Šta je novo?

Veštačka inteligencija

Naravno, treba biti oprezan. Sećam se da je Elon objašnjavao da se AI zbuni kad mora da integriše previše različitih tipova ulaznih podataka jer su onda veze između njih drastično komplikovanije, broj mogućih kombinacija astronomski raste, tj ima drastično manje očiglednih pravilnosti na kojima može da se gradi pouzdana logika. Zato je izbacio sve senzore sem kamera. Takođe, mi ustvari ne znamo kakav je stvarni odnos svih ovih raznorodnih elemenata kod BYD FSD-a (lokalna inteligencija, oblak...). Ipak, pokazali su neke primere, a kažu da BYD ima 10.000 inženjera, pa ih svakako treba pratiti kao ozbiljnog suparnika Tesli.

Poslednja izmena:

Najpre su g..na licemerna što druge proganjaju zbog piratizovanja a sami isto rade i koriste, a zatim su i g..na štetočinska jer sve ovo rade da bi zamenili ljude mašinama.

Ovo ne važi samo za meta g..na nego za sve te bolesnike koji bi se igraju boga i razvijaju AI.

Je li neko primetio da DeepSeek ozbiljno uspori oko ponoći?
Na prvu, čini mi se da se Kinezi probude pa naskoče na njega.... a kod nas ujutro sve radi vrlo brzo, valjda kad oni spavaju,

Vrlo zanimljivo. Kako AI ustvari razmišlja? Tj kroz koje faze prolazi da bi došao do odgovora? Ne šta nam on o tome kaže, nešto šta se stvarno dešava, jer to nije isto.

Pre neki dan trazio sam da mi da par slicica manje traženog upotrebnog predmeta. Prikazao mi je 4 iste slicice ....tek kada sam ga ponovo zamolio , naznacio da budu razlicite , prikazao je 4 razlicite.
Prvo sam pomislio da baguje a tek onda shvatio da je bukvalista, 🤣
U svakom slucaju je od pomoci. 🙂

Nedavno sam nišao sam na neki adult AI app koji skida ljude golim.

Samo staviš željenu sliku i on kreira najpodobnije telo ispod nečije glave...

Isprobao sam jednom (na sebi 😌) bogami ispalo je...👌 😯 mada bih neskromno dodao da sam sam ipak za nijansu... veštiji u fotošopu 😂 bio još pre 20 godina od veštačke inteligencije, ali to je druga priča 😁

Elem, da vratim komunikaciju u časne okvire ovoga foruma, postavlja se pitanje pravne regulacije ovakvih AI programa i kako kvalifikovati takve radnje kako s aspekta onih koji su program stvorili tako i s aspekta onih koji ga koriste te tako dobijene fake AI fotografije objavljuju?

I da ne okolišam previše otkriću vam da su kreatori na čistom terenu, ali sama radnja na strani korisnika aplikacije jeste protivpravna ako bez dozvole drugih lica koriste njihove fotografije i AI dobijene fotke objavljuju i to je krivično delo polno uznemiravanje.

Bilo bi neovlašćeno objavljivanje... (sa osetnim zadiranjem u nečiju privatnost) da je taj neko stvarna ličnost ali fake slika ide pod polno uznemiravanje a evo i zašto...

"svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života, a koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje“.

"Ovim krivičnim delom štiti se polno dostojanstvo svakog lica, bez obzira na njegov pol ili starost. Ipak, kako polno dostojanstvo predstavlja relativnu kategoriju postavlja se pitanje kako će se u praksi razlikovati moralno od seksualno nemoralnog ponašanja."

Dakle dovoljno je široko postavljena radnja na vreme, još pre 10tak godina, da sasvim komotno obuhvati i AI zloupotrebe, ako zatreba, a to zavisi od volje oštećenog...

Drugi aspekt priče je da ova AI aplikacija i zarađuje pare. Prva slika besplatno, svaka sledeća 0.5$

Nije samo zabave radi nego i da se namakne neki dolar. Međutim kreator aplikacije sebe ograđuje time da on ne zna koje fotografije krajnji korisnik upotrebljava i da li za to ima dozvolu a u samoj aplikaciji je jasno naznačeno da je potrebno poštovati privatnost drugih lica. Time je njegova online zarada postaje legalna.

Dakle ostaje odgovoran samo krajnji korisnik. Međutim javni tužilac u ovakvim situacijama po našem zakonu ne reaguje ex officio nego po privatnoj tužbi oštećenog.

Odatle sledi da neko ko sebe (ovakvom radnjom objavljivača) ne smatra oštećenim tj. da mu je ugroženo dostojanstvo (do mere da izvrsioca krivično goni) jer generalno ima liberalnija seksualna shvatanja, doživljava to kao bezazlenu sprdačinu i ne smeta mu... U toj situaciji krivično gonjenje nije moguće.

U neku ruku bi moglo biti i neovlašćeno snimanje, objavljivanje, prikazivanje... Kako već ide pun naziv dela... Ali rekao bih da je više okosnica povreda dostojanstva u sferi polnog života a ne osetno zadiranje u nečiju privatnost... Jer može biti upotrebljena i javno dostupna slika tj. deo slike, glava... A izraz "snimanje" bi morali tumačiti ekstenzivno kao: AI generisanje.

Mada bi uz izraz "okruženje" mogli dodati "ili osećaj."

Povreda dostojanstva uz ponižavajući ili uvredljiv osećaj stvoren na strani oštećenog.

U svakom slučaju od finesa samih okolnosti slučaja biće jedno ili drugo...

Mislim da bi čak tužilaštvo po inerciji išlo na prvo... U svakom slučaju rekao bih da su ove radnje pokrivene postojećim zakonskim rešenjima te da nema pravne praznine.

Nedavno sam nišao sam na neki adult AI app koji skida ljude golim.

Samo staviš željenu sliku i on kreira najpodobnije telo ispod nečije glave...

Isprobao sam jednom (na sebi 😌) bogami ispalo je...👌 😯 mada bih neskromno dodao da sam sam ipak za nijansu... veštiji u fotošopu 😂 bio još pre 20 godina od veštačke inteligencije, ali to je druga priča 😁

Elem, da vratim komunikaciju u časne okvire ovoga foruma, postavlja se pitanje pravne regulacije ovakvih AI programa i kako kvalifikovati takve radnje kako s aspekta onih koji su program stvorili tako i s aspekta onih koji ga koriste te tako dobijene fake AI fotografije objavljuju?

I da ne okolišam previše otkriću vam da su kreatori na čistom terenu, ali sama radnja na strani korisnika aplikacije jeste protivpravna ako bez dozvole drugih lica koriste njihove fotografije i AI dobijene fotke objavljuju i to je krivično delo polno uznemiravanje.

Bilo bi neovlašćeno objavljivanje... (sa osetnim zadiranjem u nečiju privatnost) da je taj neko stvarna ličnost ali fake slika ide pod polno uznemiravanje a evo i zašto...

"svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života, a koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje“.

"Ovim krivičnim delom štiti se polno dostojanstvo svakog lica, bez obzira na njegov pol ili starost. Ipak, kako polno dostojanstvo predstavlja relativnu kategoriju postavlja se pitanje kako će se u praksi razlikovati moralno od seksualno nemoralnog ponašanja."

Dakle dovoljno je široko postavljena radnja na vreme, još pre 10tak godina, da sasvim komotno obuhvati i AI zloupotrebe, ako zatreba, a to zavisi od volje oštećenog...

Drugi aspekt priče je da ova AI aplikacija i zarađuje pare. Prva slika besplatno, svaka sledeća 0.5$

Nije samo zabave radi nego i da se namakne neki dolar. Međutim kreator aplikacije sebe ograđuje time da on ne zna koje fotografije krajnji korisnik upotrebljava i da li za to ima dozvolu a u samoj aplikaciji je jasno naznačeno da je potrebno poštovati privatnost drugih lica. Time je njegova online zarada postaje legalna.

Dakle ostaje odgovoran samo krajnji korisnik. Međutim javni tužilac u ovakvim situacijama po našem zakonu ne reaguje ex officio nego po privatnoj tužbi oštećenog.

Odatle sledi da neko ko sebe (ovakvom radnjom objavljivača) ne smatra oštećenim tj. da mu je ugroženo dostojanstvo (do mere da izvrsioca krivično goni) jer generalno ima liberalnija seksualna shvatanja, doživljava to kao bezazlenu sprdačinu i ne smeta mu... U toj situaciji krivično gonjenje nije moguće.
U bre, odavno to ima + deepfake. Imaš čak i čitave naloge na instagramu i of-u koji su AI generisani i ljudi plaćaju da gledaju. Desanka ne bira :)

Vrh