[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=709960#p709960:jvcafxpr je napisao(la):
Svetlopis » Sre Feb 19, 2020 12:23 pm[/url]":jvcafxpr]Drugim riječima, vi biste da svako smisli svoga "boga" koji njemu odgovara? Ne vidite ništa pogrešno u tome?
Treba li da posdjetim da je Hitler tvrdio da mu je "bog" govorio da ubija Jevreje? Ili da postoje ljudi koji ubijaju druge u ime nekog svog ličnog "boga"?
Obrati pažnju šta ko piše. Postoji ogromna razlika između onoga što mi neki ovde kažemo, i toga što je Hitler radio i mislio. Pobogu, zašto svaka rasprava o ovakvim temama mora pre ili kasnije da ode u neke ekstreme...
Prvo, ono što današnje crkve predstavljaju kao istinu i pravu stvar (svaka sa svojom varijantom) su
samo različita tumačenja i derivati onoga što je Isus zagovarao. Mi danas imamo pravne akte-zakone, koji jasno i precizno kažu šta se sme, šta ne sme, šta treba da se radi i kako. Pa ipak, čak i oni ostaju nedorečeni. Ne mislim na ono kad ih neko namerno krivi i izvrće, nego kad se desi da ni pravnici ne znaju kako šta da tumače pa onda većaju o tome.
A uzmimo sad jednu Bibliju, koja je tek pisana više kao propoved, i koja je doživela XY interpretacija. I to za 2000 godina. Što povlači pitanje - po čemu to neki sveštenik danas ima veći kredibilitet da priča šta treba i šta ne treba, od npr mene? U redu, može da ima jer je završio Bogosloviju i tamo se, nadam se(!) bavio i nekim predmetima iz etike i morala. ALI...
to ne znači da je on božji/Božji glasnik. Niti je on znao Isusa, niti je učestvovao u formiranju hrišćanstva, niti ga to što je završio Bogosloviju čini toliko mudrijim od mene. Na kraju krajeva, niti on i ja prolazimo kroz isto, te ne može on da zna kako je nekom drugom. Pogotovu ne kako je nekome ko je u životu dobio lošije karte od njega.
Drugo, Biblija i 10 Božjih zapovesti između ostalog kažu ''ne pravi sebi idola niti kakva lika, nemoj im se klanjati niti služiti''. Ako neko ima svoje tumačenje Biblije, Boga, Isusa i hrišćanstva (naravno, dokle god su u okviru etike i morala), gde je tu pravljenje svog boga? Jel to znači da neko odbacuje Isusa? Ne. To samo znači da ne razmišljamo svi 100% identično ali se slažemo u principijelnim načelima. Što je sasvim normalno, dobro i potrebno čovečanstvu.
Jer da smo oduvek svi mislili 100% identično, ništa se ne bi promenilo hiljadama godina.