Šta je novo?

Veštačka inteligencija

,,... Jeste, ako znaš kako da ga koristiš vešto.... ,,

+11 😃
Zainteresovao si me a i druge jako

Daj neke proste primere
Ne veštog i veštog
umeca iz obicnog života ,za nas matorije 😁

Nije sarkazam,
stvarno me interesuje , mi stariji koj se trudmo da ispratimo novitete nije nam baš lako. 😇
Sigrao sam se ,,zmijice,, i sl . kad su bili zeleni terminali, radjio na winu 386, i itd. redom dok nisam otkrio ubuntu... 💖💖💖

A ovo stvarno izgleda dobro,. Isprobavo sam
Chat GPT ,oko baštovanstva . Oduševio sam se. Eto Imam i rukama nešto dobro i mocno al ne znam kako da ga ,,zauzdam,, i usmerim kako bih dobio maksimum od onoga štò može da pruži. 😁

Moras da mu kazes tacno sta hoces, i tacno sta neces, moras da koristis tonalitet kao da govoris sa covekom. Moras da ga nateras da ti ne povladjuje i ne potvrdjuje sve sto kazes. Moras da dobro vodis racuna o odgovorima koje ti daje jer je lako uljuljkati se u razgovor i prihvatiti odgovor kao istinit, a zna da bude vrlo samopouzdano 100% u krivu. Sto vise odrednica, to bolje. Ali opet, i tonalitet, tj jacina tih odrednica diktira smer u kome ce ici. Takodje, naci optimalno izmedju trpanja previse informacija u svaki prompt i sturog promptovanja, cisto radi efikasnosti.

Neutralno pitanje sa dosta odrednica je neki solidan pocetak, a odatle pa nadalje optimizacija.

Imati u vidu da je rezonovanje i dalje na niskom nivou, dakle sve za sta je potrebno povezati i sabrati 2 i 2 je neprecizno i upitnog kvaliteta.

Za strogo strucne diskusije najbolje je napraviti agenta i snabdeti ga kvalitetnom literaturom, uz vrlo ostra pravila sta sme a sta ne sme da koristi.

Hvala, 😁
dok bi ja došao do ovakvog iskustva potrošio bih mnogooo meseci a verovatno i više

Hvala još jednom i u ime još nekih matorih članova BBa a koj se stide da pitaju

Bilo bi odlično da se usavrši Tesla Optimus koji bi mogao da bude i kućni robot za spremanje kuće, pranje veša i sudova, spremanje hrane, naručivanja namirnica pa i procene upotrebljivih namirnica u budućnosti, pa da kažem i analize i vlasnika koji su mu sastojci i vitamini potrebni itd...
Daleko smo još od toga ali po meni se sve jako brzo razvija...

Evo jedan evropski

Neverovatno koliko guraju ovu industriju!!

@AleksandarGrf
Isprobao sam kako si napisao
Neverovatno koliko u dubinu materije može da ide
Hvala 😀
Samo ne razumem kako da provalim kad me ,,laže,, po malko.?

Ovo će ostaviti ozbiljne posledice. Od sada više nećemo moći da verujemo ničemu što nismo svojim očima videli. Do sada je to važilo samo za tekst. Ali video snimak, ili nešto ranije audio snimak, to je izgledalo kao relativno verodostojni dokaz da je neko to stvarno rekao. Dobra simuacija je bila previše teška, pa je to bilo moguće samo za neke aktere sa ogromnim sredstvima. Međutim ako to svako može da radi, brzo i jeftino, time se ruši bilo kakvo poverenje u elektronska komunikaciona sredstva koja su praktično osnova savremene civilizacije. Naravno, to može da se prevaziđe tako što odmah zanemarujemo svaki sadržaj koji nema centralno verifikovani elektronski potpis. Problem je međutim što se time skoro potpuno uništava ceo koncept prava na privatnost i anonimnost. Dakle ako i pretpostavimo da će anonimnost na Internetu ostati tehnički moguća, a i to je upitno, niko tim porukama neće verovati, pa će biti neefikasne kao komunikaciono sredstvo. Recimo za borbu protiv raznih diktatura. Autoritarna država, ili bilo koji drugi akteri, strani ili domaći, mogu da uguše verovanje anonimnim izvorima prosto tako što emituju poplavu gluposti koji tobože dolaze iz tih anonimnih izvora, sve dok čitaoci više ne znaju ko je šta pisao. To se inače već dešava na našim ulicama zbog raznih masovno umnožavanih političkih grafita koji su tobože napisali neki drugi, a ne stvarni autori. Naprimer dvosmislena, tobožnja "reklama" za šou Zorana Kesića 1. novembra. Jedino što vidim kao tehničku mogućnost su elektonski potpisi čiju autentičnost ne garantuje bilo kakva centralna institucija pod kontrolom države, nego neki distribuirani sistem poruka, recimo TOR ili nešto slično, gde se poverenje u elektronski potpis stiče tek polako i vremenom, analizom političkog usmerenja sadržaja koji je tako potpisan. To nije baš efikasno, a i svi bi morali da imaju lako upotrebljivi softver za proveru potpisa zajedno sa bazom podataka o potpisima bukvalno svih lično "proverenih" ID oznaka anonimnih osoba koje čitamo, ali je jedina preostala mogućnost za buduću anonimnost koju trenutno vidim. Međutim to će ipak drastično smanjiti domet, tj "sferu uticaja" anonimnih poruka, a time i njihov značaj u pokušaju da se očuvaju razna demokratska prava kad god neka država počne da ih krši. Ovim se drastično narušava i ona mala, preostala "ravnoteža snaga" između moći države i moći pojedinaca da se informišu i zajednički rade.

kesic_grafiti_2.jpg

1736001201-grafiti-Kesic-3.jpg

Poslednja izmena:
@AleksandarGrf
Isprobao sam kako si napisao
Neverovatno koliko u dubinu materije može da ide
Hvala 😀
Samo ne razumem kako da provalim kad me ,,laže,, po malko.?
Pitaj ga da li je siguran. Sa ili bez navodjenja zbog cega. Ako promeni misljenje, pitaj opet. Ako promeni opet, onda ne zna. Ako se drzi jednog misljenja, verovatno zna.

Ukazao bih na drugi fenomen, koji se meni desava. Naljutim se kad gresi. Jer u mojoj, ljudskoj, glavi, to je covek koji samouvereno gresi i ne radi sta sam ga zamolio. Lagano preprogramiram sebe da kada pogresi, shvatim da sam ja kriv jer nepravilno koristim masinu.

Да ли се и грађевински инжињер овако улпаши кад АИ зна да покаже на срушен мост и да му каже да не треба да буде срушен ?

Рачунари одавно помеажу у медицини, јер препознавање разлика у сликама и снимцима је једна од лакших ствари. Нешто слично овоме, само са означеним аномалијама, без анализе је било могуће још и 2016 (мжд и раније, тада сам ја први пут то видео) и у то неко време је су већ НМ мање грешиле у дијагнозама од људи.

Иначе има доста послова које никада неће заменити АИ јер корисници то не желе, доктор, психолог,... нешто где ипако волимо да видимо човека. Па и сада је људима чудно да се неки возови/метрои аутоматизују и противе се томе.

Hm, da ali je ovde problem u reči "zameniti". Pošto ona bez diskusije unosi implicitnu ptrepostavku da je problem samo u tome da li će ai POTPUNO zameniti ljudi, ili ih neće zameniti POTPUNO. Ali ako zameni 90% poslova, šta onda? I to ruši ovakvu ekonomiju i politički poredak.

Takođe, i zbog istih razloga, da li AI u tom slučaju uopšte mora da bude "inteligentan" ako pod tim podrazumevamo tačno ljudski tip inteligencije? Civlizacija bi verovatno bila moguća i kad bi recimo delfini imali neke udove poput naših ruku i nogu, tako da mogu da prave alate. Da li onda oni imali svoju civilizaciju? Zašto bi dakle takva civilizacija morala biti ista kao naša, tj imala isti tip inteligencije ili isti STEPEN inteligencije, šta god ovde značio "stepen" inteligencije? Drugim rečima, da li roboti i AI mogu imati svoju civilzaciju čak i ako ne budu " inteligentni" na isti način kako mi? Neka i ostanu trajno gluplji u nečemu od nas, a u nečemu pametniji, kakve to veze ima ako i sa takvom kombinacijom prednosti i mana mogu opstati? Ni vukovi i ovce nisu isti, niti je sva prednost samo na jednoj strani. Dakle nije ni potrebno da AI bude "inteligentan", na baš isti način kao mi. Dovoljno je da bude "operativan" na način koji prirodna selekcija vidi kao upotrebljiv, tj dovoljno dobar za neku vrstu opstanka.

Poslednja izmena:
Mislim da samo ne treba govoriti "nikada" ali moze da se desi da ce duze da traje.

Kako inženjeri u AI data centrima sprečavaju eksploziju. I to sasvim bukvalnu eksploziju zbog gigantskih i brzih promena snage koju vuku iz električne centrale.

@AleksandarGrf

Hvala na izuzetnoj smernici
ne bih se toga dosetio, 😀😀😀
Kako vrlo pažljivo čitam tvoje postove zapalo mi za oko jedna reč.:
,, ... ne radi sta sam ga zamolio..,,
.-zamolio -
Cisto po navici sa korišćenja internet pretraživača nisam ni na chat GPT a zamolio za odgovor,
mada par puta jesam po dobijanju odgovora iz zadovoljstva na kraju pisao reć hvala na koju mi odgovarao da mu je drago ßto je pomogao.

Da li ,,zamoljavanje ,, za ogovor , išta utice sa bilo kog aspekta ( brzina, preciznost, obim... ) na nj. odgovor ? Ili je to samo slika našeg stava prema takvoj vrsti pameti- mašine ?

Mislim da je potpuno nebitno da li ga zamoliš ili mu narediš, trebalo bi da ti daje isti odgovor u oba slučaja.

Mnogo više utiče na odgovor forma koju mu zadaš, npr. baš te stvari kao preciznost, obim, forma itd. možeš da mu propišeš, ali po mom iskustvu na kvalitet odgovora najviše utiče kontekst koji mu daš. Ja mnogo kvalitetnije odgovore dobijem od njega kad mu dam propratne informacije i kažem za šta mi treba odgovor nego kad mu postavim generičko pitanje.

Zamisli da je u pitanju neki klinac koji je tek počeo da radi u firmi i ti mu daš da uradi istraživanje na neku temu. Mnogo ćeš bolji odgovor dobiti kad mu daš kontekst, za koju svrhu je to istraživanje, kako treba da ga koncipira, koje sekcije treba da sadrži, koje dokumente treba da gleda itd. nego da si mu samo uradi mi to istraživanje. Bukvalno identična stvar je sa LLM-ovima. Mnogo bolje odgovore izbace kad ih usmeriš u pravom smeru, nego kad ih pustiš da sami procenjuju šta je relevantno.

Да ли се и грађевински инжињер овако улпаши кад АИ зна да покаже на срушен мост и да му каже да не треба да буде срушен ?

Рачунари одавно помеажу у медицини, јер препознавање разлика у сликама и снимцима је једна од лакших ствари. Нешто слично овоме, само са означеним аномалијама, без анализе је било могуће још и 2016 (мжд и раније, тада сам ја први пут то видео) и у то неко време је су већ НМ мање грешиле у дијагнозама од људи.

Иначе има доста послова које никада неће заменити АИ јер корисници то не желе, доктор, психолог,... нешто где ипако волимо да видимо човека. Па и сада је људима чудно да се неки возови/метрои аутоматизују и противе се томе.

Postoji virtuelna bolnica u Kini sa AI osobljem, koja za sada služi kao simulacija zarad učenja.

Evo i nekih AI terapeuta.

Svega ima i svašta će ljudi plaćati, ima da ti glumi devojku, još kada to ukombiniju sa robotom, mislim da ćemo se svega nagledati u budućnosti.

@AleksandarGrf

Hvala na izuzetnoj smernici
ne bih se toga dosetio, 😀😀😀
Kako vrlo pažljivo čitam tvoje postove zapalo mi za oko jedna reč.:
,, ... ne radi sta sam ga zamolio..,,
.-zamolio -
Cisto po navici sa korišćenja internet pretraživača nisam ni na chat GPT a zamolio za odgovor,
mada par puta jesam po dobijanju odgovora iz zadovoljstva na kraju pisao reć hvala na koju mi odgovarao da mu je drago ßto je pomogao.

Da li ,,zamoljavanje ,, za ogovor , išta utice sa bilo kog aspekta ( brzina, preciznost, obim... ) na nj. odgovor ? Ili je to samo slika našeg stava prema takvoj vrsti pameti- mašine ?
Ne znam. Primetio sam mnoge ljudske osobine kod ove masine, sto je valjda i logicno, jer je treniran na beskrajno puno podataka koji su pisali ljudi, konverzaciji ljudi, raznom diskursu. Tako da mi je prosto prirodno da kazem hvala, izvolite, molim i slicno. Ne uvek, prosto mi se otme samo. Pogotovo jer komuniciramo na engleskom gde mi se urezao taj njihov poslovni recnik u pisanu konverzaciju.

Neki od ljudi s kojima radim tvrde da se drugacije ponasa, ali na najbolji moguci nacin, tj, nece da ti "zameri", ali kad mu nesto ostro naredis preciznije izvrsi. Ja sam primetio da kad mi se otme neka nervozna opaska, da to ignorise, ali ne biva ultra-fin kao obicno u odgovoru. :D Zeznuta masina. :D

Vrh