Šta je novo?

Upotreba ћирилице i latinice

Црно комунистичко време и даље траје као што и новосадски договор и даље живи иако више нема "браће" којима би требало да повлађујемо. Међутим ту је господар...

На страну то, једна ласта не чини пролеће. Научно-образовни програм уз који сам и ја одрастао не може да оправда затирање ћириличног писма на нивоу целе државе.

И молим лепо, ако ћемо да будемо рационални, ефикасни, неострашћени грађани света онда је двојезичност једино решење. А у том случају латиница у српском писму је капут.

А ако ћемо о законима тржишта питај било ког графичког дизајнера које писмо има већу визуелну вредност и поготово потенцијал. Срећа по многе домаће и стране фирме које инвестирају овде то препоунају. Стари Млин је најскорији пример. :vops:
 
Све што си, Делија написао је у реду и слажем се са већином ствари. Међутим, ако ћемо писмо гледати кроз визуелну вредност (која је можда на страни ћирилице) или кроз било шта друго што не представља лингвистичко сагледавање писма у оквиру српског језика кроз историју, онда ћемо бити осуђени на то да нам званични лингвистички кор у Србији кроји то писмо. Ето видиш како они то раде, на основу техничко-технолошких средстава која се код нас интензивно користе не више од 15 година покушавају да објасне како је хрватска латиница саставни део наше културе старе колико и Мирослављево јеванђеље. Никада нисам чуо од истих, а пратим њихове изјаве врло пажљиво, да су направили научни рад о томе колико је наш језик изгубио у периоду насилног убацивања другог писма. Зато су у Правопису српског језика из 2010. године на целој страни "опрали" себе причом о томе због чега је битно да задржимо то друго писмо. А историја употребе писма је врло битна, јер да је нема, ученик основне школе би с правом могао да пита наставника због чега се аутор Правописа правда када пише о "нашем" писму и чему "фаворизовање" првог писма, јер ту историју не би ни знао. Плашим се да ће тако бити у даљој будућности, јер полако умиру људи који су били сведоци свог времена. То је мисија нашег непријатеља- првој генерацији се забрањује писмо, другој се намеће друго "равноправно", трећа ће то друго писмо бранити. Стокхолмски синдром је убачен међу људе, даље ћемо сами растурити културу.
 
И јако ми смета ова огромна (да будем поштен често и случајна) количина лицемерства коју исказују заговорници равноправности.

Наиме стално причају о потребама савременог друштва, инфоорматици, међународној комуникацији, глобализацији итд. Онда крену да причају како им је свеједно које писмо користе и да то треба да буде ствар личног избора те да два писма треба да буду равноправна.

Е ту долазимо до парадокса и лицемерства о којем причам. Рецимо да је избор писма лична ствар и да 50% грађана користи једно а 50% користи друго писмо и/или да мешају оба писма. О каквој ми равноправности два писма причамо ако је 100% грађана на овај или онај начин приморано да користи латиницу у информатици, читавом низу наука, образовању, комуникацији са страним фирмама, људима, познаницима...?! Дакле, та "равноправност" коју наводно заговарају ти "објективни, неострашћени грађани света" у пракси подразумева апсолутну доминацију латинице. И онда остајемо ми дивљи бизантијци и србочетници са својим варварским писмом.
 
Алексеј":jnj44wk7 je napisao(la):
Ето видиш како они то раде, на основу техничко-технолошких средстава која се код нас интензивно користе не више од 15 година покушавају да објасне како је хрватска латиница саставни део наше културе старе колико и Мирослављево јеванђеље.
5.jpg
 
Знам ја то орионе. Било би ме срамота да овде пишем о очувању српског писма да техничка средства која користим у свакодневном животу нисам прилагодио свом матерњем писму. То је могло и тада (пре 15 година) да се прилагођава, али наша изрека каже: "Ако имаш воље наћи ћеш начин, ако је немаш, наћи ћеш изговор."
wp_ss_20140217_0002
wp_ss_20140217_0001
 
Алексеј":2244pq4u je napisao(la):
... ако ћемо писмо гледати кроз визуелну вредност (која је можда на страни ћирилице) или кроз било шта друго што не представља лингвистичко сагледавање писма у оквиру српског језика кроз историју, онда ћемо бити осуђени на то да нам званични лингвистички кор у Србији кроји то писмо. ...

Ја некада нисам могао да схватим како неко ко је уметник или архитекта, значи - подразумева се да има развијен осећај за визуелно, није по природи ствари за ћирилицу. Или, да неко ко је филолог, лингвиста, образован и културан човек - не пише ћирилицом. Јер, то је за мене било као да сељак не зна квалитет земље, ливаде, шуме и поднебља где живи.

Два су разлога за то.
Један је да се два писма по визуелном квалитету ипак не разликују толико много да би та разлика била очигледна и пресудна.
Други је да је време политичке латинизације ипак прошло (иако добар део исте идеологије опстојава!), и да је она прешла у технолошку и подразумевајућу фазу. Технолошку због нове технологије, а подразумевајућу због окружености латиницом.

Пре педесет година техника је била на страни ћирилице - већ су постојале машине за писање, словни типови, шаблони, слогови, штампарска технологија и машине, и дуга традиција њихове употребе. Исто тако - окружење: све је било на ћирилици. Зато је било потребно доста идеологије и политике, и много системског потискивања ћирилице и систематског наметања латинице.

Дошло је време генерација које су се родиле у окружењу латинице, и једно време је изгледало да нова технологија само њу подржава. Није било ни дејства државе, нити познавања прошлости, нити јасног система вредности. Стасале су потпуно невине, изворно латиничне генерације.

Зато се слажем да треба знати. На сличан начин као што су људи, упркос свему, знали све време за славу, да је име језика српски, да је приватна имовина природнија од друштвене, да је добро да постоје грађанске и религиозне слободе .... Знати да се сва технологија може користити на српском језику.

Тако грађани Србије треба да (са)знају - да ћирилица (један језик - једно писмо) значи знање, значи (европска) култура, значи цивилизован однос према култури и језику, значи правда, и истина, значи уређена држава, значи Србија, значи - будућност.

Латиница остаје - најбоље енглеска, где год је потребно.
 
Учени лингвисти нам објашњавају због чега се ћирилица све мање користи, наводећи тиме наводне предности другог писма. Ако је то друго писмо у предности и ако је много лакше користити га у раду са телекомуникационим и информатичким системима, зашто га онда људи у Србији користе у малом проценту? Да ли лингвисти сматрају да употреба латинице уз српски језик без дијакритика представља познавање тог другог писма? Ако је тако, драго ми је што је са њима у строју око 80% полуписмених присталица хрватске латинице. Зашто полуписмених? Зато што се служе са 22 слова енглеске абецеде. Сматрају да је 30 слова азбуке сувишно, па су радије прихватили огољену варијанту хрватске латинице. То су прави поданици Орвелових предвиђања. Претпостављам да ће им следеће бити стварање Орвеловског новоговора са око 300 речи.
Иако не волим да говорим о том другом писму код нас и о неким статистикама, мораћу да се мало дохватим њега, да би мало схватили какве грешке праве људи који нам га прописују.
1. Реално је очекивати од њих да, ако већ заузимају став да би је требало "форсирати", наводе које су предности и вредности ћирилице, а не разлоге због којих је угрожена. То је први показатељ да желе оправдају своје докторате, Правопис и вишедеценијско "наклапање" о двоазбучју.
2. Хрватску латиницу у текстовима о двоазбучју спомињу само у контексту писма које су због ко зна којих практичних, друштвених, технолошких, географских разлога Срби пре прихватили и сада се служе њиме. Требало би их питати шта предузимају што им већина тих људи не зна писану варијанту тог писма. То показује да им није важно да ли су им људи писмени или не, већ шта им лоше састављене анкете "кажу". Човек каже да познаје "српску латиницу", а меша Ч и Ћ приликом писања (много примера- један видех пре неколико дана у радњи).
3. У Правопису (2010) стоји да приликом вертикалног исписивања латиницом, сваки знак се исписује посебно, у једном реду, а не свако слово! Наведен је и пример речи "мењачница":
M
E
N
J
A
C
N
I
C
A
(Нисам написао слово Ч хрватском латиницом, не зато што не желим, већ зато што то писмо нисам поставио у рачунару, јер немам потребу да га користим. Ово је специфичан случај када желим да објасним, а не односи се на то слово).
Дакле, аутори су тако накарадно прописали начин вертикалног исписивања латиничне речи да су тиме "ускочили себи у стомак".
Али ако су они ти који су стручни, онда сви остали људи у Србији не познају њихов Правопис, јер у Београду знам само за мењачницу преко пута Правног факултета у Београдској улици на којој је реч "мењачница" исправно написана латиницом- вертикално. Слична је ствар и са натписима надограднја (ноктију), бурегджиница, ћевапджиница, Дјордјева раднја, дјачка плјескавица...
Смејурија. Али нека, волим када људи уживају у својој неписмености, а лингвисти их подржавају.
 
http://www.politika.rs/rubrike/ostali-k ... ci.sr.html

"3. Образовни аргумент: установe којe се бавe образовањем и васпитањем. Нема оправдања да такве установе промовишу писмо које тенденцијски поништава традицију дугу девет векова. А прави је апсурд да се тако нешто захтева.

4. Финансијски аргумент: публикације штампане ћирилицом могу имати неке пореске олакшице, с тим што су публикације штампане средствима из буџета Републике Србије обавезне да користе ћирилично писмо. То значи да се не користи новац државе за подривање оних вредности које та држава штити у свом Уставу. О начинима пореских олакшица мора се јавно расправљати."
 
Мало о ситуацији у ЦГ. Иако је ћирилица равноправно писмо готово да је нема, тамо је онај комунистички метод прогона за разллику од хр и федерације бих где је аустроугарски и ндх-овски

Интересантно је погледати 3 најважније институције у ЦГ
-Влада ЦГ има двоазбучни сајт
-Председник ЦГ има двоазбучни сајт
-Скупштина ЦГ има :roll: ...

Да Његош ово сад види...
 
Pusti mi milogorce , sitde se cirilice , pa firmopisac ako mu neodneses gotovo rijesenje ili ne naglasis da oces na cirilici neces dobiti ,
Inace sajt vlade cg je donedavno mozda jos uvijek preovodio engleski na cirilicu

422146_crna-gora-blam_ff.jpg
 
Ne znam da li sam samo ja u pitanju, ali nemam nikakav problem da čitam ovaj engleski na ćirilici.. Bilo je čudno prvih par reči, ali posle me krenulo ;)

Da li to znači da je razlika između ćirilice i latinice samo font (izgled slova)?
 
Алексеј":7v2p2myv je napisao(la):
Било би ме срамота да овде пишем о очувању српског писма да техничка средства која користим у свакодневном животу нисам прилагодио свом матерњем писму.

wp_ss_20140217_0001

wtf? :laugh:

Алексеј":7v2p2myv je napisao(la):
http://www.politika.rs/rubrike/ostali-komentari/Neophodan-je-zakon-o-cirilici.sr.html

:blah:

Саша":7v2p2myv je napisao(la):
Ја некада нисам могао да схватим како неко ко је уметник или архитекта, значи - подразумева се да има развијен осећај за визуелно, није по природи ствари за ћирилицу. Или, да неко ко је филолог, лингвиста, образован и културан човек - не пише ћирилицом.

Ne znam po kojoj to objektivnoj kategoriji i kriterijumu cirilica ima vecu estetsku vrednost od latinice?
To je subjetivna stvar, meni su oba pisma lepa na svoj nacin, a neko ko koristi latinicu u svakodnevnoj upotrebi ne znaci da mu je cirilica manje lepa, ili jos manje iz nekih ideoloskih ubedjenja (pa mozda ima i takvih, ko ce ga znati, ako neko koristi cirilicu zbog svog sovinizma, zato je neko ne bi ne-koristio zbog antisovinizma? To je samo druga strana novcica)
Dakle, ovo sto si napisao nema nikakvog smisla.

Jedino sto je latinica estetski gledano ipak u prednosti u modernim tehnologijama i komunikacijama iz prostog razloga sto se estetski razvijala paralelno sa tom tehnologijom, sto je logicno, a cirlilica je tek sada na tom putu.
Za bolji estetski efekat cirilice potrebno je razviti nove fontove, nove softvere (koji su prilagodjeni pismu, a ne obrnuto - gde se jedno pismo samo zameni drugim), pa i hardver, ako hoces jos dalje, tj. fizicko oblikovanje i dizajniranje samih uredjaja.
Takodje, postaviti nove kriterijume, tendencije i trendove ( sto nikad ne uspeva na silu!) gde ce se nesto prepoznati kao lepo - a sto do sada mozda bas i nije prepoznato kao lepo. itd
 
Мени је ћирилица лепа, и Београд ми је леп, и Србија ми је лепа, и ово поднебље у којем живим ... И, све то не подразумева да нису и други језици, градови, земље ... лепи.

Али, није реч о томе.
Ради се о вредностима и квалитету које они без довољно знања и склони испразним релативизацијама не виде и не могу да схвате.

Шта још то уметници и архитекте виде што други не виде, а није само лепота по себи?
Виде одлике и квалитете културе, средине, поднебља, виде континуитет и усклађеност ... Може једна швајцарска планинска кућа да буде савршеног изгледа, али је на обали Мораве, или на врху старе, отмене зграде на Теразијама - бесмислена грдоба.

Ја не волим тоталитаризам једнообразности, ништа што је сто посто. Досадна је, устајала, неприродна.
Зато ми је занимљиво, каткад и симпатично, кад се неко изјашњава као Марсовац или Индус, а рођени је Србин. Занимљиво ми је и кад се млади играју језиком и страним речима, занимљиво ми је кад неко направи алтернативну кућу, занимљиво ми је када неко у земљи у којој се једним писмом пише цео миленијум пише другим писмом. То је природно и корисно разноврсје, које нас спасава једноличности и ограничења истог и јединог. Друштва у којима то може и постоји, дишу и развијају се слободно, иду напред.

Али, било шта од тога што уделом прелази неколико процената у укупном броју представља прекид, одступање, и кад је негативно - ненормалност и опасност. О томе ја говорим. Ни мало ми не смета разноврсност, али ми смета када нешто што није добро пређе оних неколико процената и постане нека врста болести друштва и државе. Педесет посто Индуса или Марсоваца у Србији би било то, кривљење и несрећно помодарство у језику које практикује пола становништва, прљавштина на све стране, дивља градња на све стране, урбанистички и саобраћајни хаос, ружне куће свуда, опште незнање цивилизацијских тековина, одсуство добрих стандарда, педесет посто латинице свуда.

А, Србија, њено друштво и држава, у много чему су болесни, па и у свом односу према писму српског језика. Знатно више од оних нормалних, природних, безбедних неколико процената.

Ето, о томе се ради.
 
Саша":1qfjsexw je napisao(la):
Ја не волим тоталитаризам једнообразности, ништа што је сто посто. Досадан је, устајао, неприродан.
Зато ми је занимљиво, каткад и симпатично, кад се неко изјашњава као Марсовац или Индус, а рођени је Србин. Занимљиво ми је и кад се млади играју језиком и страним речима, занимљиво ми је кад неко направи алтернативну кућу, занимљиво ми је када неко у земљи у којој се једним писмом пише цео миленијум пише другим писмом. То је природно и корисно разноврсје, које нас спасава једноличности и ограничења истог и јединог. Друштва у којима то може и постоје, дише и развија се слободно, иде напред.

Али, било шта од тога што уделом прелази неколико процената у укупном броју представља прекид, одступање, и кад је негативно - ненормалност и опасност. О томе ја говорим. Ни мало ми не смета разноврсност, али ми смета када нешто што није добро пређе оних неколико процената и постане нека врста болести друштва и државе. Прљавштина на све стране, дивља градња на све стране, урбанистички и саобраћајни хаос, ружне куће свуда, незнање, одсуство добрих стандарда, латиница свуда.

А, Србија, њено друштво и држава, у много чему су болесни, па и у свом односу према писму српског језика. Знатно више од оних нормалних, природних, безбедних неколико процената.

Ето, о томе се ради.


Ja znam da ljudi koji se trude da budu patriote, često u svom trudu skliznu na teren šovinizma i fašizma.
Ako sam još jednom pročitaš šta si napisao, ubeđen sam da ćeš i sam uvideti da je ovaj post upravo školski primer toga.
 
radax":3f8omrcq je napisao(la):
Јa znam da ljudi koji se trude da budu patriote, često u svom trudu skliznu na teren šovinizma i fašizma. Ako sam još jednom pročitaš šta si napisao, ubeđen sam da ćeš i sam uvideti da je ovaj post upravo školski primer toga.



Ха, ха, ха, хвала Вам на несравњивом, толико оригиналном, и тако изузетно продорном тумачењу мог поста!
Изврсни сте, баш сте ми обојили ово суботње јутро, хахахааха! :D
 
Један од разлога зашто се форсира латиница је тај што се тако излази у сусрет грађанима из бивших југословенских република. Рачуна се да они не знају ћирилицу јер је не уче у школи што је и тачно.
Један поучан пример.
Скоро су били неки пословни партнери из ЗГ код неких мојих познаника. Они су их одвели у неки ресторан где је јеловник био на ћирилици и енглеском. Њима је помало било глупо што је не знају. Мислим да би таква ситуација натерала сваког нормалног интелектуалца да је научи.

Овако имамо тужну ситуацију да Паркинг сервис прилагођава све натписе онима који из ината не желе да науче ћирилицу. Па опет једини језик који "странци" разумеју су биле лисице на точковима
 
Саша":2ms9y16k je napisao(la):
Ха, ха, ха, хвала Вам на несравњивом, толико оригиналном, и тако изузетно продорном тумачењу мог поста!
Изврсни сте, баш сте ми обојили ово суботње јутро, хахахааха! :D

Ne postoji drugi način da se shvati taj post - hajde da razradim dalje:

- Volim nacionalne manjine (ali samo ako ih nema previše - posle par procenata oni predstavljaju opasnost i verovatno je potrebna neka akcija protiv njih)
- Volim Jevreje (osim ako ih ima previše - onda ih treba istrebiti i oduzeti im imovinu)
- simpatični su mi ljudi druge boje kože (ako ih nema više od par posto, onda postaju problem)
- svako ima pravo na svoje mišljenje (sve dok je isto kao moje, ili ih ima malo - ako tih nenormalnih ima više od par procenata to je opasnost)
- podržavam slobodnu upotrebu pisma (sve dok je to ćirilica, ili je procenat onih koji je ne koriste manji od par procenata - preko toga je nenormalno i opasno)

Većina Srba piše latinicom - to znači da latinica JESTE naše pismo! (a ćirilica nije - ako je ispod 50%)? Ja smatram da su oba pisma naša! (ako pismo uopšte može biti "nečije")
Ni jedan argument o prisilnom nametanju latinice ne stoji!
Prelazak sa ćirilice na latinicu je evolucija koja se desila (i dešava se) - sasvim je normalna i glupo je boriti se protiv nje.
Srbi nisu oduvek koristili ćirilicu, već su prihvatali pismo koje je u datom momentu tehnički bilo najracionalnije koristiti:

- ... -> glagoljicu -> bugarsku ćirilicu -> reformisanu Vukovu ćirilicu (i tu je bilo sličnih otpora - od istih ili sličnih slojeva društva) -> latinicu

Posle Vukove reforme ćirilice (i latinice) razlika između ova dva pisma svedena je na oblik slova, tj. font.
Smisao pisma je prenošenje informacije - što dalje to bolje - osim ako želimo da budemo zatvoreno društvo i da imamo tajno pismo koje ćemo samo mi moći da pročitamo - ali i u tom slučaju i ćirilica je "provaljena" - treba izmisliti SRBICU i podići VISOOOKU ogradu!
 
radax":2uzkfn1e je napisao(la):
Саша":2uzkfn1e je napisao(la):
Prelazak sa ćirilice na latinicu je evolucija koja se desila (i dešava se) - sasvim je normalna i glupo je boriti se protiv nje.

Није истина да се ради о еволуцији, већ о присили и стогодишњем наметању, паралелно са тим је ишла забрана ћирилице. То су многи до сада доказали и само особа која се жели инатити може трвдити да је до употребе другог писма дошло спонтано, кроз неку еволуцију. Први део твоје реченице би био добар када би се уместо речи "еволуција" убациле речи, присила, наметање (хрватске латинице), забрана (ћирилице) или слично, али би онда други део, после цртице звучао антисрпски, баш као што је и био процес убацивања другог писма.
 
radax":1ekky21q je napisao(la):
Ne postoji drugi način da se shvati taj post -


Сажаљевам.
Шта се ту може - свако мора да носи терет својих ограничења.


......................

Алексеј, погрешио си у цитирању ...
 
Tvrditi, stalno ponavljati, i taj argument "pitaj koga hoćeš" - nije isto što i "dokazati".
Ovo je isto kao i oni "nepisani standardi".

Ćirilica je bila zabranjivana samo tokom KuK okupacije, a do 1990tih je bila opšte prisutna.
Ja se ne sećam dnevnog lista u Beogradu, osim Borbe, koja je čas bila čas na latinici, čas na ćirilici (a kupovali su se samo moleri zbog velikog formata za kape i prostiranje po podu) da je bio na latinici.
 
Јесам Саша, погрешио сам признајем. Али сам све остало рекао како јесте! Морамо мало и да се нашалимо.
Заборавио сам да свим форумашима честитам почетак календарске године, да вас здравље служи и да свако од нас да макар мали допринос у очувању српског писма.
 
U JLA cu navodno pisma bila ravnoprvna pa se stovala samo latinica kaj ne , ima tu dosta slucajva , itd
 
Да, али у тој истој ЈЛА ти нико није могао забранити а на мом примјеру ни замјерити када сам извештај дежурног писао на ћирилици.
 
Саша":cmnuf7pr je napisao(la):
Ето, о томе се ради.
Cudno kako se ovde cesto koriste 'argumenti' tipa: "ne znati", "ne shvatati" "glupost","neprirodno", "relativizacija" itd. a kad docekas obrazlozenje zbog cega, dobijes jedno veliko nista, odnosno jos vece ne znanje, ne shvatanje, realtivizaciju...

Hoces da kazes da nasem podneblju iz nekog razloga latinica stoji kao 'piletu sise' tj. da nam je 'neprirodna'?
Ne razumem zasto bi drugim balkanskim zemljama gde se koristi latinica kao zvanicno pismo bolje i prirodnije pristajala nego nama? Da ne spominjem druge evropske zemlje...

Uporedjujes babe i zabe. Svajcarska kuce moze izgledati prikladno i na obali Morave i na zgradi na Terazijama ako se uklopi u okolinu na pravi nacin ili je tu postavljena u nekom posebnom kontekstu (umetnickom, recimo), ali to sad nema bas nikakve veze sa ovom pricom... zapravo, "marsovce" i "svajcarsku kucu na terazijama" koristis kao primere jedne krajnosti koji bi tvoj stav ucinili da zvuci razumno.
(to me podseca na propagadnu iz 90ih kada su na rts-u pustali razne karakondzule od polit. stranaka samo da bi SPS delovao kao najrazumnija opcija, dok su cenzurisali one koji bi bili prava pretnja)

Razlog sto se neko izjasnjava kao "marsovac" i sl. u Srbiji je zbog tereta nacionalnog sovinizma sa kojim smo svakodnevno suoceni, i uopste pritiskom da se bilo ko izjasnjava po nacionalnoj ili verskoj pripadnosti, da to postane neko njegovo obelezje.
Sta je to sto 'nije dobro' i koliko procenata sme ili ne sme da predje je, recimo, jedna totalna relativizacija i hvatanje magle, a zapravo se ustrucavas da direktno kazes sta mislis.
Ja mogu da pretpostavim kakvu sliku 'idealne drzave' imas u glavi, a to je jedna nacija, jedno pismo, jedna kultura, jedna politika,,a tzv. "raznosvrsnost" se tolerise samo ako je procentualno neznatna i benigna.
U tome se u tvom postu, zapravo, radi. Cela prica o 'estetskim kategorijama' itd. je samo bledi izgovor.

Slazem se da je drustvo u Srbiji po mnogo cemu bolesno. Da bi neko ostao iole normalan ode i izjasni se kao marsovac na popisu stanovnistva, to je samo jedan od nacina.
 
Vrh