Jedan član zakona baš to i reguliše, ako ne mogu da se dogovore, ili ne žele, upravnik tu odluku donosi sam.Nadam se da ce novi zakon konacno naterati vlasnike zapustenih zgrada da zavuku ruku u dzep i otvore se. Dostta je vise padanja terasa na glavu zbog neodgovornih sebicnih morona.
Pa glavna promena je da ce sada postojati umesto poslovnih upravnika , POSLOVNE ORGANIZACIJE ZA UPRAVLJANJE . Svugde napominju pa i sam je licno vesic rekao kako sada depozit koji su polagali posl upravnici (u slucaju da budu odgovorni za nanetu stetu zgradi) nece biti kako kazu "samo" 10 000 E vec ce to biti dosta vise... Samim tim su u stvari rekli da sad nece obicni "Smrtnici' to moci otvarati sa 10 000 E depozita vec ce to biti za odredjene... U stvari su cini mi se sedeli i razmisljali kako sebi (naravno otvorice firme na ime svoje rodbine blize ili kumova) da osmisle posao a da nista puno ne rade, i da im kaplje lova redovna i to odlicna. I eto setili se. jos jedan primer da se pretvaramo u doba haraca-tursko doba , jer vlast samo gleda kako nekim porezima i slicno da dodje do para....Изгеда да још траје. Ево исте вести из мало озбиљнијег медија:
![]()
Izmene Zakona o stanovanju predviđaju da zgradama ubuduće upravljaju firme umesto profesionalnih upravnika
Izmene Zakona o stanovanju predviđaju da zgradama ubuduće upravljaju firme umesto profesionalnih upravnikawww.ekapija.com
Мислим да је ово десет корака у назад, а не само један. Живим у држави која има такав систем који је такође кренуо од једноставне измене па завршио као Гољат уграђивања и прања новца са све протестима станара широм државе. Ово неће завршити на добро, станови ће временом ради те измене (ако прође) постати још неприступачнији јер ће трошкови одржавања расти сразмерно похлепи мафијашких управничких фирми.
malo previse zar ne?Нема ту никаквих добрих промена. Ја сам прошао замену система упраљања и говорим из искуства. Када нека фирма намирише новац, има да гули станаре дуго и јако. Почне се са благим изменама, па после почиње стандардизација ради лакшег управљања и осигурања; што у преводу значи да ће упраљач, на пример, одлучивати каква вањска врата могу да се наместе и какви прозори. После то прелази из спецификације у надлежност управљача тако што ће они одлучити од којег предузећа можеш да купиш врата. Тако иде и за бојлере, прозоре, кров и све заједниче просторије у згради.
После нећеш моћи да замениш или реновираш нешто што се спаја са некретнином као кухиња или купатило без одобрења управљача јер долазе на ред стандарди и сертификати које ћеш морати да испуниш тако што ће ти бити најлакше да платиш некој фирми која је одобрена од стране управљача. На преправљање унутрашњости попут постављање или померање зидова заборави. Онда иде 5000 еур месечно на чистачицу која дође једном у седмици, 7000 еур за разбијено стакло које кошта можда 300 еур, фантомске поправке итд. уграђивање на уграђивање на уграђивање. За десет година од увођења таквог система цена одржавања или управљања биће на годишњем ниво 1%-2% вредности некретнине.
Моје искуство је из Енглеске, а Србија ако се не варам копира енглески систем управљања тако да мислим да мој коментар стоји а видећете и сами за неколико година у ком правцу систем управљања иде. Енглези јесу претерали, тамо ти управник одређује и величину пса којег можеш држати у стану и ако хоћеш да даш свој стан у најам мораш да тражиш дозволу од управника итд. али промене никада не иду радикално него постепено. Надам се да грешим али нисам оптимиста. Управник, пошто је правно лице, користи осигурање и одговорност управљања зграде и станара као изговор да све строжија правила, увођење стандарда итд.malo previse zar ne?
U ovoj drzavi naravno nista ne iznenadjuje ali ipak...
Još uvek ne, nadajmo se da će tako i ostati.Ако није обавеза онда повлачим шта сам рекао и извињавам се на сметњи. Не знам зашто сам био под утиском да ће бити обавезно.
Ovo nisam baš razumeo, kako misliš da profi košta duplo više?Jedan savet, ako vas novi upravnik ne košta duplo više od prinudnog, džabe rečite.
Dakle nista pre proleća?Novi zakon tj. izmene postojećeg, trenutno su na čekanju nove vlade.