Ja se ne slažem sa tom idejom da ''podzemni prolazi su nehumani'' i ''odbijaju ljude od sebe'' i smatram je glupošću koja se održava čistim prenošenjem među ljudima. Na temi o Slaviji sam izlagao svoja iskustva sa starom. I koliko me je zamaralo da od stajališta 29 i 31, na putu do stajališta u Bul Oslobođenja, pravim veliki krug, kroz rupe na trotoarima i kolovozima, potencijalna ''kupanja'' barama od strane vozila, kroz trotoare koji su zakrčeni divljim tezgama, baštama, frižiderima ili loše projektovanim delovima (
primer 1,
primer 2).
Sve te peripetije mogao sam da izbegnem da na Slaviji imamo podzemne prolaze. Siđem na nekadašnjem stajalištu, prođem 50-100 metara po suvom i ravnom terenu (nebitno sve i da vremenom postane prljav, opet je humaniji nego Beogradski trotoari i kolovozi) i izađem tačno na početku ili pored početka Bulevara Oslobođenja. Isto i u kontra smeru.
Sa novom Slavijom, ponovo bez prolaza, je još gore. Zbog uvučenih pešačkih, pravi se još veće kruženje. Kada se pravila nova Slavija, deo ljudi je apelovao na glupe naprdnjake da naprave podzemne prolaze. Kao kontra tome, javila se šaka lujki koji su u otvorenim pismima pisali kako su protiv prolaza i kako su to nehumana rešenja od kojih je svako površinsko bolje. Glupi naprdnjaci su iskoristili to kao izgovor da ih ne ubace. Mada, do dana današnjeg sumnjam da su među kolovođama te ekipe bili neki ubačeni elementi SNSa, koji su služili upravo da naprave utisak kako se neka opozicija ili građanstvo buni protiv podzemnih, pa onda kao SNS povlađuje, a u stvari je SNS od početka zbog škrtarenja a i nesposobnosti, želeo i planirao Slaviju bez podzemnih.
Bilo bi jako interesantno da se nađe neki ''novinar'' pa da ovih dana locira neke od kolovođa tih buna protiv podzemnih, da im pregleda političko angažovanje posle Slavije i najvažnije od svega - da ih pita šta misle o aktuelnom rešenju. Pošto mislim da bi se većina, bar oni koji nisu hardcore SNS, pokajali.
Većina ljudi ne izbegava stepenice kada pored ima funkcionalni eskalator. Mislim to je više nego jasno. Što se tiče ostalih kojima su problem, video sam nebrojeno puta u Srbiji kako i majke sa kolicima, i stari, bez problema koriste eskalator. Za one koji su apsolutno nemoćni da ga koriste, jednostavno se na ulazima uvede
platforma ili lift. To što se u Srbiji takve stvari loše održavaju, nije izgovor da se ne grade podzemni. Uostalom, pitajte slepe, stare i slabo pokretne u Beogradu šta im je veći i češći problem. Spuštanje i penjanje iz prolaza, ili što od momenta kada izađu iz doma, 90% kretanja obavljaju po kolovozima jer su trotoare zauzele automobilčine, ''''bašte'''', frižideri, rupe, bare, prosjaci ili divlji prodavci.
Imajući sve to u vidu, ja te lepo molim da ne pišeš takve stvari, da nam nisu potrebni i poželjni podzemni prolazi. Beograd je već nekoliko puta ispušio za neke stvari kada su se na neke problematike javljali ljudi kojima su jezici bili brži od pameti. Pa se od očekivanja da se čini usluga društvu, došlo do gorke realizacije da su nas naprdnjaci ponovo izradili. Tako je bilo sa Slavijom, sa Okom Ćoravim, sa elektroautobusima, setiću se još primera... U svim tim situacijama, govorio sam ljudima da paze šta žele, jer se neće realizovati ili završiti onako kako su zamislili. Svi su uvek bandoglavo jurišali napred, da bi ih posle naprdnjaci nasankali i izvrdali, a cela stvar pretvorila u fijasko i promašaj.
Ja sam mislio da li ima nekih drugih razloga zašto se ispod Višnjičke ne izgrade podzemni prolazi. Taj kolektor, ili neke instalacije, ili nešto treće. Na kraju mi je Sunny objasnio da je to zbog poplava. Srećom, to može da bude rešeno jednog lepog dana za sto godina kada se dovrši kolektor. Ali u svakom slučaju ja te molim da ne širiš tu pogrešnu priču da su nam podzemni prolazi neprijatelji, jer oni koji su je najviše širili do sad, su najviše i unazadili sve oko čega su se petljali. Naravno, izbor je na tebi, ja te samo molim, a ti odluči šta ćeš.