Mene ne brine opasnost od lenjog mozga jer će doći do toga što Zuma kaže preusmeravanja pažnje i napora na druge stvari. Brine me kapitalistička opasnost jer kao i kod svake nove tehnologije treba vreme i vreme da se dođe do minimalnih rizika i da se predvide rizici, a ako cost benefit analiza kompanije pokaže da uprkos rizicima treba primeniti tehnologiju, to će i uraditi, zanemariće se rizici po druge, sem za kapitaliste...
Već viđeno, u samoj osnovi ništa novo, ali s obzirom da je nova tehnologija mora se pratiti i kontrolisati od početka... Početak kapitalizma je bio industrijalizacija i bio je poguban po mnoge i danas je...
Neke prednosti nesumnjivo ima kao što imaju i kalkulator, računari i internet... Tako da oprezno i uz praćenje, nisam za potpuno napuštanje i okretanje leđa takvoj tehnologiji...
Sve je manje ljudi danas kojima znaci kreativnost. Bilo u svrhe razonode i zabave bilo u svrhe posla. Trazi se instant, efikasno i lako/prosto. I profitabilno.
Ovo je tako tačno. To u mnogome ide na račun kreativnosti...
Neka postojeća tehnologija i algoritmi bez ikakve kontrole guraju i promovišu profit kompanije i ovih milion i po pregleda. Umesto reportaže o klincu koji se zaista svakodnevno bavi automehanikom (sa teme o radnim pravima) i zaista prlja ruke do lakata da bi nekom popravio auto... Ta reportaža ima 1.5k pregleda za 2 meseca, a ovaj klip milion i po za 4 meseca.. i onda se pitamo zašto niko neće u automehaničare za platu od 1000 i 2000€? Zato što šoubiznis i scena donose više a danas su pristupačniji nego ikad, a ruke ostaju čiste kao u pekara... Tu se ništa ne proizvodi i ja ne znam dokle će postojeća ekonomija na tim osnovama da izdrži...
Evo drugog automehaničara koji je zaboravio na mušterije i nije mu dugo trebalo da od fiće i juga napreduje do BMW...
Na ovoj gornjoj slici je zamazo lice uljem, kao sav je u poslu, a na ovoj ispod je zamazao kečapom, kao povredio se...
Ovladao je i fotošopom a neko ga je na vreme naučio koji podnaslovi donose preglede
nema pumpe
pokvarila se svetla
stradale gume
iscurelo nam gorivo
nije dobro
upali u blato
Sve glumac do glumca i triler do trilera, a kad klikneš muka da te uhvati od poziranja i besmisla... 3 šrafa zavrne, malo manguparije, baci neku foru i eto šoubizbisa!
Mislim nije kriminal, 90tih su se klinci ložili na to a sad na Čode, Janka itd. al kad 90% klinaca vidi da sprdnjom i zaje*******ancijom i zasučenim rukavom samo kako bi se biceps iz teretane bolje uslikao, a ne jer ga je teškim radom i mukom od posla oblikovao u radionici ili servisu, znači ako je to način do brzog keša, onda je klincima izbor jasan... Ko želi mukom ako može da zaradi na sprdnju, komiku, glumatanje i imitaciju, a za one malo manje talentovane ide ekstrem, verbalno zlostavljanje, ponižavanje i bahatost...
Da ne bude da sam ja neki moralista i da bih to zabranjivao... Ja sam samo za to da ne bude promovisano i forsirano. Ništa drugo. Ne može kompanija da nameće interes (profit) nego društvo svoje vrednosti, a u okviru toga ide profit. Tu bi trebalo da država interveniše na slobodnom tržistu al kompanije su jače... I ovo je svetski problem a kod nas se posebno loše prima jer i u mainstream medijima ne nudimo ništa drugo... Nema više kultura, umetnost, prave veštine i zanati, danas je život postala imitacija svega...
Malo sam otišao izvan teme al rizik od AI je upravo taj isti kao i
1. od kapitalista generalno i kako će tehnologiju bezgranično iskoristiti a ne od same tehnologije kao takve...
2. pitam se dokle ekonomija koja se bazira samo na marketingu i zabavi a sve manje i manje na proizvodnji i uslugama može još da izdrži a da se potpuno ne uruši...