Zumo, moj stav nije opasan, moj stav je realan.
Znas kako, nemoj se osecati uvredjenim ali malo bolje znam od tebe kako funkcionise urbanizam velikih gradova i planiranje prostora, ipak mi je to profesija kojom se bavim svakodnevno...
Ja ti samo kazem da grad nije entitet koji funkcionise po pravilu ekologije i dobrotvornog delovanja vec je on podredjen jasnim mehanizmima utemeljeni balansom izmedju rashoda i prihoda koje ima.
Imajuci u vidu da je Beograd grad koji ima konstantan mehanicki prirastaj njegove potrebe godinama samo rastu i nazalost budzet grada nikad ne moze da prati taj razvoj onako kako bi trebao.
Zato Beograd ima odredjen kapital u naturi koji upravo lezi u tom neizgradjenom zemljistu koje cine velike celine poput VRO, Makisa, Usca (te su najvece ali ima ih i drugih).
U trenutku kad grad nema dovoljno sredstva da infrastrukturno prati razvoj populacije i potreba gradjana on de fakto mora da zrtvuje neku od tih povrsina (delimicno ili globalno).
U slucaju VRO ne kazem da ce oni to odmah da urade jer koliko se moze primetiti, resili su da aktiviraju pola Makisa i preurede ga u gradjevinsko zemljiste jer grad nema druge opcije nego da kapitalizuje slobodne povrsine kako bi odrzavao rast ekonomije i standarda.
U svakom slucaju postoji odredjena verovatnoca dugorocno gledano da VRO jednog dana dodje na spisak prostora cije ce se zemljististe prenameniti u (mozda ne gradjevinsko ali nesto drugo svakako) zato sto grad ne zanima da li tamo zive ptice ili neki ljubitelji prirode vec kako da plati svoje dugove i odrzava ono sto je vec izgradjeno.
Ovo je prosta logika ekonomije gde vrednost kvadrata jednog zemljista se meri prema udaljenosti od centra. U slucaju VRO, grad zna da to zemljiste vredi mnogo, zato i zeli da prebaci most tamo (naravno grad ti ne kaze sta planira dalje sa tim mostom)
Ovo sto pisem nije moja zelja da bude tako vec konstatacija nekih pripremnih poteza za aktiviranje nekih zona, u koje svrhe, ne znam, recice nam vreme.
A sto se tice tvoje tvrdnje da Beograd nema dovoljno zelenila, da je to mit ili da zaostaje za drugim gradovima evo ti lepo ova karta pa ti slobodno trazi neki evropski grad preko milion stanovnika koji ima vise zelenila blizu centra pa nam javi...