Šta je novo?

Upotreba ћирилице i latinice

bolje srbin dobar covek s latinicom nego licimur sa cirilicom

Не знам ко су моји "саборци" и да ли се слажу или ми замерају али ме то ни не занима.
Никада нисам ни тежио томе да се будем "део чопора", било ког чопора, а своје ставове о стварима које ме занимаји нисам ни формирао утицајам других већ самосталним истраживањима.

Као атеиста, неко ко није тврди антикомуниста већ према комунизму има релативно амбивалентан став и неко ко по доста друштвених питања има прилично либералне ставове поприлично штрчим из фолдера "традиционалиста/десничар".
Са друге стране, као национално освешћени антиглобалиста и антиатлантиста и неко ко је поносан на традиције народа коме припадам, културно наслеђе, историју не уклапам се ни у "европљани/грађани света" фолдер нити сам икада желео да се негде уденем.

Кад се већ пењемо по породичним стаблима и пишемо о прецима...да се сви мало боље упознамо 😄

Имао сам прадеду официра у Југословенској војсци.
У рату све и да је хтео страну није могао да бира јер је у априлском рату заробљен и рат провео у војном логору у Немачкој.
Они који су могли и хтели да бирају страну изабрали су да пушку узму у руке под црвеном петокраком, да се боре за ослобођење земље и да "сви људи буду браћа".
После рата се о то нису "овајдили" јер су до '44 скоро сви изгинули.
Сви осим баба-тетке, касније одликованом партизанском споменицом као жена борац.
Баба-тетке која је после рата крстила децу, ишла у цркву и славила славу по три дана, "у инат".
Није јој због тога нико правио проблем, није тачно да се није смело. Ко је желео, да ли заиста или "у инат", могао је.
Што се баба, деда и родитеља тиче нити им је комунизам шта узео нити шта дао.
До рата су били углавном сиротиња па и нису имали шта да им узму, после рата радничка класа која је спајала крај са крајем као и данас.
Једни од многих који нису добили стан од предузећа, нису ишли сваке године бесплатно на мора и нису возили Фићу "у време док је Тито ходао земљом, сви добили станове, ишли бесплатно на море и куповали Фићу од једне плате".

Poslednja izmena:
Screenshot_20230315-214140_Gallery.jpg

Stradali su samo od crvenih Srba!

Svi su prošli kroz to opusti se, manje drame. 😉

Nije da sam ti ja rekao sve o svojoj široj porodici, bogatoj biblioteci ili članskim kartama. Govorio sam ono što mi je u tom trenutku bilo milo da ti kažem.

Nemam ni ja ništa protiv tebe. Naprotiv. Uvek si bio tata mata za ekonomiju i pouzdan forumski izvor kad je ta oblast u pitanju.

Vezano za Bugare eno Turcima latinice koja im ni malo nije bliska ali im puno dobra donela. Dok su kod nas davno pre ćirilice i Stefan i Vukan pisali latinicom, papi, i molili ga za podršku, doduše na latinskom.

Не знам ко су моји "саборци"

Trebalo je da dodam reč ćirilični saborci, da mi ne bi objašnjavao sve o sebi što već vidim, pa sam ti rekao na kom postu si njihovu podršku izgubio, iako te u svemu sa njima nisam ni poistovećivao, nego vezano za borbu oko ćirilice...

U tom postu si razočarao njih. Oni nikad ne bi napisali da je službeno propisana latinica ~ u redu, poštovao bih i samo kod kuće bih pisao ćirilicom.

Svi su prošli kroz to opusti se, manje drame. 😉

Nije da sam ti ja rekao sve o svojoj široj porodici, bogatoj biblioteci ili članskim kartama. Govorio sam ono što mi je u tom trenutku bilo milo da ti kažem.

Nemam ni ja ništa protiv tebe. Naprotiv. Uvek si bio tata mata za ekonomiju i pouzdan forumski izvor kad je ta oblast u pitanju.

Vezano za Bugare eno Turcima latinice koja im ni malo nije bliska ali im puno dobra donela. Dok su kod nas davno pre ćirilice i Stefan i Vukan pisali latinicom, papi, i molili ga za podršku, doduše na latinskom.

Ma opušten sam, prilično hladnokrvno to kažem, ali eto, treba da se zna i ne treba da se zaboravi!

A bzvze je da pominješ epohu unutrašnje borbe za vlast braće i samu borbu za (održanje) nezavisnosti i šurovanje sa svima okolo koji su opet imali svoje interese. Još u doba osnivanja Žiče, Studenice, obnove Hilandara itd. Ja se svom šefu obraćam na engleskom, pa me to ne čini manje Srbinom! Poenta je da je ćirilično pismo od Ćirila i Metodija imalo svoj kontinuitet do dan-danas (nema veze što je narod većinski bio nepismen), bez obzira da li se jezik zvao staroslovenski, srpskoslovenski ili kako već posle pod većim ruskim uticajem itd i da su taj kulturocid sprovele upravo komunjare najviše (većinski se primila latinica) i da sam ja opet svestan da sam na neki način i saučesnik u tome, bar u online prostoru, pa i za beleške lične. Mada se van toga ovako baš trudim da forsiram ćirilicu, iako nisam od tih koji će napraviti incident ako mi se ponudi dokument na latinici, ali primetiću! Ćirilica je naše kulturno dobro, bukvalno! Okačiću ti manje poznato jevanđelje, Vukanovo.

Drugo je vreme Turska i to. Jedna Kina nema potrebu da izmišlja toplu vodu, dovoljni su beli emisonari (white monkeys), engleski alfabet čisto zbog korespondencije, a vrlo pametno i nenametljivo šire svoju kulturu i postaju sve ponosniji na to.

Prilozi

• Vukanovo jevandjelje.jpg
    Vukanovo jevandjelje.jpg
    161,6 KB · Pregleda: 20
Nema opravdanja za tebe da ne pređeš na ćirilicu. Ne doživljavam kulturocid jer ćirilica nije bila zabranjena, od nje se nije odustalo, nego je bila u ravnopravnoj upotrebi. Neki zajednički imenitelji su se tražili, poput onog pravila u vojsci ekavica i latinica. Danak učešća u supranacionalnoj zajednici je da ponešto svoje ostaviš po strani. I latinica ima svoj kontinuitet 🙂 lepo je pismo, otmeno i služi kao osnova ćirilici. Važni tekstovi su se pisali na tom pismu, čitava istorija Evrope je zapisana. Meni se dopada da imamo oba. Slažem se donekle sa ostalim, al sam ti dao lajk zbog truda i jer si pristojan i pametan momak, na ponos Srbije, što se kaže.

У праву си, хвала и теби што си ме тригеровао да коначно у ствари поразмислим о томе и нешто променим (телефон ће да причека). Хвала и за то момак. Само у Србији си момак, бата, до 50 ваљда. :ROFLMAO:

Ето, није ли красно писмо? :)

P.S. (ето већ ми ствара проблеме :) ) Културоцид и не подразумева насилну примену, мада и то са декретом јесте било прилично насилно, није као да си у неким установама могао да бираш, него управо културну асимилацију, која посебно дође до изражаја код нас ленштина, докусури те на практичност и једноставност!

Ah, svaki put kad Hrvat napiše slovo đ, Franja se u grobu jedanput okrene.

Sve one u koje Defke ne zalazi... jer ima flešbekove iz 90tih...

Kakve flesbekove? Koliko znam @Defke je iz Miljakovca, a tu nije bilo predrkanih prodavnica. Da je snob (a nije) iz centra (krug dvojke) pa ajd i nekako ;)

Н.р. Србије је било чини ми се у оквиру ФНРЈ а то је од 1945 до 1963

Од '46. До тада је била Федерална Држава Србија у овиру Демократске Федеративне Југославије.

Vrh