Šta je novo?

Veštačka inteligencija

Na pogrešno drvo laješ, Zuma ne samo da ne razgovara sa probisvetima kao što sam ja, nego nas čak ni ne uzima u usta. XD

On pokušaj razgovora sa mnom ili meni sličnima smatra istim što i pokušajem razgovora sa psom. Fazon nema šta on sa IQ 185 i 6 diploma da razgovara sa bilo kime ispod IQ 150 i 3 diplome. A kamoli sa dragstorašem i klošarem sa osnovnom školom kao što sam ja. XD Pogotovu što sam mu onoliko vreme osporavao i ismevao Kovidofiliju i Sinofiliju.

Doduše nemoj da misliš da o tebi ima pa mnogo bolje mišljenje. Ako nemaš potvrdu o IQ 150+, 6 diploma i ako ne znaš sve detalje o životu i kompanijama Ilona Maska, neće ni tebe mnogo zarezivati. Razgovor sa Zumom mora da se zasluži, a mnogi, čak ni uspešniji, obrazovaniji i ugledniji od mene, nikada ne dožive tu čast.
hahahah ;-)))))))))
Postovani Zuma, imam potvrdu i to jednu iz Srb a drugu uz US :) A sa Elonom sam na ti. Nadam se da cu uci u top 28.

idemooo.jpg

idemooo-jpg.161125

woow-woah.gif

Svaka čast. (y)

Sad još samo da priložiš sken 6 diploma, sliku police pune knjiga i D particije pune PDFova. Mogu i Excel tabele umesto PDFova.

Meni je uzaludno objašnjavati bilo šta jer ja nisam na vašem nivou. Ja sam dragstor-dweller koji nema pojma ni o čemu, a pritom ne uspeva da pohvata tvoju, odnosno vašu logiku i zamisao, da će u svetu u kome populacija raste, a broj radnih mesta se smanjuje odnosno smanjivao se i pre masovnog uvođenja AI a tek sada će još više... automatizacija svega i svačega i menjanje svega robotima i mašinama kobajagi da dovede do neke utopije u kojoj ćemo svi raditi tek koliko budemo želeli, ili nećemo raditi uopšte, a živećemo od mašte i sunca i ljubavi.

A da, zaboravio sam... biće universal basic income... To će sve rešiti...

Hoće, kao što će biti i 15-časovne radne nedelje... Eno utrkuju se da ih uvedu, kao što se utrkuju da uvedu i universal basic income, i veća prava radnika, i da vrate srednju klasu.

keynes-jpg.160766

Tako da nema spasa za mene, džaba biste mi objašnjavali. Nisam ja dostigao taj Meta nivo kao vi, pa da razumem tu Meta matematiku i Meta logiku.

Trebalo je da zaključiš i iz mog prethodnog nerazumevanja kriptovaluta i ''stvaranja nečega iz ničega'' (bukvalno logika 0+0=5) da ja prosto nisam dorastao, nisam sposoban da vas pratim u stopu dok hrabro koračate i istražujete beskrajnim prostranstom moderne Meta Virtual Kripto LSD MDMA ogike, rezona i fizike.

Prosto, tvoja fizika i matematika i moja fizika i matematika nisu kompatibilne, odnosno prestale su da budu posle neke tačke. I jbg, tamo gde ti ideš, ja ne mogu da te pratim.
Mogu samo da ti, odnosno vam poželim sreću na tom putešestviju i da obećam da ću ostati ovde gde jesam i truditi se da čuvam dragstor što je moguće bolje i što je moguće duže.
1. Broj radnih mesta se ne smanjuje

2. Populacija raste. To je odgovor na tvoje pitanje šta radi tehnologija. Danas kao planeta uspevamo da prehranimo nikad veću populaciju. 80ih kad je svetska populacija bila ispod 6 milijardi u Africi je bila rasprostranjena glad. I u Evropi je ranije bilo gladi kad je bilo mnogo manje stanovnika.

Manje više sve što je čovek napravio se koristilo/koristi u dobre i loše svrhe.
Da li je automobil napredak čoveka? Koliko je ljudi poginulo/osakaćeno u automobilskim nesrećama? Sa druge strane, koliko je ljudi spašeno jer je medicinska pomoć postala dostupnija sa postojanjem automobila. Tako ide za sve. Tako će biti i sa AI. Od nas zavisi.

Ovog puita moze da se stvarno desi da se broj radnih mesta koje rade ljudi smanji. Ako bi gledali sve do sad istorijski onda da nece smanjiti broj radnih mesta.

Ipak ako dodje do smanjenja broja radnih mesta ne mora to lose da se odrazi po ljude jer ce "obim" poslovanja da bude ili isti ili veci. Ako obim poslovanja bude veci onda ce postojati mesto u budzetu da se ljudi koji ne rade plate mesecno. Radio ne radio svira ti radio.

Ovog puita moze da se stvarno desi da se broj radnih mesta smanji.
741a3cc61197edd92e8e2d44dca402ff.gif

Ajde molim vas odlučite se više, ne mogu više ovako, jedan kaže jedno, drugi kaže drugo. Hrčak u mojoj glavi počinje da se umara od vrtenja točkića i pokušavanja da shvatim ove kontradiktorne izjave i boli me glava od tolikog razmišljanja.
Ako obim poslovanja bude veci onda ce postojati mesto u budzetu da se ljudi koji ne rade plate mesecno. Radio ne radio svira ti radio.
Do yaya. I šta su rekli, kad uvode to?

Ma ok nego ja pitam kada uvode... :)

A urađeni su svakakvi testovi, i testovi država sa srednjim klasama i bez njih, i testovi sa i bez inflacije, i testovi sa oporezivanjem bogatih, i sa 4-dnevnom radnom nedeljom... svašta nešto ima. Ali mene prvenstveno zanima koliko je toga, i gde sve, uvedeno i usvojeno.

ja se nadam u Srbiji do 2035 da ce morati da uvedu tako nesto. Sto pre to bolje iskreno. Bespotrebno je da nam ljudi rade u fabrikama. Potpuno sam protiv otvaranja raznoraznih fabrika i hvaliti se da toliki ljudi rade tamo. Umesto da kazu automatizovali smo 1000 radnih mesta idemo ka 80% automatizacije ili nesto tako a da se ljudima krene sa nekim simbolicnim nadoknadama. Na primer zivis u Srbiji i svakih 3 meseca uzimas potvrdu (cisto da se ne grebe dijaspora) i da dobijaju neki mali % od te fabrike koja je automatizovana.
Poenta je da se u danasnjim parama dodje do 2000e svakome da niko ko nece ne radi a da je sve zivo automatizovano.

Potpuno sam protiv otvaranja raznoraznih fabrika i hvaliti se da toliki ljudi rade tamo.
Pa jbg sad, ovaj tvoj je 1/3 karijere i političke moći izgradio na tome.

A mislim da on ne deli tvoj entuzijazam za osnovni dohodak. Bilo kakav koncept u kome država ili bogati daju nekome nešto (a da zauzvrat ne traže nešto drugo), za njega je stran i potpuno neprihvatljiv. Mislim isto je i sa tuđim, inostranim Vučićima, pošto su sve to isti mentalni sklopovi bez dana radnog staža a mnogo power trip-a... ali ovde pričamo o Srbiji pa komentarišem njega.

Političari i bogataši ne vole mnogo taj koncept da smo svi jednaki ili makar ravnopravni u šansama da uspemo i/ili živimo lepo.

Jel možeš da napišeš šta ti je smešno u mom postu? Da li neka od tvrdnji nije tačna?

Vradovic piše da će broj radnih mesta možda da se smanji, možda kao futur. S druge strane, to je isti Vradovic koji je prognozirao cenu od 5k za Mirjevo u 2025 tako da njegova predviđanja nisu baš kredibilna.

pa cekaj nije ni kraj 2025. :))) i u pitanju je 2026. al ok.

Pa jbg sad, ovaj tvoj je 1/3 karijere i političke moći izgradio na tome.

A mislim da on ne deli tvoj entuzijazam za osnovni dohodak. Bilo kakav koncept u kome država ili bogati daju nekome nešto (a da zauzvrat ne traže nešto drugo), za njega je stran i potpuno neprihvatljiv. Mislim isto je i sa tuđim, inostranim Vučićima, pošto su sve to isti mentalni sklopovi bez dana radnog staža a mnogo power trip-a... ali ovde pričamo o Srbiji pa komentarišem njega.

Političari i bogataši ne vole mnogo taj koncept da smo svi jednaki ili makar ravnopravni u šansama da uspemo i/ili živimo lepo.
Ne deli. Opet to je neko ko je kupio zalihe gasa po $380 i hvalio se time a kad je pao na $40 nigde se to vise ne pominje a opozicija ni da zucne. Takodje pusta se u javnost zabrana tiktoka jer to ameri traze a ne pominju se Americke socijalne mreze itd itd.

Ja stvarno mislim da ce vestacka inteligencija dovesti do gubitka poslova i pojave nekih novih poslova. Ono sto moze da se desi jeste da ta tranzicija ostavi hiljade i hiljade ljudi bez posla a oni koji rade da obave posao za njih x1000 i da to bude neka buducnost bas kao sto i Elon kaze na onom videu.

Tesko, Elon samo spusta loptu na zemlju, za nervozne mase. A nije iskren, politikant je.
AI ce se siriti kao pozar/tumor, ljudi ce postati bespotrebni.
Ljudi se razboljevaju i postaju manje produktivni, a kod robota, samo zamenis deo koji je crkao i on ne radi 8 sati dnevno, vec 24 sata dnevno. Triput produktivniji od coveka.

Samo u Murici samo od početka ove godine, u IT sektoru je otpušteno 140.000 ljudi. U Evropi je isto ogroman problem, pored otpuštanja, zatvaraju se neke fabrike i neki porodični biznisi koji su stariji čak i od same Amerike, koji su preživeli i revolucije, i jedan svetki rat, pa drugi svetski rat, i velike depresije, i krize, pandemije, i svašta nešto. A sada pucaju po šavovima i podnose zahteve za bankrot ili stečaj. Na sve to, procene Goldman Sachsa je da će AI ostaviti bez posla preko 300 miliona ljudi.

Čak i bez, odnosno pre masovnog uvođenja AI, svet je klizio ka teškoj socio-ekonomskoj katastrofi, kako se populacija ljudi povećava, broj radnih mesta za ljude smanjuje automatizacijama, ekonomije se urušavaju, a bogati ponovo maste na krizi i uzimaju još više za sebe. I milionima i milionima mladih koji nemaju i neće imati dom za sebe, a očekuje se od njih da vode neki život, rade neki posao, prave neke porodice, doprinose nekom društvu...

Sada, sa ovim masovnim uvođenjem AI, to je nešto nalik šumskom požaru koji uveliko divlja i nema naznaka da će se ikada obuzdati. A dobri ljudi iz OpenAI i drugih AI kompanija su Boeing 747 ili veliki Zubr hoverkraft koji se parkira tik pored tog požara i onda upali sve svoje motore i turbine, ne bi li ga rasplamsao i proširio još dalje i jače.

U stvari još gore. Ono što su Open AI i ostali uradili s ovim, da u vreme najveće i najgore socio - ekonomske - političke - energetske krize od WW2 urade i puste ovako nešto, to je bukvalno kao da su napunili Beriev 2000 kerozinom, a onda preleteli pored šumskog požara i istovarili sav taj kerozin na još uvek živo drveće. Takav nivo slepila, ili prosto alavosti i sebičnosti, je stvarno jedan od najvećih koje sam do sad video.

Poslednja izmena:
Nisam za UBI, to je samo još jedna komi utopija, uz to daje preveliku moć centralizovanim strukturama, koja je već prevelika! Uz to, povlačila bi vremenom i neke druge stvari, poput socijalnih skorova (autocenzura dalje), kao i potpunu zavisnost i bespogovorno ispunjavanje svega što se traži. Sutra neka nova Fukušima, Černobilj, idu Pera, Mika i Laza, jer ke*ali su nešto protiv sistema, manji im je skor! Da ne širim dalje ideje na ograničenja planiranja porodice i sl...

Nama konkretno bi u ovom trenutku značilo da AI preuzme neke poslove, ne bi osetili bukvalno i ne bi morao da dovlačiš kadrove sa Nepala. Naravno, manji deo bi morao da nauči i radi druge poslove...

A fala bogu pa danas naučiti da radiš drugi posao je mačji kašalj. Pa samo za radnika pumpe je potrebna srednja škola, a za sistem administratora koji održava OS i sprovodi kablove ili fakultet ili 5 godina učenja i iskustva (jedno od ta dva). Za lekara 10 godina učenja i mučenja, odnosno preko 25 godina provedenih u raznim klupama i u raznim knjigama.

Biće to mačji kašalj, nekoliko desetina ili stotina miliona koji se pod hitnim i ubrzanim postupkom teraju da za godinu-dve promene čitave karijere, zanimanja i obrazovanja. I to u svetu i u vreme kada tehnologije, u svim delatnostima, brzaju napred jače nego ikad pre. U vreme u kome nečije znanje npr iz građevinarstva od pre 30 godina, danas vredi tek toliko da bude tehničar - šef gradilišta. U vreme kada neko ko je nekada bio profesor neke specijalizacije na Medicinskom, sada može da bude samo lekar opšte prakse u najboljem slučaju.

Magacioner koji se podučava da bude programer, medicinska sestra koja se prekvalifikuje da bude robotski tehničar, pravnik koji se prešaltava da bude projektant mreže...
Stvarno ne vidim ništa što može da pođe po zlu sa takvim trendom. A i ljudi će hrliti da to rade, svi će biti presrećni da bace u kantu godine pa i decenije učenja i iskustva u jednoj profesiji samo da bi postali kompjuteraši i robotičari.

Prilagodiće se ljudska rasa svemu tome taman kao što se staklena flaša izvađena iz frižidera prilagodi naglom mlazu vrele vode. Ima da prsne sve u stotine komadića koje posle više niko neće moći da sastavi.

Poslednja izmena:
Nama konkretno bi u ovom trenutku značilo da AI preuzme neke poslove, ne bi osetili bukvalno i ne bi morao da dovlačiš kadrove sa Nepala. Naravno, manji deo bi morao da nauči i radi druge poslove...
Koji su to drugi poslovi?
ZIdar, keramicar, moler, vodoinstalater, fasader... sve ono sto AI ne moze? Zanatski poslovi, koje niko nece da radi? Puno fizicke snage, malo naprezanja mozga?

Mislim da mora ovako neki program postepeno vec da se krene.
Ne moraju odmah znacajne cifre ali tipa svakome ko ne radi 200 eura mesecno a da cilj bude 2.000 eura.

2016. na referendumu u Švajcarskoj je odbačena ideja UBI. Naravno, za istu su glasali ugl svi Jugovići, što vidim da je dominantno razmišljanje i ovde... :rolleyes:

Čisto ekonomski, besplatan ručak ne postoji! Mislim postoji, ali mora neko da ga plati, napravi, pokloni! Da bi svakome dao to što vradovic predlaže, moraš da imaš dovoljan višak koji ćeš da pokupiš u vidu poreza i da posle vršiš raspodelu. Nema ga, imaš manjak, iako svake godine proširuju poreske službe i zapošljavaju nove ljude i time imaju još veću ekspanziju troškova i rast države (jedan od glavnih uzroka ove inflacije). Ne samo da imaš manjak, nego se deficiti povećavaju iz godine u godinu! Šta onda radiš? Monetizuješ dug! Zadužuješ se, štampaš novac. Oni će taj svoj dug obezvređivati i tako ga relativno smanjivati, kao što to rade i danas. Ne možeš difoltirati ako imaš monopol u izdavanju valute za koje ti više nije potreban ni papir, ni mastilo, ni zaštita, nego sam malo tipkanja na tastaturi! Mi ćemo ga vraćati sa kamatom!

To o čemu pričaju je kako mali Perica zamišlja ekonomiju. Ekonomski perpetuum mobile. Hajde svi da imamo po 10-oro dece (pod uslovom da ti dozvole, a neće), ne radimo ništa i da SVAKOME daju po 1200 usd mesečno. Znate šta će se desiti? Pa upravo to da će hleb uskoro koštati 5 usd, a kv na Mirijevu 5000 usd. To oni i hoće, realno smanjenje duga, ali da se održi neka agregatna tražnja. Ide se ka tome, američke socijalističke države...

Epilog, zarad socijalnog mira, vredni i sposobni postaju taoci mase koja ima sve veći stimulans da ne radi! Nisam ja protivnik kolektivizacije, naprotiv. Kao društvo treba da se brinemo o onima koji to nisu u stanju sami da rade (invalidi i sl). A ja bih i tog invalida zaposlio, imao bi višestruko veće prihode od onoga što doprinosi, ali bi imao obavezu npr 2x nedeljno da ide da pomaže u najbližoj javnoj ustanovi, npr nek prodaje karte u pozorištu 2h pre predstave. Ako ništa, imao bi veće samopoštovanje kao koristan član društva. Drugi opet ne bi blejali na ulici, povećavali verovatnoću da postanu narkomani, alkoholičari, prestupnici...

Koji su to drugi poslovi?
ZIdar, keramicar, moler, vodoinstalater, fasader... sve ono sto AI ne moze? Zanatski poslovi, koje niko nece da radi? Puno fizicke snage, malo naprezanja mozga?

Baš mi je to bilo na pameti kad sam pisao, pod svežim utiskom ponude za keramičarske radove od 30+ eur/kv. Nećeš napraviti lekara za jednu godinu, ali nekoga ko će zalepiti pločicu ili biti 1 od 5 naoružanih čuvara u svakoj školi npr hoćeš! Da, neka mesta bi nestala, fake i ona koju AI produktivnost obesmišljava, ali stvorila bi se nova!

Ok Ljubo ne sporim sve to jeste tako ali ja nesto zamisljam hipoteticki scenario. Ne kazem da ce se ostvariti ali ipak sam odlucio da podelim misljenje.

Na primer sa automatizacijom dobijes/kupis/iznajmis 100 ovakvih radnika
Ili uzmes 10.000 takvih. (20,000 USD kosta jedan). Das im da rade u nekoj fabrici/njivi automatizujes ih. Na primer povezani su sa chatgpt-om i mozes sa njima da komuniciras. (Deluje zastrasujuce znam).
E sad odjednom se stvara "dodatna vrednost". Prvo proizvodi bi postali jako jeftini a drugo mogao bi da se stvori dodatni ogroman promet koji kada gledas po glavi stanovnika bi bio zastrasujuci. Taj promet je oporeziv i taj novac odatle prelivas na ljude koji ne rade kroz UBI. (uz nadu da budzet nece biti u deficitu).

Sve je to u redu i svakako mislim i da će se ići ka tome, jer je ovo očigledno neodrživo bez velikih socijalnih nemira! Kupili su koju godinu, deceniju, stimulisali ovu ekonomiju (opet nevidljiva monetarna raspodela na uštrb drugih), stimulisaće ponovo brže nego što mislimo, ali ljudi u proseku osećaju da kupovna moć opada i to jako brzo.

Kako god, onda opet dolazimo na teren demografije, Maltuzijanaca i neomaltuzijanaca. Hajde da pretpostavimo da će ti roboti stvarno povećati toliko produktivnost, dođe UBI (1200 usd + 600 za svako dete). Ljudi se namnože opet do granice opstanka (kao ekosistem gde imaš gomilu reptila, pa dovedeš mungose, pa oni potamane prve i namnože se do granice kad više nema dovoljno hrane, pa i oni sami krenu da odumiru). Postavlja se pitanje zašto bi neko to dozvolio, tim pre što govorimo o privatnom kapitalu? Najbolji i najsavremeniji univerziteti ne mogu da se takmiče sa ovim! Neka i mogu, ko će da odluči ko treba malo i da održava te robote, a ko će da se zjbava i bleji i čime je stimulisan da ne bleji? Tako još gomila tih pitanja za taj utopistički sistem...

Državna intervencija? U tom slučaju ostade i ti bez svojih nekretnina u maniru ovih posle 45-е ovde, a mislio si da će ti opadajući marginalni prihodi biti nadoknađeni kroz UBI, tj veću tražnju ako imaš biznis ili const kapitalnu dobit zbog emisije novca, ako imaš pasivne prihode! :) Ovo što je urađeno u ove 3 godine je i urađeno NAJVIŠE zbog zaštite krupnog kapitala i biznisa, pa može se reći i njihove sigurnosti! Da nisu, naravno da bi najviše njbao običan svet, ali to znači i ozbiljne nemire, a opet se tu zna ko ima više da izgubi! :)

Onda dolazimo do onoga što mene najviše i plaši, potpuna kontrola, pa i demografska, socijalni skorovi, apsolutna poslušnost, autocenzura itd! Do juče su mnoge stvari bile žešće teorije zavera, više nisu. Jasno mi je da većina bira kvazi-sigurnost na uštrb slobode, a ne vidi da je sigurnost i najveća sloboda da se izbori za pravo na koristan rad i mogućnost izbora.

Jedan od najuglednijih komentatora muzičke scene, Rik Beato (3,5 miliona pretplatnika), priča o uticaju veštačke inteligencije na muzičku industriju i kreatore muzike. Ovo su njegova predviđanja o tome kako će se stvari dalje razvijati. Ukratko, drastični poremećaji i radikalna promena svega.

Odlican tekst o mracnoj strani AI, o tome kako je AI produkt univerzitetski obrazovanog, generalno ogranicenog, uplasenog streberskog mozga.

Ljudi verovatno neće koristiti veštačku inteligenciju da saznaju istinu, barem u vezi sa tabu temama. Umesto toga, ChatGPT i druge tehnologije će služiti još dvema kritičnim svrhama. Prvo, ljudi će se oslanjati na njih da nauče šta je dozvoljeno reći u pristojnom društvu, gde vlada politička korektnost. Istraživanje Cato/IouGov iz 2019. pokazalo je da, dok samo 25 odsto onih sa srednjom školom ili manje redovno samocenzuriše svoja politička mišljenja, ta brojka dostiže neverovatnih 44 odsto među ljudima sa diplomama. Drugim rečima, ako neko sa visokom diplomom razgovara sa vama o političkim temama, možete i da bacite novčić da utvrdite da li je ta osoba iskrena. Visoko obrazovani pojedinci bili su uključeni u izradu ChatGPT-a, i oni su se pobrinuli da on neće proizvesti pogrešno mišljenje kod drugih radnika koji će ga koristiti.

% Amerikanaca koji kažu da su zabrinuti da će izgubiti posao ako se saznaju njihovi politički stavovi

Srednja škola ili manje: 25 procenata

Fakultetska diploma: 34 odsto

Postdiplomski stepen: 44 odsto https://t.co/GeEIGv2lz5 pic.tvitter.com/VJc0kFb3KD
— Rob Henderson (@robkhenderson) 22. jul 2020

Ovo su njegova predviđanja o tome kako će se stvari dalje razvijati. Ukratko, drastični poremećaji i radikalna promena svega.
Meni je ideja o tome da cemo moci da cujemo nove pesme pevaca koji vise nisu sa nama dosta uzbudljiva :)
Zamisli novi album Janis Joplin ili Freddie Mercurya! na primer... Mozda ce ovo nekom zvucati malo morbidno, ali mislim da cemo se vremenom navici na to.
... ili neko ko je ziv, ali je u godinama i glas ga ne sluzi, pa onda naporavi AI pesme na kojima zvuci kao kada je imao 24 godine.

Naravno da slobodna interpretacija i ono sto Ai napravi nece nikad biti isto. Medjutim, mi vec sada zivimo u eri muzike u kojoj su glasovi toliko kompjuterski obradjeni, da je odvec postalo svejedno da li ce to u nekom momentu preuzeti Ai. Mozda Ai Madonna bude cak zvucala bolje od prave Madonne, kojoj glas moraju kompjuterski da obradjuju do besvesti.

Pevacica Grimes (bivsa zena Elona Muska) je prva presla granicu, tako sto je nedavno objavila konkurs na kom svako moze da napravi njenu novu pesmu koristeci Ai, sto je jedna mala revolucija.

Vrh