Drakče,
Mogu da razumem želju za gej paradom. Apsolutno ne podržavam tu želju, ali mogu da je razumem. Ne zato što sam dobar dećko (što bi reko Cane) nego zbog toga što znam kako (ne) funkcioniše današnja geopolitika, posebno na Balkanu. Ali nadam se da se slažeš da je besmisleno da se LGBT populacija deli u frakcije umesto da svi do jednog predstavljaju celokupnu svoju populaciju, samo zato što nekolicina egomanijaka ne može da se dogovori kako će se parada zvati i ko će joj biti vođa.
Primera radi, da Srbi koji u nekom mestu u Americi čine tek 5% populacije i imaju 3 različite parade tokom kojih se blokira ogroman deo grada, jel bi to bilo normalno i smisleno? Jel normalno da šačica Srba ima tri srpske parade? Perinu paradu, Mikinu paradu, Žikinu paradu... Ja mislim da je to bolesno, licemerno i na kraju krajeva - jadno. Jer se time ističe nesloga i haos koji vladaju unutar t(akv)e zajednice.
Što se tiče broja učesnika... da se ne lažemo: na ovdašnje gej parade dolazi izuzetno mnogo domaćih političara, stranih političara, kao i LGBT gostiju iz inostranstva. Svi oni znatno uvećavaju brojku učesnika. Ali ako ne računamo njih... a nema smisla da ih računamo, jer je ovo parada srpske LGBT zajednice, ne svetske... jasno se vidi da ni prva, ni druga, ni treća, ni peta... gej parada nikad nemaju više od 500 do 1000 LGBT pripadnika.
Što nam govori šta? Ne da gejeva nema u Srbiji. Ima ih, i to dosta. Ali nam govori da se obične LGBT osobe uzdaju u te organizacije taman koliko se i običan narod uzda u narodne poslanike. Čak i manje. I da obične LGBT osobe shvataju da su takve parade besmislene i naopake. Iz toga proizilazi pitanje - da li je onda normalno da zbog političkih poena i egomanijaka u organizacijama koji ne mogu da se slože, 1.5 milion ljudi treba dva do tri puta godišnje da budu zatočeni u sopstvenom gradu? I da se tera inat preostalim 5 miliona stanovnika zemlje?
-------------------
Inače, vezano za generalni problem zatvaranja grada... Razmišljam da u periodu od godinu dana označim na kalendaru svaki dan kad je neka ulica u Beogradu bila zatvorena za saobraćaj, ne računajući radove na putu, intervencije hitnih službi i slično. Odokativno, mislim da će se pokazati da trećinu dana godišnje Beograd trpi neko zatvaranje.
Mada bi mi za takvu akciju trebala pomoć ostalih članova, pošto se često dešava da bude nekih zatvaranja a da ne budu propraćena medijskim člancima.