U principu mi je tako nešto bilo jasno i bez da si mi rekao. Svi vi Srbi koji ste isključivi
latiničari po opredeljenju ste Jugosloveni i to oni Brozovi, kada je latinica masovno i zaživela (osim možda nekog malog broja na teritoriji Hrvatske nekad, a to bi bilo pogrešno prepustiti kao hrvatsko kulturno nasleđe).
Gori smo samo mi lenštine koje smo svesne kulturocida, a opet pišemo latinicom. Zato latinica i buja kako samozadovoljno kažeš i približavaće se kroz generacije asimptotski 100%, slažem se. Nebitno što je pismo u ovom obliku tek 2 veka i što to ranije ne bih znao da rastumačim sve. Niti sam lingvista, niti mi neko znanje o tome prelazi gimnazijske nivoe, ali mogli smo kao Bugari, Rusi, Ukrajinci. Ne bi ostali van sveta, engleski alfabet je predmet od petog razloga koliko znam, bar je tako bilo (možda sada i ranije), pa samim tim i obavezan bar te 4 godine, a posle je na slobodnom izboru.
Inače zanimljiv mi je bio izbor tvojih godina, samo zbog ovoga, nekako lepa simbolika u skladu sa temom.
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Новосадски_договор
Naravno, po sopstvenom istraživanju sa ljudima sa kojima sam o tome mogao da pričam, lakše su
reforme išle u institucijama poput JNA, a malo teže ipak u nekim obrazovnim ili zdravstvenim npr.
Mada da, meritokratski je bilo što je moj ćale npr kao student generacije koji je pljunuo na ponuđenu člansku kartu i uz sva saplitanja, od neke '75-e živeo tako kao što kažeš
, s tim što je to studiranje obavljao dolazeći iz nekog mesta iza Rakovice, gde je često bio u dilemi da li
da plati kiflu ili tramvajsku kartu (citat), mesto iz pradedinog stana u Jug Bogdanovoj. Tako da vidiš, nisam ni ja čuo ništa protiv Hrvata, Albanaca, muslimana (potonje je i spašavao od mobilizacije) kao ljudi, naprotiv, ponosan sam na njegovo čovekoljublje, nadljudsku snagu i pravičnost. Ipak, opšta istorija se znala, nije morao ništa da mi priča, jer je roditeljska kuća bila puna knjiga, između ostalog i o tome, iako zbog geografije bukvalno niko u mojoj familiji nije stradao ni od ustaša, ni od balija, ni od šiptara. Stradali su samo od crvenih Srba! Istih onih koji su partijski bili u vrhu piramide tih federalnih službi ili p-ća, a danas često velikih Srba,
dobitnika tranzicije u vidu primarne akumulacije kapitala u novoj koloniji! Sad što je većina
poštenih komunjara izvisilo, jbg. Zato ja i ne volim mnogo da se puvam ćirilicom, Srbujem, iako sam vrlo svestan nekih stvari.
Da me ne shvatiš pogrešno, nemam ništa protiv tebe, ti si ovako pozitivac, samo eto da vidiš 2 kraja istine.