jedan od nas
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 12.10.2008.
- Pohvaljen
- 0
Samo ne znam kako ce stanovnici reagovati na ovo sa heliodromom. Ima da radi bazuka posle nekog vremena
Da, potpuno si u pravu. To sam i ja pomislio kad sam video projekat.stefan23":3gsxbzjp je napisao(la):Pa zar stvarno mislite da će tu sleteti više od 2 helikoptera u 3 meseca?
Bar u prvih 10 godina nakon otvaranja...
Kakva potražnja, takva i ponuda. Ja ne pamtim da sam nekad video helikopter osim kad je neka utakmica ili maraton..BOKI SMOKI":2b0gf455 je napisao(la):A to je jedini heliodrom u beogradu za sada?ne racunajuci bolnicu.
Увек се у оваквим ситуацијама води рачуна (или би бар требало да се води) о томе да ли је нешто y општeм интересу, наравно да се не може укинути авио транспорт или железница због тога што некоме смета бука авиона или воза. Овај хелиодром сигурно није у општем интересу.little lightning":1j7akr43 je napisao(la):Kako žive ljudi na Ledinama?
Preživeće, da.
Ovo sto si postavio nema veze sa ovim o čemu pričamo, nije to nikakva procedura, postavio si sajt jedne BOLNICE sa opisom improvizovanog heliodroma za vanredne situacije (npr saobraćajke), i tu se površina za sletanje nalazi na zemlji, a ne na vrhu zgrade koja se nalazi u stabenom naselju malo iznad velikog broja prozora i terasa.bg259":3cqtr54y je napisao(la):Nece sletati svemirski brod, kako ti to procenujes da ce rotor wash biti toliki da nampravi haus?! Mogu da se kladm da 5 helikoptera bi mogli da slete da je imalo mesta. evo nasao sam nesto na netu o precoduri sletanju helikopter http://www.jefferson.edu/tjuh/jeffstat/SafetyLandingZoneInformation.cfm nigde se spominje opasnost od okolinu sgrada samo kaze danju treba 75 X75 FT a nocu 100 X100.FT a to je za park ili sumu. U ovoj zgradi ima mesta da helikopter sleti i da se ne oseti na ulici.
E pa u bloku 23 ne da ima šta da se razleti, samo nek proba da spusti helikopter. Ponavljam - ko pamti kada je platforma u 29. novembra poslednji put korišćena?Ensure the touchdown area is free of debris and obstructions. Wet the LZ if it is dusty or has loose gravel.
Svašta. U Beogradu već postoje uredjeni heliodromi koji se koriste decenijama.bgexplorer":1wbjgz31 je napisao(la):Helikopteri u beogradu su neminovnost i još jedna vrsta saobraćaja koju onaj ko može da priušte treba da koristi zašto da ne.
Ova priča me podseća na raspravu u parlamentu o uvodjenu železnice u Srbiju kada su poslanici tadašnje radikalne stranke tvrdili da ona neće pomoći srbiji da se razvija nego će metalnim čudovištima dovoziti ZLO SA ZAPADA.
Uostalom šta ja sada treba da tražim da se ne koristi brankov most zbog buke i prašine u mom stanu.
Gluposti.
A ja sam inženjer, imao sam i aerodinamiku i dinamiku gasova. Sama siutacija je vrlo složena:Михаило":1mw0db4t je napisao(la):Наравно да нисам заборавио, само нисам написао
Нисам фитзичар, па сам можда нешто превидео, али мислим да математика иде овако. Ваздух удара у платформу, мења правац (самим тим губи део снаге), и наставља да се креће по хелиодрому хоризонтално. Пошто при тим брзинама има особине флуида, имао би тенденцију да се залепи за површину и да је прати. Због тога је ивица хелиодрома релативно оштра, да се ваздух не би "лепио" и пратио на доле, него наставља да се креће хоризонтално. Само један мали део се одвоји, стварајући вртложна струјања одмах на ивици хелиодрома, али су та стрјујања мале енергије.
Сама чињеница да се ваздух по хелиодрому шири концентрично, са сваким метром слаби за 2пи пута, јер је површина коју ваздушни удар покрива већа за разлику обима... Ако претпоставимо да нема вертихалних расипања и отпора ваздуха, да је пречник хелиодрома 15м, ударни талас ће на 25ом метру, колико је хелодром удаљен од зграде, ослабити 2*3.14*25-2*3.14*15 приближно 60 пута... Онда додајте још расипање на ивици хелиодрома, отпор ваздуха, хаотичност кретања ваздуха тј. расипање тока горе и доле и слабљење због промене правца при удару у хелиодром, простом физиком се закључује да ће утицај на саму зграду (која је иначе, испод целог овог тока ваздуха), бити прилично мизеран