Šta je novo?

Upotreba ћирилице i latinice

Саша":2qz18639 je napisao(la):
Табле с називима улица у Ваљеву, занимљиво је да су на њима означени и кућни бројеви:

image3343.jpg


За више ћирилице из центра Ваљева: https://www.facebook.com/20256903309493 ... =1&theater

У Шапцу су на свим новим таблама с називима улица натписи на некадашњем политичком српскохрватском језику. Српски је остао само на старим таблама у центру.

Kad bi ovako odradili u blokovima, kad bi...
 
milos.tro":ffqh9w9n je napisao(la):
...
Kad bi ovako odradili u blokovima, kad bi...

Bilo bi zbunjujuće, još više :) :
- niz ovu ulicu Vam je Jurija Gagarina, a malo dalje je Omladinskih brigada (ili Gandijeva, ili Nehruova, ili Dušana Vukasovića, ili Dr. Ivana Ribara... :) )
 
Ха ха ха ха ха. Натпис који служи да олакша сналажење, може да збуни. Овим је победио.
 
O, živ si, nema te dugo!
Naravno, nemaš blage veze o čemu pišem.
 
Немој да скрећеш тему, срамота те је што си лупио невиђену глупост. Ја сам овде, не брини, волим да се смејем твојим порукама, само настави да се згражаваш над ћирилицом. Такве као што си ти срећем сваки дан, срећом све вас је мање и просто је невероватно колико људи могу да иду против своје државе. Сигурноти тешко пада када прођеш градом и видиш све више ћирилице по радњама, билбордима, производима... Биће је још више. Не дај Боже као за време твог вољеног комунизма, неће дати ниједан Србин да се врати то време, када су људи могли равноправно да користе једно писмо.
 
Veoma mi je drago što si sve ovo napisao, da ljudi vide kako lupetaš ("moj voljeni komunizam", "ide protiv svoje države", "teško pada ćirilica"), da shvate da si jedan bolestan čovek.

Naravno, u svom ekstremističkom slepilu i isključivosti nisi u stanju da vidiš dalje od svojih uskih interesovanja i shvatanja.
 
MilisaV":35njgkof je napisao(la):
ko ne piše ćirilicom taj je protiv države?

Па да, то су ти "неписани стандарди".
 
I oni i mi ćemo još dugo imati svoje debile.
S tim što su njihovi za par redova veličine ipak veći debili od naših.
 
Они скоро да немају нити једног имбецила који не поштује своје писмо.
 
Oni imaju polupismene ustaše, mi imao kvazintelektualce-slepce (ove što spominju gajevicu, teško im je da čitaju, traže naučne definicije po google-u pa ih nalaze na "Vukajliji", za njih su vojvode branile ćirilicu...).
Najtragičnije je što se potajno dive tim ustašama na fašizmu koji prolazi u Hrvatskoj...
 
Смета ти што хрватску латиницу зовем гајевицом, смета ти што тешко читам туђе писмо, не умеш да повежеш борбу српских јунака у Првом светском рату, свих (не само војвода), са очувањем државе, традиције, културе. И право на своје писмо је тада брањено, али ти то не можеш да разумеш, јер је по теби Србија тада имала два писма. За хрватски фашизам, разочараћу те, нећу се никада дивити њему, иако би то хтео да видиш овде. Њега повезујем са страдањем свог народа, а увек када је страдао наш народ од хрватског фашизма, страдало је и писмо и ето ти одговора на то да ли је неко због писма изгубио главу. Срам те било када са тим иронично иступаш!
 
Teško ti je da čitaš pismo koje i naša deca u osnovnoj školi lako savladavaju?
Ti mene zasmejavaš, a nisi ni svestan - zato što si slepac.

Ma diviš se ti njima kao su oni uredili zemlju, znam tebe i takve, voleo bi da isto sprovedeš i ovde, ali džaba, mi Srbi smo veliki narod, ali ne na plitak i površan način na koji ti to shvataš.

(a sve je počelo zato što čovek ne poznaje Novi Beograd :D )
 
Evo i od mene par fotografija upotrebe ćirilice, iz nekih prošlih vremena, da ovi mlađi ne posmisle da bilo baš tako strašno :) :

1984voskar_zps3ofi7bba.jpg


1953citaonica_zpsdoswshsn.jpg

slikano nakon što je Američka čitaonica/Informacioni centar bio razlupan tokom Tršćanske krize 1953 (mislim da je osim tada i 1999, Centar bar još jednom bio razlupan)

Parole iz onog vremena
muzej%201953_zpspwwctxln.jpg


1953gibanica_zpsxl3i2j3d.jpg

:lol:

Mudrosti ispisane na prevrnutom tenkiću, ćirilicom

tenk%201953_zps6zpcgnfw.jpg


ima još, ali su uglavnom infantilne parole.
 
Tenk je bas fora gdje zna li se lokacija u da li jos postoji voskarska radnja
 
direktor":3fyq118j je napisao(la):
da li jos postoji voskarska radnja

Da, postoji, samo se danas vodi na vlasnicu - Draganu. I, gle čuda, i pored progona, ćirilica je opstala
https://www.google.rs/maps/@44.7990...m4!1e1!3m2!1sky5mZRWAFwfqFUU_6umKWQ!2e0?hl=sr


direktor":3fyq118j je napisao(la):
Tenk je bas fora gdje zna li se lokacija
Kalemgdan, slikano 1953.
Na Kalemegdanu je, pod vedrim nebom, bila izložba vojne tehnike, a neki zarobljeni primerci su bili postavljeni u položaj kao da su upravo bili izbačeni iz borbe.
Tako je lovac Fiat G-50 bio postavljen kao da je upravo oboren, nabijen na nos u neko blato, i ono što ovi mlađi neće verovati - sve u oznakama NDH - da, u Beogradu, na Kalemgdanu (prava priča je da je pilot prebegao u partizane 1944 i predao im avion, no dobro). Nadao sam se da će biti neka slika tog aviona u boji, ali nema. Inače, to je jedini sačuvani primerak tog aviona u svetu, i nalazi se Muzeju vazduhoplovstva, od neprocenjive je vrednosti i uzalud čeka pare za rekonstrukciju.
 
relja":e6rz15hs je napisao(la):
(prava priča je da je pilot prebegao u partizane 1944 i predao im avion, no dobro)

једна од многих прича која је искоришћена за стварање мита о борби народа и народности за слободу. Бежанија је кренула 43 после капитулације Италије а те 44 је било јасно да нацисти пуцају по свим шавовима.

Данас кад би се погледала листа ратних војних пензионера могло би причати о мултиетничности те борбе, а када се погледју имена по споменицима, тамо где су се имена сазнала па накнадна манипулација није била могућа иако су споменици тако били осмишљени да нити је јасно ко је жртва нити је јасно ко је злочинац а све у циљу очувања братства и јединства, стиче се потпуно другачији утисак.

Тај несрећни комунизам је нестао у вртлогу грађанског рата 90их и прошло је сувише много времена да би данас био сматран искључивим кривцем за ситуацију у којој се данас налази ћирилица у Србији.
 
orion":2vm3upgg je napisao(la):
relja":2vm3upgg je napisao(la):
(prava priča je da je pilot prebegao u partizane 1944 i predao im avion, no dobro)

једна од многих прича која је искоришћена за стварање мита о борби народа и народности за слободу. Бежанија је кренула 43 после капитулације Италије а те 44 је било јасно да нацисти пуцају по свим шавовима.
....

Pa, hm, šta da ti kažem, a da ne započnem još jednu "šorku".
Priča o prebezima iz ZNDH sve do skorijih godina nije nešto obrađivana (osim Kluza, Čajaveca i Jazbeca koji su preleteli pre Staljingrada, ali su i poginuli u borbi, odnosno Jazbec ubijen nakon zarobljavanja i mučenja). Zbog njihovog bekstva Ustaše su pojačale sigurnosne mere, bilo je puno hapšenja, i između ostalog, zato do kapitulacije Italije nije bilo puno prebega avionima u partizane. ZNDH je inače bilo "izbušeno" komunističkim agentima i saboterima - to ne kažem ja, nego naši, srpski istoričari, i to ovi današnji koji guraju priču o dva antifašistička pokreta.

I pored svega toga, ova "priča" o Fiatu, i ostala bekstva nisu korišćena ni za kakve mitove. Ako ćemo o mitovima, mit je napravljem o Ivi Loli i Jurici Ribaru i njihovim prijateljima. Mit nije pravljen o posadi koja je pobelga Dornijeom u partizane, njih imenom spominju samo istoričari koji se bave detaljima.
Ni u "Partizanskoj eskadrili" nije baš najjasnije odakle su stigli oni prvi avioni, nemaju oznake :).
Većina tih prebeglih letača je mogla da bude srećna ako posle rata nije zaglavila robiju. Pamtili su im partizani, nije to tek tako prolazilo (npr u knjizi "Brži od zvuka").
FIAT je mogao da bude izložen i sa iscrtanim petokrakama, onako kako je izgledao kada su njime mitraljirani Nemci i ustaše, ali ne, bio je izložen na Kalemegdanu sa hrvatskim šahovnicama i nosem u blatu.

Uostalom, postoje spiskovi partizanskih boraca po brigadama, postoji spisak boraca sa Sutjeske. Ko želi i ima vremena da broji krvna zrnca, nek izvoli.

(ne da branim komunizam, bože sačuvaj)
 
orion":gviskz7m je napisao(la):
Тај несрећни комунизам је нестао у вртлогу грађанског рата 90их и прошло је сувише много времена да би данас био сматран искључивим кривцем за ситуацију у којој се данас налази ћирилица у Србији.

Наравно да није искључив кривац. Мало шта је, уопште, потпуно и искључиво. Али, главни и одговорни - јесте.

Идеје о латиници у српском датирају од пре Првог светског рата. Између два рата је латиница ушла у српски језик у Србији у склопу југословенског пројекта - углавном кроз натписе као што су имена места на железничким станицама, имена рубрика у државним документима, и у комунистичким штампаним материјалима. Захваљујући г. Василију Клефтакису из Холандије и његовом истраживању први пут смо добили неке веродостојне податке: http://www.nspm.rs/kulturna-politika/zatiranje-srpske-cirilice-–-plan-ili-slucaj.html. (Затирање српске ћирилице, Василије Клефтакис, НСПМ).

Послератна држава је била такве природе да није остављала документе о свим важним стратешким одлукама, неке је спроводила тајно, постепено и веома лукаво. Ево једног чланка на ту тему, у вези с ћирилицом: Да ли је ћирилица плански препуштена тихом изумирању?, Љубиша В. Јовановић, НСПМ: http://www.nspm.rs/kulturna-politika/da-li-je-cirilica-planski-prepustena-tihom-izumiranju.html

Историја и стварност нису онакви каквима их замишља мали Перица. Послератна Југославија није била тоталитарна држава као што је био Совјетски савез и земље које су припадале Источном блоку. Није се могла Србима напречац узети ћирилица, као што им се није могло узети ни власништво над земљом, па је, кажу, Југославија остала једина социјалистичка земља у којој је то власништво остало у рукама сељака. Лукави и бистри Тито и његова злочиначка дружина су то добро знали, па после револуционарног терора првих година после рата нису више пренагљивали у свему. Учврстили су власт и није било потребе да прелазе границе и угрожавају себе. Упражњавање вере није било пожељно, али цркве нису масовно рушене. У Београду су до данас претрајала ројалистичка и масонска обележја на неким фасадама, нису сва скинута, прекривена, префарбана. Није више ни било потребе све скинути, порушити, побити: када ПОСЛЕ рата убијете неколико десетина хиљада људи, потенцијалних политичких противника, још стотине хиљада опљачкате, одузмете им имовину, понизите их, постепено укинете већину грађанских права и слобода, онда у насталој страховлади више не морате све да контролишете: људи се сами контролишу, прилагођавају, ћуте, потказују међусобно, и сами утврђују власт.

Не постоји такав режим који може све да контролише. И у неким нацистичким логорима је пола људи преживело, заљубило се, писало поезију и играло позоришне представе, али то није разлог да их сматрамо мање нацистичким, злим и страшним. Понеко увек преживи неко клање, стрељање, бацање у јаму, затвор и логор.
Углавном незрели људи и незналице у својој искључивости воле да баратају речима као што су свако, сви, нико, ниједан, увек, никад и сличним.

Ћирилици је судбина запечаћена Новосадским договором из 1954. године, али о томе други пут.
Тек почетком деведесетих су људи почели отворено да говоре о четницима, ћирилици, стварној историји.
 
Vrh