Šta je novo?

Vojna parada za 70godina oslobođenja Beograda

loyola":1d5akjzg je napisao(la):
UN ima svetliju nijansu

Suguran sam da je po katalogu boja zaista tako.
Ali - takve stvari se jednostavno ne rade. Svetlo plava je svetlo plava, zna se koje trupe nose tu boju, nijanse nisu bitne...pogotovo što boja bledi posle pranja.
A evo i uporedo:
beretka garde VS
http://www.mod.gov.rs/multimedia/image/ ... G_3090.jpg
beretka vojnika VS u misjama UN
http://www.novosti.rs/upload/images/201 ... 9937_0.jpg
beretka britanskih vojnika u misijama UN
https://c1.staticflickr.com/9/8528/8555 ... 3a72_b.jpg

I doslovno - razlika je u nijansama i dnevnom svetlu.
Ali dobro, niko nije luđi od Amerikanaca i njihove "palačinke" na glavi u kombinaciji sa uniformom konjice kao iz "Taličnog Toma" :D

Najjace mi je bilo kada sam prvi put poceo da vidjam vojnike sa ovim plavim beretkama, svuda oni po Bgdu a nisam znao da su promenili. Video sam da je tamnija nijansa ali sam mislio da su UN trupe i mislim se koji smo mi degeni da saljemo ovoliku kolicinu vojnika. Tek skoro sam skontao da su promenili beretke. Sta imamo u ponudi sada od boja? Crvene, plave, crne?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zelenu, OPB za RViPVO, crnu za vojnu policiju, tamno plavu za rečne jedinice, crvenu (bordo) za specijalce, plavu za gardu... ne znam šta još ima...
Imao sam priliku sa služim vojni rok u jedinici PVO, a da smo u nekoliko dana za redom u stroju imali sve boje beretki, osim crvenih: starešine i starije klase su imale OPB (u svim nijansama od plave do sive, zavisno od broja pranja), mi smo dužili zelene jer za nas nije bilo plavih, neka dvojica su dobili prekomandu iz vojne policije - sa crnim, a klasa mlađa od moje je dobila tamno plave iz magacina (glavnom intedantnu kasarne je morsko plava i olovno plava bila jedno te isto)... došlo mi je da pitam momke iz izviđačke čete da mi za jedno postrojavanje pozajme crvenu, da kompletiramo "spektar" :)

Opa Relja "kolega" doduse ja vezista u VOJIN-u. Naravno plava beretka ali ona standardna ove svetlije videh od skoro a ni cinove im vise ne raspoznajem mada su verovatno slicno koncipirane te oznake.

Zar se kapa ne zove bere mornarnica plava celikasto ugasita

@Igor
Mi smo svi bili "univerzalni vojnici" (ko razume shvatiće :) )
Ma niko danas ne raspoznaje te nove činove...valjda su izbacili kIIk i vratili brigadnog generala, ali iz nekog razloga nisu - narednike.
Generali i zastavnici imaju iste oznake, samo druge boje :lol:
A svi su nakićeni nekim amblemima kao Lazanski u svečanim prilikama :)

IDF ... pa oni su u drugoj galaksiji u odnosu na nas...

direktor":378l8pen je napisao(la):
Vrnuo bi ja svima sajkace u vise boja

Pa i vratili su, u obliku "šajkačketa"
Tan2013-6-29_161213562_10.jpg

A za šajkaču - direktore, preporučujem ti Milovana Danojlića "Oslobodioci i izdajnici".

Šajkaču, nakon Solunskog fronta, kada je, realno, postala prevaziđena, su sa stilom nosili samo oni:

470px-IK-3_piloti.jpg

image.jpg

Odlicna kovanica sajkacketa ma orginal bre odlicno stoji plavcima mocvarici su dali klasicne kackete koje ce dobiti izgleda i policija

За војску зими балаклава, која се савија у обичну вунену капу, лети бони шешир.

Daj da vidim te sovjete sa sesirima umjesto helijodromskih sabki

Вожд":2olp47bc je napisao(la):
За војску зими балаклава, која се савија у обичну вунену капу, лети бони шешир.

Pa naravno, ono što je praktično.
Čojana beretka je najgora stvar sa kojom su mogli da zamene titovke: upija vodu na kiši, zimi ne štiti ništa sem čuperka, leti mozak prokuva. A i nikada nisu doneli pravilo o načinu nošenja, a tek veličine...

direktor":2olp47bc je napisao(la):
Daj da vidim te sovjete sa sesirima umjesto helijodromskih sabki
Nosili su u Avganistanu.
I sad na Krimu su nosli neki noviji model.

Tradicija ne treba da bude šajkača po svaku cenu. Tradicija treba da bude praktičnost - praktičnost koju je imala srpska smb uniforma sa sakrivenim dugmićima, uvedena 1908.

Ево ти, уместо шапки у моментима обављања свог интернационалистичког задатка на позив другова из Авганистана..
254884475090006kar201.jpg

254884475090006img1102.jpg

Мада било је ту и бера и качкета и пилотки на глави, до Адидас Универзалки на ногама..

Smjesno djeluju naravno da prakticnost treba biti na prvom mjestu .Inace kako je izgledala ta prakticna iz1908 .Inace ove danasnje uniforme su sve sem prakticne i kvalitetne .Tako da danas nit imamo estetiku niti kvalitet .Prekosutra ide parada pobjede

У сваком случају Совјетима је ова њихова верзија Панаме у Авганистану пуно више значила од рецимо пилотке са којом не знам шта би на сунцу и камену..

Оно истина, шајкача има дугу традицију ношења у нашој војсци, али има је и шапка, кепи, калпак, шубарица, чаков, pickelhaube..
Мада шајкачкет на М-02 униформи је изгледао сасвим пристојно за неки прелазни период, пролеће рецимо.

Kako god, meni jedrago što će i naša zemlja učestvovati na paradi 9. maja u moskvi.
Trebali su da dođu i Amerikanci, Britanci i Francuzi, kao nekih ranijih godina, ali to su već njihovi međusobni problemi.

Samo, uniforme koje će nositi su demode i za vreme u kojem su kreirane, kamoli danas...

Vojne parade su samo trosenje drzavnog (narodnog) novca (pa i vojska sama po sebi).
Pobeda nad fasizmom se ne slavi vojnim paradama i demostracijama moci, vec necim sasvim suprotnim od toga.
Vojna parade u Rusiji i Srbiji vidim kao farse, jer ih organizuju nedemokratski fasizoidni rezimi koji su umesani, ili su bili umesani u ratovima.

Procitaj definiciju fasizma sto se tice parade gledaj na to kao na obicnu malo vecu vjezbu imaju je vecine drzava osim amera

Vrh