ni NATOfob/NATOfil, ali sam radi odrzavanja nekog balansa moci u svetu zeleo da Rusija pokaze svetu da moze da obavi ovaj posao efikasno kroz tehnolosku i takticku nadmoc i vojnu profesionalnost koja dolikuje drugoj sili sveta, sa sto manje izgubljenih zivota, em vojnika em civila. Zeleo sam da ta jedna zemlja koja je kao na nasoj strani pokaze da postoji efikasna, moderna i donekle humana alternativa zapadu i na istoku.

Ali to se prosto nije desilo. Nisu bili u sposobnosti da vode efikasan i profesionalan (konvencionalan) rat protiv Ukrajine ni na samom pocetku, a kamoli danas, a kamoli nas da “brane” od nekog. Od pocetka rata slusam nesifrovane komunikacije Ruskih vazduhoplovnih snaga preko javno dostupnog Holandskog SDR projekta pobogu. I za svako gadjanje voza preko Grdelicke klisure (zbog kog stvarno jeste NATO kriminalan) postoji deset takvih udara na Ukrajinske civile poput gadjanja zeleznicke stanice u Kramatorsku (zbog kog su Rusi barem podjednako kriminalni, ali sigurno nisu miroljubivi).

A ako je jedina poenta to sto mogu da raznesu ceo svet nuklearnim oruzjem, ne znam sta da ti kazem. To moze i Iran, eto nam novih jakih prijatelja.

Многи овде нису свесни размера и интезитета овог сукоба, тренутно не постоји ниједна војска на планети осим руске и америчке која би могла да се носи са овако бројном и овако наоружаном ВСУ коју подржава, наоружава, обучава и финанасира цео Западни и добар део осталог света, у оваквом конвенционалном начину ратовања и на оволиком фронту и оволико дуго и на оваквом терену припреманом 8 година, не постоји,
ни Француска, ни Велика Британија, ни Турска, ни Немачка итд немају ни људске, ни техничке, ни логистичке капацитете за овакав сукоб, да не причам о подршци домаће јавности и друштва коју сигурно не би имали,
а сукоб и даље траје и крај се не види, Украјина је претрпела катастрофалне и ненадокнадиве губитке, а тек ће још,

једина замерка руској војсци, али велика замерка је авијација која је потпуно подбацила, такође Руси уопште немају ваздушно осматрање, нити податке у реалном времену о кретању укро трупа и слично, они могу да гађају само познате објекте термоелектране, железницу, зграде итд, а и то ретко и недовољно раде,

на крају крајева, као што сам већ писао овде, не морате уопште ни да пратите стање на фронту зато што Русија мора да победи или је неће бити и зато ће победити, јер нема избора, како год та победа изгледала, НАТО баш и не мора и кад тад ће им "досадити" Украјина чија судбина је запечаћена још 2014.

Da, neće biti Rusije ako izgubi, ući će joj neko u Jekaterinburg i Novosibirsk. I u Magnitogorsk.

Francuska, kineska, moguće i turska vojska bi mogle da vode ovaj rat, ostali teško (britanska je svedena na protivpožarnu brigadu - ako Argentinci reše problem šačice 'tajfuna' na Foklandima, isteraće ih - a Nemačka, pišu, ima 73 operativna tenka).

Mislim da bi i Francuzi i Kinezi urnisali Ruse i njihove antinacističke Wagnere.

Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reagovanja: BGG
Vrh