Šta je novo?

Vojna parada za 70godina oslobođenja Beograda

Kakva indoktriniranost...
Manite se deci holivudskog interpretiranja istorije !
Ma kakvi bili, politicki, ekonomski ili kulturoloski (!), upravo "crveni sovjeti" su preokrenuli tok II svetskog rata i upravo oni su zasluzni za pobedu nad fasizmom.
Uz mnoge greske i minuse kojih ima, za to sto su uradili od 1941 do 1945. godine, Sovjetskom savezu i tom totalitarnom i egoistickom ludaku Staljinu, mozemo samo da kazemo HVALA!!!
Naravno pod uslovom da nismo simpatizeri ili sledbenici nacizma i fasizma.

@direktor
Ameri nemaju nikakve potrebe za organizovanjem parada, jer 70 godina "paradiraju" vecim delom sveta gde aktivno ucestvuju u sukobima koje su najcesce sami i izazvali.

Ono sto meni pomalo smeta je to sto je u Srbiji odrzana parada u oktobru, umesto u maju.
Prvo zato sto postoji tradicija odrzavanja parade za Dan pobede, ali i zato sto je Vojska Srbije oruzana formacije Srbije, a ne Beograda.

direktor":3vx6s6z4 je napisao(la):
Procitaj definiciju fasizma sto se tice parade gledaj na to kao na obicnu malo vecu vjezbu imaju je vecine drzava osim amera

Nijedna drzava ne bi to trebala da ima (vojnu paradu, pa ni vojsku), ne barem kao manifestaciju naoruzanja i sile, mislim da bi u 21 veku trebali da budemo malo pametniji i napredniji od toga,, a sto se fasizma tice, to vise nije samo ideologija, vec i karakterna osobina ljudi, bez obzira na idelogiju, koja moze kao zaraza masovnoda se prosiri.

edit: Cak i oni koji su vikali "smrt fasizmu sloboda narodu" su imali svoje fasisticke metode, a mislili da su nesto sasvim suprotno od toga.

Da ukinemo vojsku cim glavne kavgadzije amer to urade.Mozes ti da mastas prizeljkujes ali je realnost sasvim drugacija

Парада победника у Москви

субота, 09. мај 2015,

На московском Црвеном тргу одржаће се Парада победника. Учествује више од 15.000 људи, а свечаности присуствује велики број светских лидера, међу којима је и српски председник Томислав Николић. Директан пренос на Првом програму РТС-а од 09.00.

Пре 70 година нацистичка немачка је капитулирала. Тим поводом, на Црвеном тргу одржава се Парада победника.

Парада победника биће највећа у савременој историји, најавио је раније руски министар одбране Сергеј Шојгу. На њој ће учествовати више од 15.000 људи, укључујући представнике Оружаних снага Заједнице независних држава и јединице других земаља. Они ће чинити 10 парадних ескадрона.

На Паради се користи 1,5 пута више војне технике него прошле године - укупно 200 јединица. У авијационом делу учествоваће 143 авиона и хеликоптера Ратног ваздухопловства Русије - два пута више него прошле године.

Црвеним тргом проћи ће и најновији примерци војне технике, међу којима тенк на платформи "армата", затим "кургањец 25", као и самоходна артиљеријска хаубица "коалиција СВ".

Централна церемонија на Црвеном тргу се састоји из три дела: дефилеа пешадије парадних одреда, војне технике и лета авијације.

Парада ће бити одржана у читавој Русији. Дефиловање војника свечаним маршом одржаће се у више од 150 насељених места Руске Федерације.

Церемоније ће бити одржане у Јекателинбургу, Санкт Петербургу, Волгограду, Самари и другим градовима. У овим свечаностима ће учествовати око 85.000 војника.

Своје учешће на прослави у Москви најавили су бројни светски званичници, између осталог председник Кубе Раул Кастро, председник Белорусије Александар Лукашенко, председник Венецуеле Николас Мадуро, председник Египта Абдел Фатах ел Сиси, председник Чешке Милош Земан.

Да би обезбедио чисто небо и сунчано време током прославе председник Русије Владимир Путин је утрошио 400 милиона рубаља (око 6,7 милиона евра) за авионско прскање облака у околини Москве коктелом хемијских агенаса у раним јутарњим сатима.

Пре седам деценија, 9. маја 1945. године, капитулирала је нацистичка Немачка. Тај дан обележава се као Дан победе.

У Берлину је нешто после после поноћи 8. маја, односно првих минута 9. маја 1945. безусловну капитулацију Немачке потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел.

Маршал Георгиј Жуков био је потписник у име Совјетског Савеза, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер. Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа, и њихових савезника, још неколико дана давали отпор, између осталих и у Југославији (до 15. маја).

У рату који је трајао нешто мање од шест година, учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника.

Прецизан број страдалих није никада установљен. Процене говоре о између 50 и чак 80 милиона погинулих, од чега између 38 и 55 милиона цивила.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... D0%B8.html

Sborka-003-5.jpg

Najaca je scena kada bacaju zastave staljinu pod noge 1945 na crvenom trgu odakle su u paradnom poredku otosli 1941 na front

11230602_10206542875674982_3524461326259571538_n.jpg

Znaci nismo pametniji i napredniji postali.
Kada to kazem mislim iskljucivo na muskarce kojima su uniforme i oruzje fetisi.

@Drakche
Shvatam tvoja razmisljanja o evoluciji drustvenih odnosa i nenasilnom pristupu resavanju problema, ali ti takodje treba da shvatis da je svet, covecanstvo jako, jako daleko od takvog.
Lepo je sve to, ali kada se ideja pacifizma plasira od onih koji su najmilitantniji, vovek se zapita ima li to neku drugu pozadinu?!

Takodje, mislim da to nema nikakve veze sa muskim fetisima, niti mislim da su zene ista manje sklone naslinim resenjima.
Na kraju krajeva, 'celicna lejdi' (Margaret Tacer) je poslala britansku ratnu flotu na foklande, zar ne?
;)

On zivi u svom svjetu daleko od relanosti kad ameri ukinu vojsku mozemo da razmislamo o ukidanju iste

Drakche":2hz41lgh je napisao(la):

Baš ne razumem način izražavanja - da li sebe ubrajaš u mukarce koji imaju fetiš uniforme i oružja?

Ja baš suprotno - nemam fetiš oružja, uniforma je za mene radno odelo koje se prlja, masti i cepa, u njoj je ili hladno ili prevruće, upija vodu i sporo se suši i obično liči na - krpe, ne možeš pričati sa devojkom u njoj (dobro, generalno, ne baš...), ... nemam ni fetiš oružja - poštujem oružje, ali nije mi bilo lagodno kada sa gledao ljude kroz nišan (prazne) puške, i nisam hladnokrvan kada u ruci imam napunjeno oružje. I time valjda spadam u onaj veliki procenat populacije koji nema preduslove da uzima tuđi život - bar ne bez nelagode. Škljocanje metala me uzbuđuje koliko i okretanje ključa u bravi, a pošto ne volim petarde, ni pucanj metka me baš ne oduševljava. Zrelost, valjda...

Ali šta da se radi kada na tebe krenu oni koji ne misle kao ti?
Lepo je biti kao Gandi - samo, Gandi je bio možda najhrabriji čovek na svetu kada je nenasiljem i samožrtvovanjem kod okupatora uspeo da probudi osećaj nemoći i apsurda. Ali imao i sreće što je imao takvog protivnika.
Jer ima i onih koji ne staju - Nemci su uvideli da vojnici iz streljačkih strojeva imaju psihičke probleme. Da li ih je to navelo da razmišljaju o ispravnosti svoje ideologije? Jok, napravili su gasne komore i birali ljude koji će biti srećni što ubijaju logoraše umsto da idu na front. A iz naše istorije znamo da ima i onih koji uživaju: malj, kama, jame...

I šta ćeš kada se takvi pojave? Hoćeš i njima da kažeš: "pa vi baš niste napredovali"? Eno ih sada u Kumanovu, eno ih na Bliskom istoku, ubijaju svoje sunarodnike. Ti o njima ne razmišljaš, a oni tebe vide kao uvredu koju treba skloniti sa lica zemlje.
E moj Drakče....

Стугли су до Зворника. За коју годину, не дај Боже, ево ти их Дракче на твом прагу! Хоћеш ли ти стати пред њих са својом причом?

Ne Rašo, ljudi poput njega neće stati pred njih sa svojom pričom, već će da zapale iz zemlje i onda da preko neta filozofiraju o pseudopacifizmu iz neke nove uljuljkane i sigurne sredine ističući kako su oni eto, civilizovani a ljudi koji su im omogućili tu sigurnost su - divljaci.

relja":2lk48f95 je napisao(la):
Drakche":2lk48f95 je napisao(la):

Baš ne razumem način izražavanja - da li sebe ubrajaš u mukarce koji imaju fetiš uniforme i oružja?

Значи зато је Дракче затражио да се региструје и добије држављанство Либерланда :D ЕЕЕЕееееееееееееее
А, ето већ је ухапшен онај јадник од Чеха.

Muskarci fakat vole da se igraju vojske i rata, To je mind-set, i nema veze sa drzavom ili nacijom, Amerima ili Rusima (sto bi jedan moj drug rus rekao "Amerusija", jedinstven pojan 2 drzava koje ce nas dozivotno proganjati), tj. ima veze onoliko koliko im gradjani to dozvoljavaju, sto je, opet, povezano sa obrazovanjem, ekonomijom itd. Jedno je kada paradira vojska u tradic. uniformi iz neke epohe na nekom festivalu cveca itd. a drugo demonstracija pune sile sa tenkovima i raketama.
Pogotovu ako ta zemlja ima na celu nedemokratskog "vodju" koga pola sveta prezire, a druga polovina ima "strahopostovanje".

Vojna parada u Moski (a i ona u Srbiji, jos vise) su jedna velika komedija (sa elementima tragikomedije). Nesto slicno kao vojna parada u Severnoj Koreji, samo sto se na Ruse gleda malo drugacije. E to je realnost.

@relja Sta je zrelost? Muskarci koji vole da se igraju vojske i rata kao deca (a pritom sebe shvataju smrtno ozbiljno) nije odraz zrelosti. Putin nije zrelost, Vucic nije zrelost. Kada kazem "fetis" ne mislim samo na objekte (uniforma, oruzje), vec citavu aparaturu koja ne tezi da samo simbolizuje nesto, vec im se taj fetis ogleda u samom delovanju i pokazivanju.
Nemam nista protiv fetisa, samo neka nisu naoruzani i neka ne govore da sve nas predstavljaju i brane od neceg.
O troskovima da ne govorim. Vojska puno kosta, mora stalno da se tehnoloski modernizuje, a i pitanje je da li bi pobedila u event. ratu i sta bi donelo i da pobedi. Nemacka je izgubila 2 sv rat, ali eto sada je najjaca drzava i ima jak uticaj u svetu. Uvek ce postojati onaj "drugi" koji nam preti nasiljem, ali to ne sme biti opravdanje. Danas se svi naoruzavaju jer preti "terorizam", a zapravo time se opravdava nesto drugo (SAD, i svi ostali).
Svet ne napreduje reakcijama, vec inovacijama, razbijanjem djavoljih krugova negativnih reakcija (u odnosu na druge).

@direktor kaze "nije realno" ili da smo "jos uvek daleko od toga" (@laki72) sto je izgovor za lenjost, ucamelost, bezidejnost, ili na kraju krajeva bez zelje za promenom. Da su nasi predhodnici tako govorili jos uvek bi ziveli u srednjem veku. Iz stupanja iz jedne epohe u drugu (bolju) obicno nas deli jedan obican korak koji ne mora da bude naucna fantastika, potrebno je samo malo dobre volje. Treba,, ne treba, vec mora da se razmislja malo van tih krugova onog sto vidimo kao "realno".
Mislim, ljudi koji mastaju o beogradima na vodi i raznim arhit. cudesima misle da drzava bez vojske nije realna stvar...
ili prosto ne zele da zivimo u svetu gde to oruzje nije potrebno.

@stf Ta diskvalifikacija po nagadjanjima "kakav sam ja" licno, i sta (ne)bi uradio u datoj situaciji je na nivou tabloida, jer neargumentovano napadas na novou licnog, pa onda ja kao treba sam da se branim i govorim kako to nije tacno itd. ili da cutim. To je metod kojim se ovi nasi gospodari koriste da bi se neko (auto)cenzurisao.

Drugo, potcenjujes iskustvo ljudi koji su iz ko zna kog razloga i ko zna kakve nacine napustili zemlju i konacno upoznali sta znaci jedna iole normalna drzava, prakticno kazes da oni u dijaspori nemaju nikakvo pravo da kritikuju zemlju u kojoj su rodjeni i skolovani.

Tu sigrunost i slobodu o kojoj govoris ne omogucuju ratovi, to je krajnji stadium ljudske bede i iskompleksiranosti, vec se to teskom mukom gradi i odrzava u miru, iz dana u dan... kako ne bi nikad dosli u situaciju da se hvatamo oruzja, ako ga ne volimo.

Drakče, ali to nije stvar ličnih interesovanja, to je stvar stvarnog života.
To je profesija koja postoji iz debelih, objektivnih razloga, to nije "fazon" tipa "šminker", "dizelaš", "hipster" ili šta već.

To su životne stvari, a ti to očigledno ne razumeš, jer te ne dotiču.

A samo koliko je noviteta izuma doslo zbog ove ili one vojske i ulaganja u istu koje je danas poboljsalo zivot civilima napravilo vjekovni tehnoloski skok .Samo napredak srb hirurgije u I sv ratu recimo koji je kasnije medjnarodno priznat itd .
Mnogo cega nebi bilo bez ulaganja u vojsku .
A ti vjeruj u sta hoces

Дракче свима одговори осим мени!

Dragče ....

znači, tvoj stav je da vojska ne treba da postoji. Znači ni policija?

Šta ćemo onda sa ubicama? Da ih pustimo da vršljaju a? Ti bi ih pustio?

Moram da skroz uprostim primer da bi ti objasnio koliko nemaš pojma o čemu pričaš.

Dobro, direktore, :) , nemojmo ići u krajnost. Svi ti izumi i dostignuća jesu posledica ili uzrok krvoprilića, a tek onda produkt ljudskog uma.
Pa Klauzevic, čijoj teoriji i danas ne može ništa da se zameri, čak naprotiv, se podmsevao terminu "vojna nauka" - jer to je veština, zanat, nauka je nešto drugo, nauka pomaže čovečanstvu, a vojnici su tu da osvajaju ili da brane, grubom fizičkom silom, znanjem i veštinom.

Smisao odbamene vojske je da odvraća od pomisli na napad, da natera potencijalnog napadača da dobro razmili o ceni koju će da plati i da li je u stanju da ostvari ciljeve. A kako vidimo, takvih još uvek ima (UČK, ISIS).
Smisao u miru i te kako postoji - prošle godine smo imali velike poplave i jako mali broj vojnika na raspolaganju. Pre 12-13 godina je bilo moguće u pola noći podići 10-20 hiljada mladića, u kondiciji, disciplinovanih i organizovanih, da se u kamionima nacrtaju tamo gde treba. A možda najbitnija osobina je - spremnost da se konačno radi nešto korisno, nešto zbog čega će se osećati dobro - motiv. Dobro znam kako je to.
Ali ne, mi smo se oslononili na policiju, korumpirane nekvalifikovane neradnike koji su besni što moraju da konačno rade, da se cimaju po kiši i blatu za druge. Nikad neću zaboraviti opis iz Obrenovca, sa fudbalskog terena sa kojeg su helikopteri evakuisali izbeglice - policajac koji se beči i urla na ženu iza "kanapa": "Gde ćeš baba??!!" Pa vojnik na odsluženju vojnog roka bi ti te nesrećne ljude pazio kao rod rođeni, jedva bi dočekao da bude od pomoći, makar da ohrabri pukim prisustvom.
A i ovi profesionalci odudaraju od policije. Evo, primer prošle godine, pripreme za paradu 20. oktobra: vojska, bar nekako kockana (pozamljivali opremu od kolega zbog parade) svi ljubazni prema znatiželjnima, preduestljivi, ali uredni i pristojni, a onda vidim grupu policajaca kako bleje na klupama, razdrljane, galame, psuju najprostačkije... (a ja čak imam dobre prijateljekoji rade u policiji, pa ne pričam ružno o njima tek tako).
Vojska košta, ali mnogo više košta i kada zatreba, a nema je da priskoči. To je život dokazao, mnogo puta.

Davno receno ko nehrani svoju vojsku hranice tudju
Do nekih patenata i izuma sigurno bi kasnije fosli da to vojsci nije trebalo pa se vojni budzet u istrazivanja trosio a kasnije te stvari u civilstvu dobro dosle

Ova Reljina paralela Vojske i Policije je odlična.

Samo pogledajte na šta liče policajci. Vojnik ne sme da stavi ruke u džepove ili da ne nosi kapu upravo zbog tog ugleda koji bi uniforma morala da nosi sa sobom.

Upravo zato se Vojska uvek visoko kotira u onim anketama o poverenju, a Policiju ne znam da li sam nekada primetio.

Vrh