Ок, има логике то што причаш. Не замери ми што сам се фрљао терминима, као што рекох, нисам стручњак у овој области, али опет имам одређена неслагања. Прво, ваљда ваздух који се креће, наилази на други ваздух и гура га. Зар то није отпор ваздуха? По твојој теорији, кретање тог ваздуха се не би зауставило никада. Ако се креира стуб ваздуха који иде на доле, шта се дешава кад удари у земљу? Зар се ту једноставно не разбије у више праваца, и изгуби енергију? И опет, кад ту дође до прозора, ако иде на доле... Свакако да ће се осећати одрећени ветрови, али овако драматично, заиста сумњам...relja":3l9ijej2 je napisao(la):A ja sam inženjer, imao sam i aerodinamiku i dinamiku gasova. Sama siutacija je vrlo složena:Михаило":3l9ijej2 je napisao(la):Наравно да нисам заборавио, само нисам написао
Нисам фитзичар, па сам можда нешто превидео, али мислим да математика иде овако. Ваздух удара у платформу, мења правац (самим тим губи део снаге), и наставља да се креће по хелиодрому хоризонтално. Пошто при тим брзинама има особине флуида, имао би тенденцију да се залепи за површину и да је прати. Због тога је ивица хелиодрома релативно оштра, да се ваздух не би "лепио" и пратио на доле, него наставља да се креће хоризонтално. Само један мали део се одвоји, стварајући вртложна струјања одмах на ивици хелиодрома, али су та стрјујања мале енергије.
Сама чињеница да се ваздух по хелиодрому шири концентрично, са сваким метром слаби за 2пи пута, јер је површина коју ваздушни удар покрива већа за разлику обима... Ако претпоставимо да нема вертихалних расипања и отпора ваздуха, да је пречник хелиодрома 15м, ударни талас ће на 25ом метру, колико је хелодром удаљен од зграде, ослабити 2*3.14*25-2*3.14*15 приближно 60 пута... Онда додајте још расипање на ивици хелиодрома, отпор ваздуха, хаотичност кретања ваздуха тј. расипање тока горе и доле и слабљење због промене правца при удару у хелиодром, простом физиком се закључује да ће утицај на саму зграду (која је иначе, испод целог овог тока ваздуха), бити прилично мизеран
-prvo, vazduh ima osobine fluida, jer termin fluid se odnosi i na gasove i na tečnosti
-nema nekog snažnog udara u platformu jer se helikopter polako spušta, nema nikakvih udarnih talasa jer je strujanje podzvučno
-stvara se složeno trodimenzionalno strujno polje izmedju rotora i platforme
-zato što je stujanje podzvučno, vazduh "oseća" prepreku ispred sebe, ne udara u nju, zaobilazi je i nastavlja u pravcu strujanja. Imaj u vidu da rotori imaju prečnike circa 10-15 metara (bar ono što bi koristilo ovu platformu) , tako da imaš stub vazduha koji se kreće ka platformi i dosta pre nje skreće da bi je zaobišao, jer se podzvučna struja "na vreme" prilagodjava preprekama koje se nalaze ispred nje. -nema nikakvog "lepljenja"
-nema udarnih talasa - to je osobina nadzvučnog strujanja, i nema "otpora vazduha" - vazduh nije prepreka vazduhu. Gubitke u brzini, odnosno pritisku, tako kako si ti predstavio, stvarno ne bih da komentarišem.
Dakle, imaćemo veoma jak vetar po krovu stambene zgrade i izmedju nje i Verana. Ljudi maju terase, prozore, gomie stvari na terasama, otvorene prozore, ispod su parkirana kola, drveće, granje....brrrrr
Uzmi mali ventilator, stavi odmah ispred njega veliki tanjr i uključi ventilator na najjače, a onda zamisli 10 puta brži vazduh i biće ti sve jasno. STRIJA ZAOBILAZI (ovako malu) PREPREKU I NASTAVLJA DALJE - to je suština (moram stalno da se editujem )
Uostalom, stalno ponavljam - postoji razlog zašto se platforma u 29.novembra ne koristi.
ne razumem, al ne bi bilo prvi put....A šta fali samoj konstrukciji heliodroma SUP-a? Ako postoji greška u konstrukciji, zašto sve ove godine nije otklonjena da bi platforma mogla da se koristi?лумпенпролетерских разлога
U Cirihu helikopter slece i polece jedno 10 puta dnevno na zgradu/sa zgrade bolnice koja je cini mi se i niza od ove u 23. bloku i saveznog SUPa i u sred je bolnickog kompleksa i univerzitetske cetvrti. I nema nikakvih problema. Sve se da resiti, uostalom.relja":368zmc3u je napisao(la):Drugo - u Americi su ovakve platforme postavljene potpuno drugačije - na krovovima dominatno visokih zgrada, tako da nema ovakvih opasnosti o kojima pičam. Izbacivanje stanara kroz prozore je tvoja interpretacija, ne moja....
Pa pitanje je bilo: a kako može - u Americi?hazard":1k2ldy7p je napisao(la):U Cirihu helikopter slece i polece jedno 10 puta dnevno na zgradu/sa zgrade bolnice koja je cini mi se i niza od ove u 23. bloku i saveznog SUPa i u sred je bolnickog kompleksa i univerzitetske cetvrti. I nema nikakvih problema. Sve se da resiti, uostalom.relja":1k2ldy7p je napisao(la):Drugo - u Americi su ovakve platforme postavljene potpuno drugačije - na krovovima dominatno visokih zgrada, tako da nema ovakvih opasnosti o kojima pičam. Izbacivanje stanara kroz prozore je tvoja interpretacija, ne moja....
Sto se tice heliodroma na SUPu, bas mi je smesno pitanje "ako je losa konstrukcija, sto je nisu popravili"? :laugh: A sto nije popravljeno toliko drugih i bitnijih stvari u gradu? Inace ne vidim koja je to preko potreba MUPa da bas tamo slecu helikopteri, verovatno i zato nije stvar dovedena u red (ako je to u pitanju).
Onda ga i otvori, neka to bude tvoj prvi topic na forumu i tvoj post broj 11.bg259":31l1w6h3 je napisao(la):Ja sam za da se odvoji ova diskusija u nov topic Ubediti Relja da helikopter moze da sleti a da ne unisti novi beograd.... Molimo nekod avio mehanicara pilota avio konstruktora da se javi.
Hvala na fotografijama, ovde se mnogo bolje vidi. Otićiću ovih dana, pa ću slikati, sve za platformom.
A! zar se i to gradilište ispraznilo?? :rant:Homer Jay":bseat0bv je napisao(la):Dve nedelje vec svakodnevno (ujutro, popodne, uvece) zagledam u ovo gradiliste pokusavajuci da nadjem bar jednog radnika, i nista
Udarila kriza!?