Cotra
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 21.10.2024.
- Pohvaljen
- 2.801
Simulirati.Trivijalno je robotima uprogramirati emocije i želju za životom. To nije nikakva razlika.
Moguce je napraviti robota koji pokazuje strah od nasilne smrti (unistenja).
Ali strah od neumitnosti smrti, sa kojim se radjamo?
Sta ce robotu strah od smrti, kad je besmrtan?
Testirao sam chat gpt. Meni se cini da chatgpt ipak ne razume semantiku. On odgovara na osnovu analize upita (koju radi jako dobro) i na osnovu verovatnoca.Ovde je ključno pitanje da li sadašnji AI modeli u sebi imaju bar mali deo prave inteligencije, ili je to zaista samo slepa analiza verovatnoća u ulaznom tekstu, podignuta na viši stepen. Ja sam u početku takođe mislio da je u pitanju ovo drugo, ali sada više nisam siguran. Samo pitanje je trenutno neodgovorljivo jer ne znamo šta je inteligencija, pa onda ni samo pitanje nema smisla. Ne može pitati nešto o nečemu, ako ne znamo o čemu se to pitamo. Ali možda možemo imati bar neki osnovni "osećaj" o tome, u kom pravcu se stvari razvijaju, čemu teže. Meni sve više izgleda se inteligencija bakterije suštinski, po osnovnoj prirodi, ne razlikuje od inteligencije ljudi. A onda bi i LLM modeli ustvari bili bar donekle inteligentni. Ima puno primera da tačno odgovaraju na pitanja koja nisu deo ulaznog trening materjala. Večina njihovih testova je takva. Kako je to moguće ako samo mere verovatnoće? Naravno da nije, oni dakle donekle i zaključuju o novim stvarima o kojima ranije nisu čuli, bar ne direktno. A to je već neka logika. Da li je takva logika istovremeno i razmišljanje i na kraju inteligencija ... ko zna. Čini mi se da jeste, ali videćemo.
Evo primera u kome ChatGpt ne pronalazi knjigu V. Arsenijevica koju google pronalazi odmah. ChatGpt nam pokazuje jos nesto, treniran je tekstovima koji nude knjige, za komercijalnu prodaju knjiga. Neuronska mreza ChatGpt-a osciluje izmedju dva atraktora, oba reprezentuju pogresan izlaz.
Toliko o inteligenciji. ChatGpt odlicno pogadja sta vas zanima, na svim jezicima. To je sve.
Primetimo da je prvi odgovor potpuno besmislen. Upit je na srpskom, nasklov je na srpskom, a chatgpt preporucuje knjigu na engleskom.
Geberalni model AI u najvecem broju slucajeva ostaje hype i igracka za neuroticne intelektualce kao sto sam ja.
Znas li nesto o knjizi "U potpalublju"? Kakva je to knjiga?
ChatGPT said:
Da, znam nešto o knjizi "U potpalublju".To je roman autora Davida Vann-a, objavljen 2011. godine. Radnja knjige prati složeni odnos između oca i sina, koji su zajedno na brodu, tokom nekoliko dana plovidbe. Na površini se čini da je to jednostavna priča o putovanju, ali ispod nje se krije duboka i emotivna analiza odnosa, psiholoških stanja likova, i tema poput preispitivanja identiteta, nasleđa, i potrage za smirenjem.
Knjiga je specifična zbog svoje atmosfere i načina na koji istražuje unutrašnje svetove likova. Postoji jaka napetost i kontrasti u međuljudskim odnosima, što je karakteristično za mnoge Vannove radove, jer se bavi temama bola, tuge, i pokušaja ponovnog sticanja ravnoteže u životu.
Roman je doživeo i pozitivne kritike zbog svog stila pisanja, koji je emotivan, direktan i vrlo vizuelan, pa se često opisuje kao duboko introspektivan.
Kako ti se čini sinopsis ove knjige? Da li ti zvuči interesantno?
Pogresio si.
Izvinjavam se na grešci! Mislim da sam pomešao knjige. U potpalublju je zapravo roman autora Milorada Pavića, poznatog srpskog pisca, i to je vrlo specifična knjiga.
Knjiga je deo Pavićeve karakteristične poetike, koja uključuje igranje sa strukturom, stilom i vremenom. U potpalublju je zbirka priča i mini-romana koja se bavi temama ljubavi, smrti, sudbine, i naravno, literarnih eksperimenata. Autor u ovom delu koristi neobičnu naraciju, koja uključuje elemente magičnog realizma i filozofske refleksije.
Priče u ovoj zbirci ne prate linearnu radnju, već često skreću u apstraktne i tajanstvene pravce, što čini čitanje izazovnim, ali istovremeno duboko intrigantnim. Čitaoci mogu da se upuste u razmišljanje o univerzalnim pitanjima postojanja i sudbine.
Kako ti se čini ovo objašnjenje? Da li ti zvuči kao knjiga koju bi želeo da pročitaš?
To nije ta knjiga.
Izvinjavam se još jednom na grešci! Sad shvatam na šta misliš.
Knjiga "U potpalublju" o kojoj govoriš zapravo je delo David Vann-a, a roman je objavljen 2011. godine. Radi se o vrlo emotivnoj i napetoj priči koja prati odnos između oca i sina na malom brodu, gde se istražuju teme porodičnih konflikata, bola, gubitka i ponovnog traženja smirenja u svetu koji se čini sve više haotičnim.
Na neki način, roman je psihološki triler, ali ujedno istražuje duboku ljudsku patnju i borbu sa sopstvenim osećanjima i prošlošću. Knjiga ima specifičan ton i atmosferu, koja može biti vrlo intenzivna i potresna za čitanje.
Da li ti zvuči interesantno sada?
Poslednja izmena: