Šta je novo?

Veštačka inteligencija

За неке снипете кода мени је исто шта користим. Копилот ми је најбољи јер сам њега првог користио, али то је баш субјективан разлог.
Мада угл ја знам шта ми треба и тражим да ми <оваквим алгоритом> обради <ове податке> рез у <оваквом> формату , за онај бојлерплејт код угл ми екстензије попуне тај део па ми није проблем. Док ствари које ств не знам (а не само да ме мрзи да ископам) тражим по документацију јер само тако и могу да научим шта ми треба.
Да буду слични када се тако "лепо" питају и има смисла јер и програмски језици су настали налик на "људске" језике, а ЛЛМ у принципу враћа најбољи низ токена (речи/синтагми)

Нрвн сваки нови модел сам и ја из знатижеље питао нешто јако опширно и за такве ствари он увек позове неку магичну функцију која би одрадила најтежи део посла без да је напише, и кроз неколико додатних питања се само запетља.

Za bas full podrsku u radu meni je super https://www.cursor.com/ Nastao je kao fork VS Code koji su napravila 4 klinca sa MIT-a, sa namerom da bude AI orijentisan od starta, ne samo preko ekstenzija.

Probao sam ga prvi put pre nekih 9 meseci i jos uvek je bio sirov, garazni projekat. Medjutim, u medjuvremenu su dobili neko milionsko finansiranje, upeglali sve, uzeo sam ga opet pre mesec dana i sad je super.

Imas jako napredni autocomplete na tab, otkucas nekoliko linija da skonta sta zapravo zelis da uradis i od tad ti maltene cita misli.

Imas i chat dijalog sa strane, u kom mozes da biras vecinu dostupnih modela (znaci imas i GPT i Claude, i Gemini i Grok i Llamu, sve u vise verzija od najbrzih do najskupljih, sve na jednom mestu u dropdownu odaberes) i koji moze da gleda tvoj kod bez da copy pastujes, cita dokumentaciju ako mu das link ili fajl, ima cak i agent mod gde mu samo zadas zadatak a on ce sam da pise izmene po fajlovoma, cak i da pokrece komande u terminalu ako treba. Ovo doduse i dalje zahteva dosta nadzora jer bas ume da brljavi.

Super je sto kada iz chata hoces da primenis predlozene izmene, ne prepise ti ceo fajl vec mozes da ides blok po blok kao kada resavas git konflikte.

Mene je naterao posle 10 godina Jetbrains-ovih proizvoda da konacno predjem na VSCode (odnosno VSCode-liki) IDE.

Ja u sustini retko kada idem direkt na chatbot sajt ili app jer imam sve direkt u cursoru.

Da. Video sam i Ja cursor pre par meseci ali tada je bas bio ogranicen za free koriscenje.

I ima li prednosti u odnosu na agenta, a da to nije to sto u editoru moze live da gleda kod?

I ima li prednosti u odnosu na agenta, a da to nije to sto u editoru moze live da gleda kod?
Pa sve ono sto sam gore naveo :) Nije samo da to u editoru gleda kod, moze da ima pristup svakom fajlu u projektu (pri tom imas punu kontrolu koliki uvid zelis da mu das), generalno ima bar jedno 6-7 nacina kako da ga upottebis dok pises.
Ne moras cak ni da se prebacujes u chat, samo ispises komentar ‘ovde ide error handling kao u tom i tom fajlu’ i izbacice ti gotov kod.

Cak i u terminalu pomaze, opises komandu koja ti treba i izbaci ti je (meni spas jer sam sa bashom uglavnom na Vi). Sve to bez prebacivankanu chat window (koji je opet dostupniji nego da se stalno mrdas iz IDE-a u browser i gubis kontrkst).

Ja sam uglavnom koristio ChatGPT za generisanje koda u python-u.
MNOGO mi je pomogao, MNOGO živaca potrošio, iskustvo me naučilo da
1. Moram što detaljnije specificirati zadatak - NIŠTA se ne podrazumeva
2. Moram biti spreman da sam modifikujem kod i prilagođavam ga sebi, jer nema 100% plug and play osim kod baš jednostavnih zadataka.

Nevoljno priznajem da je stvar veoma korisna.

Takodje. Ipak za sada moras znati solidno sta radis da bi mogao logicki da povezes sve. Znaci mora ili da si vec developer ili da si barem neko ko jako dobro razume teoriju svega.

Korisna je stvar svakako i ubrzava dosta. Ono gde ja vidim dramatican prostor da se ubrza jeste agent koji je vec u terminalu i koji je povezan da kazem ssh-om na server a ja kroz web da ga navodim a on sam da ode u vi editor i da menja fajlove direktno a i da instalira ako treba nesto da se instalira. Naravno sigurnost tu treba resiti nekako ali mozda sa ovom standalone verzijom deepseek-a je moguce.

Poslednja izmena:
Naravno, moraš znati šta radiš, jedino tada je korisno.
Ne znam da li se vama dešavala, ali posle nekog vremena sam postao poprilično razmažen po ovom pitanju - umesto da mozgam sam algoritam za ovo ili ono, upregnem AI i prilično to brzo ide. Više ne radim sam od nule, više peglam dalje input koji sam dobio od AI.

Primetio sam da ChatGPT posebno dobro radi kada treba generisati SQL upite na bazu.
Daje kvalitetnije odgovore nego recimo za pajton kod.

Takođe, primetio sam da kod nekih uputa ChatGPT i Copilot daju gotovo pa identične rezultate.
Kao da im je isti engine iza. Nisam pratio celu tu istoriju nastanka alata, ko zna, možda se i oslanjaju na istu arhitekturu ili čak i isti engine.

Jedan iskusan senior developer koji mi je dobar prijatelj rekao mi je da je, što se programiranja tiče, AI došao do nivoa nekog dobrog juniour developera. Drugim rečima, neke zadatke prikladne početnicima sad komotno možeš da delegiraš AI-ju.

Pređi na Claude-a, tek ćeš da se oduševiš, pogotovo za python.
Takođe, za dobar kod najbolje da imas 2-3 runde razgovora gde mu kažeš bez koda, samo pričamo.
(kao što bi pričao sa kolegom na temu kako da rešim)

Ja sam počeo da se teram da barem jednu funkcionalnost dnevno (30-60 min posla) da radim skroz ručno.
Mnogo pomaže da me izvuče iz zaglupljivanja (baš mi je osetno teško postalo u jednom trenutnku da smišljam).

Intervju sa glavnim čovekom iza Kineskog DeepSeek AI programa.

On kaže da je došlo vreme da se završi faza u kojoj je razvoj novih tehnologija bio u SAD, a primena i komercijalizacija u Kini. On želi da i razvoj bude u Kini. Zbog toga se u Kini moraju početi stvarati nezavisni centri kojima zarada i komercijalizacija nisu glavni cilj, već naučni razvoj. Samo se oko takvih centara koncentrišu najveći talenti i stvara baza eksperata i znanja, a obučeni ljudi i novi prozvodi iz njih kasnije lako i prirodno prelaze u biznis i komercijalizaciju. To je ono što se do sada dešavalo u SAD, i samo je to zdrava baza privrednog uspeha države. Zbog toga su se odlučili da svoj kod daju kao Open Source. On omogućuje bržu razmenu ideja, uključuje širi krug ljudi, pa je onda i napredak drastično brži nego što bi inače bio. Dakle takav njihov pristup nije slučajnost nego posledica promišljene strategije.

I Zbog toga se u Kini moraju početi stvarati nezavisni centri kojima zarada i komercijalizacija nisu glavni cilj, već naučni razvoj. Samo se oko takvih centara koncentrišu najveći talenti i stvara baza eksperata i znanja, a obučeni ljudi i novi prozvodi iz njih kasnije lako i prirodno prelaze u biznis i komercijalizaciju.
Bingo

Vrh