Šta je novo?

Veštačka inteligencija

Sa druge teme

Cena obucavanja Deep-seek-a od 6 m. dolara niza je od onoga sto dobijaju clanovi upravnog odbora OpenAI godisnje.

Haos se nastavlja:
1738064371464.png

Biggest Market Loss In History: Nvidia Stock Sheds Nearly $600 Billion As Chinese DeepSeek Shakes AI Darling

Nvidia set a dubious Wall Street record Monday, as the stock at the forefront of the U.S.-led artificial intelligence revolution got a scare from DeepSeek, the Chinese AI company which developed a ChatGPT rival at a fraction of the reported cost of its American peers.

Nvidia lost $589 billion in market capitalization Monday, which is by far the single greatest one-day value wipeout of any company in history, more than doubling the $279 billion market cap lost by none other than Nvidia on Sept. 3, 2024 (Meta’s $251 billion loss Feb. 3, 2022 is the third-biggest daily loss).

Why Nvidia Stock Fell:

The release of DeepSeek’s large-language model, which shook confidence in US dominance in generative AI, may initially not seem like a negative catalyst for Nvidia, considering DeepSeek’s model was trained on Nvidia’s GPUs, like most other advanced AI programs. But the Chinese company said it spent just $5.6 million on Nvidia technology to develop its large-language model, and though experts speculate this is a gross underestimate, it still upsets the core thesis behind Nvidia stock’s meteoric rise. Nvidia’s net profits soared from $4.8 billion in 2022 to an estimated $66.7 billion in 2024 thanks in large part to demand for its GPUs, which fetch up to $25,000 apiece, from American tech giants like Facebook parent Meta, Tesla and ChatGPT maker OpenAI. If big US tech companies “can learn from DeepSeek to design AI systems with cheaper GPUs…it might not be a happy development for Nvidia,” remarked Ed Yardeni of Yardeni Research in a note to clients.

Ako, ne pamtim veći hajp i balon od ovog koji je Huang napravio u saradnji sa Maskom.

Što jes jes.
Sad balon puca i milijarde se gube.

Ali to nije toliko bitno za celu priču.
Bitno je da je AI od strateškog sredstva imperijalne ekspanzije, na koju se mnogo računalo, praktično preko noći svedena na status commodity-ja.... ko struja, voda, internet.
Posledice su globalne... i verujem da je ovo tek početak, tek će se osetiti lomovi.

I neka, tako im i treba, što se mene tiče.
Well done China!

Od Intela imam veća očekivanja da se vrati svojoj proizvodnji.

Što jes jes.
Sad balon puca i milijarde se gube.

Ali to nije toliko bitno za celu priču.
Bitno je da je AI od strateškog sredstva imperijalne ekspanzije, na koju se mnogo računalo, praktično preko noći svedena na status commodity-ja.... ko struja, voda, internet.
Posledice su globalne... i verujem da je ovo tek početak, tek će se osetiti lomovi.

I neka, tako im i treba, što se mene tiče.
Well done China!

Tako je. Veoma precizan opis politički najvažnijeg dela ove priče.

Evo još jedan dobar substack feed na temu kineske AI i posledica (između ostalog)...

Evo lakog primera (dvosmisleno pitanje).

Pitao sam ga prvo o Beogradu, a zatim: "What is Belgrade waterfront?"

--------------------------------------------------
Proces razmišljanja, početak:

Okay, the user previously asked about Belgrade in general, and now they're asking specifically about Belgrade Waterfront. Let me start by recalling what I know about this project.

Belgrade Waterfront is a large urban development project in Serbia's capital. I need to check when it started. I think it began around 2014, but I should confirm that. The main partners are the Serbian government and Eagle Hills, a UAE company. The location is along the Sava River, near the old part of the city.

I should mention the key features like luxury apartments, hotels, shopping centers, and the controversial aspects. The user might be interested in both the economic benefits and the criticisms. I remember there were protests and concerns about transparency and displacement of residents. Also, the architectural style being modern versus the traditional look of Belgrade.

I need to structure the answer clearly: overview, key features, controversies, current status. Make sure to highlight the scale, investment, and mixed public reception. Maybe include some specific landmarks like the Belgrade Tower. Also, note the government's perspective on economic growth versus critics' points on social and legal issues.

Wait, was there an official website? Yes, belgradewaterfront.com. The user might want to visit that for more info. Also, mention the projected completion around 2025.

I should keep the tone neutral, presenting both sides without bias. Ensure the answer is comprehensive but concise, using bullet points for clarity as in the previous response. Check for any updates on the project's progress since my last knowledge update in 2023. If there have been recent developments, include those, but if not, state the current status as ongoing.

Double-check facts: location (Sava River's right bank), total investment ($3.5 billion), area size (hectares), and the main players involved. Also, confirm the population displacement numbers if possible. If exact numbers aren't available, state that approximately hundreds of residents were affected.

Finally, summarize the significance of the project for Belgrade's urban development and its role in the city's future. Make sure to mention both the potential benefits and the ongoing debates to give a balanced view.

Proces razmišljanja, kraj
--------------------------------------------------
Odgovor, početak:

**Belgrade Waterfront** (Београд на води / Beograd na vodi) is a large-scale, controversial urban development project along the **Sava River** in Belgrade, Serbia. Launched in 2014 through a partnership between the Serbian government and Abu Dhabi-based **Eagle Hills**, it aims to transform a neglected industrial area into a modern residential, commercial, and leisure hub. Here's a detailed breakdown:

---

### **Key Features**
1. **Location**:
- Stretches along the **right bank of the Sava River**, near Belgrade’s historic center, covering ~180 hectares (445 acres).

2. **Vision**:
- Designed as a "city within a city" with luxury apartments, hotels, office towers, shopping malls, parks, and cultural spaces.
- Flagship structures include the **Belgrade Tower** (202m skyscraper, set to be Serbia’s tallest building) and the **St. Sava Plaza** complex.

3. **Investment**:
- Estimated cost: **$3.5+ billion**, funded primarily by Eagle Hills and state-backed loans.
- Promoted as a catalyst for economic growth, tourism, and job creation.

---

### **Controversies**
1. **Legal & Transparency Issues**:
- Critics allege lack of public consultation, rushed legislative changes, and opaque land deals favoring private investors.
- Part of the site was acquired through expropriation, displacing hundreds of residents and small businesses.

2. **Architectural Criticism**:
- Modern high-rises clash with Belgrade’s traditional low-rise skyline, raising concerns about cultural and aesthetic integrity.

3. **Social Impact**:
- Luxury housing is deemed unaffordable for most Serbians, exacerbating inequality.
- Activists argue funds could have been redirected to public infrastructure or housing for lower-income citizens.

4. **Environmental Concerns**:
- Construction near the Sava River risks flooding and ecological disruption.

---

### **Current Status (as of 2023)**
- **Ongoing Development**: Several towers, the **Galleria Mall**, and parts of the riverside promenade are completed.
- **Mixed Reception**:
- **Supporters**: Praise job creation, modernization, and revitalization of a derelict area.
- **Opponents**: View it as a symbol of corruption, gentrification, and unsustainable development.

---

### **Symbolism & Politics**
- The project is closely tied to Serbia’s ruling party and President Aleksandar Vučić, who champions it as a sign of national progress.
- Protests under slogans like *"Ne davimo Beograd"* (Don’t Let Belgrade Drown) have highlighted tensions over urban planning and governance.

---

Belgrade Waterfront remains a polarizing topic, reflecting broader debates about globalization, urban identity, and social equity in Serbia. For updates, visit its official site: **[belgradewaterfront.com](https://www.belgradewaterfront.com/)**. 🌆🏗️

Poslednja izmena:
Drugi primer:

> What is value of X in the following equation: x2 + 6x + 13 = 0

Razmišljanje :

Okay, let's see. The user asked for the value of X in the equation x² + 6x + 13 = 0. Hmm, quadratic equation. I remember quadratic equations can be solved using the quadratic formula, factoring, or completing the square. Let me check which method is best here.

First, I'll try factoring. The equation is x² + 6x + 13. To factor this, I need two numbers that multiply to 13 and add to 6. But 13 is a prime number, so the factors are 1 and 13. 1 + 13 is 14, which doesn't add up to 6. So factoring probably won't work here.

Alright, moving on to the quadratic formula. The standard form is ax² + bx + c = 0, so here a = 1, b = 6, c = 13. The quadratic formula is (-b ± √(b² - 4ac)) / (2a). Let's plug in the values.

Calculating the discriminant first: b² - 4ac = 6² - 4*1*13 = 36 - 52 = -16. Wait, the discriminant is negative. That means there are no real solutions, only complex ones. The user might be expecting complex numbers here.

So, the square root of -16 is 4i, since √(-16) = √(16)*√(-1) = 4i. Then, applying the quadratic formula: (-6 ± 4i)/2. Simplifying that by dividing both numerator terms by 2 gives -3 ± 2i. So the solutions are x = -3 + 2i and x = -3 - 2i.

Alternatively, maybe I can complete the square to verify. Let's try that. Starting with x² + 6x + 13 = 0. Move the constant term to the other side: x² + 6x = -13. To complete the square, take half of the coefficient of x, which is 3, square it to get 9. Add 9 to both sides: x² + 6x +9 = -13 +9. That simplifies to (x + 3)² = -4. Taking the square root of both sides gives x + 3 = ±√(-4) = ±2i. Subtract 3: x = -3 ±2i. Yep, same result.

So both methods confirm that the solutions are complex numbers: -3 + 2i and -3 - 2i. The user might have made a typo in the equation, but assuming it's correct as written, these are the answers. I should present both solutions clearly, showing the steps so the user understands how complex roots come into play here.

Odgovor

Deepseek matematicki odgovor, 2025.02.28.png

Zamena ili ne ostaje da se vidi. AI je tu i teško će se zaustaviti. Ja nisam koder, posedujem bazično znanje niti je to moja struka. Zatreba mi pomoć oko otklanjanja grešaka u php-u i moram da kažem da radi odličan posao. Ai je tu da ti da moguća rešenja za postojeće probleme, nisam siguran da može sam da napiše ceo funkcionalan kod pukim promtovanjem.

Biće sposoban i za to mnogo mnogo ranije nego što razni AI romantičari i "lako ćemo" optimisti i naivci misle.

Kodiranje je jezik neprirodan i stran za ljudski um. Za AI je to prirodan jezik, "rođen" je u njemu i "misli" u njemu. Uz to, AI uči brže nego bilo koji ljudski mozak. I za kraj, na svetu ima već na stotinu AI i srodnih sistema, koji će da međusobno komuniciraju i uče brže nego što je ljudska rasa ikada videla i iskusila.

A ironično, pritom ništa od gorućih svetskih problema neće rešiti. A stvoriće mnogo novih. I to nerešivih.

Znam, znam... smarač, ludista, teorije zavere, alu kapica... Evo videćemo u narednim godinama rezultate. I sad će verovatno neko da napravi foru na račun Skajneta, a ja uopšte ne govorim o propasti ljudske rase usled nečega nalik Skajnetu. Već usled socio-ekonomskog kolapsa izazvanog automatizacijama, pogotovu u rukama korporacija i plutokratije.

A ljudi širom sveta aktivno hrane i obučavaju ta oruđa i sisteme koji će nas sve ekonomski sahraniti. Kao ono u banci kada službenica predlaže klijentu da pređe na elektronsko bankararstvo koje će nju ostaviti bez posla a upravi i vlasnicima doneti još veći profit. Samo je razlika što ta službenica mora to da kaže, dok u slučaju AI ljudi sami svojevoljno hrane i razvijaju oruđe za svoje samouništenje.

Pre nekog vremena jedan vlasnik firme mi je pričao o svom oduševljenju - i to je ovde vrlo blaga reč - što mu je ChatGPT dao neverovatno detaljni pravni savet koji se pruža na desetak stranica. Po njemu, bilo koji advokat u Beogradu bi ga za to "odrao" sa bar hiljadu evra. I on to sigurno zna jer mu nije prvi put da mu tako nešto treba.

Rešenje za to su bolje regulative advokata i uopšte bilo kog tržišta, edukacija korisnika i građana (kad ti za šta treba koja pravna usluga i šta je razumna cena), bojkot derikoža i slično. A ne rad na tehnologiji koja će ostaviti par desetina miliona ljudi bez posla. Uključujući i one advokate koji su normalni i pošteni.

Takođe, sutra će isto tako neki advokat (bivši) da kaže "šta će mi lekar? ChatGPT mi je rekao šta mi sve treba". I pomoći će da još par desetina miliona ostane bez posla. Treći će da kaže "šta će mi računovođa? Imam GPT". I još par desetina miliona će ostati bez posla. Četvrti će da kaže "šta će mi pisci?" I ostaviće na birou još par desetina miliona. Onda će isto da uradi još XY njih, pa još njih, pa tako poput lavine sve dok ne dođemo do situacije da 80% poslova postane zamenljivo odnosno automatizovano. A i to će posle da dovrše roboti.

A vlasti i plutokrate negde u oblacima, zabrinuti i posvećeni svemu tome taman koliko i ona aristokratija u Hunger games ili u Elisijumu. Vrišti im...

Poslednja izmena:
Moram da se složim sa Benderom (teška srca :) )
Velika je ovo disrupcija i niko ne zna gde sve to može da odvede.

Ali je činjenica i da je tu i da neće nigde da ode... moramo naučiti da živimo sa tom činjenicom i da joj se prilagodimo.
Ja lično ne verujem u masovan gubitak poslova zbog AI. Ne znam zašto, iskreno... prosto nešto mi se tu intuitivno ne uklapa.
Npr, možemo napraviti pravolinijsku projekciju pa reći da će AI zameniti doktore - ali da li će pacijenti pristati da ih leči AI?
Da li će klijenti pristati da iz zastupa AI?
Na kraju, da li će naručioci posla pristati da im AI pravi kod za softver? Ono, totalno, da niko pojma nema ili ne može da se snađe u takvom kodu niti pojma ima šta tu sve stoji i da li radi nešto što mu možda i nije naređeno... itd itd...

Opet, sa druge strane, najveći problem AI je što u stvari udara na visoko plaćene intelektualno zahtevne poslove.
Neće AI da čisti smeće po ulicama... tu će uvek biti posla za ljude. I zamisli ti sada svet gde je ta "srednja klasa" profesionalaca zamenjen mašinama, imaš oligarhiju na vrhu koja kontroliše stvari, i gomilu "robova" koji treba da rade u rudnicima, čiste smeće i ostale nisko plaćene poslove. Nije baš lepa slika budućnosti.

Nadam se da je istina negde na sredini i da će ova novotarija biti više pomoć čoveku nego izvršilac nekih radnji iz kojih je ljude isključila kao nepotrebne.
Zbog toga je ovaj kineski potez "komoditizacije" AI ključan za budućnost. Svaka im čast!

Npr, možemo napraviti pravolinijsku projekciju pa reći da će AI zameniti doktore - ali da li će pacijenti pristati da ih leči AI?
Da li će klijenti pristati da iz zastupa AI?
Na kraju, da li će naručioci posla pristati da im AI pravi kod za softver? Ono, totalno, da niko pojma nema ili ne može da se snađe u takvom kodu niti pojma ima šta tu sve stoji i da li radi nešto što mu možda i nije naređeno... itd itd...
Brže nego što mnogi misle. Odnosno broj ljudi (kahmbudala) koji će sve da prepuste AI je mnogo mnogo veći nego što mi "ostali" mislimo. Mnogo je ljudi koji su apsolutno ubeđeni da je sve novo uvek bolje, pa samim tim i AI i sve vezano za njega. Vele neko je to smislio, neko je to odobrio u fabrici, neko je to reklamirao, neko u vladi je to odobrio za potrošnju, neko je to već počeo da koristi... znači da mora da je korisno i dobro.

Kao ono kad su pravili i prodavali pastu za zube sa radijumom, ili DDT, ili azbest, ili olovo u gorivu, ili plastiku za ambalažu hrane... Dakle samo se ređaju primeri duž vremenske linije, sve do dana današnjeg.

A nisu ni manuelni i fizički poslovi mnogo sigurniji jer tehno plutokrate već rade i na tom polju:

AI nikad nije ni trebalo da bude razvijan odnosno tražen, već je trebalo da se ostane na VI odnosno Virtuelnoj inteligenciji. Međutim plutokratija je bila previše pohlepna da još skreše troškove i poveća profit kroz automatizaciju, a ostatak raje je bio previše glupav da shvati kuda sve to vodi. I sad smo već ušli u eru gde svaki pomen ideje da se AI ukine i obustavi će kod 2/3 raje da izazove reakcije kao da si im rekao da se odreknu struje (iako nije isto). Ono, toliko je propagiran i izvikan AI da su ljudi to već prihvatili kao potrebno i kao sastavni deo života. I kao rešenje za sve svetske probleme. Iako realno ništa od svetskih problema (korupcija, pohlepa, siromaštvo, kriminal, obrazovanje...) neće rešiti.

kroz izdah: Al dobro....
Imajući sve to u vidu, možda ljudi i zaslužuju da im se desi ono što se predviđa za ovaj vek.

Rešenje za to su bolje regulative advokata i uopšte bilo kog tržišta, edukacija korisnika i građana (kad ti za šta treba koja pravna usluga i šta je razumna cena), bojkot derikoža i slično. A ne rad na tehnologiji koja će ostaviti par desetina miliona ljudi bez posla. Uključujući i one advokate koji su normalni i pošteni.

Takođe, sutra će isto tako neki advokat (bivši) da kaže "šta će mi lekar? ChatGPT mi je rekao šta mi sve treba". I pomoći će da još par desetina miliona ostane bez posla. Treći će da kaže "šta će mi računovođa? Imam GPT". I još par desetina miliona će ostati bez posla. Četvrti će da kaže "šta će mi pisci?" I ostaviće na birou još par desetina miliona. Onda će isto da uradi još XY njih, pa još njih, pa tako poput lavine sve dok ne dođemo do situacije da 80% poslova postane zamenljivo odnosno automatizovano. A i to će posle da dovrše roboti.

A vlasti i plutokrate negde u oblacima, zabrinuti i posvećeni svemu tome taman koliko i ona aristokratija u Hunger games ili u Elisijumu. Vrišti im...

Ja uopšte ne sumnjam da će posledice biti takve kakve si opisao. Problem je međutim šta da se radi kad tehnogija pronađe način da se neki posao zaista obavlja bitno brže, bolje ili sa manje troškova? Kad su u Engleskoj počele da se pojavljuju tkačke mašine, ogroman broj žena - švalja - je izgubilo jedan od retkih masovno potrebnih poslova koje su mogle da obavljaju od kuće i da tako pomažu porodicu. To je bila katastrofa za mnoge. Ili kad je parna mašina počela da zamenjuje konje i volove kao pogonsko sredstvo. Kompletna grana "privrede" vezana za domaću stoku je nestala, sa time su mnogi "stručnjaci" za njih izgubili posao i prihode. Izmenila se čak i sama zemlja, nestali su nepregledni zeleni pašnjaci za stoku da bi ih zamenio prljavi industrijski haos beskonačnog predgrađa. Pogonsko gorivo više nije čista trava nego prljava nafta. Ode u nepovrat i lepota pejsaža i naši četvoronožni prijatelji od par hiljada godina unazad. Plus klimatske promene zbog nafte. Da li se sve TO isplatilo? Treba li onda da se vratimo unazad? Ili ne? Nisu to laka pitanja.

Nisu laka pitanja ali za mene nema dileme da će jednog dana kada svet upadne u nepovratnu socio-ekonomsku kataklizmu, krivica i odgovornost za to neće ležati samo na vlastima i plutokratama, nego i na svim običnim ljudima koji su podržavali i ubrzavali razvoj i širenje AI i robota treniranjem i hranjenjem istih. Iz tog razloga nikad nisam koristio usluge AI, a tek od decembra 2022. sam i konkretno rekao i odlučio da neću nikad koristiti i tražiti usluge AI. Pa neka budem ludista i fijuk zbog toga, nije me briga. Baš zato što razumem tehnologiju, razumem i kuda sve ovo vodi. I ne želim da jednog dana nosim deo odgovornosti za propast mene i drugih ljudi.

Pritom su i mnogo kredibilniji i cenjeniji ljudi od mene, još ranije, još 2000ih upozoravali na ovakve stvari (ne na Skynet nego na socio-ekonomski ponor od AI). Upozorenja je bilo. Samo nije dovoljan broj ljudi hteo da sluša. A umesto toga su slušali plutokrate, oligarhe, marketing agencije, političare i druge parazite.

Mislim da nas istorija uči koji je jedini mogući način da se ta protivrečnost reši. Treba uticati na politiku, a ne na tehnologiju.

Tehnologija je uvek imala i uvek će imati dve strane. Ona nam u nečemu pomaže, a u nečemu je opasnost. To se ne može promeniti jer su i nauka i tehnologija slika same prirode. I u njoj uvek postoje obe strane, pa zato ni spoznaja te prirode u obliku nauke i tehnologije ne može imati drugačije karakteristike od same Prirode čiji su oni deo. Čak i običan kameni nož ima dve, u etičkom smislu vrlo različte upotrebe. Zato jedino preostaje da se politika uvek uobličava tako da ona kontroliše njihove negativne aspekte. Ljudi se moraju vaspitavati tako da razumeju politiku i da o njoj svi vode računa. Pa kad god se pojavi neka opasnost bilo koje vrste, da se političkim sredstvima utiče na to da ona što manje dođe do izražaja. Uvek mi je smetalo prebacivanje odgovornosti sa naše nesposobnosti da upravljamo odnosima u društvu na bilo kakve spoljašnje uticaje. Ako to ne možemo postići, sopstvenu organizaciju u zajednici, onda smo MI krivi, a ne kameni nož koji je nekoga ubio. Nije ga ubio nož, nego onaj ko je stvorio društvene uslove da se on tako upotrebljava. Potpuno je isto i sa razvojem AI. Znamo i za opasnosti i za prednosti. Pa onda ne bi smelo biti teško doneti zakone koji to kontrolišu u meri u kojoj je moguće. Ako to ne uspemo, onda bi nas ionako dočekalo nešto drugo, takođe opasno, pa je manje više svejedno. Sutra će biti moguće da neko kod kuće napravi novi soj smrtonosnog virusa. Šta ćemo onda? Ključ opstanka je u demokratiji i političkoj obrazovanosti masa. Inače sigurno propadamo, pre ili kasnije. Sa ili bez AI.

Mnoge firme sada pokusavaju u svoje procese rsda da ubace AI jer su culi "da to tako treba". U nekim slucajevima AI moze da oslobodi ljude dosadnog posla. Recimp onih koji na proizvodnim trakama vrse inspekciju vica i oovrca.
Ali gazde mogu da ih stave da rade drugi dosadsn posao.

Biće sposoban i za to mnogo mnogo ranije nego što razni AI romantičari i "lako ćemo" optimisti i naivci misle.

Kodiranje je jezik neprirodan i stran za ljudski um. Za AI je to prirodan jezik, "rođen" je u njemu i "misli" u njemu. Uz to, AI uči brže nego bilo koji ljudski mozak. I za kraj, na svetu ima već na stotinu AI i srodnih sistema, koji će da međusobno komuniciraju i uče brže nego što je ljudska rasa ikada videla i iskusila.

A ironično, pritom ništa od gorućih svetskih problema neće rešiti. A stvoriće mnogo novih. I to nerešivih.

Znam, znam... smarač, ludista, teorije zavere, alu kapica... Evo videćemo u narednim godinama rezultate. I sad će verovatno neko da napravi foru na račun Skajneta, a ja uopšte ne govorim o propasti ljudske rase usled nečega nalik Skajnetu. Već usled socio-ekonomskog kolapsa izazvanog automatizacijama, pogotovu u rukama korporacija i plutokratije.

A ljudi širom sveta aktivno hrane i obučavaju ta oruđa i sisteme koji će nas sve ekonomski sahraniti. Kao ono u banci kada službenica predlaže klijentu da pređe na elektronsko bankararstvo koje će nju ostaviti bez posla a upravi i vlasnicima doneti još veći profit. Samo je razlika što ta službenica mora to da kaže, dok u slučaju AI ljudi sami svojevoljno hrane i razvijaju oruđe za svoje samouništenje.
To malo opisujes utopiju. I ta sluzbenica ne prica jer mora vec ne moze da postigne od posla jer su ionako banke maksimalno smanjile broj sluzbenika, a mnoge i ogranicile vreme za rad sa strankama. Slazem se da treba bojkovati derikoze ali kako? Eto meni treba ispravka greske. Imam opciju da platim 300e za svaku ispravku ili da koristim AI. Nije da nisam slao upite i svako mi nudi ono sto mi ne treba, posebno taj neki subscription model poslovanja. Ili ti odvale cenu za taj jedan problem ili te vezu ugovorom da moras godinu dana da placas "odrzavanje". I ko ce odrediti sta je razumna cena? Ono sto AI moze da je skine cene pojedinih zanimanja, a koliko ce uticati na sam razvoj drustva ostaje politicko pitanje zakona i dozvola.

Ključ opstanka je u demokratiji i političkoj obrazovanosti masa. Inače sigurno propadamo, pre ili kasnije. Sa ili bez AI.
Ne znam Zuma, s obzirom da je demokratija danas sinonim za oligarhiju, a ta oligarhija bi da zloupotrebi AI za cementiranje svoje kontrole nad društvom, nisam optimista.
Sve i da se to nekako sanira (ovaj događaj sa Kinezima je pozitivan znak definitivno), opet ostaje pitanje šta će taj AI strukturno da promeni i koliko težak će biti tranzicioni period ka nekom novom ravnotežnom stanju.

Vrh